Slovenija

11 ur razprave, a malo novega

Ljubljana, 09. 09. 2008 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Poslanci so na izredni seji o patrijah po enajstih urah razprave podprli vse predlagane sklepe. Janša je afero označil za poskus preusmerjanja pozornosti od tajkunov.

Za sprejetje sklepov je glasovalo 41 poslancev, proti jih je bilo 11.

Izredna seja o nakupu oklepnikov se je po enajstih urah razprave končala. Poslanci so po pričakovanju podprli vse sklepe, ki jih je predlagala koalicija. Tako so ugotovili, da je bila izbira oklepnikov z javnim razpisom pravilna, da naj policija in tožilstvo nadaljujeta preiskavo v zadevi Patria in da naj se pogodba o nakupu oklepnikov prekine, če bo potrjen sum korupcije. Dodali pa so še en sklep. Predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa so pozvali, naj v 24 urah dokaže navedbe iz finske oddaje Resnica o Patrii, ali pa odstopi.

Koalicija in opozicija ostajata na nasprotnih bregovih

Za trditve finske televizije, ki je premiera Janeza Janšo obtožila prejema podkupnine, ni nobenih dokazov, so si enotni poslanci koalicijskih strank SDS, NSi, SLS in DeSUS. Stranke opozicijo obtožujejo politično motivirane afere in nabiranja volilnih točk. A tudi opozicija ne ostaja dolžna, saj enakega početja obtožuje koalicijo, predvsem Janševo SDS.

Tako je poslanka SDS Eva Irgl prepričana, da levica ne premore voditelja, ki bi verodostojno pariral prvaku SDS Janši, zato si zmišljuje afere, s katerimi bi pridobili glasove volivcev. "Če ne gre z argumenti, gre pa z aferami," pravi poslanka, ki tudi poziva Milana M. Cvikla, naj postreže z dokazi in ne ostaja le pri besedah. Poslanski kolega iz SDS Branko Grims pa verjame, da je "panika na strani tranzicijske levice", saj se je spravila v slab položaj. "Nihče nima pravice blatiti naše države z razširjanjem neresnic," je poudaril in dodal, da "bo na teh volitvah šlo za vrednote".

Poslanec SD in nekdanji predsednik parlamentarne komisije o nakupu oklepnikov Milan M. Cvikl odgovarja, da v oddaji finske televizije ne nastopa le on, pač pa več slovenskih državljanov, pa tudi nekdanji vodilni na Patrii, ki so bili zaradi afare že odstavljeni in se znašli tudi sredi preiskave finske policije. Vse to po Cviklovem mnenju dokazuje, da je do podkupovanja prišlo. Razprava se mu zato zdi odvračanje pozornosti. "Če bi bil posel res transparenten, potem na Finskem ne bi bilo aretacij," poudarja Cvikl. Rudolf Moge iz LDS pa je izrazil prepričanje, da "ima Slovenija nezrelo oblast, ki tone v korupcijo". Po njegovem mnenju bi moral parlament Cviklu pustiti, naj vodi preiskovalno komisijo o nakupu oklepnikov. "Osebno menim, da je oddaja o Patrii narejena tako, da državljane Finske seznanja, kaj dela državno podjetje, ki tone v korupcijo," je še dejal.

Janša: Na pogodbo nisem vplival

Janša pravi, da so argumenti o podkupovanju trhli.
Janša pravi, da so argumenti o podkupovanju trhli. FOTO: POP TV


Predsednik vlade in SDS Janez Janša je še enkrat dejal, da "vlada in premier nista odločila niti razpravljala o nakupu oklepnikov“. "Preden je minister podpisal pogodbo, me je z njo seznanil. Na pogodbo nisem vplival,“ je dejal Janša in še enkrat zanikal, da bi poznal Walterja Wolfa. Janša je dejal, da je novica finske televizije o pokupovanju v poslu s Patrio spemenila tok dogodkov v Sloveniji. "Namesto, da se pogovarjamo o tem, kako bolje živeti, se ukvarjamo s tem, ali sem prejel podkupnino,“ je dejal. Sicer ne verjame, da je bila celotna afera organizirana. "Je pa nekaterim všeč, da se je kar naekrat pozornost od prevzemov preusmerila na razpravo o korupciji," je prepričan Janša.

Ne morem dokazati, da sem nedolžen, ker niti ne vem, česa sem obtožen. Janez Janša

Janša tudi upa, da bodo protikorupcijsko klavzulo preučevali pravniki in ne filozofi. "Če bomo prekinili pogodbo in se nato dokaže, da do korupcije ni prišlo, se bomo soočili s tožbo. Lahko prekinemo pogodbo, toda tisti, ki boste to zahtevali, morate s svojim premoženjem pokriti stroške tožbe. In ne da bomo to plačevali z davkoplačevalskim denarjem,“ je povedal Janša. "Naredimo uslugo tej državi in zaključimo to zadevo,“ je še dejal Janša.

