Slovenija

Prve ocene škode šokantne

Letuš/Laško/Celje/Vojnik, 20. 09. 2007 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Janša je po ogledu posledic torkovih neurij ocenil, da bo škoda skoraj zagotovo presegla 200 mio evrov.

Tiskovna konferenca premierja Janše v Letušu
Tiskovna konferenca premierja Janše v Letušu FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci v Letušu, ki sta se jo udeležila tudi minister za obrambo Karl Erjavec in minister za promet Radovan Žerjav, predstavil vladne ukrepe za odpravo posledic torkovega neurja. Janša je povedal, da škoda po torkovem neurju močno presega proračunske rezerve, ki jih je vlada že namenila za odpravo posledic. Po prvih ocenah škoda namreč znaša 200 milijonov evrov oz. presega 0,3 promila bruto domačega proizvoda.

Kot je dejal Janša, škoda močno presega sredstva za pomoč, ki jih opredeljuje zakon o odpravi posledic naravnih nesreč in je zato treba aktivirati 11. člen tega zakona, ki predvideva dodatne ukrepe. Največ škode je sicer nastalo na infrastrukturi, vodotokih, stanovanjskih in javnih objektih. Škoda na električnem in telekomunikacijskem omrežju še ni ocenjena, prav tako ni znano, koliko znaša izpad prihodka v podjetjih, ki jih je prizadela torkova vodna ujma.

Vlada je okoljskemu ministrstvu na današnji seji naložila tudi, naj pripravi začasni program pomoči, ki ga bodo dopolnjevali do priprave končnega programa. Ministrstva pa so dolžna svoja proračunska sredstva prerazporediti in pomagati prizadetim.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da se posameznikom, ki so utrpeli škodo med torkovim neurjem, pomaga tudi z odlogom plačila prispevkov, za tovrstno pomoč lahko zaprosijo tudi podjetja, če bi plačevanje tovrstnih obveznosti resno ogrozilo njihov obstoj. "V izrednih primerih je možen tudi odpis," je dejal Janša. Dodal je tudi, da bodo vsi tisti, ki so v torkovem neurju izgubili osebne dokumente, oproščeni plačila takse pri pridobitvi novih dokumentov.

Slovenija bo EU zaprosila za pomoč

Skladno z Evropsko pogodbo, tako Janša, bo vlada Evropski komisiji poslala seznam podjetij, ki so bila prizadeta v torkovem neurju. Tako bo Slovenija prvič po vstopu v EU zaprosila za pomoč pri odpravi posledic vodne ujme. Ministrstvo za gospodarstvo pa mora pripraviti poseben program za dodelitev pomoči prizadetim gospodarskim družbam, kar dovoljuje tudi evropska zakonodaja. Ta po Janševih besedah namreč dovoljuje, da se podjetjem lahko pomaga enkrat na tri leta z 200.000 evri brez soglasja Evropske komisije.

Denar za Franjo iz Bruslja

Poziv vsem, ki želite darovati:

KARITAS: Vsi, ki želijo pomagati, lahko svoj prispevek nakažejo na račun številka 02140-0015556761, pri čemer morajo navesti sklicno številko 00 6106 in namen Poplave. Mobitelovi uporabniki pa lahko z SMS sporočilom KARITAS na številko 1919 prispevajo 0,96 evra. Pomoč pa lahko posredujete tudi na Slovensko Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana. RDEČI KRIŽ: Prispevek lahko nakažete na: TRR 02922- 0019831742, sklic 4026, s pripisom »Poplave 2007«. OBČINA ŽELEZNIKI: TRR: 01346-0100007492, sklic 00 714-2007. Namen: humanitarna pomoč.
Evropska komisija je potrdila, da bi v Ljubljani lahko računali na pomoč iz solidarnostnega sklada EU, med drugim tudi za zaščito partizanske bolnišnice Franje. Slovenija mora za ta sredstva zaprositi najkasneje v desetih tednih od prvega dne nesreče, do pomoči pa je država upravičena, če skupna škoda znaša več kot 164,3 milijona evrov.

