Slovenija

Protest, ker nočejo v Mokronog

Ljubljana, 28. 02. 2006 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krajani Trebelnega so protestirali pred poslansko palačo, ker so jih potisnili v občino, s katero 'ne gredo skupaj'.

Volivci na referendumu o občinah
Volivci na referendumu o občinah FOTO: POP TV

Krajani krajevne skupnosti Trebelno so danes pred poslopjem državnega zbora pripravili protest, ker se ne strinjajo z ustanovitvijo nove občine Mokronog-Trebelno. Kot so opozorili, je na referendumu skoraj 75 odstotkov krajanov Trebelnega glasovalo proti novi občini.

Od poslanke NSi Marjete Uhan tako zahtevajo, da umakne predlog za ustanovitev nove občine. Krajani v nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo odločitev državnega zbora o ustanovitvi občine izpodbijali pred ustavnim sodiščem, je napovedal Rudi Blažič, eden izmed nezadovoljnih krajanov.

Protestniki so prepričani, da so bili izigrani, saj jim je bilo pred referendumom obljubljeno, da v kolikor podpora novi občini ne bo 50-odstotna v obeh krajevnih skupnostih, nove občine ne bo. Nasprotniki nove občine so tako že zbrali več kot 560 podpisov krajanov proti ustanovitvi nove občine.

'Že stoletja ne gremo skupaj'

Kot so pojasnili protestniki, Trebelno in Mokronog "že stoletja ne gredo skupaj", sami pa želijo še naprej ostati del občine Trebnje. To sicer ni več mogoče, saj je zakonski predlog za ustanovitev novih občin že pripravljen in ga ni več mogoče dopolnjevati, so pojasnili v državnem zboru.

Državni zbor bo o noveli zakona o ustanovitvi občin po nujnem postopku odločal v okviru sredinega zasedanja. Vlada je na podlagi izidov referendumskega glasovanja, to je potekalo 29. januarja, predlagala ustanovitev 12 novih občin, med njimi tudi nove občine Mokronog-Trebelno.

Parlament in vlada mimo pomislekov

Naj spomnimo, da sta predsednika krajevnih skupnosti Mokronog in Trebelno Anton Cvetan in Anton Maver pred januarskim referendumom podpisala dogovor, po katerem bosta v primeru negativnega izida referenduma na enem od referendumskih območij pooblastila poslanko Marjeto Uhan (NSi), da umakne predlog za ustanovitev nove občine. Matični odbor in vlada pomislekov nista upoštevala, saj je ustanovitev novih občin izraz večinske referendumske volje ljudi na območjih, na katerih se je izid ugotavljal enotno.


Državni zbor zaradi nasprotovanja krajevne skupnosti Zidani Most, kjer so ločeno ugotavljali referendumski izid, sicer ne bo ustanovil samostojne občine Rimske Toplice, čeprav se je za novo občino izrekla velika večina tamkajšnjih krajanov. Ustavno sodišče je že januarja preprečilo referendum za novo občino Izlake, saj je državni zbor v del občine Zagorje ob Savi, ki naj bi se izločil v novo občino Izlake, naknadno vključil tudi naselje Polšina, čeprav so tamkajšnji krajani temu nasprotovali.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko@ritka.si
28. 02. 2006 18.02
hehe, me zanima kdo je reku da že stoletja ne gremo skup, zihr je bil kkšen star striček, ker je samo trmast in nima konkretnega vzroka, da občine ne bi bilo... men se zdi da se mladi čist dobr razumemo, glede na to da imamo od 5 klasa naprej šolo skupaj... drgač mi je pa osebno čist vseen...