Slovenija

Priznanje Palestine: 'Vlada naj prekliče protipravno odločitev'

Ljubljana, 06. 06. 2024 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

12 podpisnikov javnega pisma, med katerimi je tudi vodja opozicijske SDS Janez Janša, vladno večino v DZ poziva, naj prekličejo priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države, saj da so kršili poslovnik DZ in da gre torej za protipravno odločitev. "Naj sprejmejo odgovornost za svoje ravnanje, ki je brez primerjave v zgodovini samostojne Slovenije. Jože Pučnik bi to kršitev komentiral z besedami: 'Pa nikome ništa'!," so poudarili. Prepričani pa so tudi, da je vladna koalicija pri priznanju Palestine pred evropskimi volitvami vztrajala zato, da bi dosegla boljši volilni rezultat.

Podpisniki izjave, naslovljene s "Pravni in zunanjepolitični škandal" so Igor Bavčar, Franci Feltrin, Vitomir Gros, Janez Janša, Dr. Tone Jerovšek, Jelko Kacin, Slavko Kmetič, Andrej Magajna, Igor Omerza, Alojz Peterle in Dr. Dimitrij Rupel.

Uvodoma so spomnili, da je 4. junija Državni zbor sredi političnih polemik, proceduralnih zapletov in nesporazumov, sklepal o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države in ob tem poudarili, da je prišlo do kršitve 184. člena poslovnika Državnega zbora. Po sklepu vlade 9. maja naj bi DZ priznal Palestino "v mejah iz leta 1967 ali v katerih koli drugih mejah, dogovorjenih med Izraelom in Palestino ob nadaljnjem napredku glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter ob nadaljnjih reformnih prizadevanjih in opolnomočenju palestinske oblasti s ciljem rešitve dveh držav".

Kot pojasnjujejo, so kot zagovorniki slovenske osamosvojitve zagovarjali in zagovarjajo enaka merila za vse narode, ki si ob izpolnjevanju pogojev mednarodnega prava prizadevajo ustanoviti svojo državo. Vendar pa ob tem izpostavljajo, da je problem Palestine, do neke mere pa tudi Izraela, v tem, da bolj kot slovensko priznanje potrebujeta medsebojno priznanje in konec sovražnosti, ki jih vsebuje npr. 'Palestina od Jordana do morja!'. 

Palestinska zastava na pročelju vlade
Palestinska zastava na pročelju vlade FOTO: Bobo

"Ob takšnih sloganih in ob terorističnih napadih Hamasa, kot se je zgodil 7. oktobra 2023, ob ščuvanju Hezbolaha ali iranskih ekstremistov so priznanja, kot je bilo slovensko, kaplja v morje, v pravnem pogledu pa nična. To priznanje ne prispeva k rešitvi, ampak je izraz političnega interesa vladajoče koalicije pred evropskimi volitvami," pravijo. 

V izjavi za javnost so izpostavili še, da ne morejo mimo dejstva, "da je bil med državami, ki so med vojno z JLA podprle Slovenijo, nato pa tudi priznale slovensko državnost, tudi Izrael; medtem ko med njimi ni bilo Palestine, ki (preprosto povedano) ni bila država. Zakaj bi jo danes priznavali, ko bi že bila? Izrael je ne glede na vse obžalovanja in sočutja vredne posledice svoje trde politike urejena in demokratična država, ki 7. oktobra pa še kdaj prej ni bila napadalna, ampak napadena stran," pojasnjujejo podpisniki. 

Podpisniki prepričani, da je koaliciji pri priznanju pred volitvami vztrajala, da bi dosegla boljši rezultat

Prepričani so, da je vladna koalicija pri priznanju Palestine pred evropskimi volitvami vztrajala zato, da bi dosegla boljši rezultat. "Prizori in razprave v Državnem zboru 4. junija pa so spominjali na čase, ko je bila Slovenija socialistična republika neuvrščene Jugoslavije, ne pa neodvisna država, ki posebej v zunanji politiki raje dvakrat premisli, predno si povzroči nesmiselne ali celo škodljive posledice. Res je skrajni čas za združitev palestinskih območij v državo, ki bo živela v miru z Izraelom. Seveda imajo vsi narodi – zato govorimo o samoodločbi – pravico do obrambe in zaščite civilnega prebivalstva," dodajajo. 

