Slovenija

Proračun - napihnjen balon?

Ljubljana, 05. 10. 2005 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada po mnenju LDS ustvarja ugodnejše davčne razmere za bogatejše in denacionalizacijske upravičence.

Poslanec LDS Milan M. Cvikl
Poslanec LDS Milan M. Cvikl FOTO: POP TV

LDS ocenjuje, da je vladna javnofinančna politika zgrešena in da je predlog proračunov za leti 2006 in 2007 javnofinančno neustrezen. "To bo povzročilo povečanje javnega dolga in dodatno socialno razslojevanje," je na današnji novinarski konferenci ocenil poslanec LDS Milan M. Cvikl.

Glede najnovejšega predloga državnega proračuna je dejal, da so ob predložitvi dobili proračunski memorandum, niso pa prejeli vseh drugih zakonov, ki bi utemeljevali gibanje prihodkov in odhodkov. "Zato ocenjujemo, da so prihodki prenapihnjeni," je poudaril Cvikl. Vlada je po njegovih besedah napihnila proračun za leti 2006 in 2007 pri črpanju evropskih sredstev, ker je kljub dejstvu, da prihaja do zamikov, predvidevala sorazmerno visoke prihodke iz EU. Poleg tega bo v letu 2006 pred lokalnimi volitvami prišlo do velikega povečanja zadolževanja občin. "Vlada zavaja slovensko javnost, da bo proračunski primanjkljaj leta 2007 znašal 1,2 oz. 1,3 odstotka BDP," je še dodal.

Cvikl je poudaril, da je vlada predlog proračuna predložila nezakonito, saj ni priložila predlogov zakonov, ki ga spremljajo. Kot je pojasnila generalna sekretarka vlade Mateja Tamara Fajs, so bili državnemu zboru proračun in spremljajoči dokumenti posredovani v celoti in pravočasno, glede davčne zakonodaje pa vlada v prvi vrsti skrbi predvsem za medsebojno usklajenost zakonskih predlogov. O datumih še ni želela govoriti, je pa pojasnila, da so zakoni v končnih fazah obravnave na vladi.

Udarilo bi najbolj revne

Na strani prihodkov je predviden dvig DDV, ki je po Cviklovem mnenju načrtovan v najbolj neprimernem trenutku ob prevzemanju evra. Dvignili se bodo življenjski stroški, kar bo "udarilo najbolj revne". Vlada prav njim v predlogih davčnih zakonov poslabšuje socialni položaj, "ustvarja pa ugodnejšo davčno situacijo za prejemnike obveznic SOD, to so denacionalizacijski upravičenci in v veliki meri cerkev".

Dvakrat več za policijo in vojsko kot za tehnološki razvoj

Vlada je v predlogu proračuna določila prednostne naloge, ki pa niso zadostne. Med drugim je načrtovana podpora za tehnološki razvoj, vendar se obenem namenja kar dvakrat več sredstev za obrambo in notranje zadeve. Spodbuja se konkurenčnost industrije, vendar je gospodarski resor eden od bolj osiromašenih.

"Povečujejo se sredstva za izgradnjo državnih cest, a se znižujejo sredstva za DARS, kar pomeni zelo dolgoročno zadolževanje za avtocestni program," je nanizal Cvikl.

Izredna seja državnega zbora s predstavitvijo proračunskega memoranduma in predlogov državnih proračunov za prihodnji dve leti bo prihodnji ponedeljek.