Slovenija

Proti zniževanju pokojnin

Ljubljana, 18. 05. 2010 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat upokojencev nasprotuje pokojninski reformi. Menijo, da se pokojnine v primerjavi s plačami vse od leta 1992 znižujejo. V primeru sprejetja zakona DeSUS grozi z izstopom iz koalicije.

Pogajanja o predlogu pokojninske reforme pri predsedniku vlade Borutu Pahorju se bodo namesto v sredo, kot so napovedali minuli teden, nadaljevala v ponedeljek, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Vladna stran naj bi v nadaljevanju pogajanj sicer odgovorila na zadnji predlog sindikatov.

Sindikat upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) nasprotuje zniževanju pokojnin, ki ga predvideva predlagana pokojninska reforma. Opozarjajo na to, da so se pokojnine v primerjavi s plačami zniževale že vse od leta 1992 in še bolj po letu 2000.

ZSSS
ZSSS FOTO: Dare Čekeliš

Nasprotujejo predlaganemu načinu usklajevanja pokojnin po t. i. švicarski formuli, ki v 50 odstotkih upošteva rast plač, v 50 odstotkih pa spremembo cen življenjskih potrebščin. Prav tako pa v predlogu reforme tudi ni predviden poračun pri usklajevanju, je opozoril predsednik sindikata Konrad Breznik.

Opozarjajo, da je višina pokojnin z zadnjo pokojninsko reformo po letu 2000 nenehno padala. Tako je razmerje med povprečnimi pokojninami in plačami padlo z 68,1 odstotka že na 61,3 odstotka v letu 2009. Po njihovem mnenju to razmerje ne sme več padati.

Tudi koalicijska stranka DeSUS je proti predlaganemu načinu usklajevanja pokojnin po t. i. švicarski formuli. Če bo koalicija vztrajala pri takšnem predlogu pokojninske reforme, bo DeSUS začel vse postopke za izstop iz koalicije, so napovedali minuli teden.

Pozivajo tudi k temu, da se znova preučijo razlogi za zviševanje starostne meje za polno upokojitev. Delodajalci pogosto nimajo niti delovnih mest za starejše ljudi, pravijo. "Napenjanje mišic, katera starostna meja je še primerna, je odveč. Ostali bi lahko na sedanji ravni," je dejal podpredsednik sindikata Branko Pintar.

Nasprotujejo hitenju s spremembami

Zavzemajo se za ostro ločevanje sredstev iz prispevkov, namenjenih za izplačevanje pokojnin, in tistih sredstev, ki so socialni transfer, kot so npr. državne pokojnine. Nasprotujejo hitenju s spreminjanjem pokojninskega sistema in opozarjajo na to, da pokojnine niso socialna, temveč ekonomska kategorija. Predlagatelj reforme bi moral predložiti izračune in predstaviti vse posledice, ki bi jih takšna reforma prinesla, menijo v sindikatu.