Sledil mu je minister za obrambo Karl Erjavec, ki je ponovil že znano stališče, da je posel s Patrio potekal transparentno. Povedal je, da Sistemska tehnika toži MORS, ker pismo o nameri, ki ga je s Sistemsko tehniko podpisala vlada LDS, ni realizirano. Hkrati je Erjavec opozicijo obtožil zavajanja, zlasti naj bi to počeli v LDS. Zanikal je, da bi slovenske davkoplačevalce oškodovali za 50 milijonov evrov, kolikor naj bi preplačali posel s Patrijo.

Huda malomarnost ali naklepno dejanje?

Policija je v spročilu za javnost zanikala, da bi objavili seznam oseb, s katerimi želijo finski preiskovalci opraviti pogovore. Kot zatrjujejo, iz kriminalistične preiskave ne odtekajo zaupne informacije, kot to trdijo finski novinarji. Prav tako poudarjajo, da sodelovanje s finskimi preiskovalci poteka korektno.

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je povedal, da je notranja preiskava pokazala, da je pri neodgovorjeni depeši avstrijskega Interpola lahko šlo za hudo malomarnost ali za naklepno dejanje. Na zamudo pri odgovoru slovenskega Interpola se je odzval tudi že generalni direktor policije Jože Romšek, ki pravi, da gre za "nedvomno ugotovljeno napako", ki pa se ji po njegovem mnenju v tem trenutku pripisuje prevelika pozornost. Romšek je tudi dejal, da bo odgovor na vprašanje, ali je pri dolgo neodgovorjeni depeši avstrijskega Interpola šlo za hudo malomarnost ali za namerno dejanje, ugotovil preko notranje preiskave v policiji. Kot je dejal, je odpovedal mehanizem kontrole nad delom posameznih uradnikov. Dodal je tudi, da bodo zaradi zamude ukrepali proti dvema osebama, ki bosta takoj umaknjeni z delovnih mest. Kot poroča SVET na Kanalu A, je eden od dveh tudi direktor slovenskega Interpola Dušan Kerin. Proti njemu in še enemu uradniku bodo uvedeni tudi disciplinski postopki, morebiti celo kazenski postopek. Romšek je pojasnil, da je od direktorja uprave kriminalistične policije že zahteval, da ukrepa zoper posameznike in da z ugotovitvami nadzora seznani njegov ožji kolegij.

Kos že lani vedel za depešo?

Mate je na izredni seji v DZ pojasnil, da je v ponedeljek izvedel, da je o zadevah povezanih z depešo, lani spomladi vedel predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. "Vodja oddelka v slovenskem Interpolu je depešo avstrijskega Interpola odredil eni od uradnic Interpola, nato pa v zelo kratkem času prerazporedil to nalogo na nekega drugega uradnika. Tudi vse ostale depeše so bile shranjene pri tem uradniku. Ves spis je bil lepo urejen, zgodilo pa se ni nič," je povedal minister.

Erjavec je povedal, da Sistemska tehnika toži MORS, ker pismo o nameri iz leta 2004 ni realizirano.
Erjavec je povedal, da Sistemska tehnika toži MORS, ker pismo o nameri iz leta 2004 ni realizirano. FOTO: POP TV

Povedal je, da je Kos lansko pomlad klical direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Andreja Plausteinerja. Kos pa naj bi, kot pravi minister, Plausteinerja spraševal o denarnih tokovih iz Lichtensteina in iz Avstrije ter o potencialnih sumih korupcije. Minister meni, da je zelo zanimivo, da v sistemu policije depeša ni šla nikamor, "nekdo drug pa je razpolagal z nekimi konkretnimi podatki, kakšni zneski naj bi se kam nakazovali". Kot je še zatrdil, urad za preprečevanje pranja denarja za preverjanje kakršne koli transakcije doma ali v tujini potrebuje utemeljen sum in pisni predlog, tega pa po Matejevo ni bilo. "Hitro pridemo do točke, da morda ni šlo za malomarnost," je dejal minister. Drago Kos Mateju odgovarja, da je to le odvračanje pozornosti od milijonskih podkupnin.

Na navedbe Mateja o tem, da je Kos kontaktiral Plausteinerja se je tudi slednji odzval. "V zvezi z navedbami ministra, ki naj bi imele podlago v poročilu policije, ugotavljamo, da so neresnične, zlonamerne in da so bile v poročilu navedene brez kakršnekoli osnove. Urad lahko začne obravnavo določene zadeve tudi na podlagi obrazložene pisne pobude, ki mu jo lahko podajo pobudniki, navedeni v 60. členu Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Urad je v mesecu avgustu 2007 od enega izmed zakonsko določenih pobudnikov pobudo v zadevi Patria prejel in jo korektno in strokovno nadgradil s podatki, ki jih je pridobil zakonito, na podlagi pooblastil, ki mu jih daje Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma," je zapisal v izjavi za javnost. Kot še pravi, bodo preučili tudi, ali bodo ukrepali zoper osebe, ki so namerno in zavestno v poročilu policije navedli lažne podatke in s tem zavedli tudi ministra.

