Slovenija

'Problem v Sloveniji je mladostniška kriminaliteta, ki pa ne zadeva le Romov'

Ljubljana, 20. 08. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žana Vertačnik, 24UR ZVEČER
Komentarji
0

Opozicijska NSi predlaga zaostritev kazenske zakonodaje za hujša kazniva dejanja, ki jih storijo mladoletniki, predsednica države Nataša Pirc Musar medtem svari pred organizacijo vaških straž. Korak nazaj so stopili Romi, napovedani protest pred občino Ribnica je namreč po posredovanju zveze Romov odpadel. So se torej razmere umirile? Kaj bo storil državni vrh? Kakšne rešitve so na mizi? V oddaji 24UR ZVEČER smo gostili notranjega ministra Boštjana Poklukarja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z notranjim ministrom o romski problematiki
    08:18
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z notranjim ministrom o romski problematiki
  • Iz 24UR ZVEČER: Z županom bodo skušali zbližati stališča
    04:45
    Iz 24UR ZVEČER: Z županom bodo skušali zbližati stališča

Informacije o tem, kako so poskušali vaščani romskih naselij na kočevskem aretacijo romskega mladoletnika preprečiti z udarci policistov, so hitro aktivirale še ribniške Rome. Prepričani so, da jih v kriminal sili država s tem, ko ne uredi njihovih bivanjskih razmer. Zato so za ponedeljek napovedali protestno zborovanje pred matično občino. Od tam ne bi odšli, dokler njihovih sicer nelegalnih gradenj na kmetijskih zemljiščih ne bi oskrbeli z vodo.

"Za družino Zahirovič je bil ponujen zbiralnik vode, ki bi ga torej sofinancirali tudi oni. Tako bi imeli deževnico, kot jo ima marsikateri državljan Slovenije," pa na kritiko odgovarja tamkajšnji župan Samo Pogorelc. Župan pripoveduje, da so izpostavljenim romskim družinam v preteklosti že ponujali roko, a da so jo zavrnili ali zlorabili.

Romsko naselje
Romsko naselje FOTO: POP TV

Pred občinskim poslopjem ga Romi v ponedeljek sicer niso pričakali, saj so protest po intervenciji Zveze Romov Slovenije odpovedali. "Predvsem zato, ker bi se lahko na samem protestu zgodili nezaželeni incidenti. Do lokalne oblasti je treba priti predvsem z dialogom," je prepričan Jožek Horvat – Muc iz Zveze Romov Slovenije.

Domačini omenjajo 'samoorganizacijo', Pirc Musarjeva svari pred organizacijo vaških straž

Odprta vprašanja, ki imajo na Dolenjskem že dolgo brado, bodo poskušali reševati na sestanku naslednjo sredo. So pa dogajanje do vrelišča pripeljali zlasti zadnji varnostni incidenti, ekskluzivni posnetki s Kočevskega, kjer so udarci padali po policistih. To pa je sprožilo tudi dileme varnostnih strokovnjakov. "Upam, da so policisti zadržali vsaj tistega, ki je bil najbolj aktiven v napadu na policiste. Če tega niso naredili oz. če bo storilec pred sodišče prišel šele čez leto dni, bodo ti Romi verjeli, da so v primeru zmagali," je komentiral strokovnjak za policijska pooblastila Tomaž Čas.

Posnetki so spodbudili tudi domačine, ki pravijo, da zaradi fizičnih obračunov in drugih kriminalnih dejanj trepetajo za lastno varnost. Nekateri razmišljajo celo, da bi se "samoorganizirali".

Prav tako pa so predramili tudi politični vrh. Predsednica republike Nataša Pirc Musar tamkajšnje prebivalce, ki napovedujejo, da bodo stvari vzeli v svoje roke, poziva, naj zaupajo državnim institucijam. "Organiziranje vaških straž, jemanje moči in vzvodov prisile v svoje roke ni dobro. Za to imamo Policijo, poleg dela Policije pa je treba izvesti še veliko več tistih mehkih pristopov," meni.

Od izvršilne oblasti torej pričakuje, da se bo romske problematike lotila kar se da hitro in učinkovito.

'H kriminaliteti mladoletnih oseb moramo pristopiti na drugačen način'

In kako bo ob napetih odnosih, ki so prignani do skrajnosti, kot ugotavlja tudi politični vrh, ukrepala država? Kakšne rešitve so na mizi? Kako bo ob morebitnih incidentih v prihodnje ravnala Policija? V oddaji 24UR ZVEČER je na vprašanja odgovarjal notranji minister Boštjan Poklukar. Pravi, da je vesel, da se razmere počasi umirjajo ter da se je v diskurz vključila tudi Zveza Romov Slovenije.

