Slovenija

'Privatna bolnišnica je rezultat desetletij razgradnje javnega zdravstva'

Ljubljana, 13. 09. 2022 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na naše poročanje o tem, da bosta delno državni zavarovalnici gradili zasebno bolnišnico v prestolnici, so se že odzvali v vladnih strankah Levica in SD. Iz Levice sporočajo, da je privatna bolnica za elite rezultat desetletij razgradnje javnega zdravstva, iz SD pa, da v zvezi s tem v prihodnjih dneh pričakujejo koalicijski pogovor in pojasnila zdravstvenega ministra.

Potem ko smo razkrili, da je Diagnostični center Bled, največji zasebni izvajalec zdravstvenih storitev v državi, začel s pripravami za izgradnjo 17,5 milijona evrov vredne zasebne bolnišnice z ambulantami za specialistične preglede, so se oglasili v Levici. Opozorili so, da zavarovalnice kot gospodarske družbe počasi in vztrajno privatizirajo zdravstvo v Sloveniji. "Triglav in Sava RE sta kupili center Vila Bogatin na Bledu, Medicinski center Fontana v Mariboru, center Cardial ter Kirurški sanatorij v Ljubljani. Enako počnejo tudi njuni konkurenti: direktor Vzajemne je napovedal interes za nakup zasebnih izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Vzajemna je že kupila zdravstveni center Aristotel, prevzema tudi Barsos."

Zavarovalnicam so  tovrstne naložbe v interesu iz dveh razlogov, pojasnjujejo v Levici. "Jasno jim je, da se bodo ob razsuvanju javnega zdravstva profiti zasebnikov povečali. Prav tako razumejo logiko zasebnih zdravstvenih trgov in vedo, da lahko s časom zasebne centre prodajo tujim multinacionalkam, ki bodo z veseljem vstopile na liberaliziran trg in se prisesale na javna sredstva. Za financiranje čistih zasebnikov z javnim denarjem ne bo več nobenih ovir, če se minister za zdravje tako odloči na podlagi nedavnega interventnega zakona o zdravstvu."

V Levici odločno in ostro nasprotujejo gradnji privatnih bolnišnic in zagovarjajo javno, vsem dostopno in transparentno zdravstvo.
V Levici odločno in ostro nasprotujejo gradnji privatnih bolnišnic in zagovarjajo javno, vsem dostopno in transparentno zdravstvo. FOTO: Damjan Žibert

Zasebniki in zasebniki koncesionarji presežkov ne vračajo v javno zdravstvo, temveč jih kanalizirajo v kapital, ki ga nato nadalje uporabljajo za širjenje svojega tržnega deleža. Zavarovalnice teh 17 milijonov, s katerimi gradijo ta zdravstveni center, niso dobile čez noč. Po podatkih Agencije za zavarovalni nadzor je bil poslovni izid zavarovalnic iz naslova dopolnilnega zavarovanja v letu 2021 16,8 milijona evrov, so še dodali.

"Imejmo v mislih, da obratovalni stroški javne zdravstvene zavarovalnice znašajo 1,7 % vseh prihodkov ZZZS, medtem ko komercialne zavarovalnice za svoje stroške obdržijo kar 9,7 % vseh prihodkov. To pomeni, da bi z izidom enega leta ZZZS lahko bolnišnico financiral sam, dostop do storitev pa bi imeli vsi, ne samo privilegiran sloj ljudi, ki si to lahko privošči," opozarjajo.

Kot je znano, je Sava RE dodatno pojasnila, da bodo v centru opravljali storitve "raznovrstnih specialističnih in diagnostičnih pregledov, ki jih DCB že sedaj izvaja (tudi v okviru koncesije)". V Levici dodajajo, da to pomeni, da bomo v tej ustanovi z javnim denarjem financirali dvoživke in zasebnike.

Na ministrstvu za zdravje so danes za STA sporočili, da bo minister za vprašanja na voljo na sredini novinarski konferenci. 

Kot poudarjajo, odločno in ostro nasprotujejo gradnji privatnih bolnišnic in zagovarjajo javno, vsem dostopno in transparentno zdravstvo. Ministrstvo za zdravje pozivajo, naj zaustavi degradacijo javnega zdravstvenega sistema ter čim prej začne pripravljati izpolnitev zavez iz koalicijske pogodbe, da bomo ukinili nepravično in neučinkovito dopolnilno zdravstveno zavarovanje, razmejili javno in zasebno zdravstvo ter namenili več sredstev za financiranje javnih zdravstvenih storitev. "Hkrati od SDH, ZPIZ in državnih nadzornikov zahtevamo, da svojo lastninsko pravico v zavarovalnicah Triglav in SAVA RE uveljavijo tako, da preprečijo gradnjo privatne bolnišnice in namesto tega ta denar investirajo v javno zdravstvo, opremo v javnih bolnišnicah in kader v javnih zdravstvenih zavodih," so zaključili.

