Slovenija

Virant: Plače ne smejo biti nižje

Ljubljana, 12. 09. 2008 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Virant zatrjuje, da plače v javnem sektorju zaradi novega plačnega sistema ne bodo nižje. Ne izključuje pa, da so vodstva zavodov ponekod izplačala plače v nasprotju z zakonom.

Problemi z implementacijo novega plačnega sistema v javnem sektorju "niso veliki in so obvladljivi", je prepričan minister za javno upravo Gregor Virant. Ocenil je, da so glasni predvsem tisti, ki so nezadovoljni, na to pa vpliva tudi volilna kampanja. Morebitne nepravilnosti in napake bodo po ministrovih zagotovilih odpravili.

Virant vztraja, da je plačni sistem dober.
Virant vztraja, da je plačni sistem dober. FOTO: POP TV

Prevedba delovnih mest na nov plačni sistem je po Virantovi oceni relativno enostavna, če ne poteka hkrati reorganizacija ali nova sistematizacija delovnih mest. Za korektno izpeljavo implementacije plačnega sistema v javnih zavodih so po njegovem prepričanju odgovorna vodstva zavodov, ki morajo zaposlenim tudi pojasniti, kaj nova plača pomeni.

Ob tem je Virant ocenil, da vodstva zavodov niso bila najbolje pripravljena na uvedbo sistema, odgovornost pa je tudi na resornih ministrstvih in na ministrstvu za javno upravo, ki izvaja koordinacijo. Napovedal je, da bo vsem direktorjem javnih zavodov danes oz. v ponedeljek posredoval navodilo, da morajo seznaniti zaposlene v javnih zavodih s tehniko prehoda v nov plačni sistem in odgovoriti na vsa vprašanja.

Z novim plačnim sistemom naj bi se po njegovih besedah do marca 2010 javnim uslužbencem plače v povprečju dvignile za 14 do 15 odstotkov, za kar bo država porabila od 440 do 450 milijonov evrov. Zaposlenim v javni upravi in strokovno-tehničnim delavcem se bodo plače dvignile za 13 odstotkov, v kulturi za 24 odstotkov, na RTVS za 22 odstotkov in v zdravstvu za 27 do 28 odstotkov.

'Nižjih plač ne bo'

Sicer pa je minister zatrdil, da zaposleni ne bodo dobili nižjih plač, kar prepovedujeta tudi 49. in 49.f člen zakona o sistemu plač v javnem sektorju. "Naša simulacija, ki smo jo dali vsem javnim zavodom, je bila narejena tako, da se izračuna varovana plača za polni delovni čas. Tudi, če bi se slučajno zgodilo, da bi bila plača po novem nižja od te, se izplačuje višja," je pojasnil Virant. Trditve zaposlenih, da so dobili nižje plače po njegovem mnenju izvirajo iz tega, da primerjajo neprimerljivo, torej plačo, ki je vsebovala tudi stimulacijo in povečan obseg dela, s plačo, ki tega ne vsebuje. Virant pa ne izključuje, da je prišlo tudi do napak. "Tam, kjer so vodstva zavodov naredila napake in zaposlenim izplačala plače v nasprotju z zakonom, je treba to takoj popraviti in izplačati poračun," je dejal minister.

'Plače v zdravstveni negi se povečujejo'

Med konkretnimi problemi je izpostavil zaposlene v carini in policiji, za katere pa so že našli rešitve v sistematizaciji delovnih mest. Virant ocenjuje, da so se s Policijskim sindikatom Slovenije korektno dogovorili in da bo problem rešen brez spreminjanja plačnega sistema. 

Glede nezadovoljstva medicinskih sester pa je minister poudaril, da se plače v zdravstveni negi povečujejo bolj kot v kateri koli drugi dejavnosti. Plače se povišujejo tako diplomiranim, kot tudi višjim in srednjim medicinskim sestram, je dejal Virant in dodal, da se bodo plače srednjim medicinskim sestram povišale za 23 do 27,5 odstotka. Po njegovem mnenju je problem v tem, da je po njihovi oceni prevelika razlika med njimi in diplomiranimi medicinskimi sestrami.  Nekatere srednje medicinske sestre namreč zdaj opravljajo tudi zahtevnejše delo diplomirane ali višje medicinske sestre, vendar pa za to dobijo nižje plačilo. Virant je kot rešitev ponudil, da vsakdo opravlja tisti posel, ki je v opisu njegovih del in za katerega je plačan, za to pa morajo poskrbeti direktorji javnih zavodov. V primeru, da zaradi kadrovskega primanjkljaja to res ni mogoče, pa bodo morali izjemoma zaposlenega plačati po zahtevnejšem delu z nekim odbitkom.

Ob tem je poudaril, da je ta rešitev le začasna. Glede domnevno prevelikega povišanja plač v zdravstvu je minister ocenil, da je resnica v sredini. Povišanje je za 3,5 do štiri odstotke višje od predvidenega, kar Virant pripisuje prenapetim sistematizacijam v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Po njegovih besedah je že dogovorjeno, da bodo opravili nadzor v vseh zavodih, kjer so šli nad limito in bodo sistematizacije po potrebi tudi popravili. 