Slovenija bi lahko iz solidarnostnega sklada prejela pomoč za škodo, ki ni bila zavarovana, so pojasnili na komisiji. Lahko pa prejme pomoč tudi za zaščito bolnišnice Franje pred morebitno nadaljnjo škodo, pravijo v komisiji, kjer so tudi poudarili, da poznajo bolnišnico Franjo, ki jo je želela Slovenija uvrstiti na seznam svetovne dediščine Unesca.

Ta petek dan žalovanja za šestimi žrtvami

Vlada je petek razglasila za dan žalovanja v spomin na žrtve ujme in tako izrazila solidarnost s svojci in prizadetimi v neurju. Torkovo neurje je namreč zahtevalo šest smrtnih žrtev. V Železnikih je umrla Marija Gartner, ki je poskušala rešiti svoj avto in Mirko Lotrič, ki ga je zasul plaz. Ujma je bila usodna tudi za Paulino Frelih iz Zalega Loga. Med črpanjem meteorne vode je umrl 31-letni prostovoljni gasilec Tomaž Plevel. Na Celjskem sta pod plazom umrla Aleš Golob in njegova partnerka Natalija Rajh. Družini umrlih je premier Janša, skupaj z ostalimi ministri, ki so danes na Celjskem, izrazil sožalje.

Podobnik: Potrebna je celovita poplavna sanacija
"Res pa je, da je to območje poplavno zelo obremenjeno in je edina rešitev celovita poplavna sanacija širšega območja porečja Savinje," pravi minister Podobnik
"Res pa je, da je to območje poplavno zelo obremenjeno in je edina rešitev celovita poplavna sanacija širšega območja porečja Savinje," pravi minister Podobnik FOTO: POP TV


Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je obiskal Braslovče in Rečico ob Savinji, ogledal pa si bo tudi območje Vojnika in Laškega. To območje je poplavno zelo obremenjeno in edina rešitev je celovita poplavna sanacija širšega območja porečja Savinje, pravi minister. Po njegovih besedah bi lahko protipoplavno varnost na tem območju zagotovili v dveh do treh letih.

Podobnik je v občini Braslovče obiskal družino Golobovih, ki jo je prizadela tragedija, ko je zemeljski plaz porušil njihovo hišo in zahteval dve življenji. Po dogovoru z občino in strokovnjaki ministrstva bodo določili lokacijo za nadomestno stavbo. Pomoč so ponudili Rdeči križ, Karitas in ostali, tako da je nadomestno prebivališče zagotovljeno, je dejal minister.

Pomoč za prizadete

Pomoč prizadetim območjim po torkovem neurju se nadaljuje. Tako Rdeči Križ, Karitas in občina Železniki so pozvali prebivalstvo na pomoč. Kljub vsemu pa vse ne poteka tako kot so pričakovali na Rdečemu Križu Slovenije. Generalni sekretar Janez Pezelj je povedal, da so prejeli manj sredstev kot so pričakovali, in sicer le okrog tri tisoč evrov. Kot najverjetnejši razlog za to, je po Pezljevem mnenju, kriva zadnja tožba z nekdanjim gneralnim sekretarjem Mirkom Jeliničem. Kljub vsemu Pezelj poziva na solidarnost in da bodo zbrana sredstva namenjena prizadetim.

Glavni odbor Rdečega križa Slovenije pa bo iz sklada solidarnosti nameni 230.000 evrov za pomoč družinam, ki so bile prizadete zaradi deževne ujme. Sredstva bodo takoj nakazali območnim združenjem RK iz Škofje Loke, Tolmina, Radovljice, Idrije, Slovenske Bistrice, Laškega, Žalca, Mozirja in Sevnice.

