Slovenija

Prve mize gredo v Maribor

Ljubljana, 11. 08. 2006 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na novih operacijskih mizah bodo lahko najprej začeli operirati v Mariboru, kjer bodo mize dobili sredi septembra.

Prve mize bodo dostavljene v mariborsko bolnišnico
Prve mize bodo dostavljene v mariborsko bolnišnico FOTO: POP TV

Direktor Soča Opreme Bojan Bokalič je predstavil načrt dobave in montaže 18 operacijskih miz ter pripadajoče opreme za pet slovenskih bolnišnic. V skladu z načrtom bodo mize najprej dobili v mariborski bolnišnici, zadnji pa bodo na vrsti v novomeški bolnišnici.

Bokalič je povedal, da imajo dva serviserja, kar naj bi zadostovalo, če bo potrebno, pa bodo razmislili še o dodatnem človeku. Ponovil je, da vgradnja operacijskih miz - gre za mize italijanskega proizvajalca Sordina - ni potrebna, sama konstrukcija mize pa zagotavlja stabilnost.

Bokalič je pojasnil, da so načrt uskladili z ministrstvom za zdravje, pri določitvi vrstnega reda pa so upoštevali pripravljenost operacijskih dvoran. V Splošni bolnišnici Maribor je tako že praktično vse pripravljeno za dve novi mizi, kolikor jih bo dobila ta bolnišnica. Mizi naj bi dobili v uporabo med 13. in 20. septembrom, v tem času pa bo opravljeno tudi izobraževanje osebja.

Do konca oktobra naj bi z operacijami na petih novih operacijskih mizah začeli še v novomeški bolnišnici, kjer so potrebna nujna gradbena dela pri postavitvi komore za dekontaminacijo. Še pred tem naj bi bila oprema predana tudi Onkološkemu inštitutu. V primeru, da bodo dodatna gradbena dela v novem operacijskem bloku potekala brez zapletov, bo sedem miz s pripadajočo opremo tej ustanovi predanih v uporabo do 15. oktobra.

Možna je montaža različnih miz

Zdravstveni minister in lastnik Soče sta pogodbo o operacijskih mizah podpisala 4. avgusta, oprema pa naj bi bila v bolnišnicah do konca oktobra.
Zdravstveni minister in lastnik Soče sta pogodbo o operacijskih mizah podpisala 4. avgusta, oprema pa naj bi bila v bolnišnicah do konca oktobra. FOTO: Dare Čekeliš

V zvezi z navedbami Bokaliča, da so operacijske dvorane Onkološkega inštituta zgrajene tako, da je vse prilagojeno za mize znamke Maquet, ministrstvo za zdravje pojasnjuje, da se vanje lahko montirajo tudi operacijske mize drugih proizvajalcev. Zato operacijske dvorane tudi niso bile v celoti dokončane, saj se namestitev operacijskih dvoran lahko naredi šele po izbiri miz, so sporočili iz ministrstva.

Bokalič je med drugim potrdil, da je bilo v nekaterih bolnišnicah, tudi na Onkološkem inštitutu, vse pripravljeno za Maquetove mize, vendar pa stroški priprave teh dvoran na njihove mize po njegovih besedah ne bo velik. Gre za zelo majhne gradbene posege, zato so zneski precej majhni, je dejal direktor Soča opreme, ki bo kot izbrani ponudnik krila te stroške. Izjema je Onkološki inštitut, kjer stroški niso na Soča opremi, saj tam še niso končali gradbenih del.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka37
12. 08. 2006 11.45
gadni. Lepo, da priznaš. LDS tega ni zmogel.
gadni@email.si
11. 08. 2006 16.34
Prav je da smo državljani seznanjeni s potekom nabave miz. Naslednji članki bodo "na kamion naložili mize","prepeljali mize","razložili mize", "razpakirali mize" itd...itd...Nakup 18 operacijskih je pač neverjeten dosežek vlade, ki je vreden vsega spoštovanja. Ljudje se sploh ne zavedajo, da je to izreden organizacijski in logistični zalogaj. Vlada bo po tem potrebovala kar nekaj časa, da se oddahne od silnih naporov. Le veliki sposobnosti in požrtvovalnosti vlade se lahko zahvalimo, da bomo imeli v Sloveniji nove operacijske mize.