Slovenija

Proti brezplačnim vrtcem

Ljubljana, 26. 09. 2006 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šolsko ministrstvo ne soglaša s predlogom stranke mladih o brezplačnem predšolskem varstvu za otroke.

Generalna direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Mojce Škrinjar
Generalna direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Mojce Škrinjar FOTO: POP TV

Ministrstvo za šolstvo in šport s predlogom novele zakona o vrtcih, s katerim je zunajparlamentarna stranka mladih (SMS) predvidela brezplačno predšolsko varstvo za vse otroke, po besedah generalne direktorice direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Mojce Škrinjar ne more soglašati. Trenutni sistem, po katerem so starši razdeljeni v osem plačilnih razredov, se jim zdi ustrezen.

V primeru, da bi se sredstva, ki jih plačujejo starši drugega razreda - in teh je največ -, porazdelila prek javnih sredstev t.i. brezplačnih vrtcev, bi "v principu manj premožni starši financirali bolj premožne, kar pa se nam zdi nepravičen in neprimeren sistem", je Škrinjarjeva odgovorila na novinarsko vprašanje.

Na ministrstvu verjamejo, da je trenutni "socialno naravnani" sistem plačil staršev ustrezen. Starši, ki so v najvišjem, osmem plačilnem razredu, plačujejo 80 odstotkov cene, noben starš pa ne plača 100 odstotkov, kajti najmanj 20 odstotkov cene vrtca mora plačati občina.

Ministrstvo za šolstvo in šport ne soglaša s predlogom SMS o brezplačnih vrtcih
Ministrstvo za šolstvo in šport ne soglaša s predlogom SMS o brezplačnih vrtcih FOTO: POP TV


Občine po besedah Škrinjarjeve zagotavljajo 43 milijard za storitev, ki je vredna 60 milijard. Starši plačajo 17 milijard, torej 29-odstotni delež proti 71-odstotnem deležu javnih - občinskih sredstev. Ker pa javna sredstva vplačajo davkoplačevalci, o brezplačnosti najbrž nima smisla govoriti, saj na nek način plačajo storitev neposredno starši kot davkoplačevalci, je poudarila Škrinjarjeva.

"Šestdeset milijard se porabi samo za program, tu niso vštete investicije niti investicijsko vzdrževanje, ki ga mora občina prav tako zagotavljati. Če bi pri 63-odstotni vključenosti, kakršna je zdaj, zadoščalo 60 milijard za izpeljavo programa, potem smo izračunali, da bi bilo okoli 100 milijard potrebnih za polno vključenost otrok," je še povedala Škrinjarjeva.

Stranka mladih Slovenije se sicer že pripravlja na zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo predlogu novele zakona o vrtcih, po katerem bi stroške predšolske vzgoje krila država. Potrebnih 5000 podpisov, da bo o njihovem zakonskem predlogu lahko stekel parlamentarni postopek, bodo skušali zbrati med 29. septembrom in 27. novembrom.

