Slovenija

Prostovoljci o Aniti Ogulin: 'Kdor jo je poznal, si želi biti dober'

Ljubljana, 24. 08. 2024 21.03 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
21

Julija je po hudi bolezni umrla velika humanitarka Anita Ogulin, a številni prostovoljci, ki so dolga leta sodelovali z njo, pravijo, da bo njeno poslanstvo živelo naprej. Eden večjih projektov Zveze Anite Ogulin in ZPM so brezplačne počitnice za otroke, kamor je dolga leta z vsem srcem kot pedagoška vodja rada hodila tudi Ogulinova. Govorili smo s prostovoljci, ki so jo dobro poznali in ki skrbijo za to, da je za otroke še naprej poskrbljeno. "Kdor je Anito poznal, si želi biti dober," pravi ena od njih.

Anita Ogulin na letovanjih
Anita Ogulin na letovanjih FOTO: osebni arhiv

24-letna Sara Nanić je Ogulinovo res dobro poznala. "Bila je nekako kot moja druga mama, poznala sem jo vse življenje, v bistvu sem odraščala v njeni ulici, ker sva bili sosedi. Toliko enih spominov imam z njo. In danes sem v bistvu takšna, kot sem, tudi zaradi nje, ker me je ona vključila v kolonije in naredila toliko lepih stvari za mojo družino," je povedala. 

Pravi, da je neizmerno hvaležna, da je lahko tudi zadnji dve leti, ko Ogulinovi zdravje ni bilo najbolj naklonjeno, sedela na njeni terasi in se z njo spominjala skupnih trenutkov. "Ko smo jedli flancate, ves čas je nekaj pekla in nas hranila. Ogromno poletnih dni sem preživela tudi z njenimi vnuki, tako da se res počutim, kot da sem del družine. Ta izguba je bila res boleča," je povedala na robu solz, jih obrisala in dodala, da je prepričana, da bo Anita večna. 

Sporočilo Anite Ogulin Sari Nanić
Sporočilo Anite Ogulin Sari Nanić FOTO: Sara Nanić

Spominja se, da ji je Ogulinova vedno govorila, kako zelo igriva in energična punca je in dodajala, da mora takšna tudi ostati. "Rekla mi je, da ta moja iskrica ne sme nikoli ugasniti. Ko sem bila majhna, so me vedno vsi skušali umiriti, utišati, ker sem bila nagajiva. Ona pa mi je vedno dala občutek, da sem lahko takšna, kot sem. Da sem v redu, tudi če kdaj malo nagajam. Da sem pač svoja. To je njen glavni nasvet, da kakršni koli smo, da smo svoji," pripoveduje. 

Pravi, da je Ogulinova vedno poudarjala, da moramo biti hvaležni in dajala upanje. "Že kot majhni punčki mi je res dala upanje ali neko vero vase, da bo tudi meni uspelo. Tako zelo me je spodbujala in bila ponosna na moje šolske uspehe in mojo izobrazbo. V bistvu me je tako spodbudila, da zdaj končujem magisterij prava, da se bom lahko borila za pravice otrok. Pravzaprav se mi je v Zambratiji porodila želja, da bi postala pravnica, da bi imela malo več vpliva, da bi lahko pomagala socialno ogroženim družinam in prav ona me je za to tudi zelo motivirala, ker me je fascinirala z vsem svojim početjem. Res je vložila veliko truda, ampak ona je vse delala, kot da ni niti najmanj težko, z velikim srcem," opisuje Nanićeva. 

Glas se ji je začel tresti, ko je pomislila na to, koliko stvari se ji bo v življenju še zgodilo, pa Ogulinove ne bo morala prositi za nasvet, ki je po njenih besedah zlata vreden. "To je tisto, kar me najbolj zaboli," pravi. "Kot sem ji napisala tudi v zadnjem SMS-u, sem ji hvaležna za vsak objem, vsak nasvet in da je pač neskončna, da sem ji res iz srca hvaležna za vse," je povedala. 

'Tisti, ki dobi, sčasoma tudi zna dati'

Irena Žerdin je Anito Ogulin poznala 31 let. Spoznala jo je kot mentorico na letovanjih, pozneje pa ji je, čeprav se nista velikokrat videli, rekla prijateljica. "Poznam jo kot osebo, ki je vedno dala. Tudi za rojstni dan ali za pogreb je rekla, ne nosite meni šopkov, raje darujte ta denar. Enkrat smo ji za okroglo, za rojstni dan, prinesli šopke, pa jih je razdelila. Je rekla, da jih ne potrebuje in jih je razdelila," se spominja. 

