Slovenija

Prva ocena škode v Železnikih

Železniki/New York/Ljubljana, 25. 09. 2007 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Nedavna vodna ujma je samo na območju Železnikov po prvih ocenah povzročila blizu 60 milijonov evrov gmotne škode.

Prva ocena gmotne škode v Železnikih naj bi znašala skoraj 60 milijonov evrov
Prva ocena gmotne škode v Železnikih naj bi znašala skoraj 60 milijonov evrov FOTO: Dare Čekeliš
Denar za prizadeta območja lahko nakažete tudi direktno

za Železnike na TRR: 01346-0100007492, sklic 00 714-2007, Namen: humanitarna pomoč;

za Kropo TRR: 07000-0000487321, sklic 290-12 Kropa, Namen: Za vodno ujmo Kropa 18. 9. 2007

za Cerkno TRR: 01214-6000000063 sklic 00 014-2007, Namen: Pomoč ob neurju 2007;

za Bohinj TRR: 01204-0100008048, sklic 00 730.

Darujete lahko tudi preko Rdečega križa na TRR NLB 02922 – 0019831742, sklic 4026, s pripisom ''Poplave 2007''. Uporabniki Mobitela in Si.mobila lahko pošljejo SMS sporočilo POPLAVE na številko 1919. Poseben račun je odprl tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ): SI56 0222 2025 5564 305. SVIZ je na omenjeni račun nakazal 25.000 evrov. Račun je odprla tudi Skupnost občin. Odprt je pri Novi KBM: 04515 – 0001385183. Mestna občina Ljubljana je medtem Železnikom namenila 150.000 evrov pomoči.

Vodna ujma, ki je pred tednom dni opustošila zgornjo Selško dolino, je na prometni infrastrukturi, vodovodih, stanovanjskih hišah in javnih objektih glede na prve ocene terjala kar 58 milijonov evrov gmotne škode. V to pa še ni všteto preko 15 milijonov evrov škode v velikih podjetjih v Železnikih.

Kot je na novinarski konferenci povedal župan Železnikov Mihael Prevc, velika humanitarna pomoč v denarju in materialu doteka z vseh strani. Medtem ko se reševanje in čiščenje kraja zaključuje, je sedaj pred občino nova naloga, in sicer sredstva, zbrana v humanitarnih akcijah, kar najbolj pravično in transparentno nameniti ljudem, ki pomoč resnično potrebujejo.

Od 7000 prebivalcev, kolikor jih živi v občini, je bilo v poplavah neposredno prizadetih okrog 3000 ljudi. 200 objektov je bilo večinoma ali delno uničenih, približno 20 gospodinjstev pa je ostalo popolnoma brez vsega. Medtem ko razen petih objektov, ki jih bo potrebno verjetno temeljito sanirati, ostali objekti s statičnega vidika niso poškodovani, pa je uničena oprema, saj je voda vdrla skozi vrata in okna ter ponekod segala tudi več kot dva metra visoko.

S podatki o ocenjeni škodi ter poročilom o izvajanju del pri odpravi posledic neurja, se je seznanila tudi koordinacijska ekipa ministrstva za okolje in prostor. Ocenjena vrednost do zdaj izvedenih del in del, ki trenutno potekajo na vseh prizadetih območjih, znaša približno 265.000 evrov.

Mineva teden dni od katastrofalne ujme, ki je pustošila v Sloveniji. Umrlo je šest ljudi.
Mineva teden dni od katastrofalne ujme, ki je pustošila v Sloveniji. Umrlo je šest ljudi. FOTO: Uprava za zaščito in reševanje

Erjavec zadovoljen z odzivom

Minister za obrambo Karl Erjavec je na seji odbora za obrambo ocenil, da je bil odziv Slovenske vojske, gasilcev in Civilne zaščite na torkovo neurje ustrezen. Na ministrstvu pa bodo na novo preučili zmogljivosti in naredili analizo odziva, da bi še izboljšali stvari, ki se jih da izboljšati, je dejal. V prihodnje bo ministrstvo posebno pozornost namenilo usposabljanju in opremi, ki se potrebuje ob takšnih katastrofah. Pri sanaciji posledic torkovega neurja, v katerem je življenje izgubilo šest ljudi, je do sedaj sodelovalo 3.013 gasilcev, 1.294 pripadnikov Slovenske vojske in 270 pripadnikov Civilne zaščite, je še povedal minister.

