Slovenija

'Problem je v živih'

Ljubelj, 14. 06. 2008 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V spomin žrtvam fašizma in v opomin vsem živečim so se pod Ljubeljem zbrali nekdanji interniranci ljubeljske podružnice taborišča Mauthausen.

Na spominski slovesnosti ob 63. obletnici osvoboditve taborišča jih je nagovorila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik. Osvoboditev jetnikov iz koncentracijskih taborišč je danes na Ljubelju počastilo okrog 2000 zbranih. Med njimi so bili tisti, ki se spominjajo krutega obdobja nacizma, interniranci iz vseh taborišč in zaporov ter njihovi svojci, člani borčevskih organizacij ter delegacije iz držav, katerih sinovi so bili sužnji pri gradnji ljubeljskega predora. Predstavniki so položili tudi vence k spomeniku J'accuse, ki obtožuje storjene vojne zločine.

"Mrtvi so že zdavnaj spravljeni, problem je le v nas - živih," je prepričan Sajovic.
"Mrtvi so že zdavnaj spravljeni, problem je le v nas - živih," je prepričan Sajovic. FOTO: POP TV

Med udeleženci, ki jih je uvodoma pozdravil tržiški župan Borut Sajovic, sta bila tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik. Sajovic pa je pozdravil tudi tiste, ki jih na slovesnosti ni bilo, a bi po njegovih besedah morali biti. Ob tem je pojasnil, da od Brda pri Kranju ni daleč do Tržiča oziroma Ljubelja, ter požel bučen aplavz zbranih. "Naša naloga je, da obeležujemo spomin in preprečimo poskuse sprevračanja resnice," je dejal in dodal, da se ve, kdo je zapiral in kdo je bil zaprt. "Mrtvi so že zdavnaj spravljeni, problem je le v nas – živih," je prepričan.

Mačehovski odnos države

"Današnja spominska slovesnost naj bo premislek o tem, kaj lahko naredi vsak od nas, da se takšne zgodbe ne bi več ponavljale".

Sajovic je spomnil tudi na mačehovski odnos države do spominskega parka na Ljubelju, ki je sicer proglašen za kulturni spomenik državnega pomena, a država letno za njegovo vzdrževanje nameni le 2.500 evrov, kar je po županovih besedah dovolj le, da se enkrat na leto v parku pokosi trava. "Država ima denar za izkopavanje kosti povojnih grobišč, nima pa denarja za vzdrževanje spomenika, ki nam mora biti v opomin. Odgovornost zato prenaša na občino in borčevske organizacije," je opozoril, hkrati pa državo pozval, naj jim omogočil ureditev spominskega muzeja v zapuščenih objektih na mejnem prehodu.

Čebešak - Travnikova je v svojem slavnostnem nagovoru spomnila, kako so v obeh ljubeljskih taboriščih na slovenski in avstrijski strani od junija 1943 kot sužnji bivali in delali interniranci iz številnih evropskih držav. Med približno 1500 interniranci jih je bilo največ iz Francije, Poljske, Rusije, Norveške in tedanje Jugoslavije. Izčrpane in bolne internirance, ki so v težkih razmerah gradili ljubeljski predor, pa so vozili nazaj v Mauthausen.

Kljub temu je na Ljubelju umrlo 37 internirancev, 24 jih je uspešno pobegnilo, večina pa jih je maja 1945 dočakala osvoboditev in mnogi so se pridružili partizanom. Njihovim mučiteljem so leta 1947 sodili na procesu v Celovcu, kjer sta bila komandant in namestnik vodje severnega taborišča obsojena na smrt, ostali pa na večletne zaporne kazni.

Edini še živeči slovenski interniranec ljubeljskega taborišča Franc Vidmar je opisal, kako so ga na avstrijsko stran taborišča pripeljali iz begunjskih zaporov in kako so jih še kasneje, ko so jih odpeljali v Tržič, poskušali ubiti. Vsako leto se na slovesnosti ob osvoboditvi taborišča spominja preteklosti in išče kakšnega še živečega interniranca iz Francije, od koder so Nemci na Ljubelj pripeljali največ taboriščnikov.