"Enkrat sem jaz prišla nekaj urejat k njej v pisarno in ko je izvedela, da sem imela dva dni nazaj rojstni dan, mi je kar prinesla eno svojo lončnico iz pisarne. Kar je imela, je delila. Vedno je rekla, ti dej pa naprej. In takrat sem se naučila, da morajo stvari krožiti. Tisti, ki dobi, sčasoma tudi zna dati," pravi Žerdinova. 

Kot še poudarja, čuti neskončno hvaležnost, da jo je poznala, da se je od nje lahko učila. "Zdi se mi, kot da sicer ljudje živimo v enem mehurčku in če imam jaz, se nam zdi, kot da imamo vsi. Marsikdo pa skriva, da nima. Mislim, da so s tem, ko so moji otroci hodili v kolonije, res razvili empatijo," je poudarila. 

Hkrati je povedala še, da ti je Ogulinova vedno dala občutek, da si super človek. "Tudi ko sem kdaj prišla k njej, pa sem ji povedala, da sem kaj zafrknila, mi je dala vedeti, da sem super človek in da se od vseh stvari, ki jih narobe narediš, samo naučiš in postaneš še boljši. Nikoli ti ni dala občutka, da si kaj kriv," je dodala. 

Prepričana je, da si, kdor jo je poznal, želi biti dober. "Kdor koli je kar koli dobil, četudi samo iskren stisk roke, želi tudi sam nekaj dati naprej. Tudi ona je vedno govorila, česar ne potrebuješ, daj naprej," je še povedala. 

'Vedno si je vzela čas zate, vedno je dvignila telefon'

21-letna Anamaria Mihaljević je Ogulinovo prvič spoznala, ko je še kot otrok v drugem razredu osnovne šole prišla na letovanje v Zambratijo. "Ko sem se naslednje leto vrnila, se me je spomnila in tudi vsako naslednje leto. Zdi se mi, da sva si čez leta prirasli k srcu. Res mi je dala občutek, kot da je tudi moja mama, tudi govorila nam je, da smo njeni otročički," se spominja. 

"Tudi zunaj letovanj. Vedno si je vzela čas, dvignila telefon in ti posvetila nekaj časa, te vprašala, kako si, kako ti lahko pomaga. Ogromno mi je pomenilo, da mi je pomagala pri iskanju prakse. Ker študiram psihoterapijo, sem želela spoznati tudi ta sektor znotraj Zveze Anite Ogulin in ZPM in takoj me je povezala z odgovornimi. To mi je res veliko pomenilo," je povedala. 

Kot pravi, so se na Ogulinovo vedno obrnili tudi, kadar so želeli podariti kakšen računalnik ali oblačila. "Vedno je poskrbela, da so stvari prišle v prave roke," razlaga Mihaljevićeva. 

Kot pravi, jih je Ogulinova že kot otroke vedno spodbujala k temu, da so si pomagali med sabo in da so pomagali tudi mlajšim otrokom. "Ona je gotovo eden od razlogov, da smo danes takšni, kot smo, da še vedno skušamo pomagati," je povedala in pojasnila, da ji je priučila kar nekaj pomembnih vrednot, ki so še danes del njenega življenja. 

Anita Ogulin na letovanjih
Anita Ogulin na letovanjih FOTO: osebni arhiv

Zelo dobro se Ogulinove spomni tudi 21-letni Luka Žerdin, ki je od malih nog obiskoval kolonije, zadnjih pet let pa je tudi sam vzgojitelj. Ko je kot otrok hodil na letovanja, je bila pedagoška vodja prav Ogulinova. "Najbolj mi bo v spominu ostalo to, da je ona kot pedagoška vodja vedno vedela, kateri otroci prihajajo iz socialno ogroženih družin in kateri otroci s sabo nimajo denarja za sladoled. Popoldne, ko smo šli s plaže na sladoled, jim je vedno brez kakršnega koli vprašanja iz lastnega žepa kupovala sladoled," pravi in dodaja, da se ji je zdelo tako samoumevno, da jim bo ona plačala sladoled. 

Žerdin pravi, da vzgojitelji tudi danes nadaljujejo njeno skrb in  še danes vedno poskrbijo, da se nihče od otrok ne počuti izključenega. "Kdaj pridejo otroci, ki s sabo pač nimajo denarja in seveda bomo za to poskrbeli vzgojitelji oziroma bo sredstva priskrbela Zveza Anita Ogulin in ZPM. Tudi tem otrokom se vedno omogoči vse enake stvari kot ostalim, tako da nikoli ni nihče nič prikrajšan," je povedal. 

