Slovenija

Prodaja Telekoma se nadaljuje

Ljubljana, 23. 01. 2008 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub nasprotovanju Šrota in Erjavca vlada postopkov za prodajo Telekoma ne namerava ustaviti.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednik SLS Bojan Šrot sta predsedniku vlade Janezu Janši poslala pismo, v katerem mu predlagata čim prejšnji sestanek koalicije. Na sestanku bi skušali poenotiti stališča v vladni koaliciji glede privatizacije Zavarovalnice Triglav in prodaje Telekoma Slovenije.

Prvaka strank DeSUS in SLS premierju predlagata koalicijski sestanek glede privatizacije Triglava in prodaje Telekoma.
Prvaka strank DeSUS in SLS premierju predlagata koalicijski sestanek glede privatizacije Triglava in prodaje Telekoma. FOTO: POP TV
Predsednik vlade Janez Janša je sestanek Šrota in Erjavca komentiral na novinarski konferenci v Spodnji Idriji, ki so jo pripravili v okviru obiska vlade na Goriškem. Pozval ju je, naj s svojimi izjavami ne razpihujeta že tako "vročih" razmer na slovenski borzi. "Vsak koalicijski partner lahko predlaga vrh koalicije brez posebnih razlogov, če bomo dobili formalno zahtevo, bo do sestanka prišlo. Pogovarjamo se lahko tudi o tem," je dejal Janša in poudaril, da vlada ne misli spreminjati svojih načrtov.

Erjavec je povedal, da odgovora predsednika vlade še ni. "Računam pa, da bo pobudo sprejel, še zlasti glede na njegovo včerajšnjo izjavo, da lahko vsak koalicijski partner da pobudo za takšen sestanek," je še dodal. Predsednik DeSUS tudi meni, da bi moral biti sestanek čim prej. Prepričan je, da bi bilo najboljše, če bi bil sestanek v petek, ko se bodo glede vojne zakonodaje zbrali vsi predsedniki parlamentarnih strank.

DeSUS in SLS s podobnimi stališči

Erjavec je pojasnil, da se je v torek s Šrotom sestal na njegovo željo. Po Erjavčevih besedah je bila tema pogovora privatizacija Zavarovalnice Triglav in prodaja Telekoma Slovenije. "Tukaj vam je znano, da imata DeSUS in SLS podobna stališča," je dejal, in dodal, da "glede privatizacije Zavarovalnice Triglav podpiramo rešitev, da gre tretjinski delež v namene dolgoročne stabilnosti pokojninske blagajne".

Vlada je sprejela osnovni koncept prodaje Telekoma Slovenije, ki predvideva določitev prodajne ceno za 49-odstotni delež družbe, pa tudi, ali se bo bo postopek prodaje zaključil. Vlada mora kot dober gospodar imeti možnost, da oceni, ali so nastali nekateri novi razlogi, da svojega premoženja ne proda, je dejal podpredsednik SLS Janez Podobnik in dodal, da je postopen in pregleden umik države iz gospodarstva dolgoletna politična usmeritev SLS.

"Glede Telekoma pa smo mnenja, da je potrebno doseči čim boljšo ceno in ohraniti kontrolni delež s strani države," je poudaril. Prav tako meni, da bi morala biti prodaja Telekoma takšna, da "bi lahko še vedno opravljal vse samostojne poslovne funkcije, kot so razvoj in podobno, ter da ne bi na koncu postal le še ena podružnica močnega strateškega partnerja".

Šrot pa je pojasnil, da so njihovi "zadržki pri prodaji Telekoma in Zavarovalnice Triglav sicer že splošno znani", izrazili so jih tudi ob sami sestavi sedanje vladne koalicije. Dodal je, da SLS zagovarja stališče, da morajo najpomembnejše slovenske banke, zavarovalnice, telekom in energetika ostati v večinski slovenski lasti. "Zato tudi nasprotujemo prodaji Telekoma," je poudaril. "Naj nas prepričajo z argumenti, preprosto ne sprejemamo trditev, da je država v principu slab gospodar," je še pojasnil prvak SLS.