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Modri ogenj
02. 10. 2006 13.30
Francimy - pametno razmišljanje. . V resnici popolnoma brezplačnih vrtcev ni nikjer. So marsikje brezplačni za otroke od 2,5-6 let (Francija, belgija, Luxemburg, Italija,...), v večini drugih držav OECD pa je cena simbolična (na Švedskem npr. za prvega otroka največ 3% neto prihodkov družine, drugega 2%, tretjega 1%, naprej 0%). Precej simbolično je bilo plačvevanje tudi v Sloveniji 15 in več let nazaj (pol pa je prišel slavni Gaber in zjahal sistem) Bistvo je da se nekaj KORENITO spremeni, ker tako naprej ne gre več.
Uporabnik113189
02. 10. 2006 12.15
gepardbg, mislim da si ga v kamen. Tudi pred 30 leti vrtci niso bili popolnoma zastonj. Le zakaj smo imeli takrat tako nizke plače? Ker nam je sistem denar preprosto vzel in ga vložil v vrtce, šole, zdravstvo..Svet je pač takšen, da se realne dobrine plača (tako ali drugače, prej ali slej). Gre pa za razmerja. In tu lahko priznamo, da so se krepko podrla. Starejša generacija so lastniki nepremičnin in imajo redne prihodke, mladina in aktivna generacija pa so postavljeni v negotovo okolje, kjer je služba zahtevna in traja večino delovnega dne, časa za družino ni, grožnja z izgubo dela je stalna. Ker mlade družine tudi nimajo v lasti nepremičnin, so tudi možnosti najema kreditov minimalne, večina je že kreditno nesposobna. Število mladih volivcev v populaciji je majhno zato tudi politično nimajo teže. Vsaj ne takšne kot upokojenci. Zamislite si našo državo, kjer bo 10 bogatih, vsi ostali pa raja. Ali bomo še uspešna država? Premajhni smo, da bi si lahko privoščili revno in neizobraženo mladino. Prav vsakega otroka bi morali izšolati do maximuma.. Za to res ni škoda denarja. In če že ni možnosti za brezplačne vrtce, je gotovo možnost, da je cena bolj ali manj simbolična. Sam sem pripravljen takoj nakazati denar od naročnine za RTV za vrtce. Naročnina za to prodano državno televizijo se mi zdi taka beda.
gepardbg@yahoo.com
02. 10. 2006 10.42
Če je nekdo pomehkužen to si ti in tvoja generacija zoran.artnak. Pred tridesetimi leti ste imeli vse zastonj, vrtce, šole, fakultete, zdravstvo, še ste tudi stanovanja dobili zastonj, imeli ste službe katero nisi mogel izgubiti v kateri nič niti niste delali, danes pa se delaš brihten. Prosim te da ne govoriš bedarije in da omogočiš mladim danes iste pogoje za življenje kot si ih imel ti in tvoja pomehkužena generacija. Zastonj vrtci so odličen predlog in upam da bo sprejet. Po eni strani jamrate kako nas je v Sloveniji malo, kako je nataliteta katastrofalna, po drugi strani ste toliki skopuhi in ste tako bedni da nočete pomagati otrokom in družinam ki jih imajo. Raje boste teh par jurčkov več koliko bi vas mogoče stalo da v Sloveniji imamo zastonj vrtce porabili za kakšen pir, cunjo ali te nove oklepnike. Sprašujem vas če je že tako, kdo bo tiste oklepnike pa vozil. Ali boste najeli Hrvate ali Italijančke da jih peljejo za vas riti bedne. Če bi pa zapirali v kletko takšne ki želijo boljše svoji družbi, državi, družini in ki želijo lepše in lažje živeti, potem bi ti zoran.artnak danes hodil peš štirinožno in jedel z rokami, ker bi mogoče šele danes kolo začeli izumljati. Drugače zoran.artnak ne želi nikomur tisto kar ne želiš sebi. Ali je mogoče boljše da takšne kot si ti kar zapremo v kletko pa naj tam živijo pod takšnimi pogojih kot si jih želijo.Ja lahko, živalski vrt itak ni daleč
gepardbg@yahoo.com
02. 10. 2006 10.36
