Slovenija

Provizija za Plivina zdravila?

Ljubljana, 23. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovensko predstavništvo Plive je nekaterim zdravstvenim domovom v Sloveniji poslalo sporazum o pospeševanju prodaje zdravil, po katerem bi Pliva zdravstvene domove in zdravnike za predpisovanje njihovih zdravil denarno nagradila.

So ena zdravila za zdravnike bolj profitna od drugih?
So ena zdravila za zdravnike bolj profitna od drugih? FOTO: Reuters

Sporazum, ki ga ponuja hrvaška Pliva predvideva, da bi zdravniki, kadar imajo za zdravljenje na voljo več vrst generičnih zdravil z enakimi učinki, pacientom predpisali zdravilo, ki ga izdeluje njihovo podjetje.

Bojan Kebe direktor predstavništva Plive v Ljubljani je pojasnil, da je takšen način neke vrste pospeševanje prodaje zdravil, kar so želeli s ponudbo doseči tudi v Plivi, le da so želeli doseči večjo transparentnost, "saj bi se sredstva stekala na račun institucij."

Gre za korupcijo?

Direktor vladnega urada za preprečevanje korupcije Boštjan Penko
Direktor vladnega urada za preprečevanje korupcije Boštjan Penko FOTO: POP TV

Po besedah direktorja vladnega urada za preprečevanje korupcije Boštjana Penka vsebuje ta sporazum vse znake korupcije in napeljevanja h kaznivim dejanjem. Zato je treba preveriti razsežnosti tega pojava v zdravstvenih ustanovah v Sloveniji, zato so se že povezali s pristojnimi institucijami in intenzivno delajo na tem primeru. Omenjeni dokument so prejeli kot prijavo korupcije in ga kot takega z vso resnostjo obravnavajo.

Sporazum med drugim javnim zavodom predlaga, da vplivajo in spodbujajo predpisovanje cenejših generičnih zdravil, predvsem Plivinih, pri čemer bi Pliva posameznim zavodom za predpisovanje njihovih zdravil plačala določeno provizijo. V eni od alinej sporazuma se omenja tudi spodbujanje posameznih zdravnikov preko institucije.

Sporazum je v nasprotju z zakoni

Je Plivin predlog res le oblika korumpcije?
Je Plivin predlog res le oblika korumpcije? FOTO: POP TV

Direktor vladnega urada za zdravila Stanislav Primožič je pojasnil, da je plačevanje provizij zdravnikom za predpisovanje zdravil v navzkrižju z zakonom, saj krši 19. člen pravilnika o oglaševanju zdravil, ki prepoveduje kakršnokoli denarno nagrado ali stimulacijo za predpisovanje zdravil.

Urad je predlog sporazuma dobil v začetku meseca, nanj so že pripravili odgovor in ga Plivi tudi posredovali. Obenem so se obrnili tudi na pristojne vladne organe, ki v Sloveniji rešujejo ta vprašanja: na urad za preprečevanje korupcije in urad za spodbujanje konkurence, ker so prisotni tudi določeni elementi konkurenčnosti.