V sredo in četrtek nove padavine

Ob obilnem deževju bi lahko voda znova prestopila bregove, saj struge hudournikov in rek kljub dosedanjim naporom niso očiščene. Razlog je pomanjkanje denarja. Ministrstvo za okolje nameni za vzdrževanje rek in hudournikov vsega 8 milijonov evrov letno, večina letošnjega denarja pa je že porabljena. Sredstva za sanacijo bo tako treba dobiti drugje. Država tako računa na aktivacijo proračunske rezerve in pomoč iz Bruslja.

Vremenoslovci medtem ocenjujejo, da bo od srede zjutraj do petka zvečer padlo od 40 do 80, lokalno predvsem v hribovitih predelih zahodne Slovenije do 150 litrov dežja na kvadratni meter. Padavine bodo tokrat predvidoma časovno bolj enakomerno razporejene kot prejšnji teden.

Natančne posledice prihajajočega deževja so zaradi poškodovanih strug težko predvidljive. Predvidena časovna razporeditev padavin naj bi omogočala odvajanje vode po poškodovanih rečnih strugah, spiranje drobnega materiala na bi celo utrdilo struge potokov in hudournikov. Vendar pa na območjih vodotokov, kjer je v zadnjih poplavah prišlo do poškodb ali porušitve vodovarstvenih objektov, kot so zaščitni nasipi, utrditve brežin, lahko tudi ob predvideni količini padavin pride do spremembe toka in do poplavljanja. Predvsem na teh območjih velja v prihodnjih dneh posebna previdnost. Zaradi namočenosti tal lahko v prihodnjih dneh pride tudi do ponovnega plazenja tal in nastanka novih plazin. Več o vremenski napovedi ...


Strah pred novim dežjem

Neurje je ruvalo drevesa.
Neurje je ruvalo drevesa. FOTO: Uprava za zaščito in reševanje

Napovedane nove padavine med prebivalci Železnikov, ki jih je vodna ujma najhuje prizadela, vzbujajo precejšnjo zaskrbljenost, da bo Selška Sora spet prestopila, zaradi prejšnjih poplav slabo zaščitene bregove. V vasi Zali Log v bližini Železnikov pa se zelo bojijo, da bi deževje iz pobočij prineslo nanose, ki so po torkovih plazovih še neočiščeni. Podobne bojazni imajo tudi Bohinjci, saj v Soteski grozi, da se bodo utrgali novi plazovi. Zato v vseh teh krajih pospešeno odpravljajo posledice naravne katastrofe in se pripravljajo na novo deževje. Na Celjskem pa so občine začele deliti vreče peska, s katerimi naj bi se ljudje zaščitili pred naraščajočo vodo.

Čiščenje Železnikov se nadaljuje

18. septembra se je v Železnikih in okoliških krajih zgodila naravna katastrofa, ki bi jo lahko primerjali z požarom iz 18. stoletja, ko so Železniki pogoreli do tal. Podobno podobo daje kraj danes. Vsepovsod blato, voda, naplavljeni avtomobili in ostala navlaka. V starem delu Železnikov ni hiše, ki ne bi bila poplavljena. Preplašeni in obupani obrazi vsepovsod, marsikdo razmišlja, da bi se odselil iz kraja. Rane, ki se še dolgo ne bodo zacelile. V kraju, kjer se trdo služi kruh, marsikateri krajan ne ve, kako bo obnovil nastalo škodo. Veliko delavcev, ki so zjutraj odšli v službo, noč ne bo preživelo doma, ker preprosto ne more do doma. Kulturni dom, pokopališče in zdravstveni dom so neprepoznavni. Kjer so bili mostovi, ceste, pločniki in travniki danes ni nič. Upamo in verjamemo v pomoč s strani države. Že danes se lahko zahvalimo Slovenski vojski, Civilni zaščiti, policiji in predvsem požrtvovalnim gasilcem. Župan Železnikov Mihael Prevc

