Slovenija

Proti zmanjšanju zaposlenih

Ljubljana, 18. 09. 2006 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SVIZ nasprotuje zmanjševanju števila zaposlenih v svetih vrtcev in šol. O tem bo skušal prepričati tudi DZ.

Branimir Štrukelj in Alenka Šverc
Branimir Štrukelj in Alenka Šverc FOTO: POP TV

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) Slovenije tudi po današnjem sestanku z državno sekretarko na ministrstvu za šolstvo in šport Alenko Šverc ni spremenil stališča glede sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). Sindikat nasprotuje zmanjševanju števila zaposlenih v svetih vrtcev in šol, da takšna rešitev ni dobra, pa bo skušal prepričati tudi državni zbor, je po srečanju dejal glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj.

Ministrstvo za šolstvo kljub sestanku s predstavniki sindikata šolnikov vztraja pri spremembah zakona o vzgoji in izobraževanju, ki bistveno zmanjšujejo vpliv zaposlenih na imenovanje ravnateljev.

V sindikatu so prepričani, da v sedanji sestavi svetov, v kateri je pet predstavnikov delavcev ter po trije predstavniki ustanovitelja in staršev, v zadnjih desetih letih ni bilo večjih konfliktov oziroma anomalij, ki bi kazali na potrebo po spremembi. Bojijo pa se, da bo spremenjena sestava vplivala na odločitve, da bodo strokovna vprašanja v ozadju in da bo pri imenovanju ravnateljev v ospredju politična bližina lokalnih oblasti in staršev, ki bodo v svetu, je dejal Štrukelj.

Napovedal je, da bodo noveli ZOFVI, ki predvideva izenačitev števila predstavnikov delavcev s predstavniki ustanovitelja in staršev, "nasprotovali s sredstvi, ki jih imajo na razpolago". Ker se je proti temu že spomladi izreklo več kot 21.274 učiteljev, se mu zdi naknadni zakonodajni referendum "zelo mamljiva rešitev". Štrukelj sicer upa, da bo ministrstvo našlo kompromisno rešitev. Takšna bi po predlogu sindikata bila sestava, v kateri bi bili po štirje predstavniki učiteljev in staršev ter trije predstavniki ustanovitelja.

Na ministrstvu pa menijo, da je kompromis med vsemi tremi skupinami zajet že v noveli ZOFVI, ki jo je vlada že vložila v državni zbor. Kot je dejala Šverčeva, zaposleni tudi v sedanji sestavi niso imeli odločilne vloge, saj so bili lahko preglasovani.

SVIZ bo vztrajal tudi pri tem, da bi minister v postopku imenovanja ravnateljev, kot ga spreminja novela ZOFVI, pisno pojasnil svoje mnenje o kandidatu. Šverčeva je sicer ocenila, da so našli skupen pogled na to, kako naj se ravnatelji imenujejo.

Na današnjem sestanku so govorili tudi o vlogi in pomenu svetovalnih delavcev ter se dogovorili za nadaljnja srečanja in usklajevanja o njihovi problematiki. O ukinitvi svetovalnih delavcev ni nihče govoril, je zatrdila Šverčeva. Ministrstvo je začelo zgolj spoštovati normative, predpisane za osnovno šolo, v skladu s katerimi so šole lahko financirane. Določene šole so bile namreč po njenih besedah nadstandardno plačane, ker niso izpolnjevale normativov za polno zaposlitev svetovalnega ali kakšnega drugega delavca na šoli.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
20. 09. 2006 10.56
SVIZ je svetilnik na področju obrambe privilegijev - lepo živeti na račun tistih ki proizvajajo novo vrednost, imeti več kot pol plače na račun priprav za delo, podaljšane vikende, doolge počitnice in se hkrati iti sindikalni boj s skupaj s tistimi, ki zaradi takšnih družbenih odnosov nastadajo
andrej.rajh@ibe.si
20. 09. 2006 10.37
Število otrok se zmanjušuje, število pedagoškega kadra pa se povečjue z eksponentno hitrostjo. SVIZ pa nasprotuje zmanjšanju števila zaposlenih.....Ne vem kdo je tu razumen?!