Pri privatizaciji Zavarovalnice Triglav SLS predlaga prenos 34,47 odstotka zavarovalnice na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Pri privatizaciji Zavarovalnice Triglav SLS predlaga prenos 34,47 odstotka zavarovalnice na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. FOTO: POP TV

Pri privatizaciji Zavarovalnice Triglav SLS predlaga prenos 34,47 odstotka zavarovalnice na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je dejal Šrot. Pri tem je dodal, da bi to omogočilo ohranjanje dolgoročne stabilnosti pokojninske blagajne, redne letne prihodke od dividend in rast glavnice. Za morebitno poznejšo prodajo, ki mora biti utemeljena, pa predlagajo soglasje državnega zbora z dvotretjinsko večino, še navaja predsednik SLS.

"Delež Slovenske odškodninske družbe naj bo namenjen za prodajo državljanom v prvem krogu," je tudi pojasnil Šrot in dodal, da naj se v drugem krogu delež, ki ga državljani niso kupili, nameni pravnim osebam. Šrot je prepričan, da bi na takšen način Zavarovalnica Triglav dobila lastniško strukturo, ki bo imela tudi interes ohranjati njen tržni delež. "Imetniki delnic bodo tako imeli interes sklepati zavarovanja z Zavarovalnico Triglav," je še poudaril.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
03. 02. 2008 04.42
OPROSTITE MI KER SEM KMEČKO BUTASTA--LOGIKA ME TOLČE PO GLAVI ---KAKO JE TREBA NEKAJ DOKAPITALIZIRAT--ČE JE PO ERJAVČEVO SREBRNINA--DOKAPITALIZACIJA--TO SO JA DOLGOVI--tako me je učil stari ata--če plačaš moje dolgove,,,sem tvoja lastnina----torej ----koliko se še spomnem potencionalnih mer, linearnih funkcij matematičnih minuendov,suprahendov,diferencij---je suma-sumarus --------- računaj ---ko prideš do vrednosti....tevrednost ponese leta in leta nazaj...koga boš pa takrat zmerjal...katero vlado-ekipo
socialist71@email.si
27. 01. 2008 23.04
manjakranjc BABA TRAPASTA, ja ti bi pa vse prodala pa še tujce not prpelala, smo jih dobl v 90ih čist zadost iz Argentine in Avstralije pa še od kje! Pa še davčne olajšave za ta bogate, ja pa kva še. A od Franclna denar ni dober al pa od Mihata al pa od Štefana. Ne ti bi še enkrat prvlekla razene VON varijante al pa Bushe, kar je še slabš. Če so politiki nesposobni oz vlada pol nej spokajo rožce sadit kam drugam. Če že politika ima velike kompetence, naj pa ima še odgovornosti, naj bodo politiki odgovorni za svoja dejanja z svojim premoženjem ne pa z našim. Kontrolni delež 5 % my ass CIPA BEBAVA, država jih lahko kontrolira že čez DURS, sam pokasirala bi manj. Pa še sejnin bi si manj potalal. Bi mogl nam še več uzet. Osnova EKONOMIJE JE, da se profit ustvarja iz presežnega dela delavca, res je da delavcu lopato da lastnik kapitala, vendar pameten kapitalist bo pazu da ne bo ta isto lopato enkrat v rit dobu, če ga bo preveč sral. Enmu tujcu pa dol maha za narod hlapcev, ki ste ga ta beli naredl. JJ dobiva smernice iz amerike, itd. Leta 91 sem že mislu, da mamo slvenci mal jajc, ko smo se odcepil in bli suvereni, pa smo takoj mogl spe nekam pod drugo komando EU. pa Bush, pa tko naprej. Smo spet z balkanci skupaj, sam da mamo še makaronarje bebave pa še kakšnga cigana zraven. Če pa že država želi prosperirati, naj malo bolje financira inovatorje, ki so med prvimi na svetu, BIKI ZAGAMANI BELI. To bi znal vsak bedak razumet kot poslovno priložnost in dosežt tako željeno konkurenčnost. Ker že neki bleferaš o ekonomiji bi lahko te stvari vedela. Sploh ste pa kvazi ekonomisti mal boljš računovodje!!!!
socialist71@email.si
27. 01. 2008 22.47
