Slovenija

Rast ob slabših razmerah na trgu?

Ljubljana, 09. 10. 2009 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Križanič poudarja, da je proračun naravnan tako varčevalno kot razvojno, Pahor pa pojasnjuje, da lahko prihodnje leto vnovič pričakujemo gospodarsko rast, obenem pa napoveduje še šlabše razmere na trgu.

Največ državnega denarja bo šlo za socialo, zdravstvo, raziskave in razvoj. Manj bodo dobili v Pahorjevem kabinetu. Opozicija je kritična zaradi uvedbe novih davkov na CO2 in nepremičnine.

Poslanci so se na izredni seji državnega zbora seznanili s predlogom državnega proračuna za prihodnji dve leti. Skupaj s proračunskim memorandumom za leti 2010 in 2011 sta jim ga predstavila premier Borut Pahor in finančni minister Franc Križanič. "Prihodnje leto lahko vnovič pričakujemo gospodarsko rast. V letu 2011 se utegne rast še okrepiti, lahko bi znašala 2,5 odstotka," je uvodoma dejal Pahor. Še naprej pa se bodo po njegovih besedah poslabševale razmere na trgu.

Poslancem sta proračun predstavila premier Borut Pahor …
Poslancem sta proračun predstavila premier Borut Pahor … FOTO: Dz-rs.si
Zagotoviti moramo potrebna sredstva za investicije. Podjetja morajo normalno poslovati, da bodo izkoristila okrevanje gospodarstev v Nemčiji, Italiji in Avstriji. Premier Borut Pahor

Po njunih predstavitvah je odprta pot za vlaganje morebitnih amandmajev. Vsebinske razprave ni bilo, pač pa naj bi potekala na parlamentarnih odborih v času do 23. oktobra, ko je kot zadnja napovedana seja parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko. Na osnovi pripomb bo morala vlada najpozneje do 8. novembra pripraviti dopolnjeni predlog proračuna, tako da bi državni zbor lahko proračun sprejel na redni novembrski seji.

'Proračun, usmerjen k rezultatom'

Vlada je tokrat proračun pripravila na drugačen način kot doslej. Po besedah ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija je "usmerjen k rezultatom", kar pomeni, da se načrtovanje izdatkov neposredno poveže s cilji in dejavnostmi za dosego ciljev. Proračunska sredstva po novem niso več razdeljena po posameznih ministrstvih, temveč po 16 razvojnih politikah. Od tega bo prihodnje leto največ denarja namenjenega za področja socialne varnosti in zdravstvenega varstva (2,6 milijarde evrov), izobraževanja, kulture in športa (1,7 milijarde evrov), nacionalne varnosti, obrambe in zunanjih zadev (milijarda evrov), promet in prometno infrastrukturo (830 milijard evrov) in visoko šolstvo, znanost, tehnologijo ter informacijsko družbo (719 milijonov evrov). Manj denarja naj bi priteklo v Pahorjev vladni kabinet.

… in finančni minister Franc Križanič.
… in finančni minister Franc Križanič. FOTO: Dz-rs.si

Vlada zatrjuje, da je pripravila krizni proračun, ki pa je še vedno tudi varčevalno naravnan. Prihodnje leto naj bi se v državno blagajno steklo 8,65 milijarde evrov, odhodki pa so predvideni v višini 10,48 milijarde evrov. V letu 2011 pa je predvideno zvišanje prihodkov na 8,82 milijarde evrov, medtem ko naj bi se odhodki znižali na 10,38 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bo prihodnje leto še ostal na ravni iz leta 2009, in sicer bo znašal 1,8 milijarde evrov oziroma pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2011 pa naj bi se znižal na 1,6 milijarde evrov oziroma 4,1 odstotka BDP.

Po besedah finančnega ministra Križaniča je proračun za prihodnji leti naravnan tako razvojno, protikrizno kot tudi varčevalno. Križanič se je strinjal, da je z javnofinančnega vidika bolje, če je primanjkljaj nižji poudaril pa je, da je v gospodarski krizi ''vendarle potrebno iz proračunskih virov še izdatneje krepiti potrošnjo, investirati in tudi zagotavljati minimalen socialni standard prebivalstva''.

