Slovenija

Prošnja Sloveniji: Zavrnite vstop tovorni ladji, ki nosi eksploziv za Izrael

Koper, 01. 10. 2024 14.21 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
6

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je Slovenijo in Črno goro pozvala, naj tovorni ladji, ki pluje pod portugalsko zastavo in ki naj bi na krovu prevažala razstrelivo za Izrael, zavrneta vplutje v njuni pristanišči. Opozarjajo, da bi lahko tovor, ki naj bi se skrival na ladji MV Kathrin, prispeval k izvajanju vojnih zločinov v Gazi. Direktorica Amnesty International Slovenija Nataša Posel je spomnila tudi, da je premier Robert Golob v petek svoj govor v Generalni skupščini ZN končal s pozivom h končanju vojne v Gazi. A kljub temu je Uprava za pomorstvo kasneje sporočila ladji ne bo prepovedala vplutja.

Ladja MV Kathrin je 21. julija zapustila vietnamsko pristanišče Hai Phong, namibijske oblasti pa so ji 24. avgusta preklicale predhodno izdano dovoljenje za vplutje v glavno namibijsko pristanišče. Kot poroča Al Jazeera, so dovoljenje za vplutje umaknile zaradi informacije upravljavca ladje, da je na krovu ladje tudi razstrelivo, ki je namenjeno v Izrael.

Posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese je 31. avgusta na spletu zapisala, da naj bi bilo razstrelivo v osmih kontejnerjih na krovu ladje ključni sestavni del letalskih bomb in izstrelkov, ki jih Izrael uporablja proti Palestincem. Države je pozvala, naj ladji preprečijo zasidranje.

Tovorna ladja MK Kathrin
Tovorna ladja MK Kathrin FOTO: Marine Traffic

Ladja naj bi poskušala vpluti v pristanišče Koper ali pa pristanišče Bar v Črni gori. Kot je razvidno s portala za sledenje ladij Marine Traffic se plovilo trenutno nahaja nedaleč strah od Bara, kamor naj bi prispela v četrtek, ladja pa naj bi pot nadaljevala tudi proti Sloveniji. 

Organizacija Amnesty International je zato Slovenijo in Črno goro opozorila, da ne smeta omogočiti vplutje ladje MV Kathrin, na krovu katere naj bi bilo razstrelivo za Izrael. Tovor bi lahko namreč, kot so poudarili, prispeval k izvajanju vojnih zločinov, Portugalsko pa so ob tem pozvali, naj z ladje odstrani svojo zastavo.

Kako naj bi eksploziv nato prišel v Izrael, ni znano, so dejali. Opozorili pa so, da mednarodno humanitarno pravo vsem državam prepoveduje transfer orožja stranem v oboroženem konfliktu, kjer obstaja jasno tveganje, da bi to prispevalo k zagrešitvi vojnih zločinov ali drugih hudih kršitev.

'Naredite, kar je prav, in ustavite vlado z orožjem'

Kot je spomnila direktorica Amnesty International Slovenija Nataša Posel, je slovenski premier Robert Golob v petek svoj govor v Generalni skupščini ZN končal s pozivom h končanju vojne v Gazi. V imenu organizacije za zaščito človekovih pravic ga je pozvala, naj ustavi ladjo, ki domnevno prevaža orožje za Izrael.

Po besedah direktorice je organizacija dokumentirala obširne dokaze o vojnih zločinih, storjenih s strani vseh vključenih v konflikt v Izraelu in na zasedenem palestinskem ozemlju. Zato organizacija poziva k takojšnjemu embargu na orožje za Izrael in palestinske oborožene skupine v Gazi.

V Amnesty International opozarjajo še, da so Črna gora, Slovenija in Portugalska kot pogodbenice pogodbe o nadzoru trgovine z orožjem zavezane k vzpostavitvi najvišjih možnih skupnih mednarodnih standardov za reguliranje mednarodne trgovine s konvencionalnim orožjem, da bi se tako zmanjšalo trpljenje ljudi.

Po besedah Taje Premk ima slovenska vlada še vedno možnost, da sledi vzoru namibijskih oblasti, ki so ladji preprečile vplutje. "Ne želimo biti del te krvave morije. Ne želimo, da so tudi slovenske roke krvave. Naredite, kar je prav, in ustavite vlado z orožjem," je pozvala ob zaključku novinarske konference v Kopru.

Uprava za pomorstvo ladji MV Kathrin ne bo prepovedala vplutja

"V kolikor bo ladja najavila prihod, ji bomo, skladno z našimi pooblastili, dovolili vplutje, saj je uprava za pomorstvo pristojna za varnost pomorskega prometa. Dokler ladja izkazuje vse veljavne certifikate, ki to zagotavljajo in spoštuje ostale pomorske predpise, vplutja ne bomo prepovedali," so sporočili z uprave za pomorstvo.

Ob tem so pojasnili, da je za tovor, ki po prepričanju aktivističnih organizacij vključuje razstrelivo za Izrael, pristojna carinska služba, v primeru vojaškega tovora pa obrambno ministrstvo. Po navedbah uprave za pomorstvo je najava prihoda ladje MV Kathrin, ki se trenutno nahaja v južnem delu Jadranskega morja, v pripravi.

Organizacija za človekove pravice je sicer poziv namenila tudi Golobu, naj ladjo ustavi. Zaenkrat še ni znano, ali bo predsednik vlade posredoval.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
01. 10. 2024 17.20
Spoštovana uprava za pomorstvo in promet! Našamirja niso registrirana za strateške prevoze in naj si tega ne dovolite na svojo pest! Ker nimamo mednarodno registrirano prav • Ne Izraelu • Ne natanjahu• Hagari je lažniva troblja v svet
NeMoresVerjet
01. 10. 2024 17.17
-1
Golob spet samo naklada, nima pa jajc da bi kaj naredil. Big surprise.
VladaPada
01. 10. 2024 17.15
-2
Svobodni levaki inFajonke spet izdajajo državo preko nevladnih organizacij.
wsharky
01. 10. 2024 17.14
-1
kje ste bili ko je na Brniku pristalo letalo z nevarno vsebino namenjeno zločincem v izraelu? ampak verjamem, da bo naša Tanja ukrepala
Ana desetnica
01. 10. 2024 17.04
+6
Koga boste prosili, ko bo svetovni, Islamski kalifat?
Brus123
01. 10. 2024 17.17
+1