Slovenija

Prvi dohodnino že oddali

Ljubljana, 31. 03. 2007 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi davčni zavezanci so že oddali svoje napovedi. Samo po elektronski poti so jih na Durs prejeli skoraj 3000.

Čeprav se je letos za en mesec premaknil rok za oddajo davčne napovedi in imajo davčni zavezanci do 30. aprila čas za oddajo, so nekateri že že pohiteli. Samo po elektronski poti je na Davčno upravo republike Slovenije (Durs) doslej prispelo že skoraj 3000 napovedi.

Izračunavanje
Izračunavanje FOTO: POP TV

Da bi zavezancem olajšali izpolnjevanje in oddajanje napovedi, so na Dursu letos v obrazce prvič vnesli podatke o zavezancih in njihovih prejemkih. Z Dursa so predizpolnjene napovedi za odmero dohodnine za leto 2006 zavezancem začeli pošiljati sredi marca, ko so prek portala e-Davki omogočili tudi dostop do vseh predizpolnjenih dohodninskih obrazcev, za katere so pridobili kontrolne podatke od izplačevalcev. Še zadnje obrazce so na pošto oddali v sredo, vseh skupaj pa so jih razposlali 1.094.687.

Pri pošiljanju obrazcev so imeli na Dursu nekaj težav, saj jih je več zavezancev obvestilo, da so v poštni nabiralnik prejeli poškodovane ali deloma odprte predizpolnjene obrazce za dohodnino. Zato so pošiljanje obrazcev začasno ustavili, vse nadaljnje pošiljke pa dodatno zavarovali s plastično folijo.

Nekaterih podatkov pa na Dursu nimajo, zato jih morajo zavezanci vpisati sami. To so med drugim podatki o statusu dijaka ali študenta, podatki o dohodkih iz tujine in tam plačanih davkih ali pa podatki o normiranih stroških. Prav tako morajo zavezanci sami v napoved vpisati olajšave, ki jih uveljavljajo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kritika@email.si
31. 03. 2007 12.57
Tale DURS je katastrofalen! Ko že misliš, da bo šlo na bolje, dobim po pošti skoraj prazno napoved za dohodnino. Zakaj nimam zavedene plače v obrazcu, če že več let prejemam enako plačo, ki sem jo vedno vpisal v dohodnino???!!!! Zakaj niso zavedeni družinski člani itd. Sram bi lahko bilo tako kaotično državo.