V akcijo zbiranja pomoči za prizadete v poplavah se je vključila tudi Slovenska karitas. Kot je za 24ur.com povedal Peter Tomažič, ki je zadolžen za dobrodelne akcije in stike z mediji, je odziv velik. Samo v sredo se je na računu Karitasa zbralo več kot 10.000 evrov, nam je povedal Tomažič in dodal, da je Karitas danes razposlal tudi posebne položnice namenjene za pomoč prizadetim v poplavah. Prostovoljci Karitasa so že od torka na terenu in pomagajo pri čiščenju okolice ter dobavi hrane in pijače prebivalcem prizadetih območij.

Vizjak: Država bo pomagala

Uničujoče posledice neurja na Celjskem
Uničujoče posledice neurja na Celjskem FOTO: POP TV

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je obiskal Zdravilišče Laško in preboldski Schefenacker, ki sta tudi utrpela škodo v torkovi vodni ujmi. Po ministrovi oceni je Zdravilišče Laško utrpelo veliko škodo, vendar je podjetje z ustreznimi rešitvami na vodno gospodarskih objektih uspelo dolgoročno zmanjšati to škodo. "Podjetje je zavarovano, država pa bo po svojih močeh skušala pomagati, o določenih ukrepih bo vlada spregovorila tudi na današnji seji," je dejal Vizjak.

Zdravilišče Laško: Zalilo le kleti

Direktor Zdravilišča Laško Roman Matek je pojasnil, da so že v okviru projekta Terme Laško izpeljali regulacijo Savinje v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor. Strugo Savinje so tako razširili za 15 metrov, kar je znižalo nivo visoke vode v zdravilišču.

O naravni katastrofi, ki je v torek prizadela Slovenijo, bodo govorili tudi v nocojšnji oddaji Trenja, ki bo skušala odgovoriti na vprašanja: Ali vsega tega res ni bilo mogoče predvideti? So bili prebivalci ogroženih območij pravočasno obveščeni? Kako dolgo bodo prizadeti čakali na obnovo? Koliko ljudi bo še moralo umreti, da bomo nevarnost poplav jemali resno? Oddaja bo tokrat potekala iz Železnikov in Letuša s krajani, ki jih je neurje najbolj prizadelo.

Sicer je ob tokratni poplavi manjkalo še 10 centimetrov, da bi voda zalila tudi pritličje, kar bi povzročilo veliko škodo. Tako pa je Savinja zalila le kletne prostore in strojnice, Matek pa škodo ocenjuje na dva milijona evrov. Pričakuje tudi, da bodo v enem tednu odpravili vse posledice torkovega neurja.

Gospodarski minister Vizjak je dodal, da na ministrstvu zbirajo podatke o podjetjih, ki jih je torkovo neurje najbolj prizadelo, glede konkretne pomoči države pa je pojasnil, da je Slovenija "ujetnica" evropske regulative, zato je treba biti usklajen. Kljub temu pa minister ni izključil možnost posredne pomoči prizadetim podjetjem.