Zadnji vladni predlog ni več postavil starosti kot izključnega pogoja za polno upokojitev, temveč bi bil pogoj lahko 43 let delovne dobe za moške in 41 let za ženske. Po predlogu sindikalne strani, ki so ga predstavili minuli teden, naj bi bila spodnja meja za upokojitev 60 let, pokojninska doba pa naj bo pri moških 40 let in pri ženskah 38 let.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
24. 05. 2010 08.59
Mi hočemo svoj denar,ne njihovega kera beda
strogoff
19. 05. 2010 12.42
a so KRIMINALCI iz ZPIZa ševe dno na prostosti, Svetlik ?? _ _ _ _ _
nightangel
18. 05. 2010 20.29
Kaj sploh Desus in ta Erjavec nekaj bluzi,kdomu pa še sploh verjame? Kolikokrat je Karl že izjavil,da bodo izstopili iz koalicije,pa se še vedno nekaj rinejo zraven! Karl zapomni si,da je vedno boljše dobra opozicija,kot slaba koalicija!
migi
18. 05. 2010 19.40
Spet nas peljejo žejne čez vodo!.Mi pa ....butli....utopit tiste trotle..., da vsaj mi splavamo,,,,,
am_staff
18. 05. 2010 19.12
Že spet nakladajo, čeprav vedo, da je oblast sladka in te sladkobe se ne bodo odrekli.
cmid
18. 05. 2010 18.59
Groženj z istopom je bilo že kar nekaj ,vendar je vse ostalo le na grožnjah .DESUS se mora zavedat da je to stranka upokojencov in da mora ščititi interese le teh .Pokojnine padajo ,za zdravje moramo plačevati vsako leto več, delavci pa bi morali delati do smrti ,ki mora obvezno priti pred penzijo.Res me ta LEVA vlada navdušuje vse boljša in boljša je!!!!!!! DESUS mora iztopiti iz te koalicije saj bo samo tako dokazala svojo poštenost!!!!!
markaurel
18. 05. 2010 17.29
Naj bo že enrat Korl mož beseda in naj to tudi naredi !!!!!
Mateja Kodelja 1
18. 05. 2010 17.00
Papež 46 - blagor tebi, če res lahko porabiš 2000 € na mesec.....jaz z mojimi 510 težko preživim sebe in dva otroka
Brabus
18. 05. 2010 14.40
najnambolepo 18.05.2010, 14:18 0 Ufff meni ne bo zneslo tolko časa šihtat, pa plačvat v državno blajgajno. Sorry jest bom začela delat na črno!!! To je pa moja grožnja g. predsedniku vlade Pahorju in vsem, ki spodbujajo delo na črno. Če mene in vorkoholikov noben v parlamentu ne upošteva in noben ne zastopa naših delavskih interesov, pol tudi jaz ne bom upoštevala zakonov in moje ljube države, ki mi narekuje naj delam do smrti. Prav žalostna sem. Jaz ne morem več, sem utrujena ;) teh političnih zbrk in dela, čeprav ga rada opravljam - še!! A penzijonisti, ti ki so šli cca 10 let nazaj v penzijo še mladi, pa lahk fušajo za lasten žep, da prežvijo?? Moja soseda tem gospodom iz parlamenta čisti in lika že 16 let in prav fino živi, pa še penzijo vleče, tako, ki je jaz ne bom imela, ko bom... če bom... sploh kaj dobila. NAJ ŽIVI SIVA EKONOMIJA !!! PODPIRAM VSE, KI DELAJO, NE KRADEJO IN SE ZNAJDEJO, DA PREŽIVIJO. PREZIRMA PA VSE, KI SO NA POLOŽAJIH IN DELAJO I Sam, da ne boš čez 40 let zahtevala državno pokojnino, ker si pač delala na črno.Grrrrrrrrrr
fafajonka
18. 05. 2010 14.24
Kaj bluzijo sindikalisti, leto 1992? Dobil sem izračun plač pred upokojitvijo, in najboljša plača je bila izračunana za obdobje 1974-1992, obdobje 18 let. Toliko v vednost VSEM DEMAGOGOM!!!!!
najnambolepo
18. 05. 2010 14.19
SE OPRAVIČUJEM SAM RES SEM ŽALOSTNA :(
najnambolepo
18. 05. 2010 14.18
Ufff meni ne bo zneslo tolko časa šihtat, pa plačvat v državno blajgajno. Sorry jest bom začela delat na črno!!! To je pa moja grožnja g. predsedniku vlade Pahorju in vsem, ki spodbujajo delo na črno. Če mene in vorkoholikov noben v parlamentu ne upošteva in noben ne zastopa naših delavskih interesov, pol tudi jaz ne bom upoštevala zakonov in moje ljube države, ki mi narekuje naj delam do smrti. Prav žalostna sem. Jaz ne morem več, sem utrujena ;) teh političnih zbrk in dela, čeprav ga rada opravljam - še!! A penzijonisti, ti ki so šli cca 10 let nazaj v penzijo še mladi, pa lahk fušajo za lasten žep, da prežvijo?? Moja soseda tem gospodom iz parlamenta čisti in lika že 16 let in prav fino živi, pa še penzijo vleče, tako, ki je jaz ne bom imela, ko bom... če bom... sploh kaj dobila. NAJ ŽIVI SIVA EKONOMIJA !!! PODPIRAM VSE, KI DELAJO, NE KRADEJO IN SE ZNAJDEJO, DA PREŽIVIJO. PREZIRMA PA VSE, KI SO NA POLOŽAJIH IN DELAJO IN KRADEJO IN LAŽEJO!!!
