Slovenija

Protesti proti 'vlaku smrti'

Rim/Ljubljana, 26. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.K./E.Ž.
Komentarji
0

V Italiji se nadaljujejo mirni protesti proti prevozu orožja, namenjenega v Irak, po italijanskih železnicah. Demonstrantom je uspelo vdreti na vojaško letališče v Pisi in izobesiti transparente. Na podobne akcije v primeru prevoza vojaških vlakov preko Slovenije se pripravljajo tudi slovenski mirovniki.

V Italiji so protesti potekali vzdolž železniške proge med Vicenzo in Piso, kamor je italijanska policija poslala 1500 policistov. Protesti so doslej minili mirno.

Dosedanji protesti v Italiji so potekali mirno
Dosedanji protesti v Italiji so potekali mirno FOTO: POP TV

Na tisoče italijanskih nasprotnikov vojne je že zgodaj zjutraj zasedlo železniške postaje, skozi katere ameriška vojska iz oporišč blizu Vicenze prevaža vozila in drugo opremo v oporišče blizu Pise. Mirovniki so se, tako kot minule dni, tudi danes na več krajih priklenili na progo z verigami. Policija jih je odstranila, večjih incidentov pa ni bilo. V protestih proti "vlakom smrti" se je italijanskim mirovnikom danes pridružilo tudi nekaj slovenskih somišljenikov.

Policisti in karabinjeri, ki stražijo postaje, nadvoze in druga izpostavljena mesta ob progi, so dobili navodilo, da v primeru nasilnih protestov, uporabijo solzilec in druga prisilna sredstva. Italijanske oblasti tudi grozijo, da bodo demonstrante, ki ovirajo vlake, obtožili sabotaže, za kar je v Italiji predvidena triletna zaporna kazen.

Mirovnikom je doslej uspelo močno upočasniti prevoz vojaške opreme, ki pa vseeno, čeprav z veliko zamudo, prihaja v Piso, od koder naj bi jo z ladjami odpeljali v Turčijo. Kljub težava s prevozom po Italiji pa ameriška vojska, kot so zatrdili v oporišču Ederle blizu Vicenze, ne razmišlja o tem, da bi orožje poslala v Turčijo prek Slovenije in Balkana.

In če bo šel vlak čez Slovenijo…

Ljudje, ki želijo sodelovati v akcijah državljanske nepokorščine, se lahko oglasijo na telefonsko številko: 031-808 640

Na ameriško prošnjo, ki jo je pred dvema tednoma prejelo slovensko zunanje ministrstvo, da bi vojaško opremo vozili čez slovensko ozemlje, so se odzvali tudi slovenski mirovniki. Na javni tribuni v Ljubljani so razpravljali o tem, kako bodo ukrepali, če bodo vlaki, natovorjeni s tanki, oklepniki in drugo opremo, zapeljali po slovenskih tirih. Slovenska vlada na prošnjo uradno še ni odgovorila.

Slovenski mirovniki vztrajajo pri odločitvi, da bodo morebitni vojaški transport, ki naj bi potekal prek slovenskega ozemlja, skušali ustaviti z nenasilnimi akcijami državljanske nepokorščine. Od vlade pa zahtevajo, da jasno pove pot, po kateri naj bi se kompozicija vlaka premikala. Kot so izpostavili, to zahtevajo zaradi evakuacije ljudi, v kolikor bi kompozicija prenašala osiromašeni uran.

SORODNI ČLANKI