SD pričakuje pojasnila zdravstvenega ministra

Iz SD pa so sporočili, da prioriteta Socialnih demokratov v vladi, ne glede na razdelitev resorjev, ostaja boljša organizacija in povečanje dostopnosti ter kakovosti javnega zdravstvenega sistema, z vzpostavitvijo vzdržnega financiranja. "Socialni demokrati si želimo razviti dostopen, učinkovit in gospodaren sistem, ki bo vsem ljudem zagotavljal sodobne in kakovostne zdravstvene storitve brez nerazumno dolgih čakalnih dob, z zadovoljnim osebjem, ki se po dostopnosti, kakovosti in inovativnosti uvršča med najboljše," so zapisali. 

O vlogi omenjenih zavarovalnic, ki sta delno v državni lasti, pri načrtovanju gradnje zasebne bolnišnice pričakujejo koalicijski pogovor in pojasnila zdravstvenega ministra v prihodnjih dneh, so še dodali.

Za odziv na naše poročanje smo prosili tudi Gibanje Svoboda, SDS in NSi. V SDS so navedli, da je vodja njihove poslanske skupine Jelka Godec na ministra za zdravje naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z gradnjo nove zasebne bolnišnice. V NSi so zapisali, da bi morali v Sloveniji prekiniti s prakso ločevanja zdravstvenih izvajalcev na "dobre" in "slabe" na podlagi njihove pravnoorganizacijske oblike, temveč se raje posvetiti ključni težavi - odpravi monopola ZZZS na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja. 

Ta po njihovi oceni ustvarja zgolj dolge čakalne vrste, zaradi katerih se ljudje zatekajo v zasebno zdravstvo. Tam pa dodatno plačajo za storitve, do katerih so sicer že upravičeni v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. "Da pa bodo lahko tudi javni zdravstveni zavodi konkurenčni zaposlovalci, jim je treba omogočiti več manevrskega prostora tako pri nagrajevanju zaposlenih kot pri poslovanju nasploh. Zato se zavzemamo za njihovo preoblikovanje v pravne osebe javnega prava, ki poslujejo neprofitno, a po načelih gospodarskih družb," so še dodali. 

