Slovenija

Prostovoljno članstvo v GZS

Ljubljana, 26. 05. 2006 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

DZ je sprejel zakon o gospodarskih zbornicah, ki uvaja prostovoljno članstvo v zbornični sistem.

Gospodarska zbornica Slovenije bo po novem zakonu nasledila smo sebe
Gospodarska zbornica Slovenije bo po novem zakonu nasledila smo sebe FOTO: Dare Čekeliš

Za zakon je glasovalo 47 poslancev proti pa jih je bilo 22. Zakon predpisuje postopek za ustanovitev, delovanje in prenehanje gospodarskih zbornic, hkrati pa nadomešča do sedaj veljavni zakon o Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Danes sprejeti zakon opredeljuje gospodarsko zbornico kot samostojno, prostovoljno, interesno in nepridobitno združenje pravnih in fizičnih oseb, ki na trgu samostojno opravljajo pridobitno dejavnost. Po vladnih ocenah lahko tak zakon bistveno prispeva k spodbujanju učinkovitosti gospodarskih zbornic, učinkovitejšemu sodelovanju pri izražanju interesov in k razbremenitvi gospodarstva.

Zakon določa, da je zbornica reprezentativna, če se vanjo združi toliko članov, da njihov prihodek od prodaje predstavlja najmanj deset odstotkov prihodkov od prodaje v slovenskem gospodarstvu ter najmanj pet odstotkov vseh gospodarskih subjektov, ki se lahko včlanijo v zbornico. Reprezentativne zbornice bodo v skladu s sprejetim dopolnilom med drugim sodelovale pri oblikovanju gospodarskega sistema in ekonomske politike ter v mednarodnih zborničnih organizacijah, medtem ko so iz dopolnila črtali določbe, po katerih bi sodelovale tudi v kolektivnih pogajanjih ali v tristranem ekonomsko socialnem dialogu. Po ocenah bi morda v Sloveniji lahko nastale dve ali tri reprezentativne zbornice.

GZS bo nasledila samo sebe

GZS bo nadaljevala z delovanjem, postala bo svoja pravna naslednica, lahko bo tudi obdržala ime. Člani zbornice se bodo odločili, ali bodo ostali včlanjeni v GZS ali bodo izstopili in se vključili v kako morebiti novonastalo zbornico. GZS mora svoj statut in delovanje uskladiti v petih mesecih po uveljavitvi zakona.

Pravna naslednica GZS bo ostala skrbnica sedanjega premoženja, za katerega bo skrbela do njegove fizične razdelitve, to je najkasneje dve leti po uveljavitvi zakona. Novonastale zbornice bodo imele pravico do uporabe infrastrukture GZS in delitve njene lastnine, vendar le če jim bo priznala reprezentativnost.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.