V zaključku sporočila so opozorili še, da se zakoni in druge odločitve državnih organov v okviru ustavnega reda Republike Slovenije sprejemajo na predpisan, vnaprej določen način. Način sprejemanja zakonov in drugih odločitev v Državnem zboru je določen s Poslovnikom Državnega zbora, ki se sprejema z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

"Trenutna vladajoča večina zato s 53 glasovi ne more niti spremeniti poslovnika in še manj samovoljno določiti, da se kaka njegova norma ne uporablja. Zato vlado in vladno večino v DZ pozivamo, da prekličejo protipravno odločitev ter sprejmejo odgovornost za svoje ravnanje, ki je brez primerjave v zgodovini samostojne Slovenije. Jože Pučnik bi to kršitev komentiral z besedami: 'Pa nikome ništa!' v prostem prevodu: Pa kaj potem!" so sklenili. 

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trapon
07. 06. 2024 11.05
+1
Če ni po pravilih in po ustavi kot mora biti imajo podpisniki prav. TA VLADA JE TOTALITARNA. Naj sedaj prekličejo priznanje!!! Ja prav bi bilo tako.
primorec2
07. 06. 2024 08.42
-2
Se niste v penziji? Niste nekateri tisti iz kluba krditojemalcev 2005-2008 za tajkunske prevzeme, potem pa narod plačal? Mislim, da nekaj gnilega zaudarja z vašega konca, zelo gnilega.
konc
06. 06. 2024 21.31
+3
Slovenija bi se morala bolj ukvarjati s svojimi problemi. Kaj je treba mešati fekalije glede Palestine, Izraela? Kaj imamo MI, državljani od tega? Razen to, da bodo spet do onemoglosti eni in drugi mešali meglo, ko bi se ta čas lahko ukvarjali s čim, kar bi nam koristilo? Obup od države.
zrela hruška
06. 06. 2024 20.24
-2
12 podpisnikov, sami biseri!!! 🤣
delfina
06. 06. 2024 20.22
-5
Podpisniki - prave "cvetke". Spomnim se Peterletove izjave (takrat je bil premier): "Gospodje, lov se naj prične, Pa ni treba preveč gledati na moralo" Pa smo imeli divjo privatizacijo..., kaj to pomeni, najbrž ni potrebno razlagati. Bavčar!!!??? Rupel? Službeni avto (in voznikom) njegova žena po nakup(ih) - takrat smo lahko prebrali o "Marjetici z metlo". O Janši pa imam vtis, da pravzaprav sovraži Slovence. Ne vem, želim, da se motim.
marker1
06. 06. 2024 19.07
+0
Malo se poglejte v ogledalo. V 30 letih svoje države smo razprodali skoraj vse svoje tovarne, hotele, banke, pivovarne in termalna zdravilišča. Obenem smo se tudi zelo zadolžili, kar pomeni, da nismo suverena država. To pomeni, da nismo uspešni. Naših predlogov ne bo nihče upošteval pri urejanju svetovnih konfliktov. Kdor ne zna voditi svoje države in gospodarstva se nima pravice vtikati v druge. Zato je priznanje Palestine napaka in sramota za državo in državljane. Vse te napake so posledica dolgoletne nesposobne leve politike. Poglejte Hrvate. Brigajo se zase in za svoje koristi. Peljali so nas žejne čez vodo pri delitvi morja, pri nuklearki in pri šengnu. Migrante nam vozijo na mejo in se nam smejejo. Za Palestino jim dol visi. Imamo cel kup domačih težav, vi pa sanjate o za nas nepomembni Palestini. A bi radi Nobelovo nagrado za mir, ali kaj?
peresni
06. 06. 2024 19.33
+0
Daj nas presvetli..o kakšni družbi ti sanjaš? Ki priznava neizvoljenega Trumpa, ki paktira z najhujšimi desnimi skrajneži širom Evrope, ki ne obdavčuje bogatih elit ampak le navadne ljudi, družbo brez dostojnega javnega zdravstva, šolstva, brez pokojninskega sistema zaradi 15e večjih plač, družbo desno radikalnega kaosa, nemirov, strahov in groženj? Daj povej nam.
primorec2
06. 06. 2024 19.00
+2