Plače v zdravstveni negi se povečujejo bolj kot v kateri koli drugi dejavnosti.
Plače v zdravstveni negi se povečujejo bolj kot v kateri koli drugi dejavnosti. FOTO: Kanal A

Po enem letu ocena stanja

Napake pri uvedbi novega plačnega sistema so po Virantovih besedah možne in jih je treba odpravljati, v reševanje težav pa se morajo vključiti tudi ministrstva. Po njegovi oceni so nekatere manjše skupine javnih uslužbencev v kolektivnih pogodbah "potegnile krajšo". Omenil je zaposlene na univerzah, kot so asistenti, lektorji in bibliotekarji. Minister rešitev vidi v tem, da eno leto po uvedbi ocenijo nov plačni sistem, analizirajo podatke in ugotovijo morebitne anomalije. Takrat se lahko s sindikati začnejo pogovarjati o popravkih, saj to ne gre na hitro, meni Virant.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yxwqas
15. 09. 2008 22.24
Jaz bom pa tak komentiral... Jaz nevem kak je na stvari glede politike , plač ... Ampak dejstvo je da starši vedno jamrajo... Danes 15.09 mama dobla plačilo listo in ugotovitev 100eur manjša plača kot prejšne mesce! Kolikor sem slišal tudi pride kmalu nek podražitveni val... Nevem kak ste navajeni vi ampak jaz sem primerjal cene Nizozemske, Nemčije, Slovenije , kjer sem prišel do ugotovitve da so osnovne potrebščine cenejše gori kot pri nas! Zdaj ko grem študirat, nevem kak bom prišo finančno skozi, je pa res da se bom vedno bolj osredotočo nato kako državi krast denar! Pa naj bo to na kakšen koli način... utaja davkov, pa bla bla bla... Ker kolikor sledim so še vsi vreji skozi prišli pa magari z 3 leti zapora! Mam hrano tam nerabim stradat pa tak dalje! Jaz pravim reši se kakor hitro se lahko ker politiki vsi kradejo zakaj še nebi mi! p.s. Kdor se ne reši bo pa stradal!
Tonček Balonček
14. 09. 2008 06.08
Bravo Virant, poleg Žerjava najboljši minister, uredil je plače v javnem sektorju, Žerjav pa je ukinil kolone zaradi obnovitvenih del! Resnica je seveda ravno obratna, ampak to sploh ni pomembno!
tomi.passion@gmail.com
13. 09. 2008 19.24
lolek....a lahko kako dokažeš in argumentiraš, da so levičarji dajali denar delavcem???? Sodim med srednjo generacijo, a se tega ne spomnim. Spomnim pa se, da smo delali za Tita in partijo, saj so si basali svoje žepe z našim denarjem. Kdo misliš, da je financiral Titove cigare, Galeba, drage avtomobile, Brione, Kardeljeve blodnje, zapisane v knjigah. Je pa res, da smo imeli vsi ENAKO nizke plače. V tem vidiku smo bili vsi enaki.
punca08
13. 09. 2008 19.13
m2002-zelo slab računvoodja
alibaba
13. 09. 2008 18.19
strinjam se, da so vojaki dobili boljše pogoje. kot pa je videti je to edini poklic. medicinske sestre tudi precej zdravnikov, učitelji, sodniki in policisti.... teh pač očitno v sloveniji ne potrebujemo. kdo pravzaprav pa res potrebuje zdravljenje (bo manj penzij, če bomo prej umirali), sodili nam bodo politiki, policistov ob poslušni vojski ne potrebujemo in neizobražene ljudi je pač lažje prepričati, da veliki vodja misli za njih. KJE SEM ŽE BRAL TAKE?.... IN PREDVSEM PRED KOLIKO STOLETJI SO VLADARJI TAKO GLEDALI NA TLAČANE? Če bi to poimenoval komunistično logiko, bi bil krivičen do komunistov!
dani.ca@email.si
13. 09. 2008 13.00
Minister Virant, ne sklepajte dogovorov s sindikati pred TV kamerami, očitno je, da se radi vidijo na TV.
patriot08
13. 09. 2008 08.02
Pa še en odgovor LOLEKU! Levičarji so polnili malho dasničarji pa jo nespametno praznijo. ( predvsem za svojo korist )
patriot08
13. 09. 2008 08.00
To je bila spet ena predvolilna obljuba. Plače so pa slabše. JJ je poskrbel samo za vojsko, kot ponavadi. Mogoče jo bo v bližnji prihodnosti spet rabil!!!!!!!
mirjana.ck@siol.net
13. 09. 2008 05.24
lolčilolič, hvala na razodetju :))
ServerAUTOMATIC
13. 09. 2008 03.42