Opozicija kritična

To ni programsko razvojno naravnan proračun. Gre za dokumente, ki so pripravljeni po enaki metodologiji kot v preteklih letih. Razlika je le ta, da je v teh dokumentih velik proračunski primanjkljaj. Andrej Vizjak in Zvone Černač (SDS)

''Proračuna za leti 2010 in 2011 sta protirazvojna, nista varčevalno naravnana, predvideni proračunski primanjkljaj pa se nevarno povečuje,'' opozarjata opozicijska poslanca SDS, Andrej Vizjak in Zvone Černač. Iz predlogov proračuna naj bi bilo razvidno tudi, da vlada za prihodnji dve leti načrtuje uvedbo novih davkov, in sicer za izpuste CO2 in nepremičnine.

Tudi NSi opozarja na povečevanje javnofinančne zadolženosti in na dejstvo, da so zaradi še vedno odprte vsebine predloga interventnega zakona glede plač v javnem sektorju, pokojnin in drugih socialnih transferjev "izračuni narejeni brez krčmarja". Velik javni dolg države po mnenju NSi prinaša "fantastične stroške odplačevanja obresti, s čimer bomo močno obremenili prihodnje generacije".

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 10. 2009 17.57
Tudi meni so lepši Bajuk, Kukovičeva, Janša, Drobnič, Lukačičeva in drugi:lepi, pošteni, pridni in z vizijo, da ne omenjam Vizjakove frizure, ki poseka vs ena gornji sliki, pol las bi lahko posofil Janezu Janši in še vedno bi bil najlepši! Višek lepote slovenskega naroda je pa judmila Novak, izžareva noitranjo lepoto, umirjenost, pravzaprav je blagoslov našo politiki, del božjega načrta. Šturm /Herrr Flick/ je pa sploh simbol usmiljenja in ponižnosti! Njega bi brez pomislekov žrtvoval, ke bi tako zahteval Bog!
Buena Vita
10. 10. 2009 15.12
tile frisi so strašila in sramota hkrati
Buena Vita
10. 10. 2009 15.11
islandija pa sliko poglej,ta pove več kot 571 novinarjev
islandija
10. 10. 2009 08.49
joj jst tem novinarjem kr nč več ne verjamem... sam da napihnejo zdeve. dejmo prestrašit ljudi! Bojo bolj gledal 24 ur!
8JASMIN
09. 10. 2009 20.28
ČE VIDIŠ TE FRISE LAHK ŠE SAM KOZLAŠ !!!!!!!!!!! JOJ KAKE NESPOSOBNE FACE !!!!!!! RES KOT POGREB TE VLADE !!!!!!!!!!! IZGUBILI SO KOMPAS !!!!!!!!!!!
Buena Vita
09. 10. 2009 19.43
SRAMOTA STO KRAT SRAMOTA
Buena Vita
09. 10. 2009 19.42
TEORIJCA ,TEORIJCA KAKO SO SE ŽABE NAPIHOVALKE NAPIHOVALE POGLEJ,DOBRO POGLEJ TO SVOJO SRAMOTO,SI MORDA PONOSEN KO POGLEDAŠ TE POSRA-NETE KAKO SPIJO, KAJ BI SE ZGODILO DELOVCU ČE BI TAKO SPAL NA DELOVNEM MESTU A TEORIJCA-POVEJ ,,,,KAKO BI NAČEVLJIČILI DELOVCA
Buena Vita
09. 10. 2009 19.38
TA,TA,TA,TA UZBUNA-POSRANCI SO POSRANI IN ZASPANI,POGLEJTE TO SRAMOTNO SLIKO
M-teorija
09. 10. 2009 19.07
