Slovenija

Proslavili Dan upora proti okupatorju

Ljubljana, 26. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Cankarjevem domu v Ljubljani je potekala osrednja državna slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju.

Podelitev priznanj Zveze borcev ob dnevu boja proti okupatorju (Foto: POP TV)
Podelitev priznanj Zveze borcev ob dnevu boja proti okupatorju (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Upor je zapisan v temeljih slovenske državnosti, je vrednota, s katero se je Slovenija najprej vpisala na zemljevid zmagovalnega zavezništva, nato pa izpisala svoje ključne zmage, vključno z državno samostojnostjo, je v nagovoru v Cankarjevem domu poudarila podpredsednica državnega zbora Irma Pavlinič Krebs. Ob tem je opozorila na današnje "tihe upore z razlogom", ki se jim je vredno pridružiti. Na upore tistih, "ki hočejo več znanja, ki hočejo drugačne vezi med ljudmi, ki verjamejo, da so možne blažje in bolj socialne oblike snovanja prihodnosti". "Zlahka si predstavljam, da se bo ta naš državni praznik upora proti okupatorju skozi leta razvil v univerzalen protest proti vsakovrstnim oblikam okupacije svobode: osebne, intelektualne, gospodarske, politične," je ob tem še dodala Pavlinič-Krebsova.

"Danes velja prisluhniti novim glasovom, ki prihajajo iz mladih predmestij urbanih prestolnic Evrope, iz socialnih eksperimentov latinske Amerike, iz bojev za spolno emancipacijo Bližnjega in Daljnega vzhoda - a tudi iz mrež svetovnega spleta, te hkratne aleksandrijske knjižnice in babilonskega stolpa našega časa," je še poudarila podpredsednica DZ. Izrazila je prepričanje, da dokler bodo Slovenci praznik upora obračali nazaj, da bi v njem iskali delitev, "bomo delitve sami proizvajali - in zaradi tega ne videli, da naš svet še zdaleč ni samo naš".

Veterane druge svetovne vojne in osamosvojitvene vojne je pozvala, naj svoj vpliv uporabijo za podporo "pravicam bodočih upornikov". "Spodbujajte raznolikost civilne družbe, krepite evropska zavezništva, preskočite generacijske prepade, razumite nove upornike," je še dodala Pavlinič-Krebsova. "Slovenija je doslej znala biti najboljša, tako med nekdanjimi republikami kot med sedanjimi kandidatkami, ne da bi zato morala žrtvovati svoj ugled. Velika modrost bo potrebna, da bomo znali še naprej biti vse to hkrati: dobri, uspešni, ugledni in ves čas po malem uporniški," je sklenila podpredsednica DZ.

Slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik vlade Anton Rop, predsednik DZ Borut Pahor, varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek ter predstavniki diplomatskega zbora. V umetniškem programu so sodelovali pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič ŠOU, glasbenice in glasbeniki mladinskega simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje, operna solistka Irena Svoljšak in solist Robert Vrčon, dramska igralka Silva Čušin ter igralca Slavko Cerjak in Aleš Valič.

Podelili priznanja zveze borcev

Na prireditvi Zveze združenj borcev in udeležencev NOB so s podelitvijo priznanj obeležili dan boja proti okupatorju. Častno listino je prejel Matjaž Kmecl.

Matjaž Kmecl je prejel letošnjo častno listino
Matjaž Kmecl je prejel letošnjo častno listino FOTO: POP TV

Matjažu Kmeclu so najvišje borčevsko priznanje podelili za njegov prispevek v obdobju osamosvajanja in pri prehodu v demokratični politični sistem ter za ohranjanje spomina in vrednot narodnoosvobodilnega boja.

Priznanja imajo predvsem moralno vrednost, pravi predsednik zveze borcev, Janez Stanovnik, ki je dejal, da je bila narodnoosvobodilna borba nosilec kulturne identitete naroda, zato upa, da ob vstopu v EU "v Unijo vnašamo duha, vrednote in sporočilo, za katerega je na bojnem polju ostalo 27 tisoč tovarišev".

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA