Slovenija

Prostorska stiska: 'Onkološki inštitut poka po šivih'

Ljubljana, 17. 09. 2024 13.34 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so ob svetovnem dnevu varnosti pacientov ponovno opozorili na prostorsko stisko, s katero se soočajo že vrsto let. Ministrstvo za zdravje so pozvali, naj zagotovi sredstva za nadgradnjo objekta H in novogradnjo objekta R, za katera so gradbeno dovoljenje pridobili junija lani in bo kmalu poteklo, da lahko začnejo gradnjo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Stanje v slovenski onkologiji
    08:18
    Iz 24UR ZVEČER: Stanje v slovenski onkologiji
  • Iz 24UR ZVEČER: Onkologija poka po šivih
    02:15
    Iz 24UR ZVEČER: Onkologija poka po šivih
  • Iz 24UR: Premajhen onkološki inštitut
    01:35
    Iz 24UR: Premajhen onkološki inštitut
  • Iz 24UR: Ljubljanski onkološki inštitut poka po šivih
    02:37
    Iz 24UR: Ljubljanski onkološki inštitut poka po šivih

 

V. d. direktorice Onkološkega inštituta Ljubljana Zlata Štiblar Kisić je dejala, da trenutno delujejo na 38.000 kvadratnih metrih površine, potrebovali pa bi najmanj 15.000 kvadratnih metrov več. "Projekti za nadzidavo stavbe H in postavitev stolpiča znašajo le 9600 kvadratnih metrov, kar pomeni, da smo že v zaostanku, tudi če bi že danes imeli te prostore," je opozorila v današnji izjavi za medije.

"Lani v mesecu juniju smo pridobili gradbeno dovoljenje, zanj smo plačali tudi vse prispevke in zdaj čakamo, kdaj se bo zasadila prva lopata oziroma še prej, da nam ministrstvo odobri ta težko pričakovani denar," je dejala Štiblar Kisić.

Celotna investicija je po njenih besedah sicer vredna približno 42 milijonov evrov."Seveda je to zalogaj, ampak pomislimo na vso dobrobit, ki jo pridobimo s tem in končno govorimo o instituciji, ki je nacionalnega pomena, glede na to, da incidenca raka narašča, vsako leto imamo v obravnavi dva do tri odstotke več onkoloških bolnikov," je poudarila. Po njenih besedah je za bolnike ne glede na prostorsko stisko dobro poskrbljeno in strokovno osebje dela po vseh evropskih smernicah. "Bolniki zaenkrat niso ogroženi, vendar pa lahko zaradi pomanjkanja prostorov to postanejo," je še opozorila Štiblar Kisić.

Na prostorsko stisko inštituta opozarjajo tudi v društvih bolnikov, ki so povezani v svet pacientov onkološkega inštituta. Izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L Kristina Modic je dejala, da zaradi prostorske stiske društva prejmejo številne klice in pozive bolnikov.

Onkološki inštitut v Ljubljani
Onkološki inštitut v Ljubljani FOTO: Bobo

O prostorski stiski so že večkrat obvestili tudi ministrstvo za zdravje, ki je nato odobrilo projekt nadgradnje stavbe H in novogradnje objekta R ter s sklepom namenilo sredstva. "Onkološki inštitut je že pridobil gradbeno dovoljenje, tukaj pa se je ustavilo in zadeve stojijo, kar je nedopustno," je opozorila Modic. V društvih pa želijo, da vsi odločevalci in vključeni deležniki naredijo vse, da se stanje prioritetno reši, je dodala. 

Po besedah Modic je v čakalnicah in pred laboratorijem premalo stolov, ob tem pa ni prostora, da bi postavili nove, vedno več je improviziranih ambulant, ki so brez oken in ventilacije, "kar za bolnike z rakom pomeni vir za dodatne okužbe", v stavbi C, kjer bolniki prejemajo kemoterapijo, nanjo čakajo v koloni po stopnicah navzgor, premajhna je tudi ambulanta za kemoterapijo, je naštela neustrezne prostorske pogoje. 

"Onkološki inštitut poka po šivih in možnosti za reševanje teh prostorskih stisk ni več," je še opozorila. Ob tem jih skrbi tudi morebiten prihod dodatnih bolnikov iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer se prav tako "zapleta z novogradnjo" onkološkega oddelka. Modic je dejala še, da bi prostorske razmere in dodatni bolniki lahko resno ogrozili izvajanje dejavnosti onkološkega inštituta.

Predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan Matej Pečovnik pa je dodal, da mora onkološki inštitut postati "prioriteta prioritete, da ne bomo več prioriteta številka štiri".

Z ministrstva za zdravje so za STA sporočili, da se zavedajo prostorske stiske na onkološkem inštitutu in pomena izvedbe investicije pridobivanja dodatnih prostorov z nadgradnjo stavbe H in izgradnjo stolpiča R. Dodali so, da so začetne zaplete s transformatorsko postajo in izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo gradnje po posredovanju urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu uspešno razrešili.

Sporočili so še, da v proračunskem letu 2024 sredstva za izvedbo investicije niso zagotovljena, vendar bo omenjeni urad še letos izvedel recenzijo projektne dokumentacije in pripravil razpisno dokumentacijo za javno naročilo za izbor izvajalca za gradbena, obrtniška in instalacijska dela, da bo do podpisa pogodbe za izvedbo teh del "prišlo kar najhitreje v letu 2025".

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
17. 09. 2024 16.45
-1
Zato poka ker so požrešni , onkološki bo lahko bil tudi v kakšni drugi bolnišnici ne da požeruhi iz Ljubljane in Maribora služijo na hudo bolnih!!!!
anabanana
17. 09. 2024 16.08
-1
a je onkološki inštitut šivan al zidan❓❓ ❓
Smuuki
17. 09. 2024 16.08
+3
Namesto da bi poskrbeli za svoje ljudi se ta vlada ukvarja z ubogimi tujci. Polomija na celi fronti
planinec123
17. 09. 2024 15.34
-1
Preberite raziskave dr. Robert Maloneja, pa boste našli povezavo, čemu toliko rakavih obolenj.
MarkoJur
17. 09. 2024 15.22
+4
A kupujejo se podrtije...na Litijski, itd...! Nesposobneži in kriminalci!!!
misekmali
17. 09. 2024 15.10
+3
Najprej zapore. Veliko se jih bo še zaprlo.
Buča hokaido
17. 09. 2024 14.27
+5
Obstoječa stavba OI ni tako stara. Nekaj časa je celo samevala zaradi legionele, še preden je začela obratovati. So torej narobe načrtovali?