Kakor se je napihoval finančni balon tako se je napihoval tudi vladni balon v prejšnjem mandatu. Ko je počil prvi je posledično razneslo tudi drugega. Kakšna zgodba o uspehu , lepo prosim. Vse je bilo napihnjeno in to je vse. Vse ostalo je prodajanje smoga (megla je čista), vse za vrnitev na pozicije.
Buena Vita
09. 10. 2009 18.54
Buena Vita
09. 10. 2009 18.54
LAUFER PODJETJA NIMAJO ZAGONSKIH SREDSTEV,KER SO TI TELEBAJSI VSE ZAGONILI ZA SVOJE UŽITKARJE
Buena Vita
09. 10. 2009 18.53
na pogrebni seji,kako jih ni sram tako obnašanje ovčji pastirji se lepše in pokončnejše držijo,ZGUBE POKVARJENE SPIJO ,KO JE TREBA DELAT SPIJO,KO JE TREBA KRAST SO ŠE KAKO BUDNI
Buena Vita
09. 10. 2009 18.51
ah,ja cmeronja špocasti,jokaš ker soovadili kresalovo, vedi, res si zapomni,tudii ti prideš na vrsto,ker laži so kaznive
Buena Vita
09. 10. 2009 18.47
KAKŠNO RAST NEKI ,IZGUBLJENCI,TISTO ZA 180 MILIJONOV KAZNI KI SO JO TI KORUPCIJSKI BOTRI PRISLUŽILI SLOVENIJI ALI TISTIH TEŠKIH MILIJONOV RAST ,KATERE SO RAZTALALI SVOJIM PODREPNIKOM-direktorjem zgubarskih firm in parazit-aparitičkarji
Inspire
09. 10. 2009 18.01
Ministri se držijo ,kot ,da so na žalni seji .
8JASMIN
09. 10. 2009 16.54
KAKO JE TA PAHOR OMEJEN, DA NEVE, DA MU NOBEDEN POŠTEN ČLOVEK NIČ VEČ NE VERJAME, SAMO ŠE PAR NJEGOVIH "PAJDAŠEV", NAREDIL BI VELIKO USLUGO SLOVENIJI, DA BI REKEL, KOT PRIMOŽ KOZMUS "ZBOGOM", Z RAZLIKO, DA ZA PRIMOŽA JE VELIKA ŠKODA, ZA PAHORJA BI BILO PA OBRATNO VELIKA KORIST, ČE GA NI VEČ S TO NJEGOVO NESPOSOBNO POLITIKO. PA ŠE TO PO VSEJ VERJETNOSTI JE TUDI TA VLADA KRIVA, DA JE PRIMOŽ KOZMUS ODSTOPIL. PRIMOŽ VSE DOBRO V BODOČEM ŽIVLJENJU, VSAKA DRŽAVA BI SI PRSTE POLIZALA, DA BI IMELA TAKEGA "ŠAMPIJONA" !!!!!!!!!
laufer
09. 10. 2009 16.51
Gospodarska rast je zrcalo vlade. Če ta ne razume vzvodov, pospešijo gospodarsko rast, se resevija poglablja. Žal politiki vzvodov za gospodarsko rast ne razumejo in jih ne poznajo, zato smo v totalnem dreku. Podjetja nimajo razvoja trga, ker diplomacija spi!!! Znanstveniki ne producirajo patentov, ker so plačani s fiksnimi plačami. Patenti ki pa so, niso podprti s strani vlade. Od kje potem gospodarska rast, če ni inovacij, ki bi prodrle na tuje trge??
SDS-MAFIJA
09. 10. 2009 15.56
še danes se ne ve ali je Janša prepisoval od Rupla v Kumrovcu ali Rupel od Janše??????..kakšno hudo desnico imamo pri nas....ha,ha,ha,ha,ha
SherlockH
09. 10. 2009 15.52
Špicelj Razumni forumaš bo kaj hitro ovidel psihološke vzorce, ki so doma predvsem pri tistih, ki največkrat s prstom kažejo na druge. Sicer pa kaj bi vam govoril o tej stroki, stric Ziherl sigurno ve!
SDS-MAFIJA
09. 10. 2009 15.23
desničarji ne veste nič,le tisto kar ste slišali pri maši in doma od zapitega fotra,mki je poln sovraštva in vina,v kasnejših letih pa je edini vir izobrazbe Demokracija in Reporter....