Tudi včeraj so sicer v občini Železniki odpravljali posledice vremenske ujme. Nadaljevali so čiščenje Železnikov in Zalega Loga v zgornjem delu, tako prometnic kot objektov. Iz reke Sore so interventne sile in vodarji odstranjevale naplavine in vozila, iz Železnikov pa so odvažali kosovne in druge odpadke. Izvajali so tudi dela na izgradnji začasnega vodovodnega sistema.

Včeraj je bilo na terenu 350 prostovoljnih gasilcev, 202 vojaka in okoli 15 prostovoljcev. Začelo se je ocenjevanje škode, na terenu je prisotnih 13 ocenjevalnih komisij – devet za ocenjevanje škode na objektih in štiri za ocenjevanje škode na infrastrukturi. Komisije spremljajo tudi predstavniki občine, ki evidentirajo škodo na premičnem premoženju.

Tudi Kroparji in Bohinci čistijo

Teden dni po vodni ujmi tudi v Kropi in Bohinju še odpravljajo njene posledice. V bohinjski občini so na cesti med Bohinjsko Belo in Bohinjsko Bistrico že uspeli odstraniti nanose zemlje, tako da je cesta prevozna. Vendar pa jo delavci cestnega podjetja vsak dan še vedno zaprejo, da lahko odstranjujejo grozeče zemeljske plazove. Precej dela še čaka tudi delavce v Kropi, ki so uspeli vzpostaviti najbolj nujno povezavo z Dražgošami.

Včeraj ob 8.28 uri je pričela pod cesto v bližini gasilskega doma v Podblici v občini Kranj plazeti zemlja in se že poznajo razpoke na cesti. Pristojne službe si bodo situacijo na terenu ogledale in ocenile situacijo.

Kot je pojasnil bohinjski podžupan Anton Urh, je stanje v občini še vedno kritično, vendar obvladljivo. Že cel teden je na delu 28 bagrov, rovokopačev in kamionov, s katerimi poskušajo delavci cestnega podjetja, gasilci, kmetje in ostali prebivalci s cest ter s pobočij spraviti velike nanose zemlje in kamenja, ki ovirajo cestni in železniški promet ter ogrožajo hiše. "Delamo prek vseh zmogljivosti tudi na vodotokih, saj se bojimo novih padavin," je dejal.

Medtem ko v Železnike pomoč ves čas priteka, so v Bohinju z odzivom zelo nezadovoljni. "Ostali smo sami. Slovenski narod je pozabil na nas. Nihče nas ni vprašal, če kaj potrebujemo, če se lahko vozimo v službo in če naši otroci lahko obiskujejo šole," je opozoril podžupan in pojasnil, da sta Bohinj, ki je bil odrezan od sveta, le zelo na hitro obiskala minister za okolje in prostor Janez Podobnik ter minister z promet Radovan Žerjav. Opozoril je, da niso dobili pomoči niti s strani javnega zavoda Triglavski narodni park, pa čeprav kar dve tretjine občine ležita znotraj parka.

Rdeči križ Slovenije je sporočil, da so za pomoč poplavljenim v vodni ujmi do danes s prispevki posameznikov in podjetij zbrali 272.951 evrov. Rdeči križ je 20. septembra najbolj prizadetim področjem za prvo in najnujnejšo pomoč iz solidarnostnega sklada poslal 230.000 evrov.

Podobno kot v Bohinju, kjer vsako jutro odprejo cesto skozi Sotesko, nato pa jo do trenutka, ko se ljudje začnejo vračati iz služb ponovno zaprejo, se tudi v Kropi nadaljuje čiščenje cest in vodotokov. Cestno podjetje Kranj je v ponedeljek zagotovilo prevoznost ceste na zgornjem delu Krope, tako da je možna povezava v smeri Dražgoš. Ker bosta Komunala Radovljica in Elektro Gorenjska v kratkem začela na tem odseku graditi vodovod in novo povezavo visokonapetostnega omrežja, pa bo cesta zaradi teh del prevozna le za najnujnejše potrebe.

