Slovenija

Prve poklicne vojakinje

Ljubljana, 27. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska vojska je februarja dobila prvo začasno "žensko enoto", v kateri bodo kandidatke za poklicne vojakinje v štirih tednih pripravili na prvo fazo vojaškega urjenja, ki bo potekalo skupaj z moškimi kandidati.

Pripadnice začasne enote se bodo usposabljale po zgoščenem in precej zahtevnejšem programu služenja vojaškega roka, saj se morajo v samo štirih tednih naučiti vse, kar se sicer moški naučijo v sedmih mesecih. Usposabljanja bodo kandidatke, tako kot tudi njihovi moški kolegi, opravile pod vodstvom 10. motoriziranega bataljona SV, v katerem se bodo po uspešnem zaključku tudi zaposlile.

Pripravljalni program je bil za ženske uveden zaradi velikih začetnih razlik med kandidati za poklicne vojake. V nasprotju z moškimi za ženske opravljen vojaški rok namreč ni bil pogoj za sklenitev delovnega razmerja v SV, temveč so morale biti v skladu z zakonom o obrambi, "le" telesno in duševno sposobne za poklicno opravljanje vojaške službe, niso smele biti včlanjene v nobeno politično stranko, imeti pa so morale tudi izključno slovensko državljanstvo in ustrezno splošno izobrazbo (za vojakinje končano vsaj poklicno šolo, za podčastnico srednjo in za častnico vsaj višjo šolo).

V SV je sicer trenutno zaposlenih 13 odstotkov žensk, večinoma na višjih položajih; tako jih je med podčastniki 4,5 odstotka, med častniki pa 2,4 odstotka. Tako kot moški se tudi ženske vključujejo v mirovne misij, doslej je bilo teh po besedah predstavnice za stike z javnostjo Generalštaba SV Tanje Markovičeve, okrog deset. V mirovnih operacijah pa bodo verjetno sodelovale vse, ki bodo to usposabljanje uspešno zaključile.

Druge države vprašanje zaposlovanja žensk v oboroženih silah rešujejo na različne načine - Italija in Nemčija sta ženske v oboroženih silah začeli zaposlovati šele lansko leto - vendar pa je takšen način premostitve razlik v vojaškem znanju med moškimi in ženskami, kot ga je nedavno uvedla Slovenija, prevladujoč, je še povedala Markovičeva.

SORODNI ČLANKI