Levičarji so dajali manj denarja delavcem, to je dejstvo iz preteklosti. LDS in njene naslednice nikoli v zgodovini vladavine niso delavca pošteno plačali. Denar je izginjal, eni so kradli, delavci pa so ostali brez usega. Za tiste, ki ne uporabljate možgane naj vas spomnim na tovarno Peko. Takrat je vladal LDS ( Zares, SD,...) Pa volite njih, če vam to ustreza, da ste lačni in bosi. Itak psihologi pravijo, da so reveži radi reveži, zato prosim volite za Pahorja ali Golobiča pa vam ne bo žal. SDS je prava izbira, kar so večkrat pokazali in dokazali.
nightangel
12. 09. 2008 23.38
Ma ste eni smotani! Kaj mislite,da če bo na oblasti SD,Zares ali pa LDS, da vam bodo potem plače kar naenkrat zrastle za 100% al kaj? Je*e se njim za vaše plače,ko bojo enkrat na oblasti! Zbudite se že enkrat!
Marija Krebs
12. 09. 2008 23.21
Larifari! Sedaj na začetku naj bi res nihče ne dobil nižje plače. Učinek bo viden šele po dokončni uveljavitvi Zakona o plačah v JS. Zagotovo bodo zlasti "tehnični delavci" v JS ugotovili, da je njihova plača n i ž j a . Po prevedbi iz prejšnje plače so prišli zelo blizu, ali pa že do konca napredovanj, ali pa jim bodo plače ostale ves čas enake, medtem ko bodo drugi lahko še zelo napredovali. Čista loterija! Že to, ali si na primer računovodja, knjigovodja, analitik, tajnica ipd. v vrtcu, na šoli, ali na občini, ali kje na republiškem nivoju, predstavlja tudi za 10 razredov razlike (delo pa ni drugačno). Smo si tehnični delavci že skusili v obdobju od l. 1993: Na samem začetku so postavili neka normalna razmerja, potem pa nosilnim poklicem ni zadoščalo (tudi vpliv dohodnine) , dodajalo se je vse mogoča napredovanja, vse vrste dodatkov, razkorak med najnižjo in najvišjo plačo je bil vse večji, po novem pa so to osnovne plače. V bistvu gre pač za prerazporeditev – vzeti najnižjim in to dati višjim Ena vreča pač. Vsak razred pomeni 4 % več -že zaradi tega prihaja do vse večjega razkoraka - na višjo osnovo je 4 % več, kot na najnižje razrede. Menim, da bi bilo bolj pošteno, da bi bil vsak razred višji za enak neto znesek Res je , da so plače bruto, davčna lestvica pa zlasti žuli srednji razred. Zagotovo bi morali razmišljati o prehodu na izračunavanje neto plač, saj živimo z neto zneskom. Sedaj, ko je razporeditev opravljena, bi po novem morali, kadar bi plače popravljali zaradi inflacije, prejeti vsi po enak znesek, zaradi napredovanja v višji razred pa spet razliko za razrede – en razred naj bi predstavljal enak znesek.
titovka
12. 09. 2008 22.49
nič delat...samo krasti, kot naša brezmadežna ablast!!!!
borealis
12. 09. 2008 21.43
@Kauko po tvoje so krivi direktorji!!! Plače so izračunane in preverjen po navodilih ministrstev. Ča pa tam niso kapirali, da Virant kupuje volitve, pa se naj Virant zmeni z ministrstvi...
killi-123@hotmail.com
12. 09. 2008 21.01
cooler12, pohlep medicinskih sester? Kje živiš?
bučar
12. 09. 2008 20.56
zdravilci....eni moramo delat za denar...pri vas pa se plačuje le ošabnost in vaš pohlep...sram vas bodi
killi-123@hotmail.com
12. 09. 2008 20.54
m2002, kako lahko ponižuješ visoko znanje punce 08? Mar ne vidiš,da smo vsi v zmoti, samo ona in JJ imata prav. Pardon,tudi Virant To je njena visoka obrazložitev; ""killi -00 kje je bila plačilna lista - jaz jo nisem videla. Če pove gospa kakšno plačo je dobila, še ni rečeno, da ni bilo na njej kakšnih odtegljajev kot so krediti, odtegljaj za sindikat, kolektivno nezgodno zavarovanje itd. Prosim, ne posplošuj."" Ni kaj za dodati,mar ne?
bučar
12. 09. 2008 20.53
benjamin.cerce....pojdi k zdravniku in mi povej kaj te je vse doletelo (odgovoril boš čez mesec...)
bučar
12. 09. 2008 20.52
benjamin.cerce.........tako je, prihaja vaš čas....morali boste delati za ta denar
m2002
12. 09. 2008 20.30
@punca08: kaj komentiraš, če se ti ne sanja nič. Sem računovodja iin že pri prevedbi nam je bilo jasno, da so nas nateg... po domače rečeno. Napak ni. Virant se sedaj izgovarja na računovodje, ki so v šolstvu tako ali tako zelo malo plačene. 22. plačni razred s VII. stopnjo, medtem, ko imajo druge 34. plačni razred in več. Vlada SDS je lepo to zrihtala. Sedaj pa se naj rešuje na volitvah!