"Današnja spominska slovesnost naj bo premislek o tem, kaj lahko naredi vsak od nas, da se takšne zgodbe ne bi več ponavljale. Da v situacijah, ko posameznik ima oblast in moč, le te ne bi uporabil zoper tiste, ki so šibkejši," je dejala varuhinja. Kot glavno vodilo v življenju pa opredelila spoštovanje sočloveka in ohranjanje dostojanstva.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
13. 06. 2009 17.51
KOMUNIZEM=FASIZEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
GregaB
03. 03. 2009 23.18
Takšnih muk hvala bogu ne bomo več doživeli !!!! Sedaj vržejo 3 atomske bombe po svetu in ni nas več! Aja no sej ns bo požrla črna lukna
miha_321
17. 06. 2008 12.31
Sicer pa takih "gospa iz portoroža" ni malo. Lepše je počakat do pozne starosti in sekirat mlajše generacije pri čemer je vsaj malo možnosti da ti verjamejo, ker pač ne poznajo zgodovine. Če bi take neumnosti trosili 10 let po vojni bi se jim smejali ali pa jih zaprli. Sj ni problem da žaluješ za brati pa očeti itd... Samo da pa pri tem druge zmerjaš z morilci je pa druga. Pa jamraš: "ubili so mi brata". Seveda, da je bil pa brat največja baraba slovenskega naroda pa zmerej uide iz konteksta.
miha_321
17. 06. 2008 12.22
Kako lepo da ste se po 70 letih razklepetali. Taki ki danes govorijo o genocidu in "izmišljeni resnici" bi se lahko malo zamislili pri sebi. Kazen za IZDAJSTVO slovenskega ljudstva je bila jasna. Smrt brez sodbe. Ne vem kaj je tle spornega. Isto je bilo v rusiji, isto je bilo v nemčiji, isto je bilo v ameriki. Zgleda pa da kazen ni bila vzgojna in pluvanje po Titu se nadaljuje... Le zakaj v Rusiji niso imeli teh problemov ?
Buena Vita
17. 06. 2008 06.08
oprosti palhi75 To je genocid,sto tisoč pobitihljudi po vojni je enostavno genocid,in akterji morajo v Haag,,tam da se jim sodi,v portorožu živi ena gospa ki je bila opozorjena da jo bodo likvidirali,sinovi so na položajih,in taista gospa ve povedat kako eksekutor živeč v njenem kraju cele noči rjove kot žival,torej za enega je poskrbela narava,sicer pa Bog ne plača vsake sobote,plača pa je zagarantirana
Uroš Palhartinger
15. 06. 2008 21.59
Na forumu 24ur (SPECIALNO/Forum/Slovenija sem odprl temo POLPRETEKLA ZGODOVINA). Isto temo pa sem pomotoma odprl tudi pod temo Volitve 2008, sodelujoče pa prosim naj jo ignorirajo, ter prispevke pišejo v forumu tema Slovenija/POLPRETEKLA ZGODVINA. Administratorja strani 24ur.com pa prosim, naj izbriše temo POLPRETEKLA ZGODOVINA iz Volitev 2008. HVALA. Vabljeni vsi
Uroš Palhartinger
15. 06. 2008 21.39
POZIV!!!!! Vse sodelujoče v debatah glede polpretekle zgodovine pozivam, da našo debato preselimo na forum, ker se zadeve samo ponavljajo iz članka v članek, komentarji pa se hkrati izgubljajo v arhivu člankov. Vse sodelujoče pa hkrati pozivam, naj ne uporabljajo žaljivih izrazov za nasprotno stan. Vsem želim lep pozdrav.
Uroš Palhartinger
15. 06. 2008 21.30
titovka, verjetnoste me s kom zamenjali. Jaz sem bil "rdeč" kvečjemu do svojega 12. leta, potem pa sem izvedel da so imeli moji opevani junaki - partizani precej krvave roke. Približno isti čas pa sem izvedel na pogrebu svojega starega očeta, da je bil partizan (imel je na moje presenčenje vojaški pogreb), vendar ni nikoli govoril o svojih medvojnih letih (svojo skrivnost je odnesel v grob). Čez kakšno leto pa je nastopila afera JBTZ pa tudi javna debata glede povojnih pobojev v tedniku MLADINA. Titovka, moti pa me, da Vi Vaši somišljeniki vse nas, ki smo nasprotnega mnenja kot vi (ne zagovarjamo povojnih pobojev kot vi) zmerjate z domačimi izdajalci, belčki, domobranci, simpatizerji SDS oz. vlade JJ. NIČ OD TEGA NI RES. Titovka, a Veste kaj je narodno izdajstvo??? Ne gre za pripadnost določeni politični ideji ali ideologiji. Narodno izdajstvo je poboj 100.000 ljudi, med njimi ogromno Slovencev, nato pa jih nadomestiti z emigracijo "bratskih" narodov balkana. Danes ima tako vsak drugi "slovenec" baku i deda u BiH.
