Slovenija

Pripravite se na spremembe

Ljubljana, 02. 04. 2010 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med 7. in 21. aprilom bo na ljubljanskem letališču zaradi obnove zaprta vzletno-pristajalna steza, zaradi česar bo spremenjen tudi letalski režim. Nekateri prevozniki bodo leteli iz Maribora, drugi iz Trsta, tretji pa so vse lete odpovedali.

Med 7. in 21. aprilom bo na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani potekal spremenjen letalski režim. Vzletno-pristajalna steza bo zaprta za zračni promet, saj bodo v tem času na celotni širini steze obnovili asfaltne površine. Te bodo obnovili tudi na delu voznih stez, zamenjali bodo svetlobni sistem s kabelskimi povezavami, postavili pa bodo tudi dodatne kabelske jaške. Kot zatrjujejo na Aerodromu Ljubljana, se bo z obnovo povečala varnost steze.

Adria Airways bo letela iz Maribora.
Adria Airways bo letela iz Maribora. FOTO: Reuters

Medtem ko bo steza zaprta, bo večina prometa preusmerjena na mariborsko letališče, od koder bosta v zmanjšanem obsegu letela tudi Adria Airways in Turkish Airlines. Adria Airways bo za svoje potnike v tem času organizirala brezplačni avtobusni transfer z ljubljanskega na mariborsko letališče, informativni vozni red med letališčema pa je objavljen na posebni spletni strani.

Turkish Airlines pa posebnega organiziranega prevoza ne bo imel. Potniki lahko informacije dobijo na telefonski številki 04 20 61 680 ali elektronskem naslovu thyljubljana@siol.com.
Aerodrom Ljubljana še sporoča, da bo služba za izgubljeno prtljago Adrie Airways na mariborskem letališču delovala v skladu z voznim redom, Adria pa bo to storitev hkrati opravljala še za Turkish Airlines.

Center splošnega letalstva na Brniku bo zaprt, medtem ko bo avioblagovno skladišče zaradi oskrbe kamionskega tovornega prometa odprto le med tednom od 7.30 do 18. ure. Carinska izpostava letališča Brnik bo svoje delo opravljala delno na Brniku, delno v Mariboru. Vseskozi bodo na ljubljanskem letališču prisotni tudi gasilci, dežurni zdravnik ter del policistov Postaje letališke policije Brnik in varnostne službe.

Air France v tem času ne bo letel iz Slovenije, ampak iz Trsta. Ne glede na to se bodo potniki na let prijavili na ljubljanskem letališču, nato pa jih bo brezplačni transfer odpeljal do Trsta. Vse dodatne informacije so potnikom na voljo na telefonski številki 01 24 43 447.

Med 7. in 21. aprilom pa so vse svoje lete odpovedali letalski prevozniki EasyJet, ČSA Czech Airlines, Montenegro Airlines in JAT Airways. Tovorni letalski prevozniki DHL, UPS in TNT bodo svoje operacije v celoti preselili na mariborsko letališče.

Kako bo s parkiranjem?

Potniki, ki bodo prispeli in/ali odpotovali v času, ko bo letališče zaprto, bodo upravičeni do brezplačnega parkiranja na zunanjem parkirišču P2. Za to se bodo morali identificirati na parkirni blagajni s potrdilom o potovanju (letalsko vozovnico oziroma elektronsko letalsko vozovnico ali vstopnim kuponom) in osebnim dokumentom. Imeni na potovalnem in osebnem dokumentu se morata obvezno ujemati, saj v nasprotnem primeru potnik ne bo upravičen do brezplačnega parkiranja. Parkiranje bo brezplačno tudi na mariborskem letališču.

Obnova vzletno-pristajalne steze bo trajala dva tedna.
Obnova vzletno-pristajalne steze bo trajala dva tedna. FOTO: Dare Čekeliš

Poleg transfernih avtobusov do alternativnih letališč bosta prevoze redno opravljala tudi dva ponudnika transfernih prevozov, eden pa le na podlagi naročil. Javni avtobusni prevoz bo na ljubljansko letališče vozil v skladu z običajnim voznim redom. Tako na ljubljanskem kot na mariborskem letališču bodo prevoze v skladu s povpraševanjem opravljali tudi taksisti.

Informacije o letih

Podatki o načrtovanih letih v tem obdobju bodo na voljo na spletni strani in v odhodni avli ljubljanskega letališča. Aerodrom Ljubljana ob tem potnike opozarja, da bodo podatki sicer vsakodnevno posodobljeni, vendar pa ob njih ne bo dinamičnega prikazovanja aktualnega statusa posameznega leta (npr. zamud, pristankov, vkrcanja in podobnega).

Gostinski lokali na ljubljanskem letališču bodo odprti po prilagojenem delovnem času, podobno je tudi s trgovinami in ponudniki rent-a-car storitev. Vsa tovrstna ponudba bo zagotovljena tudi na mariborskem letališču.

Klicni center bo deloval normalno. Potniki bodo lahko vsak dan med 6. in 22. uro poklicali na telefonsko številko 04 20 61 981 ali pisali na info@lju-airport.si, hkrati pa jim bo na voljo tudi informacijski pult v potniškem terminalu.

O prometu na ljubljanskem letališču bodo potnikom vsak dan med 6. uro in polnočjo informacije na voljo na informacijskem pultu, na telefonski številki 02 629 17 90 in elektronskem naslovu stw@maribor-airport.si.

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana bo med prenovo deloval Potniško-prodajni servis (potniški servis in prodaja vozovnic), ki bo na voljo na telefonski številki 04 259 42 45. Za splošne letališke informacije (prihodi/odhodi) na Letališču Maribor potniki lahko pokličejo na  02 62 91 790. Potniško prodajni servis (potniški servis in prodaja vozovnic) bo od 6. aprila 2010 deloval tudi na letališču Maribor.

Adria Airways bo tovor med obema letališčema prevažala s tovornjaki. Za sprejem posebnih vrst tovora na letala se je treba dogovoriti vnaprej. Podrobnejše informacije na 04 259 44 06.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
02. 04. 2010 18.22
mal bo treba potrpet.......varna vzlet/pristajalna steza je najb pomembna......
grobi
02. 04. 2010 17.57
evo z jezika si mi vzela!!!Se popolnoma strinjam s tabo!Drgač je zame še kr Brnik ne pa ...
Manndy
02. 04. 2010 17.08
To je letališče Brnik, nikoli ni bilo Ljubljansko še manj pa nekega Pučnika.