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
26. 08. 2024 13.39
+2
Še veliko pogrebov bo z vojaškimi častmi. Same ba be se pokoplje pri nas na ta način Včasih je bilo to za ljudi ki so kaj pozitivnega dosegli. Zdaj že častimo revščino
Smuuki
26. 08. 2024 12.18
+3
Razbremeniti je treba plače mnoooogo previsokih odtrgljajev za vse mogoče norosti. Ljudje ki so denar zaslužili ga morajo tudi dobiti v roke. Višja kupna moč izrine prepreči revščino in poganja potrošnjo, gospodarstvo. Kot drugo delo postane vrednota in ti ljudje ne črpajo državne blagajne s subvencijami
Smuuki
26. 08. 2024 12.09
+3
Mi bi morali revščino preprečiti, izkoreniniti ne pa da jo z zbiralnimi akcijami zdravimo. Kdo to lahko levakom dopove?
son?ek11
25. 08. 2024 15.27
+5
O fakin materah terezijah imam svoje mnenje
son?ek11
25. 08. 2024 15.26
-2
Hahaha,bronco, za časa janeza si bili pa vsi bogati, hehehe!!
bronco60
25. 08. 2024 20.04
+1
son?ek11, ja , imel sem več denarja v žepu, pa tudi moji otroci so imeli vsaj enkrat brezplačno vozovnico, verjetno nikoli več , je preveč socijalkarjev.
Smuuki
25. 08. 2024 13.03
+3
Prvo ustvariš revščino sledi kvazi pomoč poslušnim. Stranski produkt ali pa kar osnovni cilj je oblikovanje ustvarjanje kulta osebnosti kvazi dobrotnika. Vse skupaj je nepotreben cirkus. Nobene potrebe ni po revščini. Ustvariti moramo red in blaginjo. Od tu dalje nobene anite ne potrebujemo. V normslnih razmerah rdeči križ in karitas nimata posla. Te organizacije postanejo nepogrešljive v vojnem času. V mirnem času moramo zaposlwnim omogočiti preživetje z lastnimi dohodki. Delavec naj dobi plačo ki jo zasluži v roke. Zdaj pa mu vzamemo v imenu države in mu kasneje v obliki 41 subvencij vračamo drobtinice. Glavnino potamanijo nvo ji. Po naključju jih je največ na metelkovi
Vedezvevse
25. 08. 2024 11.56
+6
pred kakim letom so mediji pisali, da je skoraj zastonj profdala počitniški dom v lasti Zveze prijateljev mladine v gozd Martuljku : bogatemu ljubljanskemu gostincu, ki ga je potem predelal v butični hotel.
dule100
25. 08. 2024 11.44
+6
Leva aktivistka!
peresni
25. 08. 2024 19.31
-3
Dobrota, požrtvovalnost in humanost ne more biti desna... pametnjakovič
Smuuki
29. 08. 2024 15.41
Kako ti nekdo ki zase nima še kaj da? Levaki živite od darov ne pa da bi darovali. A razumeš ti pernata pamet?
peresni
25. 08. 2024 11.38
-2
Desna kanalizacija je poden civilizacije. Stranka jim da telefone na nas račun namesto napotnice za psihiatra.
Uškakola
25. 08. 2024 10.26
+5
Končno smo se je otresli ( FEHTARIJE ) NAMREČ..
SlobodaNE
25. 08. 2024 10.12
+5
Nika Kovač nova Mati Terezija. Še posebej je zanimiv njen očka
txoxnxy
25. 08. 2024 09.41
+9
Če bi država denar ki ga je porabila za ves cirkus okoli njenega pogreba nakazala njim , jim par let nebi bilo treba zbirat sredstev za njihovo poslanstvo .
Vlahek
25. 08. 2024 09.15
+7
Smuuki
25. 08. 2024 09.14
+7
Bravo. Enaki v revščini je naš cilj. Anite nikoli ne bi bilo če bi si prizadevali za blaginjo družbe in posameznika. Zdaj je naš cilj ustvarjanje revščine. Levakom je revščina predpogoj za obstoj. V okolju blaginje levaki nimajo prostora za preživetje. Meni je še vedno cilj red in blaginja. Iz tega razloga levaki hvala ne
bronco60
25. 08. 2024 08.56
+10
Je pač leva socijalna vlada na oblasti. Vsi revni.
minkica91
25. 08. 2024 08.39
+6
toliko socialnih transferjev kot jih je sedaj, jih ni bilo nikoli. poznam mamo s 4 otroki, ki so ji vsiljevali da ji otroke peljejo na morje na D.Rrtič, sam da se eni promovirajo, kako delajo za "uboge", čeprav imajo vsega dovolj, saj jim starši lahko nudijo vse.
Natorinkica
24. 08. 2024 21.42
+11
Slovenska zguba, propad normalne države to je ona..
Nace Štremljasti
24. 08. 2024 21.15
+9
beda,nikoli ni spraševala po vzrokih kar je napaka,vedno moraš slišati obe strani potem si ustvariš sliko