Če je nekdo pomehkužen to si ti in tvoja generacija zoran.artnak. Pred tridesetimi leti ste imeli vse zastonj, vrtce, šole, fakultete, zdravstvo, še ste tudi stanovanja dobili zastonj, imeli ste službe katero nisi mogel izgubiti v kateri nič niti niste delali, danes pa se delaš brihten. Prosim te da ne govoriš bedarije in da omogočiš mladim danes iste pogoje za življenje kot si ih imel ti in tvoja pomehkužena generacija. Zastonj vrtci so odličen predlog in upam da bo sprejet. Po eni strani jamrate kako nas je v Sloveniji malo, kako je nataliteta katastrofalna, po drugi strani ste toliki skopuhi in ste tako bedni da nočete pomagati otrokom in družinam ki jih imajo. Raje boste teh par jurčkov več koliko bi vas mogoče stalo da v Sloveniji imamo zastonj vrtce porabili za kakšen pir, cunjo ali te nove oklepnike. Sprašujem vas če je že tako, kdo bo tiste oklepnike pa vozil
gepardbg@yahoo.com
02. 10. 2006 10.35
Če je nekdo pomehkužen to si ti in tvoja generacija. Pred tridesetimi leti ste imeli vse zastonj, vrtce, šole, fakultete, zdravstvo, še ste tudi stanovanja dobili zastonj, imeli ste službe katero nisi mogel izgubiti v kateri nič niti niste delali, danes pa se delaš brihten. Prosim te da ne govoriš bedarije in da omogočiš mladim danes iste pogoje za življenje kot si ih imel ti in tvoja pomehkužena generacija. Zastonj vrtci so odličen predlog in upam da bo sprejet. Po eni strani jamrate kako nas je v Sloveniji malo, kako je nataliteta katastrofalna, po drugi strani ste toliki skopuhi in ste tako bedni da nočete pomagati otrokom in družinam ki jih imajo. Raje boste teh par jurčkov več koliko bi vas mogoče stalo da v Sloveniji imamo zastonj vrtce porabili za kakšen pir, cunjo ali te nove oklepnike. Sprašujem vas če je že tako, kdo bo tiste oklepnike pa vozil
Modri ogenj
02. 10. 2006 09.58
Ferrari - Podatki o (brez)plačnosti vrtcev dobite na OECD-jevem spletnem mestu O zgodnjem izobraževanju (Early childhood education) www.oecd.org natančneje http://www.oecd.org/document/3/0,2340,en_2649_... seveda znaš Angleško - kar za take genije, kot si ti ni prav sigurno.
kritika@email.si
02. 10. 2006 09.49
Zoran, če je kdo pomehkužil otroke potem je to vaša generacija, mar ne?! Ne beži potem od odgovornosti in ne pametuj.
ferrari
02. 10. 2006 09.10
Female X,vse kar si napisal je popolna resnica zato bi ti dal nobelovo nagrado,zato pametno raznišljenje.Zanima pa me od kot Hefaistu podatek,da imajo Švedi vse zastoj,kajti vse države v razvitem na Svetu plačujejo vrce,Švedi pa prav tako.Še več takih bi moralo biti kot je Female X.
hefaist
02. 10. 2006 08.22
female x: takrat so vskocile babice, tako kot to pocnejo se danes. Sicer pa ne razumes poante. Zastonj itak ni nic. Vprasnje, ki ga tu obravnavamo je, ali naj vse breme prevzamejo samo starsi, ali druzba kot celota. Sprasujem se, ali so na Svedskem in podobnih socialno urejenih drzavah tudi sami lenuhi, ko pa imajo vse zastonj. Po tvoji logiki so, njihov standard pa kaze drugace.
caroll
02. 10. 2006 00.05
če je samohranilka, ma itak tok drugih ugodnosti, da je kaj...marsikatera je samohranilka, pa živi z očetom od otrok...poročena nista, ker imata večje doklade, cenejši vrtec, zastoj malico v šoli...kaj pa včasih, ko so mame začele delat po treh mesecih porodniške, pa vrtcev ni blo, sam oderuška privat varstva...kako so pa takrat shajale z otroci...
ivanz
01. 10. 2006 23.34
rad bi videl, koliko vas zagovornikov proti predlogu se vas je pripravljenih postaviti v čevlje samohranilke z 2 otrokoma.
caroll
01. 10. 2006 23.22
ma ja, zastonj vrtci, pa kuhano kosilo, pa plača brez da bi delali...ja, pa kaj bi še radi...da bi vam še kdo drug otroke naredil, pa rodil, pa vzgajal...vi bi pa sam denar pobirali....hihihi...zbudite se ljudje, brez dela ni jela, brez denarja ni ničesar...vse je treba plačat...zbudite se...
hefaist
29. 09. 2006 20.44
