Slovenija

Protest zaposlenih v Avstriji

Gornja Radgovna, 11. 11. 2006 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Gornji Radgoni je 1500 delavcev zahtevalo preklic dohodninskih odločb in enako obdavčitev.

Zbralo se je kakih 1500 v Avstriji zaposlenih delavcev iz vse Slovenije
Zbralo se je kakih 1500 v Avstriji zaposlenih delavcev iz vse Slovenije FOTO: POP TV
V Gornji Radgoni je protestiralo 1500 delavcev iz vse Slovenije, ki so zaposleni v Avstriji. Zahtevajo preklic dohodoninskih odločb in enako obdavčitev, kot velja za druge države, prav tako pa pozivajo davčno upravo, naj preneha zavajati slovensko javnost z izjavami, da so manj obdavčeni kot zaposleni v Sloveniji.

Če dogovora z Davčno upravo in finančnim ministrstvom ne bo, bodo proteste stopnjevali.
Delavci v Avstriji se ne strinjajo s podatki, ki jih je predstavil direktor DURS Ivan Simič
Delavci v Avstriji se ne strinjajo s podatki, ki jih je predstavil direktor DURS Ivan Simič FOTO: POP TV

Protest je minil brez zapletov, po predstavitvi zahtev so se protestniki sprehodili po mestu.

Delavci v Avstriji se ne strinjajo s podatki, ki jih je v četrtek predstavil direktor DURS Ivan Simič, ki je v zagotovil, da ti nikakor niso v neugodni situaciji in da plačujejo manj davka kot rezidenti, ki imajo dohodke iz zaposlitve v Italiji in v Nemčiji.

