Slovenija

Proračun pred poslanci

Ljubljana, 10. 10. 2005 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predlog proračuna za prihodnje leto je predvsem podrejen sprejemanju evra v letu 2007.

Poslanci naj bi proračun sprejeli decembra
Poslanci naj bi proračun sprejeli decembra FOTO: POP TV
Naš namen je, da zagotovimo vse potrebne pogoje za prevzem evra v letu 2007. Premier Janez Janša

Poslanci Državnega zbora so se na izredni seji seznanili z vladnim predlogom državnega proračuna za prihodnji dve leti. Vlada si je pri pripravi državnega proračuna za prihodnji dve leti kot enega glavnih ciljev postavila dokončno zagotovitev vseh makroekonomskih pogojev za prevzem evra, je ob predstavitvi proračunskih dokumentov povedal predsednik vlade Janez Janša.

Janša: Najpomembnejši ukrep na področju javnofinančne politike je postopna ukinitev davka na izplačane plače
Janša: Najpomembnejši ukrep na področju javnofinančne politike je postopna ukinitev davka na izplačane plače FOTO: POP TV

Vlada je sicer razmišljala, da bi zaradi nekaterih neznank letos izjemoma predlagala samo proračun za leto 2006, vendar bi to zahtevalo spremembe številnih zakonov in predpisov. Že danes pa je Janša napovedal, da bo treba proračun za leto 2007 spreminjati in prilagajati novim okoliščinam. "Pravzaprav bo vlada naredila vse, kar je v njeni moči, da bo proračunsko leto 2007 praktično prvo leto mikroproračunskega planiranja, ki bo že umeščeno v širši, preglednejši in stabilnejši okvir dolgoročnega razvoja Slovenije," je zagotovil Janša.

Med ključnimi zalogaji, ki nas v finančnem smislu čakajo v prihodnje, je Janša izpostavil posodobitev železniškega omrežja, dograditev in obnovo elektroenergetskih zmogljivosti in prenosnega omrežja, dokončanje avtocestnega programa, dograditev in posodobitev mreže državnih cest ter vzpostavitev svetovno konkurenčnega šolskega sistema.

Ta proces se je začel s pripravo strategije razvoja Slovenije že v prejšnjem mandatu. Nadaljeval se je s sprejemom tega, po Janševih besedah strateško izredno pomembnega dokumenta ter priprave paketa reform za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in povečanje blaginje.

Predvideno je znižanje odhodkov

Predlog proračuna za leto 2006 odraža prioritete, ki si jih je vlada zastavila tako na področju prevzema evra kot tudi za uresničitev strategije razvoja Slovenije. Ker EU še ni sprejela nove finančne perspektive 2007-2013, pa je predlog proračuna za leto 2007 vlada lahko pripravila le v okviru do sedaj znanih dejstev in ga bo treba v primernem času spreminjati, je povedal finančni minister Andrej Bajuk.

Po napovedih vlade se naj bi inflacija po letu 2006 umirila na 2,4 odstotka
Po napovedih vlade se naj bi inflacija po letu 2006 umirila na 2,4 odstotka FOTO: POP TV
Za potrebe pokrivanja proračunskega primanjkljaja se bo država v letu 2006 neto zadolžila za 100,2 milijarde tolarjev, v letu 2007 pa za 93,5 milijarde tolarjev, je še povedal Bajuk.

Bajuk je poudaril, da se v prihodnjih dveh letih v deležu bruto domačega proizvoda (BDP) znižujejo tako prihodki kot odhodki. V letu 2006 bodo prihodki znašali 1756,4 milijarde tolarjev oz. 24,8 odstotka BDP, v letu 2007 pa 1861,1 milijarde tolarjev oz. 24,7 odstotka BDP. Odhodki leta 2006 ne bodo presegli 1857,9 milijarde tolarjev oz. 26,2 odstotka BDP, v letu 2007 pa bodo znašali 1954,2 milijarde tolarjev oz. 26 odstotkov BDP. Proračunski primanjkljaj bo v letu 2006 ostal na skoraj enaki ravni kot v letu 2005, in sicer 1,4 odstotka BDP, v letu 2007 pa se bo znižal na 1,2 odstotka BDP.

S postopno ukinitvijo davka na izplačane plače bomo znižali javnofinančne prihodke, deloma pa tudi odhodke, je ugotovil Bajuk. Izpad bodo nadomestili z nižjimi odhodki na podlagi izvajanja restriktivne kadrovske politike ter uveljavljanja varčevalnih ukrepov, v letu 2007 pa se kot ena od možnosti ponuja tudi zvišanje stopnje DDV. Vendar je Bajuk izpostavil, da dokončne odločitve o tem še ni.

Sprejetje proračuna predvidoma decembra

Vsebinska razprava naj bi ta potekala na parlamentarnih odborih v času od 17. do 21. oktobra. Izredna seja, na kateri naj bi poslanci sprejemali proračunske dokumente za leti 2006 in 2007, pa je predvidena za 8. in 9. december.

SORODNI ČLANKI