Slovenija

Protest privilegiranih?

Ljubljana, 09. 11. 2006 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski delavci v Avstriji naj bi bili manj davčno obremenjeni. Zato DURS meni, da napovedani protest ni upravičen.

Davčna uprava RS (DURS) ocenjuje, da državljani Slovenije, zaposleni v Avstriji, ki so za soboto napovedali zaporo ceste pri Gornji Radgoni, ker se ne strinjajo, da bi morali za lani oddati napovedi za odmero dohodnine, za to nimajo objektivnih temeljev. "Podatki kažejo, da rezidenti v Sloveniji, ki so zaposleni v Avstriji, nikakor niso v davčno neugodni situaciji," je dejal generalni direktor DURS Ivan Simič.

Simič meni, da zaposleni v Avstriji niso v davčno neugodni situaciji.
Simič meni, da zaposleni v Avstriji niso v davčno neugodni situaciji. FOTO: POP TV

DURS je primerjal obdavčitve posameznika v Sloveniji, Italiji, Nemčiji in Avstriji. "Avstrija izstopa zaradi ničelne stopnje obdavčitve do dohodka v višini 10.000 evrov," je povedal Simič. Primerjava med državami kaže, da rezidenti Sloveniji, ki imajo dohodke iz zaposlitve v Italiji in v Nemčiji, plačujejo veliko več davka kot rezidenti Slovenije, zaposleni v Avstriji.

V Sloveniji je lani začel veljati zakon o dohodnini, ki je uvedel načelo obdavčitve rezidentov Slovenije po svetovnem dohodku - da je posameznik v državi obdavčen za vse dohodke, ne glede, kje na svetu jih zasluži. S tem se zlasti državljani Slovenije, zaposleni v Avstriji, niso strinjali, zato so se že junija v Apačah pri Gornji Radgoni zbrali na protestnem shodu in vložili pobudo za presojo ustavnosti dela tega zakona.

Avstrijski delodajalci niso dolžni povrniti stroškov prevoza in prehrane

Težava z zaposlenimi v Avstriji je bila, da jim avstrijski delodajalci niso dolžni povrniti stroškov prevoza na delo in prehrane. Zato je DURS junija objavil navodilo, ki tem delavcem omogoča uveljavljanje zmanjšanje davčne osnove za te stroške, ki, kot je poudaril Simič, zelo znižujejo njihovo davčno osnovo. "Priznavanje teh stroškov jim bo omogočeno tudi pri odmeri dohodnine za leto 2006, vključeno pa je tudi v spremenjeno novo davčno zakonodajo," je dodal.

Podatkov, koliko je takšnih, ki bi dohodninsko napoved morali oddati, a je niso, DURS še nima. "V naslednjih mesecih in letih bodo podatke o tem pridobili in izdali dohodninske odločbe, saj želimo enako obravnavo zavezancev," je napovedal Simič. Po njegovih navedbah jih je dohodninsko napoved oddalo nekaj manj kot 800. "Pri tem ne gre za to, da ti ljudje isti davek plačajo v obeh državah, temveč v Sloveniji plačajo le razliko," je opozoril.

30 odstotkov brez doplačil

Primer Murske Sobote, kjer je dohodninsko napoved za leto 2005 vložilo 271 oseb, kaže, da 30,9 odstotka nima doplačil dohodnine, je nanizal. Doplačilo dohodnine do 200.000 tolarjev zajema približno polovico teh zavezancev. Plačilo dohodnine nad 800.000 pa je naloženo le dvema zavezancema, ki kljub pozivu nista uveljavljala stroškov prevoza in prehrane. "Gre za letno doplačilo dohodnine. Akontacije, ki bi jo morali po zakonu prijaviti že med letom, pa niso plačali nič," je še pojasnil.