zoran.artnak: zate, ki si tak tough guy imam se boljsi izziv: pojdi v sobo, ki je 1x1 m in ti bomo vrgli samo pol litra vode in pol kosa kruha. Si za? Mislim, govoris tako kot da zivimo v prejsnjem rezimu. Raja naj dela in se naj ne pritozuje, veliki sefi pa naj jih vodijo kot se jim sprdne. Ti casi so mimo. vasja.filipcic: ce imate vi 2 ali 3 otroke, pa vas sosed tudi, to ne pomeni, da to velja za celotno Slovenijo. Dajte, poglejte raje kaksne uradne statistike in navedite vir preden tako vehementno trdite kaksno je stanje. Stevilka, koliko otrok se dnevno rodi v Mariboru ne pove popolnoma nicesar. Gledati je potrebno razmerje med rodnostjo in smrtnostjo za celotno Slovenijo. Poglejte vendar malo sirse!
vasja.filipcic@siol.net
29. 09. 2006 20.00
Toliko kolikor se otrok rodi v eni družini danes je popolnoma normalno(2 ali 3) vsaj za moje pojme.V takšnih družinah se lahko starši, če si le vzamejo čas, posvečajo otrokom.Mislite, da so družine z 10 ali več otroki bile super?Otroci so bili prepuščeni sami sebi, da ne govorim o hrani, ponošeni obleki, to vem iz zanesljivih virov.Rodnost pa le ni tako katastrofalna- poglejte koliko porodnišnic je v mali Sloveniji, če se dnevno ne bi rodil nobeden otrok je to katastrofa ,pa malo zasledujte koliko otrok se rodi dnevno samo v Mariboru.Tiste oguljene fraze o razredih,kjer je samo 10 ali 15 otrok - hvala bogu se jim lahko vsaj konkretno posvečajo, da ne govorim o vrtcih, ki so večinoma polni.
Rijad Proši?
29. 09. 2006 19.01
zoran.atak- točno to, bravo.
zoran.artnak@hotmail.com
29. 09. 2006 18.54
Mladina v tej državi je tako pomehkužena, da je to že na meji katastrofe. Vsega imajo polno p...., tako, da sploh ne vedo kaj bi še radi. Tudi mi smo imeli otroke v vrtcih, danes je eden v gimnaziji, drugi četrti razred, pa so tudi stroški pa kaj????? Treba jih je plačat in z ženo ne cviliva, da nisva sposobna, da je hudo, temveč varčujeva, delava. Pa vi ljudje še vedno živite v socializmu. Dajte se zbudit. Radi bi brezplačne šole, vrtce, poceni stanovanja in kaj ti kurac vem kaj še. Take bi jaz zaprl v kletko 2x2 m in enkrat na teden vanjo vrgel kos kruha in liter vode. Potem bi videli, da danes živite lepo, prelepo in bi tudi cenili tisto kar imate.
kritika@email.si
29. 09. 2006 18.45
Rodnost med najnižjimi v Evropi.V zadnjih 50 letih se je število rojstev slovenskih otrok skoraj prepolovilo-Objavljeno na RTVSLO. Le zakaj? Ima kdo od tistih, ki so proti brezplačnim vrtcem mogoče kakšno idejo?! :)
vasja.filipcic@siol.net
29. 09. 2006 15.42
No Modri ogenj si za en kviz, pa pusti statistiko ta je že daleč za mano.Če odgovoriš na prva 3 vprašanja z ne in druga tri vprašanja z da, uživaj v miru svojo mlado življenje s tem ti bo starost lepša.Smo v vojni?Si lačen-mislim na splošno?Se ti zdi naš življenjski standard hudo slab?In druga 3 vprašanja.Se ti ne zdi, da je v današjem času lepo poskrbljeno za otroke-govorim o socialnih institucijah? Da je logično, da storitve plačujemo moja op. sicer v normalnih zneskih?Ali ni lepo imeti pokojnine, ker si jo zaslužiš, da lahko živiš?Pa veliko sreče!
vasja.filipcic@siol.net
29. 09. 2006 15.11
Svet in druge evropske države se ne morejo primerjati niti z našo socialo in politiko,ker je vsaka država ustrojena drugače in je skozi različno zgodovino prikorakala do današnjega dne.Kaj bi rada povedala-marsikaj- eno pa drži ne jočite preveč, če se plačuje to kar je potrebno,ne glejte jezno penzonistov, ker boste tudi sami enkrat to -če pa boste, pa je že drugo vprašanje ,zaenkrat je država Slovenija topel dom za vse tiste, ki razmišljajo realno in se preveč ne jezijo na druge ljudi.
hefaist
29. 09. 2006 14.40
Ce bi vasja.filipcic in Modri ogenj nastopala kot protikandidata na predsedniskih volitvah bi definitivno volil za Modri ogenj! :) Hvala bogu, da imamo nekaj razumnih ljudi v tej drzavi!