Gibanje Svoboda se na naše poročanje še ni odzvalo. 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1832247
03. 12. 2022 18.13
-2
in kam se je loredanček skril?
User1832247
03. 12. 2022 18.08
-1
ko sem bil na pregledu na ZVD so imeli direktorji na razpolago poseben prostor in se niso gnetli po hodnikih kot navadna raja.v zasebni bolnišnici bo pa stvar popolnoma identična!
provni
14. 09. 2022 08.55
+3
Denar, ki ga dobijo zavarovalnice od dodatnega zavarovanja za zdravstvo je javen in gre lahko le v javne namene, ne pa v privat zadeve.
provni
14. 09. 2022 08.51
+4
Ta kriminal je treba ustaviti takoj. S tem se uničuje javno zdravstvo in pravno in socialno državo. Državno tožilstvo naj ugotovi in uvede kazenske postopke.
Iztok Draksler
14. 09. 2022 09.01
+0
a mko pa drzava financira privat firme..pa privat gostilne..te pa ne moti...a
ActiveR
13. 09. 2022 21.51
+4
Le kako to, da se Holob Svoboda, Tanja Hofla in Lukec Prdec na oglasijo na to temo? A niso vpili na volitvah o krepitvi javnega zdravstva? Sedaj pa gledamo kako zavarovalnici gradita zdravstveni imperij? Ropate na vsakem koraku, kaj naj vam rečem drugega kot banda.
Delavec_Slo
13. 09. 2022 21.44
+5
In gradili bodo lopovi Jankovich, tako da ja stene bodo, mogoče tudi streha, vse ostalo pa bomo spet plačil državljani, oni pa bodo dobili odpis dogov ane FURS!
marston
13. 09. 2022 21.37
+3
v kakšnem podnu je naša politika, da so ideje levice najboljše? kako so potem šele ostali slabi?
marston
13. 09. 2022 21.32
+2
dobičke v privat bolnišnice, namesto ljudem plačat zdravniško oskrbo! sramota. ropanje javnih sredstev vsem na očeh. ljudje pa plačujemo dodatno zavarovanje, da elita gradi privat bolnice??
LoL24pooptv
13. 09. 2022 21.24
+1
referendum razpisat takoj, kje ste jenull, 8 marec itd akcija dost je bilo!
peresni
13. 09. 2022 21.08
+1
Tu gor itak samo plačanci zav. lobijev (iz kleti sds in nsi) nabijajo čez javno zdravstvo. Ne jim nasedati.
golllllll
13. 09. 2022 20.45
+3
Naj vsi ti zdravniki vrnejo denar za šolanje, potem pa naj postavlajo tarife za zdravljenje. Ne pa da nas lupajo poleg vsega kar smo že preplačali.
peresni
13. 09. 2022 20.38
+1
Zavarovalnice so glavni sponzor in pidpornik Tonina in NsI? Je zdaj cse jasno, ko poslusas Tonina?
Tone1234
13. 09. 2022 20.31
+4
Nabrusimo kose....
medvescak
13. 09. 2022 20.11
+1
Vse okoli nas se spreminja. Zdravstvo pa naj se ne? Kako lahko prepovemo zdravnikom, da grejo na svoje? Potem tudi odvetnikom in vsem ostalim, ki so se javno šolali to prepovejmo. Prosim vas, nehajte s populizmom.
zimerman
13. 09. 2022 20.19
+8
V zdravi družbi, ne bi bilo treba prepovedat nikumur, ker bi konkurenčnost in zdrav odnos naredila svoje, v bolani pa je pač potrebno prepovedati zasebnikom graditi imperij iz javnih sredstev. Kaj ti tukaj ni jasno?
peresni
13. 09. 2022 20.31
+2
Najse grejo orivat..magari v zda. Tu pa naj ne kradejo zraven iz nase blagajne na sto nacinov. Naj si grejo privat s svojim denarjem. Ti je ta, poanta razumljiva?
nopino
13. 09. 2022 19.28
+11
G. Golob, vaša verodostojnost bo obstala, ali padla na izgradnji Diagnostičnega centra. Če ste Vi dejansko postavili g. Loredana na mestu zdravstvenega ministra in če je delal za vašim hrbtom, ga takoj odstavite. Če vam je vsiljen s strani zdravniškega lobija in če se bolnišnica pripravlja z Vašim soglasjem potem je že čas za Vaš tazmislek. Na volitvah ste dobili tudi moj glas.
nopino
13. 09. 2022 19.34
+8
Pa še nekaj: upam, da ne boste zadnji predsednik vlade, ki je zabil žebelj v krsto javnega zdravlja!
gmajna
13. 09. 2022 19.22
+8
UKC JE BIL SEZIDAN V SFRJ, PO LETU 91 SMO NAREDILI KAJ???? NIC, taki Loji smo, da nismo sposobni vzdrzevat titega kar so STARSI ZGRADILI, SRMIMO SE SAMI SEBE
Destra
13. 09. 2022 18.51
+6
Tole dogajanje težko pripišemo katerikoli stranki. Zdravstveno zavarovalniška srenja je nad politiko. Politika ji ne more do živega. Očitno nam ustreza, da zavarovalnice z zavarovalniškimi presežki od dodatnega zavarovanja (covid) lepo kasirajo. Privatizacija in razgradnja javnega zdravstva je v polnem teku. Pomagajo pa pridno zdravniki, ki so za enkrat še del tega javnega konglomerata. Pa mi volilci? Ovce.
ivan z Doba
13. 09. 2022 18.33
+4
Loredanu je bližje tonin kot Golob. Je neoliberalec, ki se ga ne bi LDS sramovala, ivan mu pa ploska! Fuj. Smrt neoliberalizmu!
peresni
13. 09. 2022 18.42
+2
Loredan je res anahronizem v Svobodi....kot srme nam je vsaj predstavljala. Bi ga NsI takoj rekrutirala
DasaizDalasa
13. 09. 2022 18.31
-6
Zakaj na vsako silo javno zdravstvo če dokazano ne zmore? Ali avto tudi na vsako silo damo poravit državni firmi? Naj delo opravi tisti ki lahko. Če ima primerno ceno, kvaliteto in hitrost me nič ne moti.
peresni
13. 09. 2022 18.38
+10
Javno zdravstvo onemogocajo samo lopovi v vrstah politike in zdravstva. Drugace pa je javno zdravstvo vrh civizacacine in etike, ki jo sledilci neoliberalizma in skrajbega populizma ala sds nsi in neoliberalne sredine pač ne zmorete razumeti.
giovanni2
13. 09. 2022 18.38
+13
Potem naj nam nehajo trgat od plač denar za javno zdravstvo, pa bomo iskali najboljšega ponudnika. In naj mi vrnejo neporabljen denar, katerega sem vplačal v vseh teh letih.
giovanni2
13. 09. 2022 18.41
+2
Kaj je vrh civilizacije in etike? Da so zdravniki plačani, pa ne delajo, jih štempla varnostnik? Ta čas pri privatniku delajo za dodaten denar?
kr nekdo
13. 09. 2022 18.43
Ja avto itak vsi na pooblascen servis vozjo k lokalni mehaniki so prevec strokovni
Diabloss
13. 09. 2022 18.17
+15
Počitnice na jahtah se počasi končujejo, sedaj prihaja na vrsto golf