V Kropi deluje tudi občinska tehnična pisarna, katere namen je zagotavljanje osnovne pomoči pri sanaciji objektov in stanovanj. Tako je tehnična pisarna že prvi dan pregledala več kot 20 objektov ter lastnikom svetovala glede vprašanj v zvezi z elektro in vodovodnimi instalacijami. Prav tako so se začeli izvajati prvi ukrepi v zvezi s sušenjem stanovanj ter praznjenjem cistern za kurilno olje, ki jih je zalila voda.

Kroparji napovedujejo tožbo

Kljub vsem ukrepom nekateri krajani Krope s potekom sanacije niso zadovoljni. "Nezadovoljni smo z inertnostjo odgovornih glede priprav načrtov, izvedbenih planov in zagotovitve sredstev za sanacijo struge Kroparice in njenih hudourniških pritokov," je pojasnil kulturnik Slavko Mežek. Ob tem je dodal, da bodo krajani še danes vložili kazensko ovadbo zoper upravljalce cest v Lipniški dolini, še posebej ceste v Kropo. "Le-to je skoraj odneslo, pa nihče ne ukrepa drugače, kot z nalaganjem znaka na znak. Bo res moral v Kroparico avtobus šolskih otrok, preden se bo kdo zganil?" je ogorčen Mežek.


Na Celjskem pospešeno odpravljajo posledice

Oskrba celjske regije s pitno vodo se je večinoma že normalizirala in vode ni treba več prekuhavati. Vse občine pa so pozvale prizadete prebivalce, da čim prej prijavilo škodo, ki so jo utrpeli, obrazce za prijavo škode je možno dobiti tudi na spletnih straneh občin. Posebne komisije pa bodo obiskale vse prizadete in ocenile škodo.

Tudi na Celjskem so v nekaterih najbolj prizadetih občinah že ocenili škodo. V občini Vojnik je škode za več kot 6 milijonov, v Laškem 8, na Vranskem pa milijon evrov in pol. In čeprav domačini še vedno odpravljajo posledice, se hkrati že pripravljajo na morebitne nove poplave. Občine so začele deliti tudi vreče peska, s katerimi naj bi se zaščitili pred poplavami.

Tudi na Celjskem nadaljujejo s pospešenim odpravljanjem posledic vodne ujme, ki je prizadela 27 občin v Savinjski regiji. V občini Laško, kjer je Savinja pred tednom dni dosegla najvišji vodostaj, so večino posledic torkovega neurja že odstranili, čaka pa jih še čiščenje zdraviliškega parka, kjer je močno deževje naneslo veliko mulja in blata. Prav tako bo treba sanirati še nekaj lokalnih cest, ki sta jih zasula dva plazova, ter očistiti kanalizacijo. Tudi v vojniški občini, kjer naj bi po prvih podatkih torkova vodna ujma povzročila za več kot pet milijonov evrov škode, se razmere normalizirajo. Cesta Vojnik-Dobrna je zaradi porušenega mostu v Višnji vasi še vedno neprevozna, nadomestni leseni most naj bi postavili v četrtek.

V podjetju Domel v Železnikih je predsednica uprave Jožica Rejec celotno škodo ocenila kar na deset milijonov evrov. Škoda pa bi se bistveno povečala še, če bi katera od multinacionalk, ki ji Domel dobavlja elektro motorje, odpovedala sodelovanje, ker podjetje deluje na poplavnem območju in je nezanesljivo. Zato je najbolj nujno, da država pristopi k celoviti, dolgoročni sanaciji Železnikov.

V Braslovčah iščejo začasne rešitve glede sanacije plazov, ki so se sprožili med torkovim močnim deževjem, in najbolj ogrožajo nekaj stanovanjskih objektov. V Braslovčah je tako aktivnih devet plazov, najhuje je v kraju Podvrh nad Braslovškim jezerom, kjer plaz ogroža dve družini. S sanacijo plazov se ukvarjajo tudi na Vranskem.