Umik politike iz gospodarstva je utopija, oz. gospodarstva iz politike! Umik politike iz gospodarstva sigurno ne pomeni prodajo državnih deležev(beri naših deležev) v uspešnih podjetjih, ki prinašajo dobiček in s tem razbremenjujejo naše prispevke v proračun. Res je da bi se iztržilo veliko denarja pri prodaji teh deležev, vendar močno dvomim, da je katerikoli politik zmožen dobro gospodariti s tem denarjem. Sploh pa mislim da bi v lasti države(beri nas vseh državljanov) morala ostati vsa infrastruktura(Luka Koper, Železnice, ceste), del komunikacij, definitivno pa vsa podjetja ki prodajajo produkte iz naslova izkoriščanja naravnih resursov, kot so električna energija(elektrarne, rudniki,...). Si predstavljate da pride JEK pod upravo enga požrešnega kapitalista iz Kajmanskih otokov. Bi se kmalu okoli Krškega rojevali prizadeti otroci! Kar se pa umika politike tiče je pa tako ali tako jasno, da do tega ne bo nikoli prišlo saj roka roko umije, v vlado prideš samo z izdatno mero pomoči iz gospodarstva in seveda je to pomoč treba plačati, kajne? To me spominja na čase fevdalizma , ko je bil lastnik kapitala, hkrati tudi zakonodajalec, imel je svoje zakone, svoje "organe pregona" , itd.. Še malo, pa ne bo po svetu nič drugače kot je bilo v časih fevdalizma. Policija ima že danes postavljeno prioriteto varovanja lastnine pred varovanjem življenj. Kaj pa pomeni enmu bogatunu en človek gor al pa dol. Bomo pa slovake pa čehe uvozil. Banda desničarska! Očitno vejo, da bodo popušil na naslednjih volitvah, pa bi radi dokler je še čas, provizijo potegnil, da bodo mel za penzijo, ker itak ne zaupajo svojim pokojninskim reformam! Bajuk pa itak ne preseže poštevanke do deset, JJ pa je doštudiral sam obramboslovje, kjer je ena glavnih tem "ZAVARIVANJE PROTIVNIKA" in to znanje s pridom izkorišča še danes. To je tko kot bi zdravniki odločal o gradbenih delih pri zidavi nove bolnišnice. sicer pa itak za vsa mnenja najemajo svojo žlahto, da jim daje kvazi strokovna mnenja, ki so vredna prav toliko kot je vredna pol PI.DE MRZLE VODE! BIKI ZAGAMANI
mac4_m
25. 01. 2008 22.42
nemška vlada ima najvišji (najvišji) delež v vseh pomembnih nemških podjetjih. Ti dobički filajo državno blagajno in omogočajo socialno državo. Sprejet imajo celo zakon po katerem noben kupec ne sme kupiti večjega deleža od države. Čeprav so jih prijavili eu nemci ne odstopajo od tega. In ne vem od kdaj smo mi (sploh pa naši politiki in kvazi strokovnjaki) bolj pametni od nemcev. Po deželah, kjer vse prodajajo so lahko kaka podjetja uspešnejša (na račun stiskanja, varnosti) vendar grejo dobički samo lastnikom in družba kjer podjetje deluje ima bore malo od tega. Denar se pa hitro porabi. Vsak ve, da je bolje met kuro, ki nese jajca, kakor pa prodati kuro in kupovati jajca....Nacionalni program bi bil, da se sprejme zakon po katerem obdržimo 51% deleže v najbolj pomembnih podjetjih. Da do njih ne bi mogli ne šroti, ne jankoviči, ne kučani, ne tujci, ne janše. Pa zaposlit sposobne direktorje, ki naj za slabo stanje finančno ali kazensko odgovarjajo...
manjakranjc@hotmail.com
24. 01. 2008 22.50
Prvo B, komentiraj temo ne post, omejenec. Pa končn napiši kej pamtnga! Pozdrav M.K
nek_doooo
24. 01. 2008 19.20
Vsakemu, ki ima vsaj malo znanja o ekonomiji ve da se uspešnih podjetji ne prodaja Telekom je uspešno podjetje,z visoko razvito tehnologijo in dejstvo je da se takih podjetji ne prodaja ampak očitno imajo vodilni neke druge cilje toda kakšne?
Prvo Bore
24. 01. 2008 18.13