"Že v sredo smo na ministrstvu za notranje zadeve sklicali nujno sejo medresorske delovne skupine, ki jo koordinira notranje ministrstvo. Na seji so se vsi deležniki še enkrat seznanili s situacijo in pogledali, katere so tiste prve možne rešitve, ki bi jih lahko dali že takoj," je dejal. Ob tem je dodal, da bo morala država priti na pomoč predvsem občinam, ki imajo romsko populacijo. "Tu bomo še enkrat pogledali, kateri projekti so tisti, ki jih lahko delamo skupaj ter kje lahko ponudimo pomoč," je povedal v naši večerni oddaji.

Boštjan Poklukar
Boštjan Poklukar FOTO: Damjan Žibert

V ponedeljek pa se pogovoril tudi z ministrico za pravosodje Andrejo Katič. Prihodnji teden bodo naredili strokovni sestanek, na katerem bodo lahko pregledali, katere rešitve lahko naredijo na področju kaznovalne politike, kaj lahko naredi pravosodje, "predvsem pa da se dotaknemo tudi mladoletnih storilcev kaznivih dejanj, ki so resen problem".

V Novi Sloveniji pravijo, da vse večji problem postaja nasilje mladoletnih Romov, zato predlagajo spremembo kazenskega zakonika, ki bi zaostril kazensko odgovornost mladoletnih oseb, ki storijo hujša kazniva dejanja. Podrobnosti bodo predstavili prav danes. Poklukar je dejal, da sam s predlogom še ni bil seznanjen ter da ga zato ne more komentirati. Da pa sicer že dlje časa ugotavljajo, da je "mladostniška kriminaliteta, ne le na področju romske populacije, velik problem v Sloveniji, prav tako pa tudi v Evropi in svetu". 

"H kriminaliteti mladoletnih oseb moramo pristopiti na drugačen način. Treba je narediti strokoven razmislek, kako te osebe sankcionirati. Tu bo treba narediti korak naprej," je bil jasen v naši večerni oddaji.

Poklukar: Policija je v primeru napada ravnala pravilno

In kako odgovarja na dejstvo, da so osebe, ki napadejo policiste, v priporu manj kot 48 ur? "Tega si ne želi nihče, pa vendar je to realnost. Večkrat sem že opozoril, da je to vprašanje za sodno vejo oblasti, ki je seveda neodvisna," je dejal.

Odredbo za pripor namreč poda preiskovalni sodnik. Kot je dodal, si na tem področju vsi želijo, da bi bili postopki hitrejši. "Najhuje je, da se storilcev kaznivih dejanj ne obsodi dovolj hitro. Ker imajo občutek, da se jim ne more zgoditi nič, se potem smejijo Policiji, ki jo vsakodnevno srečujejo."

 

Poklukar je še dejal, da je Policija v primeru napada ravnala pravilno. Policisti so pridržali storilca kaznivih dejanj, vendar pa razlogov za pripor, kot je pojasnil, ni bilo. "Razloge za pripor utemelji tožilec oz. preiskovalni sodnik, zato jih je morala Policija izpustiti. Vseeno pa so podane kazenske ovadbe, verjamem, da bodo storilci procesirani na sodišču zaradi napada na uradno osebo," je povedal.

Dodal je, da se v takšnih primerih vedno ustanovi komisija, tudi tokrat verjame, da je bila ustanovljena. "Direktorat za Policijo in druge varnostne naloge je zahteval poročilo Policije, da se razjasnijo vse okoliščine napada na policiste," je dejal ter ob tem izpostavil, da se iz posnetkov ne vidi vsega. "Treba je poslušati tudi posnetke na operativno-klicnem centru, kakšna so bila povelja in navodila."

Kljub temu pa verjame, da je Policija ravnala sorazmerno. Šlo je namreč, kot je dodal, za rutinsko kontrolo prometa, kjer se storilec ni zaustavil, Policija pa je nato ukrepala, šla za njim in naposled tudi umirila situacijo. 

Poudaril je, da medresorsko delovno skupino vodi državna sekretarka ministrstva za notranje zadeve Helga Dobrin, ki koordinira vse resorje. Verjame, da bodo v sodelovanju z občinami našli rešitve. "Je pa dejstvo, da se romske problematike ne da rešiti čez noč. Če bi se jo dalo, bi bila rešena že danes. K problemu je treba pristopiti sistemsko."

Ob tem pa je še dodal, da bi bilo samoorganiziranje ljudi, v smislu vzpostavitve vaških straž, nedopustno. "To delo v Sloveniji zakonito počne Policija. Ne želimo, da pride do kakršnega koli problema, nesreče ali česa hujšega," je zaključil minister.