Slovenija

Prisluhi v interesu države?

Ljubljana, 08. 04. 2008 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na zunanjem ministrstvu delno pritrjujejo pooblaščenki. A vzela nam je sredstva za razkritje odgovornih v aferi depeša, trdijo.

Predstavnik zunanjega ministrstva Bojan Brezigar je dejal, da je odločitev informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar glede inšpekcijskega nadzora za preverjanje zakonitosti obdelave osebnih podatkov v interni preiskavi ministrstva "odvzela ministrstvu edino sredstvo, da ugotovi, kdo je izročil washingtonsko depešo medijem". "Ministrstvo nima tehničnih sredstev, da bi lahko ugotavljalo. Edini način, da to ugotovimo, je izhajal iz možnosti, da preverimo, kdo je na svoj računalnik natisnil to depešo. To je moč tehnično preveriti," je dejal.

MZZ sprejema oceno pooblaščenke, da je šlo pri prisluhih za poseg v pravice. A vzela je edino sredstvo, da ugotovimo, kdo je izročil depešo medijem, poudarjajo.
MZZ sprejema oceno pooblaščenke, da je šlo pri prisluhih za poseg v pravice. A vzela je edino sredstvo, da ugotovimo, kdo je izročil depešo medijem, poudarjajo. FOTO: POP TV

Informacijska pooblaščenka ocenjuje, da je to poseg proti človekovim pravicam. MZZ po besedah Brezigarja to jemlje na znanje in njeno mnenje sprejme, vendar nima drugih sredstev, da bi izdelal ožji seznam ljudi, ki so razpolagali z depešo. Ministrstvo je izpolnilo zahtevo informacijske pooblaščenke po uničenju zgoščenke. Ker pa je ocenilo, da so odločitve informacijske pooblaščenke pravno sporne, je vložilo tožbo na upravno sodišče, je dejal Brezigar in pojasnil, da zdaj čakajo na odločitev sodišča in zato nepravnomočne odločitve niso in je tudi ne bodo komentirali. "Pričakovali bi, da bo enako ravnala tudi informacijska pooblaščenka, ki pa ima očitno drugačne poglede na učinke nepravnomočne odločbe in svojo odločitev vsepovsod javno razlaga. Tu gre za vprašanje odnosa posameznika do opravljanja javne funkcije, ki ga ministrstvo ne želi komentirati."

Postopek zoper odgovorne ''stoji''

Brezigar je na vprašanje, kaj je zdaj s preiskavo odgovornih za predajo depeše, odvrnil, da postopek ugotavljanja odgovornih zdaj "stoji". Ponovil je stališče MZZ, da je želelo ministrstvo z notranjim nadzorom ugotoviti, kdo je posredoval depešo javnosti in tako zagrešil kršitev zakonsko določenih obveznosti. To je v interesu države in tudi več sto diplomatov - doslej 401 -, ki so s posebno izjavo zahtevali razkritje odgovorne za posredovanje dokumenta medijem. "Pri notranjem nadzoru ministrstvo ni pregledovalo številk vseh uslužbencev, tudi ni preverjalo 110.000 telefonskih pogovorov, kot se sliši v javnosti, ampak je le ugotavljalo, ali so javno dostopne številke določene pravne osebe komunicirale s številkami stacionarnega telefonskega omrežja ministrstva v nekem časovnem obdobju," je dejal Brezigar.

Na vprašanje, ali sta zunanji minister Dimitrij Rupel in vršilec dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu Igor Jukič, ki naj bi bila odgovorni osebi na ministrstvu za ta primer, že dvignila obvestilo informacijske pooblaščenke, je Brezigar odvrnil, da je v medijih izvedel, da naj bi informacijska pooblaščenka poslala obvestilo ministru in uslužbencu ministrstva. Spomnil je, da Pirc Musarjeva sama ni objavila imen. "Prekrški so zasebnega značaja, tako da sta domnevna kršitelja obvestili verjetno dobila na dom in njuna pravica je, da se odločita, ali bosta obvestila javnost ali ne," je dodal.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grumic
09. 04. 2008 14.56
Pirc Musarjeva ima vso pravico, da raziskuje to zadevo. Če lahko pregleduje dleovanje Dnevnika v tem primeru, lahko tudi ministrovo. Vsi smo ENAKI, Pahorček!! Ko zmaga levica, bo pa njih pregledovala, pa tudi Kos in vsi ostali. To je njihovo delo. Tako kot je tvoje, da pljuvaš po vseh ljudeh z liberalnimi prepričanji in tistimi, ki ne cenijo prevrtljivcev kot sta Rupel in Janša.
robinud@volja.net
09. 04. 2008 13.13
A zdaj je Pirčeva kriv,m da je MZZ vodil ilegalno preiskavo ?
Buena Vita
09. 04. 2008 01.02
BECANM ŠČITILI SVOJE,KAJ NE VIDIŠ KAKO SO INTEZIVNI, MUSARJEVO BI TREBALO KAJ VPRAŠAT,TA TUDI IMA MASLA POD KOŽO
bema1201
08. 04. 2008 21.43
Kaj bodo delali Pirčeva, Kos, računsko sodišče,Sindikati vseh vrst, ki sedaj složno na vse mogoče načine pljujejo po vladi, če slučajno zmaga levica, ki je tako sposobna in poštena.Vem kaj bo, potuhnili se bodo saj bodo svoje dosegli.
bema1201
08. 04. 2008 21.43
Kaj bodo delali Pirčeva, Kos, računsko sodišče,Sindikati vseh vrst, ki sedaj složno na vse mogoče načine pljujejo po vladi, če slučajno zmaga levica, ki je tako sposobna in poštena.Vem kaj bo, potuhnili se bodo saj bodo svoje dosegli.
Buena Vita
08. 04. 2008 20.10
navada zmešaj meglo,pa si lep
pahor?ek
08. 04. 2008 18.52
Zgodilo se je točno to, kar sem predvideval in, kar je Rupel sam delno razkril. Pirc-Musarjeva je dosegla, da zadeva stoji, zato pa ne morejo razkriti celotnega ozadja. Ker je Musarjeva preverjeni levičarski kader, je povsem jasno, zakaj je na mestu, kjer je. In tovariši bodo spet rekli, da je JJ tisti, ki ne razkriva kriminala. Realnost je ravno nasprotna: opozicija naredi vse, da bi ga zakrila!