Protest je potekal brez zapletov
Protest je potekal brez zapletov FOTO: POP TV

Prav tako se ne strinjajo s Simičevimi izjavami, da vlagajo prošnje za otroške dodatke in vrtce v Sloveniji, in poudarjajo, da za to plačujejo najvišje prispevke. DURS tudi očitajo, da jih o spremembi zakona o dohodnini, ki je uvedel načelo obdavčitve rezidentov Slovenije po svetovnem dohodku, sploh ni obvestil.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ostercs@email.si
13. 11. 2006 21.59
veseli bodite da ta denar ki ga zaslužijo v Avstriji zapravijo v sloveniji in stem plačajo DDV v sloveniji.Mislim da bi se morali vprašati Avstrijci zakaj jim uhaja ta denar iz države .
danijela_23@hotmail.com
12. 11. 2006 11.17
rijo: jaz to popolnoma razumem, da je veliko takih ljudi, ki so sposobni za delo pa ne gredo delat. Vem tudi, da niso Romi samo takšni, ki bi izkoriščali državo. Sama ima sodelavca, ki je Rom in moram povedat, da je več kot odličen sodelavec. On je verjetno prvi, na katerega lahko računam, ko rabim pomoč v službi. Na živce pa mi grejo taki, ki izkoriščajo vse skupaj in jih država lepo podpira. Vem pa tudi, da je nekaj takih, ki hodijo na delo v A, tukaj v SLO pa so prijavljeni na zavodu in dobivajo socialno. Poznam osebno tak primer. Takim pa bi našibala res davke, da bi se jim zvrtelo. Ne odobravam pa tega, da se z vrtoglavimi davki kaznuje tiste, ki pridno in pošteno delajo v A, pa od Slovenije niti tolarja ne dobijo, niti ne koristijo zdravniških uslug v SLO, niti nič drugega. To pa me dvigne do lufta!!!
Rijad Proši?
12. 11. 2006 11.12
Pred nekaj tedni je bila na TV oddaja, v kateri so pokazali neko starejšo gospo iz Štajerske, ki je praznovala stoti rojstni dan.Preživela je austroogrsko, kraljevino Jagoslavijo, četrti rajh( štajerska je bila pod Nemci), titovo Jugoslavijo in samostojno Slovenijo. Na novinarjevo vprašanje, kateri sistem je bil najboljši, je kot iz topa odgovorila, da nobeden, ker vsak sistem ji je samo JEMAL, DAL pa nič. Ti da misliti
mojca29_
12. 11. 2006 10.58
Slovenija in Avstrija imata sklenjen sporazum o izogibanju dvojnega obdavcevanja, po katerem se nek davek placa samo v eni drzavi, da torej ni dvojne obdavcitve. Torej se doplaca samo razlika. So pa potrebni doloceni obrazci, torej nek postopek, da to uveljavljas, prav tako pa moras to pravilno vpisati v dohodninsko napoved. To je pa dolocba iz konvencije, 24. clen: Dvojno obdavčevanje bo odpravljeno kot sledi: 1. V Sloveniji: a) kadar rezident Slovenije ustvari dohodek ali ima v lasti premoženje, ki se sme po tej konvenciji obdavčiti v Avstriji, Slovenija odobri: (i) kot odbitek od davka na dohodek tega rezidenta - znesek, ki je enak davku od dohodka, ki je plačan v Avstriji; ii) kot odbitek od davka na premoženje tega rezidenta - znesek, ki je enak davku od premoženja, ki je plačan v Avstriji; Takšen odbitek v nobenem primeru ne sme presegati tistega davka na dohodek ali premoženje, ki je bil izračunan pred odbitkom in, ki se ,odvisno od primera, nanaša na dohodek ali premoženje, ki je obdavčljivo v Avstriji.
Rijad Proši?
12. 11. 2006 10.57
danijela- na zavodu je preko 30.000 ljudi, ki prejemajo ali nadomestilo ali pa socialno pomoč, hkrati pa delajo na črno.Tudi sam poznam kar nekaj ljudi iz mojega naselja, ki prejemajo socialno pomoč več kot 10 let, pa so sposobni za delo. Danijela vedi, da vse države z zdravo ekonomijo namerno vzdržujejo od 8 do 15 % nezaposlenost in z socijalnimi pomočmi zagotavljajo mir v državi. Tako pač je. Zato ni realno sedaj Romom metati naprej denarno pomoč , kati , oni so v veliki manjšini glede prijemanja. Še za informacijo: Moj delodajalec pravi, da nikoli ne bi zaposlil Roma, na žalost.
danijela_23@hotmail.com
12. 11. 2006 10.43
rijo: A misliš, da bodo njega podpirali iz strani države, če bo lenaril doma??? Prvi mesec ga bodo šibali iz Zavoda za zaposlovanje in mu ukinili socialno. Take, ki pa zavirajo in samo vlečejo keš od države, take pa podpirajo. Slovenija pač...
Rijad Proši?
12. 11. 2006 10.27
nask-kdo ti je kriv, da si idiot pa moraš delati, pa se pridruži Romom, če misliš, dajim je bolje kot tebi??? pokaži mi tistega , ki ti to preprečuje??? Ali pa samo nakladaš???
nask
12. 11. 2006 10.14
Nebodite no nori, seveda morate plačevati, od kje pa mislite da bo vlada dobila denar za svoje plače, socialno pomoč ROMOM-ki ne delajo in lenarijo, na račun otrok pa ožemajo _ mi vsi pa smo idioti, ker sploh delamo!!!!!!!!!!!!!!!!!! DOL Z VLADO
danijela_23@hotmail.com
12. 11. 2006 10.02
Na bruhanje gre človeku, ko spremlja to vse skupaj. Recimo primer, da se voziš na delo v A vsaki dan 120 km (tja in nazaj) za recimo 1400 Eur. Koliko zavoziš na mesec je verjetno brezveze razlagati, koliko km naštepaš na avto se raje ne pogovarjamo, v A nimaš plačane niti malice. Potem pa ti bodo še ta denar proč jemali??? Ko ti tako ali tako ne ostane kaj gromozansko več kot če bi delal v SLO. (V SLO pa službe ne dobiš) Sramota za našo državo in vodilne brihtne glave!!! Fuj in fej! Delovne Slovence pregnat z davki iz države, ciganarijo in lenobneže pa podpirat z visokimi sicialnimi in drugimi ugodnostmi. Kam gre vse to???