Politkomisar je združil svojo cetico. Sedaj pa naravnost po poti spomina direkt v Jajce.
primorec2
06. 06. 2024 18.58
-1
Gospodje "desnaki", vas čas zgago, metanja polen in ostalega pobalinstva bi moralo biti konec. Ste starci s sivimi lasmi in se društev otrocarije in nagovarja? Mislim, da vam mentalno zdravje rahlo nagaja, čas bi bil za odhod na zapecek.
big_foot
06. 06. 2024 18.52
-2
Janez pa v jok in na drevo pa vse lego kocke s sabo. Pacient zmešan.
peresni
06. 06. 2024 18.51
-3
Žal je to cvetober desnih koristoljubnih politikantskih konvertitov, ki zopet in zopet brezsramno izkoriščajo ničkolikokrat z njihove strani izdani lik in delo pokojnega dr. Pučnika. Gospoda, ki je poleg g. Omaka zelo redek politik in človek desne opcije, ki si zasluži spoštovanje.
peresni
06. 06. 2024 18.51
-1
marker1
06. 06. 2024 19.45
+4
Da te razsvetlim. Oman je bil predsednik SZDL. Doma je imel kmetijo, ki ni bila vredna svojega imena. Bil je upokojenec in se je takoj aktiviral, saj je poslanska plača višja od kmečke pokojnine. Po osamosvojitvi pa se je takoj opomogel in obnovil kmetijo. Njegove stranke nihče ni maral. Radi so pa bili v vsaki vladi, najraje v ministrstvu za okolje in kmetijsko ministrstvo, kjer se obrača veliko denarja. Skratka, obračali so se kakor je veter zapihal. Tudi Oman.
Sava72
06. 06. 2024 18.27
+1
Pa je to mozno kdo so podpisniki?To je meni kot nek hec!
SlobodaNE
06. 06. 2024 18.26
+0
Sramota kakšni podpisniki ampak imajo mogoče prav
TO-91
06. 06. 2024 18.25
+3
Kaj v gazi že priznanje daje rezultate, svobodnjakov bodo verjetno verjeli kuštravemu če bo tako oznanil🙉🤮
SlobodaNE
06. 06. 2024 18.22
+3
Sramota je obnašanje teh Golobovcev do Palestine kot da je njihov bog !
OrodniK
06. 06. 2024 18.18
+4
Golob izjavi, da si ne želi dabi nas v EU ptedstavljali ljudje, ki "komunicirajo z maskiranimi ljudmi" ( predvidevam da je bilo to upirjeno v sds in sos?). Pol pa gre ta isti Golob za xržavo priznat Palestino, ki joo naj bi vodili zamaskirani hamas terorosti? 🤣🤣🤣
Slava b
06. 06. 2024 18.00
+1
Sramota kdo se oglaša,skoraj sami bivši kaznjenci.Razprodali so slovenska podjetja,ki so bila slovenski ponos.Zaradi njih je Slovenija oškodovana.
peresni
06. 06. 2024 18.00
-2
Pred meseci so na smrt kričali za neke pravice kmetov...potem so kričali za upokojence...potem so kričali za plače zdravnikov, pa gasilcev....ko so pobrali 5 minut pozornosti so utihnili kot vedno. Ker se jim je..e za vse njih. Tako bo tudi zdaj glede Palestine...ker so le potuhnjeni nevarni demagoški populisti le za svojo r.t.
iskriv
06. 06. 2024 17.59
-4
Podpisniki zahteve za razveljavitev priznanja Palestine kot samostojne države so sami skrajni desničarji in samooklicani osamosvojitelji . Janša premisli , zakaj je prišlo do tega !
marker1
06. 06. 2024 18.47
+2
Zakaj je prišlo do tega? Zato, ker je kršen poslovnik DZ. Levičarjem je treba isto stvar večkrat obrazložiti, da razumejo. Zato jih pa ni v v tehniški stroki.
mr.poper
06. 06. 2024 17.33
-11
Ej Janez , Janez ,,Rešitev je da nekdo sproži LUSTRACIJO in te tako reši hudobije , ki je premoreš neomejeno Pirnat pa je to lepo pojasnil -torej ste stranka SDS proti državljanom in nekoristni ali škodljivi državi in sistemu , torej demokraciji Zato je lustracija edina rešitev, ker kot bivši komunisti niste sposobni uporabljat demokratična načela ,ki so nujna za demokracijo .
prašek
06. 06. 2024 17.24
-5
Podpisniki pa sami prvokategorniki , he, he, he.😆Da o Forintošu sploh ne izgubljam besed !!!!😆😆
SlobodaNE
06. 06. 2024 18.27
+2