manjakranjc halo , to ni forum idijotske Demokracije !!! Tukaj je 24ur in prva transparentna prodaja na hitrico SIJ, sedaj pa utihni s tvojimi neumnosti, ki jih pojdi razlagat na SDS forum.
manjakranjc@hotmail.com
24. 01. 2008 17.22
Pozdrav, Jaz pravim takole, če hočemo progresivno izvesti vse strukturne reforme, je na prvem mestu t.i. privatizacija. Slednja mora steči hitro, tekoče in transparentno. Če je država uradni lastnik mora poiskati najoptimalnejšega lastnika za lastninjenje družbe, kar pa se tiče države in njene vloge v privatiziranih podjetjih, pa menim, da se to razdeli na dve fazi. [1] Dokler se po privatizaciji sistem ne vzpostavi fleksibilno, naj država obdrži t.i. kontrolni delež v aproksimativni višini do 5%, pa še to je absolutno preveč za moje pojme. [2] Ko se sistem po določenem času vzpostavi naj država kar se da hitro proda še tisti kontrolni delež in se tako umakne iz gospodarstva in pač "biznis" prepusti posameznikom, ki so veliko bolj uspešni kot pa ona sama. Menim tudi , da bi moral tak proces slediti v vseh družbah, ki so zaenkrat še v državni lasti..... Kar pa se tiče samega Telekoma. Država naj tuj ne zavlačuje. Menim, da bi bila prodaja tujcem dobra solucija, pod "obligativnim" pogojem, da tujci ne bodo svojih dobičkov le odnašali iz podjetja, temveč bodo v Telekom tudi vlagali. Tako imenovan Češki model privatizacije Telekoma je za moje pojme dober in primeren, lahko zgled Sloveniji, če tako želimo. Trg telekomunikacij se ravo tako mora liberalizirati. To pa predvsem zato, da monopolizem ne bo znova obnovljen, tako kot je bil do sedaj (in je žal še) - večja konkurenca in več ponudnikov jasno pomeni večjo izbiro in tako opcijsko determiniranje med cenami tel. operaterjev oz. ponudnikov. Tudi pri Telekomu bo na začetku potreben nadzorni delež, vendar ne več kot 5%, ker je še to preveč. ... Toliko Pozdrav M.K Z ustrezno davčno politiko, naj država privabi čimveč investitorjev (tujih) na tem področju in tako po modernih trendih uredi telekomunikacijski položaj na tem področju v smeri večje liberalizacije, stimulativnosti in spodbujanja investicij in inovacij - kar je ključni vir k tehnološki in investicijski-konkurenčni progresiji na tem področju, ki je za gospodarstvo še kako pomembno, ker je danes prenos informacij ključni vir uspešnosti poslovnih sistemov, podjetij in tudi posameznikov.
pahor?ek
24. 01. 2008 17.06
Država mora čimprej ven iz gospodarstva!!! iz preprostega razloga, da zagotovi konkurenco in pluralizem!!! Zdi, da ima Štor (Šrot) s telekomom načrte, in kakor kaže, so ti veliki...!!!
Tonček Balonček
24. 01. 2008 10.25
Skrajni čas je že, da se vrne naš ljubljeni čebelar in stvari postavi na svoje mesto, dvigne moralne in etične norme ter stvari spravi v red. Par strank bo razpadlo, se pridružilo, pripojilo in odcepilo in spet bo mir za nekaj časa. Potem bo odšel za kakšnega evropskega komisarja za sodelovanje in dialog!
izbruh@gmail.com
24. 01. 2008 09.21
Šrot bo sesul SLS. Kolateralna škoda pač: bo pa zato svojemu bratcu omogočil dovolj novih poceni nakupov Slovenskih podjetij in bratec se mu bo oddolžil s stolčki v upravnih odborih svojih korporacij. Na Siciliji takemu načinu poslovanja pravijo Cosa Nostra, v prevodu Naša stvar, torej stvar, ki drugih kao nič ne briga. Mater sem fouš tipom, ki tako dobro obvladajo...
izbruh@gmail.com
24. 01. 2008 09.17
Šrot & Šrot... A je treba rečt kaj več?
Tonček Balonček
24. 01. 2008 08.21
Upajmo, da bodo telefonski klici na Islandijo potem znatno cenejši! Kdaj se bo prodajal vodovod, jaz bi kupil črpališče v Klečah!
