Slovenija

Protislovja civilne družbe

Ljubljana, 07. 01. 2023 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
22

Ob koncu 20. stoletja in v 21. stoletju je pojem civilne družbe začel prevladovati v politični znanosti in političnem besednjaku. Civilna družba je postala temeljni atribut nove demokratične politike. V politoloških teorijah najdemo poudarjen pomen civilne družbe in civilno družbenih organizacij. Civilna družba je razumljena kot eden izmed ključnih podpornih elementov politične demokracije. Svoboda civilne družbe je eden izmed ključnih kazalcev pri ocenjevanju kakovosti demokracije. Hkrati pa tudi v političnih govorih in ideologijah nastopa civilna družba kot pomemben gradnik demokratične politike.

Čeprav je današnja glorifikacija civilne družbe relativno novejšega izvora, pa je zgodovina civilne družbe precej daljša. Dolgo, vse od škotskih razsvetljenskih ekonomistov, ki so uporabljali pojem 'civil society' v enačaju s 'commercial society', prek Hegla in Marxa, ki sta v nemščini uporabljala besedno zvezo 'bürgerliche Gesellschaft', se je civilna družba enačila s sfero produkcije, s trgom ali pa so vsaj kot ključni trenutek civilne družbe veljali lastninski odnosi oz. produkcijski odnosi.

Besedilo je bilo pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tank Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Konceptualno spremembo in novost je vpeljal italijanski marksistični politični teoretik Antonio Gramsci, ki je v drugem in tretjem desetletju 20. stoletja civilno družbo ('società civile') ločil od sfere produkcije (ločil od baze oz. strukture) in med njene elemente umestil vse tisto, kar tudi danes razumemo kot sestavne dele civilne družbe: tisk, medije, Cerkev, šole, sindikate ipd. Vendar Gramscijeva teoretska inovacija ni bila pomembna le zaradi drugačne koncepcije civilne družbe, temveč ker je raziskoval in pokazal pomen civilne družbe v odnosu do uspeha revolucije v Rusiji in neuspele revolucije na Zahodu po prvi svetovni vojni. Vloga civilne družbe je bila namreč odločujoča, saj v Rusiji ni bilo civilne družbe, ki bi branila in intelektualno/moralno onemogočila revolucije, medtem ko je na Zahodu civilna družba odigrala ključno vlogo v preprečitvi in/ali zadušitvi revolucije. V tem kontekstu je tudi pri Gramsciju obveljalo, da imajo vse te nove ne tako nove civilnodružbene organizacije ključno vlogo pri podpiranju specifičnega produkcijskega načina – kapitalizma.

Gramscijeva (re)formulacija pojma civilne družbe je pomembna še danes, ker nam razkriva funkcijo civilne družbe v 20. in 21. stoletju. Ne preseneča, da se poudarek na civilni družbi kot temeljnemu elementu demokracije, pojavi v kontekstu zatona socializma in konca hladne vojne, ko leva alternativa, ki je že desetletja prej izgubila intelektualno/idejno privlačnost, izgine.

V tem okviru se tudi v zadnjih dveh desetletjih diferencirata dva pola civilne družbe: liberalni in konservativni. V ospredje prihaja vse bolj spor in spopad glede izjemno pomembnih kulturnih vprašanj, ki pa je vedno reduciran na vprašanje vrednot. Liberalni pol civilne družbe je danes vse bolj presenečen nad uspehom konservativne civilne družbe ali nad poskusom oblikovanja konservativne civilne družbe, saj se na ta način preizprašujejo liberalne vrednote (predvsem kulturne in identitetne prakse in pravice manjšin). Toda liberalna in konservativna civilna družba sta si glede temeljnega elementa precej podobni, saj ne prva ne druga ne preizprašujeta temeljnega določila današnje družbe – to pa je kapitalistični produkcijski način in strukturna neenakost, ki iz tega izhaja. To seveda ne pomeni, da liberalni in konservativni pol civilne družbe ne naslavljata neenakosti, ki je strukturna značilnost kapitalizma, vendar predlogi nikoli ne gredo v smeri odprave kapitalizma, temveč se iščejo – bodisi na tehnokratski bodisi na moralni osnovi – načini in utemeljitve za zmanjšanje teh neenakosti, ne pa za odpravo le-teh.

Dodatno razlikovanje je moč opaziti tudi v odnosu do države. Namreč čeprav je večina civilnodružbenih organizacij reduciranih na funkcijo 'deležnika' – še en novi neoliberalizirani pojem v politični teoriji – v politični demokraciji, se hkrati tudi pojavljajo elementi civilne družbe, ki ta položaj izkoriščajo za to, da bi postale tudi aktivne politične oz. vladajoče grupacije. Torej gre za razliko med civilno družbo, ki daje vsebino državi –izvršna oblast včasih prevzame nekatere elemente zahtev civilne družbe, včasih pa je to zgolj fasada, pri čemer v resnici ne sledi zahtevam in idejam civilne družbe – ter na civilno družbo, ki hoče postati oblast. In v tem okviru je civilna družba, ki daje vsebino oblasti ali želi biti oblast, lahko liberalna in prispeva k širitvi številnih pravic (spolnih, reproduktivnih, manjšinskih pravic), lahko pa je konservativna in poskuša omejiti te pravice ali jih odvzeti.

Tako je prostor civilne družbe v dveh pomenih postal polje kulturnega boja bodisi na ravni politike, kjer so civilno družbene organizacije neposredno vpete v liberalno ali konservativno agitacijo za specifične politične stranke, bodisi na ravni igranja vloge vsebine politike, ki ne želi postati država. V obeh primerih pa igra civilna družba vlogo kulturnega organizatorja soglasja z obstoječim kapitalističnim produkcijskim načinom.