kriss714@amis.net
15. 06. 2008 21.11
Res, problem je v živih. Problem je v tistih paradajzarjih, ki so po vojni pobijali nedolžne civiliste, pa so žal še danes neobsojeni in živi, ker jih "pravica" ni poslala pred strelski vod.
titovka
15. 06. 2008 19.45
EJ TI HILFSGERMANKA pajtlerblanka..pozabila si na ČRNE BUKVE.
titovka
15. 06. 2008 19.43
palhi75...jaz sem pa mislila da si naš--TARDEČ--.....sedaj pa vidm da si simpatizer holokavsta.
de-lay
15. 06. 2008 19.14
prašek seveda ni čarobne paličice žal. Je pa za začetek pomembno, da se naredi res objektiven pregled dogajanja. Niti desni, niti levi zgodovinarji me ne prepričajo. Resnica je po mojem nekje vmes. In po mojem mnenju je 90% enih in drugih sledilo temu, da ohranijo celo kožo. Reševati travme pa naj bo na eni ali drugi strani se ne da premostiti brez soočenja z zadevo.
Buena Vita
15. 06. 2008 18.55
hinko,murovec--z bateglio preberiteC.LSULZBERGERJA,večkrat se je srečal z titom,je najprizadevnejši novinar-poročevalec The New York Timesa,začel pred vojno,in celih 40 let poročal z vse 7 celin.Začel je z hitlerjevo okupacijo na Dunaju,in naraščajočo vojaško močjo sil Osi v Romuniji,Yugoslaviji,S.ZVEZI in Severni Afriki. Svoje memoare je strnil,ko je razgrinjal panoramo štirih desetletjij zgodovine,...Živo poroča o srečanjih s Trumanom,Eisenhowerjem,Kenedijem,Jonsonom,Hemingwa... in celo plejado svetovnih voditeljev;de Gaulla,Churchilla,Adenauerja,Castra,Naserja,Hruš
de-lay
15. 06. 2008 18.27
Ivan.vindis Ja ženske in predvsem otroci so sodelovali z okupatorjem. In ja ker so Američani lahko dajmo pa še mi. V revoluciji je še kako stvar drugače mislečih. Vrstni red je bil revolucija pa sodelovanje, ne pa obratno. prašek, problem pustimo mrtve pri miru ni samo stvar, ki jo kar tako rečeš. To so stvari v psihologiji, ki imajo nad posameznikom in narodom še kako velik psihološki vpliv. Katarza ni mit in nekaj v literaturi, pač pa še kako resničen dejavnik, verjetno se boš strinjal z menoj.
ivan.vindis@gmail.com
15. 06. 2008 18.18
de-lay bi rad povedal: "Sodeloval sem z okupatorjem, ker sem bil drugače misleči" :))))
ivan.vindis@gmail.com
15. 06. 2008 18.16
de-lay :))) očitno konec 2. svetovne vojne še ni prišel v tvoje možgane :)) Očitno še nisi dojel, da sodelovanje z okupatorjem ni stvar drugače mislečih :))) Vsi ki so bežali v Avstrijo niso bili drugače misleči, ampak izdajalci, ki so sodelovali z okupatorjem. Tudi američani niso nič kaj po sodnih procesih likvidirali na sto tisoče nemških ujetnikov v Franciji.
de-lay
15. 06. 2008 18.02
hinko.muravec Tezo o maščevanju kupim in se mi zdi razumljiva, vendar tukaj ni šlo za maščevanje tukaj je šlo za sistemsko odstranitev vseh drugače mislečih. Nekdo je omenil, da jo je skupil tudi kakšen nedolžen. Kako pa veste/vedo, da je bil sem ter tja kakšen nedolžen? Jaz pa trdim da so nedolžni vsi dokler se jim ne dokaže nasprotno. In samo dejstvo, da se o zadevah ni smelo govoriti, da se še vedno izogibamo tej temi nakazuje na nekaj umazanega, nezakonitega... Če je bilo vse čisto imajo vsi najbrž čisto vest in dokazati to še javno bi moral biti triumf resnice. Pa ni...