Tudi celjska občina je utrpela nekaj milijonov evrov škode v torkovi vodni ujmi. Najhujše je bilo na Ostrožnem, kjer je bregove prestopila Koprivnica. Krajani celjske soseske Polule pa se bodo zbrali na zboru, saj menijo, da celjska občina ni dovolj storila za zaščito pred poplavami in se ni oglasila na njihove prošnje za pomoč po poplavi. Zato v tej krajevni skupnosti razmišljajo o morebitni civilni tožbi zoper celjsko občino, napovedujejo tudi državljansko nepokorščino.

Janša v New Yorku o poplavah

Slovenski premier Janez Janša je medtem na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah v New Yorku poudaril, da so te spremembe največji izziv generacije. V govoru na okrogli mizi o prilagajanju na podnebne spremembe je Janša predstavil stališča Evropske unije in Slovenije.

Gmotno škodo na terenu popisujejo komisije.
Gmotno škodo na terenu popisujejo komisije. FOTO: Uprava za zaščito in reševanje
Samo skupaj lahko končamo podnebne spremembe, preden te pokončajo človeštvo. Janez Janša

Janša je omenil tudi hude nevihte, ki so prizadele državo in povzročile izgubo življenj, uničenje hiš in cest, zaradi česar bo potrebno veliko pomoči. "V času krize še posebej cenimo vrednost prijateljstva. Slovenci sprejemamo izraze sožalja in solidarnosti z iskreno hvaležnostjo," je dejal.

Po okrogli mizi na temo vloge tehnologije pri spremembah podnebja, ki ji je sopredsedoval skupaj z Nobelovim nagrajencem, predsednikom Vzhodnega Timorja Josejem Ramosom Horto, je Janša v imenu EU in Slovenije nastopil z govorom na okrogli mizi o prilagajanju na podnebne spremembe. Pri tem je dejal, da bodo s tem pojavom prizadete vse regije sveta, še posebej države v razvoju pa bodo utrpele največ škode.