Da je civilna družba sploh pripuščena v politično demokracijo znotraj obstoječih strukturnih koordinat, mora sprejeti temeljne strukturne določitve današnjega časa – in to je reprodukcija kapitalizma. Vsekakor obstajajo tudi poskusi radikalizacije civilne družbe v smeri antisistemskih gibanj in iniciativ, vendar so ti deli civilne družbe hitro marginalizirani ali pa so te grupacije kooptirane s strani liberalne in neoliberalizirane socialne demokratske politike v vezni člen izvršne oblasti ter na ta način postanejo takšne iniciative vpete v strategijo 'transformizma' (Gramci) in služijo kot tehnokratsko pokritje za poskuse (ne)spreminjanja stvari znotraj zadanih temeljnih koordinat. Domet civilne družbe tako ostaja omejen na konkretne probleme (single issue campaigns) in pa na ohranjanje liberalne ali konservativne vzgoje za moralo trga (Hayek).

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RRfreak
07. 01. 2023 20.37
+2
Well, "you did Do Your Homework". Si pa še vedno nek teoretik, ki uporablja izrazoslovje, ki ga 99% folka ne razume ... Ko boš znal to povedat tako, da te bodo ljudje razumeli, boš zmagal ;) Do takrat pa, žal ne ...
Ugovor vesti 133.člen
07. 01. 2023 17.53
+0
Civilna družba se je pojavila konec 80-tih let in zaradi tega gibanja smo hitreje prišli do osamosvojitve in parlamentarne demokracije. Današnja civilna družba so levi politični aktivisti in sedaj smo skoraj spet prišli nazaj do enopartijskega sistema, ker so se združile vse zdrave in bolane sile. A na volitvah je bila velika izbira. Ponosni nasledniki pa v en glas nekaj, kar je znitraj prazno, zunaj pa nič ni. Sedaj pa plešite še naprej. A, če ne bi bili politično indoktrinirani, bi vsak dan kolesarili, ne samo ob petkih. Vsaj vzrokov ob tej vladi, imajo preveč.
Kollerik
07. 01. 2023 18.03
+0
Na pol ovca
07. 01. 2023 15.36
+0
Civilna družba je besedna zveza podobna kot širjenje ameriške demokracije, torej eno od orodji za upravljanje sveta s strani US/Izr elite... vsi ki kimajo so pač moderni domobranci torej kvizlingi, sedaj jih je pač nekaj več na levem polu a ne občutno več
Bratje Slovani
07. 01. 2023 14.50
+0
Smrt janšizmu!
DR. RNR
07. 01. 2023 14.41
+4
Odsluzeni politiki in bogatuni ustanavljajo neprofitne civilne druzbe,ki zavajajo in delajo v korist globalistov. Crpajo denar iz proracuna...civilna druzba je kontrolirana. Kar ni nadzorovano je teorija zarote.
Ugovor vesti 133.člen
07. 01. 2023 14.27
+5
Civilna družba bi morala biti politično neopredeljena. Pri nas je pa to rdeča ideološka civilna družba.
Kollerik
07. 01. 2023 18.04
+0
Kot je politično neopredeljena recimo rkc?
pjotrpan
07. 01. 2023 14.24
+2
Zal del civilne sluzbe nima veliko skupnega s civilno druzbo, so aktivni na nivoju medijskih projektov z investitorji… podobno kot kaviar socialisti s pravo levico, eni se pac s faksov preselijo v politiko, ker jim je jasno, da za gospodarstvo niso, res delati v covilni druzbi pa jim tudi ne disi.
Ugovor vesti 133.člen
07. 01. 2023 14.24
+7
Pri nas civilne družbe ni, so samo levičarski politični aktivisti. Zato ukiniti financiranje vsem tem.
Nikay
07. 01. 2023 13.33
+7
Trop rdečih lenuhov, delomrznežev, narkomanov pač ni civilna družba, to so sami rdeči polizanci in znanci partije, plačani za zdraho ko rdečih parazitov na vladi ni.
ArkaMast
07. 01. 2023 13.05
-2
RKC bi pa preselil na Metelkovo 6, med nevladnike.
ArkaMast
07. 01. 2023 13.03
-4
Všeč mi je organizirana civilna družba in ne da je posameznik izgubljen, nemočen.
deratizacija
07. 01. 2023 12.53
+9
Civilna družba je krog izbrancev (parazitov), ki na državni račun in v imenu demokracije glumi nadzor države.
Castrum
07. 01. 2023 12.01
+12
Predvsem se civilna družba ne bi smela politično polarizirat in se politično opredelhevat. Pri nas je pa vivilna družba do keve politične opcije nekritična, do desne pa je kritična.
natmat
07. 01. 2023 12.12
-5
Kaj pa desni strici iz ozadja RKC?Politično neopredeljeni kajne svečko!!
Bratje Slovani
07. 01. 2023 11.50
+13
Moramo ugotoviti,da je pri nas civilna družba zelo razvita na levem delu,na desnici pa žal ne obstaja.
Nikay
07. 01. 2023 13.34
+6
Torej to ni civilna družba, prav si napisal to je samo kup rdečih krvosesov.
Spužva
07. 01. 2023 11.39
+3
A to si od Maksutija prepisu?? 😉
WD40
07. 01. 2023 11.53
-3
Bratje Slovani
07. 01. 2023 12.00
-4
Janša je Albanec samo po očetu,mama je bila naša.