Slovenija

Protikorupcijski urad o Triglavu

Ljubljana, 29. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Urad vlade za preprečevanje korupcije je končal analizo nekaterih aktualnih dogajanj v Zavarovalnici Triglav in z njo povezanimi osebami ter jo posredoval pristojnim državnim organom.

Po pojasnilu direktorja urada Boštjana Penka so se v analizi osredotočili zlasti na sume povečevanja deležev delniškega (lastniškega) kapitala na račun nenominiranega (družbenega) kapitala in s tem povezanim negospodarnim upravljanjem z družbenim kapitalom.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: Dare Čekeliš

Pod drobnogled so vzeli tudi sume zlorabe sklada lastnih delnic s strani vodilnih zaposlenih v največji slovenski zavarovalnici ter njihovega vpliva na poslovanje nekaterih bank.

Urad za preprečevanje korupcije od pristojnih organov pričakuje, da bodo v okviru njihovih ustavnih in zakonskih pooblastil ukrenili vse potrebno za dokončno razjasnitev primera in za ustrezno obravnavanje odgovornih pravnih in fizičnih oseb. Na uradu so še naprej pripravljeni aktivno sodelovati pri obravnavi tega primera, kolikšno bo to sodelovanje, pa je odvisno od pristojnih organov, ki jih Penko ni želel navesti. "Nimamo pooblastil, da bi sodelovali na podlagi zakona, prepričan pa sem, da bodo glede na to, kar smo do zdaj naredili, zainteresirani za nadaljnje sodelovanje in pomoč," je izjavil Penko in ponovil, da zadeva za urad "še ni zaprta".