student4270@yahoo.com
12. 11. 2006 04.23
laokoon: Najbolj me moti, ko nekdo daje neke pavsalne ocene brez da bi imel pojma, kaksno je resnicno stanje. Stvar je naslednja. Jasno je, da vsak hoce, da bi za vse veljali enaki zakoni. In natancno to zelijo delavci, ki delajo v Avstriji, saj sedaj niso v priviligiranem polozaju, ampak obratno, v depriviligiranem. Vsi zaposleni v RS, dobivajo denar v obliki osebnega dohodka, pri cemer se del bruto place ze obracunava za akontacijo dohodnine v odvisnosti od dohodninske lestvice. Seveda se nakoncu leta to obracuna in rezultat je obracun dohodnine. Enako se seveda dela tudi v Avstriji in tudi tam se od bruto place odtegne del za akontacijo avstrijske dohodnine. In na koncu ostane delavcu v Avstriji neto placa, ker je ze placal vse potrebne prispevke, vkljucno s placano akontacijo dohodnine. In sedaj DURS to NETO placilo obravanava kot prihodek rezidenta, od cesar seveda ni bilo nic se placane akontacije dohodnine v Sloveniji. Zakaj le, ce clovek dela v tujini? No in potem mora delavec od svoje NETO (razumes razliko) place placati DURSU dohodnino, kar pomeni, da se mu dejansko znizuje njegovo placilo. Gre preprosto za dvojno obdavcitev, ker rezident Slovenije, ki dela v Avstriji najprej placa dohodnino v Avstriji, potem pa od svoje neto place, ki mu ostane placa se dohodnino v Sloveniji. Ce se komu zdi, da njihove zahteve, da to ni zakonito, niso upravicene, potem mu verjetno v osnovi ni jasno, kako deluje dohodnina in cemu je namenjena.
deformacija@email.si
11. 11. 2006 20.49
sem prav na brzino preverila, kaj sploh pomeni sam izraz rezident. To pomeni, da če imaš stalno bivališče v RS, si rezident RS, pa makar da si tujec. In sedaj seveda razumem, zakaj so ljudje razburjeni,jaz bi bla tud. Ta država je požrešna do amena in od človekovega poštenega dela si prilasti kar ji paše. Nikoli ji ni dovolj. Ker je obdavčitev dohodkov med letom v Avstriji nižja kot v RS, je tem ljudem ostalo nekaj več za življenje. In jaz pravim, da je čist prav če so imel kaj več, so si zaslužil. So si zaslužil in pika. In to ni noben privilegij, če živijo ob meji, da se lohk sam čez mejo peljejo v Avstrijo, pa so v službi. Saj se lohk tud iz Metlike, ali pa iz Kočevja al pa Ljubljane, Grosuplja pelješ na šiht v Avstrijo. A ja, je predaleč. Pol se presel k meji. A zdaj me boste pa preseljeval, se bo spet kdo oglasu. Pol bodi pa tiho, če ti nobena reč ne odgovarja. Tako jaz mislim. Samo foušije ne zganjat. Če pa hočeš , da nisi rezident, pol moraš pa bivališče v RS odjavit. Pa kaj hoče ta država, a da kar izginemo. Seveda se bo kakšen pametnjakovič oglasil, pa rekel, da ni treba nikamor izginit, samo plačaj, pa bo mir. Zakaj pa bi plačal. A zato, ker ti pri nas ne morejo zagotoviti dela in pa te za to delo tudi pošten plačat. O ja, bodo rekli, da smo dobro plačan. Zakaj pa ti v Avstriji za enako delo, kot bi ga pri nas opravljal plačajo trikrat več. A moraš zato tud trikrat več delat slučajno. Ne, ni ti treba več delat kot pri nas, le človekovo delo znajo ceniti. Pri nas ti pa ves čas trobijo, da delaš premalo, da delodajalca preveč staneš, Ja, pri nas bi delodajalci najrajš vidli, da bi zastonj delal, da bi njim več ostalo. Zato čist razumem te gastarbeiterje. Uprite se tej davkariji. Menda v tej državi res rabijo in spoštujejo samo ciganarijo. Uf, en dan bom kar ušla iz te dežele. Zaplankane. Požrešne. Tud narod sem začela počas sovražit. Kot ena čreda ovc.
svastapickarodi
11. 11. 2006 20.37
Mislim, da je tokrat država pretiravala. Če službe v SLO ne dobijo je logično da je treba it s trebuhom za kruhom ! Sam mi bomo raje za benkote skrbeli kot za svoje !
Maxsterr
11. 11. 2006 20.08
ivan.sbistrica | 11.11.2006 | 13:52 Nimate pojma, spet favšija do groba!! A zdaj pa naj ti ljudje,ki so šli s "trebuhom za kruhom"in boljšim standardom,(ki trdo delajo za SVOJ denar v drugi državi ter plačujejo davke in tudi Dohodnino) še dodatno plačajo Sloveniji in so med drugim celo krivi,da imamo Bajuka in take idiote v Sloveniji??? Koliko pa Bajuk plača dohodnine v Sloveniji, ne samo od poslanske plače,tudi pd pokojnine,ki,jo je zaslužil v Argentini??? Naj mi to prosim kdo od vas pametnjakovičev - argumentira!!
ivo55
11. 11. 2006 13.52
Kaj pa drugega obdavčit jih je treba tako kot vse Slovence. Saj si oni prav tako ne zaslužijo imeti TAKO VELIKEEE SPLOOŠNE OLAJŠAVE - 10.000
Krbo?
11. 11. 2006 13.26
Zakaj bi mogli v Sloveniji davke placevat? Sej si niso ta denar zasluzili v sloveniji. Naj ga placajo v avstriji!
laokoon@volja.net
11. 11. 2006 12.22
Naj tudi zanje veljajo enki zakoni kot za vse! Dovolj mi je teh priviligiranih skupin in dejstvam, da država vsakemu, ki ima pet minut časa in gre na ulico demonstrirat, popusti. Imajo plačo in bivajo v Sloveniji, torej naj plačujejo davke Sloveniji. Če pa se preselijo na drugo stran meje, bojo pa plačevali Avstriji.