strelka23
24. 01. 2008 07.17
nintendo64 kar nekaj telekomovega omrežja je v zraku in če pride čez vikend do izpada res lahko pozabiš na siol.do problemov prihaja predvsem ob nevihtah in zelo gosti megli ker so viseče omarice dotrajane in vlaga uniči varovalko ki je čez vikend po večini ne menjajo.Imela sem isti problem in brez sile ni šlo.Ko sem se pošteno postavila zase so zadevo lahko poštimali.
nintendo64@email.si
24. 01. 2008 01.19
realen: potem pa živiš na nekem čudnem območju. Jaz živim na podeželju in že 2 leti nikoli nobenega izpada na Siolu. Če že kaj crkne, jih pokličem in v roku 2 ur je ziher popravljeno. clox: se strinjamo. S tem, ko bomo prodali Telekom, bo nekdo dobil v last tudi vse vode. To je isto, kot da prodaš slovenske železnice, pa bi nekdo dobil v last vse tire. Edini plus je ta, da so od Telekoma odstopili Nemci.
clox
23. 01. 2008 23.50
Še dodajam: tako Siol, kot T2, kot amis, kot Volja... vsi so lepo vezani na Telekomovo centralo, ki je zaenkrat še naša last... potem ko bo privatna lastnina je vprašanje koliko vsiljivcev bodo trpeli na svojih centralah.
clox
23. 01. 2008 23.37
realen: Drugače je pa v Sloveniji trenutno ponujana digitalna (bolj pravilno paketna) telefonija, T2, telemach in ostalo toliko preživeta, kot je navadna "bakrena" telefonija. Vse so trenutni produkti, ki bodo živi samo toliko dokler še ne zmeljejo dokončno nove standarde kot so SIP in IMS, ki bodo osnova za telefonijo prihodnosti oziroma bolj točno NGN (omrežja nove generacije). Težava ni v prodaji telefonskega dela telekoma (če odmislimo, da si je vsak državljan sam financiral priključek). Težava je v vodovih, ki povezujejo Slovenijo s svetom. Vse gre preko Telekoma. Kdo pa novemu lastniku brani, da nas preprosto odreže, postavitev nove infrastruktrure pa ni poceni. Trenutno je tako optika, kot VDSL (ki je tudi baker), kot tudi kabelski internet (ki je v "praksi" počasnejši samo zaradi tega, ker ga Telekom bremza, da prodaja ADSL - tudi v teoriji je počasnejši vendar pa ne za toliko kot nas farbajo). Vse je povezano na dobri stari Telekomov baker. Ni važno kakšna je povezava do doma, tam nekje na drugem koncu je pipica v lasti Telekoma - in to prodajat je neumno. Ni nobena razlage, ki bi govorila prodaji v prid.
realen@email.si
23. 01. 2008 22.54
nintendo64 O Siolu sem govoril po lastnih izkušnjah. Nekatere državne institucije so T2 ovirale, da bi pripeljal optiko do mojega področja. Zato sem prisiljen na uporabo Siola kljub temu, da je tretjino časa neuporaben. Če pride do izpada v petek po drugi uri, ostanem brez TV ,interneta in IP telefona do ponedeljka. Za božične praznike sem poslušal radio. Hčerka ima T2 in v devetih mescih še ni imela ispada.
nintendo64@email.si
23. 01. 2008 22.26
realen: lahko bi vedeli, da je del Telekoma tudi Mobitel in Siol. Zato so vaši argumenti nesmiselni. Tudi če se delež fiksne telefonije zmanjša, jih večina vseeno gre k Mobitelu. Pa verjetno je vsakemu jasno, da je ravno T-2 tisti, ki je manj zanesljivi. Telekomi ponavadi ostajajo v državnih rokah, ker je to eden najpomembnejših sektorjev. In če ga prodamo, kar nekaj odstotkov prebivalcev ne bo nikoli videlo širokopasovnega interneta (kar ni pošteno do njih, ki so pomagali izgradit omrežje), zaradi našega terena...za privatnike pa je značilno, da investirajo samo v dobičkonosne posle.
jansa-arms
23. 01. 2008 22.22
Kaj pa če bi prodal parlament z delavci vred,saj tko in tko ni nič vreden!