Slovenija

Prodajalke Modiane pred vrati trgovin pričakali varnostniki

Ljubljana, 23. 10. 2024 20.28 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
8

Med hrvaško Fortenovo, lastnico Mercatorja, in družbo Montecristo, ki obvladuje verigo trgovin z oblačili, je očitno dokončno zavrelo. Družbi se že mesece ne uspeta poenotiti glede pogodbenih obveznosti in višine najemnin za prostore v Mercatorjevih nakupovalnih središčih, zato najemnica, veriga Modiana, že nekaj mesecev protestno ni poravnala stroškov. Hrvati, ki na, kot pravijo, izsiljevanje ne pristajajo več, so zaklenili vrata tudi v 18 poslovalnicah Modiane na Hrvaškem in v Srbiji.

Mercatorjevo nakupovalno središče v Domžalah. Na hodniku poslovalnico Modiane varujeta dva varnostnika, vrata trgovine so zaklenjena. Na njih pa obvestilo: Vstop prepovedan zaradi varovanja ljudi in premoženja.

"Stranka in pa družbeniki praktično ne morejo verjeti, da se kaj takega lahko dogaja v Sloveniji, organizirano, verjetno tudi z istimi samolepilnimi listi. Nasprotna stran na ta način želi uveljavit svojo voljo, pravno voljo z nekimi sredstvi, ki pač ne sodijo v ta del Evrope," je dogajanje komentiral odvetnik družbe Montecristo Marko Zaman.

Mercator in Fortenova sta, še opozarja zastopnik Montecrista, v negotovost pahnila ne le družbo, tudi na desetine zaposlenih v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Zakaj tako rigorozen ukrep? S hrvaške Fortenove preko svojega odvetnika Uroša Pogačnika odgovarjajo: "Zaradi tega, ker ji ni drugega preostalo, najemnik ne plačuje ne najemnine ne stroškov že vse od februarja 2024, govorimo o dolgu, ki je visok nekaj milijonov evrov, lahko obžalujemo situacijo v zvezi z zaposlenimi v Modiani, s kupci, ampak žal, to je vprašanje, s katerim se bo morala ukvarjati družba Montecristo. Razlog za to nastalo situacijo je pri njih, ne pri Mercatorju."  

Zdi se, da se lahko sicer obe strani strinjata le, da se ne strinjata, in da najemno pogodbo in pogoje v njej bereta povsem drugače. "Če se ti z nekom zmeniš, da ti konkretno obračunava najemnino po nižji ceni, pričakuješ, da se bo tega držal, ne da ti obračunava najemnino po višji ceni. Potem pa ti ne plačuješ, ker rečeš, ne bom plačeval najemnine, za katero nismo dogovorjeni, potem pa rečejo, da pač odpovedujejo pogodbo," je dejal Zaman. Pogačnik pa: "Različno razlago, ki jo omenjate, bi bilo mogoče sprejeti, če bi plačevali vsaj nesporni del, torej tisto, za kar tudi oni pravijo, da so bili dogovorjeni. Plačevali niso ničesar."  

Zdi se, da sta obe sprti družbi vsaka na svojem bregu  in daleč od kakršnegakoli premirja. Da telefoni v Zagrebu, na sedežu skupine, zvonijo v prazno, opozarja odvetnik Zaman, ki dodaja, da "nasprotna stran sploh ni pripravljena na pogovore, se sploh ne želijo sestajati".  

Drži, da se ta hip nimamo o čem pogovarjati, potrdi tudi odvetnik Pogačnik, a verjame, da bi se lahko prodajalne hitreje odklenile, pa tudi varnostniki bi se umaknili, če bi družba Montectristo  poravnala svoje dolgove.  

Nekoč v lasti Mercatorja, danes verigo trgovin obvladuje italijanski tajkun Piofrancesco Borgeti, Modiana – sicer resda v omejenem obsegu, pa vendarle – še naprej posluje. Odprte namreč ostajajo vse poslovalnice, pojasnjujejo v družbi, ki niso del nakupovalnih središč  v lasti Fortenove.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
23. 10. 2024 21.59
+1
Naj plačajo nesporni znesek. To res ni za nikamor, da pol leta čisto nič ne plačuješ.
bc123456
23. 10. 2024 21.57
+2
V poduk vsem tajkunom, če firme prodajate tujcem
Verus
23. 10. 2024 21.55
sem rekel, da bo naslednji teden, je pa njuz hitreje letel
Mali medo
23. 10. 2024 21.55
+2
Hrvati tko pokupil pol Slovenije.Ukrajinci se za svoja polja borijo.Mi smo svoja prodal z firmami vred,
Fluxx
23. 10. 2024 21.53
+1
Zato pa Tina v shoping v NY
NoviceResnice
23. 10. 2024 21.51
+1
Tko bi mogl Svobodo pričakat pred Vlado in Mesca pred Ministrstvom
Duh8
23. 10. 2024 21.37
+5
V tej Sloveniji je šlo vse rakom žvižgat
Natorinkica
23. 10. 2024 21.31
+5
ODKLOP deluje ??