Mesić izrekel sožalje

Predsednik republike Janez Drnovšek je danes v sožalni brzojavki družinam preminulih v torkovi naravni nesreči izrazil svoje globoko sožalje ob tragični izgubi njihovih najbližjih.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v pismu izrazil predsedniku Janezu Drnovšku zaradi žrtev ujme. "Z zaskrbljenostjo spremljam novice o hudih posledicah velikega neurja, ki je zajelo prijateljsko Republiko Slovenijo. Izražam iskreno sožalje zaradi izgub človeških življenj in upam, da bo gmotna škoda hitro in uspešno sanirana," je zapisal Mesić.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mark Brodar
21. 09. 2007 00.19
Upajmo da ni kaka resna situacija v ozadju
Mark Brodar
21. 09. 2007 00.16
Ja tole glede Drnovška je pa res čudno. G. predsednik se nikakor ne prikaže v javnosti. Njegovi uslužbenci pošiljajo v njegovem imenu sožalne izjave. Upajmo da kaka resna situacija v ozadju, nam javnosti prikrita.
M.U.K.
20. 09. 2007 21.24
Janše ne podpiram, samu tu bi bilo prav, da se mu da najprej možnost da kaj stori. Za take krizne situacije in v vlogi rešitelja se dobro znajde, pa še vojak je... 500.000:))) pa bi bilo boljše,če sploh ne bi omenil. To je tak, za dober dan. Kar se pa cerkve tiče, pa mislim, da je itak imela vedno težave z razumevanjem dela "kraljestvo je v vas samih"...
Jožajoža
20. 09. 2007 20.04
vlada v senci v AVSTRALIJI in cerkev sta sedaj malo zaskrbljeni.težko bo sedaj ta vlada poplačala dolgove tem, ki so jo spravili na oblast.zato janšo in argantinca bajuka boli glava.
nekdo...
20. 09. 2007 19.58
Tonček Balonček daj nehaj že no. v natu smo zato ker se je večina slovencev strinjala in nato nas nebo samo gledal ampak je treba tud kaj nabavit. doki007 počakajmo pa bomo vidli. ne sodimo prehitro. (sicer pa potresi ki so pred leti pustošili so pustošili še pred prejšnjo vlado pa še danes ni vse posanirano) tako da taki komentarji SPLOH niso potrebni. raje se vprašajte kje gnili Drnovšek. Lahko bi vsaj kako tiskovno sklical. bi vsaj lepo zgledalo če že druga ne.
kranjskiJanez123
20. 09. 2007 19.46
In kje je predsednik Drnovšek? A spet rešuje probleme v Darfurju in Ambrusu. Tud oglasil se ni... Sedaj imajo tudi njegovi volilci dokaz da se mu preprosto j*** za Slovenijo in Slovence.
janezgorenc@email.si
20. 09. 2007 19.42
Moje sožalje vsem, ki so utrpeli človeško izgubo od tej ujmi. Jutri bo dan žalovanja. Jaz bi dodal še tistih pet revežev, ki jih je včeraj pobralo na naših cestah, v nobeni povezavi z ujmo. LP, J
hinko.murovec@siol.net
20. 09. 2007 18.53
Beckap , 18:24 / uh nikar ne , a ne veš, da je Zasavje že od nekdaj tiste farbe , ki bikom dela težave. Kaj ima to veze z poplavami in škodo, o ima ima, malo preštudiraj sestavo naše komande pa bo vse jasno. Je pa že moj ded vedno govoril, ne sili k delu tistega , ki ne zna naredi sam on naj revež razmišlja, ne pomagaj revežu, ga boš razvadil, pomagaj razvajenemu , da ne bo sirota trpel. Resno, res izjava leta je , da škoda močno presega proračunske rezerve. Kolikšne pa sploh so, če sploh imamo kje kaj? Dnevno država sprejema sklepe za porabo še kako visokih vsot za čiste oslarije in zapravlja miljone. Ko je res potrebno pomagat ni rezerv, ker so itak vse zaravili za razne neuporabne predore, kraljevske stole, prekopavanje vseh gmajn v Sloveniji in še in še. Ko se rabi denar za tiste, ki so ga državi dejansko dali - ljudstvo- se pa gre fehtat in morda celo zadolževat. Ne vem zakaj tako preganjajo cigane, v čem pa so ti tako različni , isto fehtajo, ali se bojijo naši gospodje tozadevne konkurence?. Naj dajo denar, ki je namenjen takim lopovščinam kot je bila v zvezi z onkološkim in predorom pa ga bo dovolj za vse kar se rabi. Sramota , vsak novo po čudežu nastali pošteni menadžer bi lahko iz žepa potegnil tistih 500.000 EURov. Tu pa se država hvali kot da je dala pomoč v višini 50 M - EURov. Denar je a ga hočejo zase. Tudi taki primeri pokažejo kakšno je resnično stanje državnega kapitala in izredne rasti ter vsemogočih ugodnih pokazateljev. KO pa bi morali imeti denar za potrebno se izkaže vsa revščina in rešitev v fehtariji. Žalost. LP