FUKONJA
15. 06. 2008 17.45
Koliko gneva, sovraštva in nestrpnosti. Tako zmanipulirane nacije jo ni nikjer. Umetno ustvarjena delitev za višje interese in cilje. Ali je Slovenija leta 1945 dočakala svobodo? Ali res? Slovenija je postala balkanska kolonija - 8% državljanov je prispevalo 30% delež zveznega proračuna. Da niti ne omenjam vsa ostala balkanska "nadmudrivanja", kot na primer dajanje za nerazvite. Če bi se vsa kapital ustvarjen v Sloveniji tudi investiral v Sloveniji bi bili danes po razvitosti primerljivi z Nemčijo, Avstrijo, Italijo, itd. Zgodovina nas očitno ni prav nič izučila. Cena za to našo domišljavost je zelo visoka. Še vedno nismo doživeli svoje katarze. Ali jo sploh kdaj bomo?
hinko.murovec@siol.net
15. 06. 2008 16.08
VICTORIOSUS, zate človek teško najde pravi izraz, kot menda študiran človek si toliko bolj obsodbe vreden, ko trmasto zagovarjaš izdajo in kolaboracijo. Nič ne pomaga, izdajalci so bili, so in bodo vedno ničvredni in zaničevani. Njihovi otroci imate izbiro, kot so jo imeli tudi oni, očitno nekateri enako stremite za materjalnimi dobrinami in maščevanjem kot Vaši požrešni izdajalski očetje in matere, ki so bili vzrok za poplačilo, ki jih je doletelo. Pajtler Blanka, ja vsi vemo, da so po 15. 05. 1945 , ko Angleži niso hoteli imeti opravka z odpadlo svojatjo in so jo poslali nazaj dogajalo. Plačali so za tisoče mučenih, pobitih, izgnanih, izstradanih itd. Tisoče, ki so jih iz koristoljubja, strahopetnega podrepništva in osebnega sovraštva izdali okupatorju in pognali v smrt. Plačilo je bilo kruto in krvavo, včasih krivično, toda ljudje, ki se podajo na pot izdaje se morajo zavedati, da bo račun velik in krvav. Ljubi potomci izdajalscev lastnega naroda, sprejmite dejstvo, izdajalec ni v nobeni družbi spoštovan, je uporaben za doseganje ciljev , toda na koncu ga tudi tisti, ki ga je uporabil ubije saj mu ni moč zaupat. Žal, zgodovina je jasna bistva ni moč spremeniti niti z pomočjo JJ , Cukjatija, Demšarja , Rodeta in ostalih veljakov , ki jih sramotna preteklost žge enako kot še precej živečih potomcev narodne sramote , kar so njihovi starši bili po lastni izbiri. Nikoli , res nikoli , ne boste izbrisali madeža na imenih izdajalcev, lahko sami postanete spoštovani a za to bo potrebno sprejeti dejstva. Ja bili so na strani zmagovalcev tudi posamezni okrutni dobesedni klavci, ki jih je maščevanje za svoje mučene in pobite zaradi izdaje dobesedno zapustil razum in so prekoračili normalo, toda ti posamezniki niso niti tisočinka števila tistih, ki so to morijo začeli z izdajo brez vzroka in razloga, iz čiste strahopetnosti in zaslepljene krvožednosti ter požrešnosti v upanju , da bodo z pomočjo okupatorja zasužnjili svoj lasten narod. Tudi sedaj je nekaj potomcev, ki poskušajo vse, da bi to idejo realizirali, žal dragi moji , v Sloveniji je veliko preveč poštenih svobodomiselnih ljudi, ki nikoli ne bodo dopustili , da se taka zalega zopet razpase in uniči Slovenski narod. Zato, dragi somišljeniki izdajalske golazni, premislite kaj na koncu vedno čaka tako izprijene osebke vsakega naroda. LP
jansa-arms
15. 06. 2008 13.47
pajtlerca ti pa že nehaj kozlat ker nimaš pojma o prav nobeni temi! imam občutek da te je posilila cela primorska vojska z komunisti vred!