papez46
18. 05. 2010 14.17
Ne bluzit - če ne poznate stanja. Naše je žal tako, da se vsak mesec iz prispevkov in davkov pobrani in zbrani denar takoj prelije v izdatke v obliki pokojnin in drugih proračunskih odhodkov. 2 in 2 so štiri. 2 minus 2 so NIČ 2 minus 4 so MINUS 2. Če je odhodkov več kot prihodkov JE KAJ? MINUS v PRORAČUNU! Torej, če vsi skupaj v BUDGET na mesec damo XY €, jih lahko največ toliko tudi porabimo. IN ko bo kdo uredil sistem, da ne bo porabil več, kot dobi - ta bo zmagal. Isto je pri meni/pri vas DOMA. Če imam 2000€ na mesec na razpolago, potem jih - ne da bi se zadolževal ali si nakopal kredit ( ki ga je treba tudi odplačati) - LAHKO PORABIM natančno 2000. NIČ VEČ. PIKA, AMEN. Dokler pa pokojninska in zdravstvena blagajna NE BOSTA delovali v smislu finančne - naložbebe - sheme in se bo prejeti denar naslednji dan prelil nazaj porabnikom - ne bo nič bolje. Po izračunu bo čez 10 let upokojenec z polno dobo in polno starostjo, lahko prejemal iz naslova pokojnine slabih 300€.
pravakritika
18. 05. 2010 13.56
.......Cenzura - hujša kot na Kitajskem!!!!
pravakritika
18. 05. 2010 13.56
......Cenzura - hujša kot na Kitajskem!!!!
pravakritika
18. 05. 2010 13.54
.....Cenzura - hujša kot na Kitajskem!!!!
mentos12
18. 05. 2010 13.48
Take nenačelne stranke kot je Desus,je že težko najdit v Slovenji. Kot prvo Pahor brcne v rit Karla Erjavca in mora it iz vlade zaradi nekih nepomebnih kant za smeti itd. In ta ista stranka Desus in z njo odstavljeni takratni minister za okolje in prostor Karl Erjavc še vedno vztraja v tej pokvarjeni skorumpirani,nesposobni vladi. Pa razumi to če lahko.Gre se jim izključno samo za stolčke in fajn plače temu Desusu in pa da ta nesposobna vlada še naprej krade in goljufa ljudi. Pa še nekaj.Ko že govorimo o višini penziji danes. Zdajšnja aktivna generacija in vse za nami,imamo zdaj slabe plače,bolje rečeno miloščino,nobeden si ne upa napovedati kakšne bodo naše penzije,če sploh bodo. Vsi naši politiki do zdaj,in pa zdaj samouvšečni Borut Pahor ni storil do zdaj NIČ za naše delavce,upokojence,študente,pa kmete itd.So ga samo lepe besede,veliko je zdaj govora o arbitraži,pa seveda o pomoči Grčji itd. Kot da v Slovenji mi sami nimamo nobenih problemov. Če bi bila tale stranka Desus neka normalna poštena stranka,bi že zdavnaj šla iz vlade in koalicije in bi Slovenijo rešila te nesposobne Pahorjeve vlade.
pravakritika
18. 05. 2010 13.40
....mater ste zabiti s tem cenzuriranjem!!!!
pravljica
18. 05. 2010 13.31
Ostajam brez besed. Upokojenci naj v tej državi preživijo zgolj za ljubi kruhek s približno 4000€ - 5000€ letno, delavci za malenkost bolje, medtem ko študentje lahko letno zaslužijo do 6000€ in še protestirajo. Medtem ko v naši državi upokejenec životari iz meseca v mesec, ga nihče ne podpre; a študentje se razburjajo in protestirajo, ker hočejo delati za pijačko, za žur in ... Pa naj mi kdo pove, kje je tu logika? In nenazadnje, povsod po Evropi je vlada javnemu sektorju znižala plače, pri nas pa se Pahor skorajda 'userje' v hlače in popusti pritiskom. Drugod si je tudi parlament znižal plače, naši za kaj takega niti slišati nočejo. In na koncu vedno nastrada mali človek - upokojenec, delavec, brezposelni ...
azzurro911
18. 05. 2010 13.23
pomoje ti tud nobedan upokojenac ni zamiro z tem tvojim besedama