doki007@email.si
20. 09. 2007 18.34
tko bom reku ,...500000 EUR je drastično premalo za to škodo ki je nastala ob ujmi ,...to je starih tolarjev približn 120 milijonov SIT,........bo treba kej več dt da bodo volitve bolj uspele ,....!!!
bekap@email.si
20. 09. 2007 18.24
po eni strani prav, da pomagajo. po drugi strani pa... se ne spomnim da bi kdaj aktivirali državne rezerve za pomoč Zasavju..pa pride tam gor poplava in jim že mečemo denar. Nas pa ku*c gleda. Carji.
Tonček Balonček
20. 09. 2007 18.15
Škoda bo verjetno presegala stroške nabave oklepnikov. Če ne bi bilo te ujme, bi tega železja kupili še enkrat toliko, res škoda! Pa kdaj drugič, ko ne bomo več toliko odvisni od narave in bomo lahko namesto vode za uničevanje uporabili vse bombomete!!
gadni@email.si
20. 09. 2007 18.05
Res da je veliko škode, vendar prav toliko škode naredi naša vlada mimo grede, skoraj vsak mesec.
damirg@email.si
20. 09. 2007 17.57
upam da bodo pocuzal cim vec denarja iz EU.
hinko.murovec@siol.net
20. 09. 2007 17.54
Lacky Luser, 16:45 / žal toda dokler je bolj važno z tvojega in tebi podobnim stališča koliko klopi je polomljenih v neki cerkvi, od tega kje bodo ljudje bivali ti ni pomoči. Škoda je seveda če ne drugo stare arhitekture, toda prvi PRAVI kristjani, ne zasluškarji , so znali molit tudi pod drevesi, ne na zadnje tudi Jezus ni imel Vatikanske stotolnice pa so se ljudje zbirali ob njem, je pa znal iz templja pregnat farizeje in trgovce. Ko bo zopet tak duh v krščanstvu bo bolje. Poskrbeti je treba za ljudi, stavbe - cerkve in stoli ter ostalo bo že počakalo, lačen in premražen otrok pa teško. Pa lep pozdrav Lacky.
aljaz.zupancic@siol.net
20. 09. 2007 17.45
jebemti usi neki šimfate tle ljdudje to ljudje ono. matr lhk ste srečen d so se usi tk hitr pa dobr odzval lhk bi blu slabi mal poglejte kako katrino a p kej rejs d so razsežnosti želez. zanemarljive sam usejn. ceste so ble prec spucane zavarovalnica že dela s polno paro ni use tako črno. res pa je da je k nsreči pripomogla tudi lega krajev ipd. nurmaln d bo potok spelan ob cesti poplavil slednjo. pč ozko je vse pa nismo bili sam svoji gospodarji tudi to se pozna.
sebak
20. 09. 2007 17.26
www.joker.si/mn3njalnik/index.php?showtopic=102347
odkimasin
20. 09. 2007 16.52
A se je Drni že kej oglasil, al je še zmer pogrešana oseba. Mogoče pa spet rešuje črnce v Darfurju?
Lahka konjenica
20. 09. 2007 16.45
Prosim vse, ne mi pravit da je tu stran 24ur.com, ampak poglejte si si slike na radiu Ognjišče z naslovom. OBISKALI SMO ŽELEZNIKE,pa boste ivdeli kako je v Železnikih, pa tudi cerkve vse uničene in da je pokopališče skoraj celo izravnano z zemljo. Kaj ni to grozno. Sam se te slike videl. Grozen pogled. Poglejte tudi vi. Če pa to ni zadosti. Cerkev na pokopališču je razdejana, hlodi, vse klopi uničenec. Pa tudi župnijska cerkev je grozno uničena. Toliko o tem. Kaj več si pa poglejte na strani radia Ognjišče.
generalpostmail@hotmail.com
20. 09. 2007 16.25
@srpko: kot npr. povojne poboje takratne ozne? Domobranci so storili veliko hudodelstev, vendar jih je komunizem naredil še veliko več...
sracko@mail386.com
20. 09. 2007 15.02
Srpko: dosti žalostno je, da se ob taki tragediji, kot so poplave, sploh oglašaš s takimi primitivnimi komentarji.