''Spremembe so že tu in prilagajanje je neizogibno. EU je sprejela nove pobude za iskanje načinov za zgodnje ukrepanje in razširitev znanja o podnebnih spremembah. Državam v razvoju je potrebno pomagati, ker so najbolj ranljive, čeprav niso prispevale k problemu,'' je povedal premier.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lahka konjenica
26. 09. 2007 10.43
bonsai9: P. mali. tebi je samo za lasten žep za nič drugega. Ali si kaj daroval za te ljdui. Odgovori mi. Jaz sem in bom še. Koliko sem te ne zanima, kakor tudi mene ne, koliko si ti , če si sploh akj. Ali te je samo gobec in goflja. Dokler boš ti in tebi podobni samo kritiziral vse povprek dogajanje ob tem neurju, bo od vas zelo malo pomoči in solidarnosti ter sočutja. Da ne berem več tvojih postov, ki bodo žaljivi in arogantni. Če ne te lahko za toko stvar se toži. jaz te ne bom, te bo pa gotovo kdo drugi. Da ne bo pomote . zakaj sem danex razdražen? zato, ker bonsai9 piše in kvasi neumnosti. Prosim te utihni in spelji se dol z neta. Zaveži!Q
bonsai9@email.si
26. 09. 2007 04.45
Lucky luster Mane, mane tekel, uphares ! za tebe velja. Da se ne bo že kaj kmalu začela zbrana roba pojavljati na boljšjem sejmu. V tolažbo pa naj ti povem, da sploh ne bo prvič. In ti, ter taki kot si, ki sedaj polnite "božje hrame", take še nagrajujete že na tem svetu. Ja ni kaj, samaritan farizejski.
Lahka konjenica
25. 09. 2007 22.54
bonsai0: Od tebe že ne, ker gi gnila glista propadlega komunista. Zaveži enkrat. Ne klati takih neumnoszti. Sej oni bodo zbirali, ampak sedaj ne morejo, ker imajo polno skladišče. A si me razumel. zajebant jedan. Kakšen arogantnežsi: Lažnivec, da mu ni para.ne bom se tuakj kregla s tabo. Če misliš take klatiit, pojdi raje na chat, tam se pomeni. Ali pa na forum Drnovška. Ti bo prav in dobroi dogovoru.
bonsai9@email.si
25. 09. 2007 22.43
Lucky luster, farizej in sedaj še LAŽNIVEC Ja od kje ti tole lažno natolcevanje in zavajanje. Finančna pomoč, oblačila, oprema bo prišla do pomoči potrebnim samo, kar se jim bo osebno dostavilo. Kdo bi si mislil take naivnosti in celo podlosti od tebe. Bore malo denarja ter oblačil in opreme, ki je še kaj vredno, bo prišlo do teh ljudi. Še nikol ni in tudi sedaj ne bo.
Lahka konjenica
25. 09. 2007 21.47
Jožajoža: Če ne bi Rk in Karitas dobro sedaj skupaj sodelovali, ne bi zbrali tolkšni vsote do danes skoraj 900.000 wejr. Ni mi več bluzit. Ne nosite nič denarja direkt ljudem, ker oni zbirajo potom RK in karias ter potom občine. Tudi robe ne potrebujejo, ker imajo skladišče polno in nimajo več kam dati. Toliko iz moje strani v vednost.
Jožajoža
25. 09. 2007 21.12
NE NAKAZUJETE DENARJA karitasu in RK..denar nakažite direk na račun občine, še najboljše je pa, da ga osebno odnesete prizadetim.
Prvo Bore
25. 09. 2007 20.49
Danes sem bil v Celju. Na rdaiju sem poslušal zgodbe ljudi, ki so bili prizadeti v letošnjem letu v maju mesecu in tudi sedaj in še do danes ni nihče prišel iz RK Žalec pogledat in to majsko škodo, kaj šele zdajšnjo škodo. Zelo težko je to poslušat, ampak je gola resnica, ker ne moremo vsega poznati. Zelo težke razmere za navadne ljudi, ki jih nihče medijsko ne podpre. Na žalost je res tako in upam, da se bo država držala tega, da BO POMAGALA ljudem, ker država je kriva za vse to , ker ni poskrbela za vodne toke mapak samo za svoje riti.
mateja.novaki@siol.net
25. 09. 2007 19.55
Potem je najbolje denar odnesti kar izbrancem, in denar ne bo nikjer poniknil, in ne bo salbe vesti in ne bo dolgih rok. Bo le dobro delo naravljeno in čista vest
black1cat2
25. 09. 2007 19.38
Hja, a žal zna denar hitro "dobiti noge" in izginiti na neprava mesta. Nekateri ljudje nimajo prav nič slabe vesti ter vzeti denar, ki niti slučajno ni namenjen njim, ampak ljudem v težavah, ki ga resnično potrebujejo!
LaLuna
25. 09. 2007 12.41
Pomoje je bolje če da vsak nekaj denarja, jim bo bolj prav prišlo ;)
max80
25. 09. 2007 10.28
Včeraj sva s punco pregledala, katera oblačila lahko podariva in je tega dosti. Naj ljudje raje pogledajo kaj ne rabijo in podarijo, namesto da pametnjujejo...
iztokhoh@hotmail.com
25. 09. 2007 10.06
Predvidljivo. Šele prvi dež po poplavah pred 1 tednom je že kar nevaren. Seveda. Zdaj se bo 2x v enem tednu zgodil dogodek s povratno dobo 250 let. Ziher.
bonsai9@email.si
25. 09. 2007 08.58
Potrebno bi bilo...morali bi...zavedati bi se morali...spremenbe so neizbežne...prilagajati bi se bilo treba, pomagati bi morali... Ja kar na jok mi gre, ko slišim...berem, kaj vse lepega natolcujejo v ZN. Tudi delat bi bilo treba kaj, ne pa samo palamudit !!
Tudi vremenoslovci se zmotijo vcasih napovejo dez potem je pa sonce