Davčni upravi je do danes ostalo še 2,4 odstotka neizdanih dohodninskih odločb. DURS je do sedaj izdal 80.000 odločb več kot v enakem obdobju lani, je povedal Simič. "Moja zahteva je, da so vse dohodninske odločbe izdane do konca tega meseca." Glede nove davčne zakonodaje pa delamo na tem, da se "dohodnina 2005 ne bo več zgodila", je dejal.

Simič je "bistveno ugodnejši davčni položaj rezidentov Slovenije, zaposlenih v Avstriji," podkrepil s primeroma. Če je rezident Slovenije v letu 2005 zaslužil 4,47 milijona tolarjev bruto (s priznanimi stroški prevoza in prehrane), je za delo v Avstriji njegovo doplačilo dohodnine v Sloveniji znašalo približno 400.000 tolarjev, za delo v Sloveniji pa je že med letom plačal približno 760.000 tolarjev akontacije.

Delavec z dohodkom 7,67 milijona tolarjev v letu 2005 pa je za delo v Avstriji tej državi plačal skupno 860.000 akontacije dohodnine in je njegovo doplačilo dohodnine v Sloveniji znašalo približno 580.000 tolarjev (skupaj je torej njegova dohodnina znašala 1,4 milijona tolarjev). Medtem pa je delavec za delo v Sloveniji že med letom v slovenski proračun plačal približno 1,7 milijona tolarjev akontacije dohodnine, kolikor je znašala tudi njegova dohodnina, je navedel Simič.

Po navedbah civilne iniciative je podpisnikov peticije 4200, po podatkih DURS pa je podpisnikov, zaposlenih v tujini, manj kot 50 odstotkov. Simič je izpostavil dejstvo, da rezidenti Slovenije, ki delajo v Avstriji in nočejo plačevati davkov v Sloveniji, vlagajo prošnje za otroški dodatek v Sloveniji, imajo otroke v vrtcih v Sloveniji ipd. "Pričakujem, da plačujejo dohodnino v Sloveniji, če so zavezanci, vsak od njih pa lahko vloži vlogo za presojo, da ni rezident Slovenije," je dejal.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
10. 11. 2006 11.46
Protest ni protest privilegiranih, je pa enkrat nazorno obelodanjena beda davkoplačevalcev Slovenije, ki nas je Bajuk nagradil s TAKOOO VELIKOOOOOOO SPLOOOOŠNO OLAJŠAAAAAVOOOOOO.. in pravično nadgradnjo obdavčitve dela - po njegovem, da zadosti prerazporejanju rezultatov dela v korist tistih, ki se jim delati ne da ali pa jim ni treba.
tinamiska
09. 11. 2006 17.15
Mene pa samo nekaj zanima. Kaj pa če nekdo plačuje davke v Avstriji in to znese več, kot bi v Slo, ali je potem deležen povračila davkov? Zakaj se mi zdi da ne?
Maxsterr
09. 11. 2006 15.34
Tako je, to kar počne trenutno DURS s temi državljani Slovenije,ki delajo v Avstriji je popoln nonsenz. Javna kraja pošteno zasluženega denarja.To kar trdi Simič je hudo sprenevedanje in seveda možno le v Sloveniji. Simič,če že hočete Evropo in kapitalizem se potem tudi temu primerno obnašajte.Pazite,da vas ne bo kdo še tožil Sam sem kar nekaj časa preživel v Avstriji,trdo delal, plačeval davke in vsako leto tudi dohodnino,se marsičemu odpovedal,zdaj pa naj del tega še plačam državi,ki takrat,ko sem iskal zaposlitev ni imela niti malo posluha zame.Bolano,res hudo bolano g.Simič!!!
andrej.rajh@ibe.si
09. 11. 2006 14.56
Popolnoma napačen naslov članka. To ni protest priviligiranih.Zakaj bi se tem ljudem dogajala enaka krivica kot se dogaja zaposlenim v Sloveniji? Potrebno je odpraviti krivico, ki jo doživljamo zaposleni v sloveniji in nas izenačiti davčno z avstrijci