Mate je zavrnil tudi očitke, da naj bi zaviral preiskavo. Je pa ob tem dejal, da so ugotovili, da je Kos dokumente predajal finski policiji in jim razlagal "nekatera dejstva". V Sloveniji imamo po Matejevo zakon, ki govori o tem, da so uslužbenci državnih organov o sumih kaznivih dejanj nemudoma dolžni obvestiti policijo. Kos po besedah ministra tega ni storil, niti takrat, ko so ga k temu pozvali, pač pa je policija, kot je dejal, sama zasegla dokumentacijo. Kot je še povedal, je tudi višje državno tožilstvo od poslanca SD in tedanjega predsednika preiskovalne komisije Milana M. Cvikla zahtevalo predajo dokumentacije, vendar je komisija to tožilstvu predala šele po tretjem dopisu.

'Teorija zarote ne vzdrži'

Opozicijske stranke LDS, SD in Zares so se na skupni novinarski konferenci strinjale, da je DZ neprimeren prostor za razpravljanje o aferi Patria, prav tako so prepričani, da predvolilni čas ni najbolj primeren za take razprave.

Cveta Zalokar Oražem iz Zares je dejala, da je teorija zarote, ki jo je predstavil minister Mate, malo verjetna. "V tej zadevi je veliko nelogičnih stvari. Imamo pa premalo časa,“ je dejala. Glede sklepov, katere bi DZ danes moral sprejeti, je povedala, da vsebujejo besedne manipulacije. "V Zares menimo, da policija in tožilstvo doslej nista delala intenzivno,“ je povedala. V Zares predlagajo spremembe protikorupcijske klavzule v pogodbi o nakupu patrij, s katerimi bi kot razlog za odstop od pogodbe šteli že utemeljen sum, da je prišlo do poskusa korupcije. Če vlada in koalicija sprememb ne bosta podprli, bo to za predsednika Zaresa Gregorja Golobiča potrditev sumov o spornih ravnanjih. "Zunanji minister Rupel naj preneha izkoriščati slovensko diplomacijo v osebne in strankarske namene,“ je še pozvala Zalokar Oražmova. Rupel odgovarja, da zgolj opravlja svojo dolžnost in varuje ugled in interese države.

Opozicija na začetku zahtevala prekinitev seje

Miran Potrč je v imenu Socialnih demokratov (SD) povedal, da bi bilo treba sejo preložiti, saj je gradivo, na podlagi katerega bodo razpravljali, zastarelo. Predlagal je tudi prekinitev razprave, vse dokler ne bo seznam gradiva popolnejši. Jožef Školč iz stranke LDS je dejal, da predlagano gradivo ni zadostno, da bi danes lahko razpravljali o tako pomembni zadevi. Zmago Jelinčič iz SNS pa je dejal, da se stvari morajo razčistiti. S tem se strinja tudi Jože Tanko iz SDS. "Cviklova preiskovalna komisija ni uspela razjasniti stvari. Predsednik komisije pa je bil globoko vpet v posel,“ je dejal Tanko, ki meni, da je treba pred volitvami razčistiti in končati to zgodbo.

Janša zanika obtožbe.
Janša zanika obtožbe. FOTO: POP TV

Po glasovanju je predlog opozicije, da se seja zaključi, padel. Že včeraj je opozicija gradivo za izredno sejo označila kot nevredno razprave. "Na člankih iz leta '96 in '97 ne moremo verodostojno razpravljati o poslu, ki teče od leta 2004 dalje. Večina teh zadev se tako odvija po letu 2006, večina zadev, ki bi jih morali obravnavati, pa šele nekaj dni,“ je včeraj ocenila Cveta Zalokar Oražem.

Sklepi, ki naj bi jih sprejeli

S prvim izmed štirih sklepov, ki naj bi jih na izredni seji sprejeli poslanke in poslanci, naj bi DZ ugotovil, da je ministrstvo za obrambo postopalo pravilno, ko je izvedlo mednarodni razpis za nakup osemkolesnih oklepnikov.

Prav tako odbor parlamentu v sprejem predlaga sklep, s katerim DZ izraža podporo tožilstvu in policiji, da skladno s svojimi pooblastili in v sodelovanju z mednarodnimi institucijami nadaljujejo intenzivno preiskavo sumov o korupciji pri nabavi osemkolesnih oklepnikov in jo čim prej uspešno dokončajo.

DZ naj bi na predlog odbora danes sprejel še sklep, s katerim parlament ministrstvo za obrambo poziva, da v primeru prvega potrjenega suma korupcije nemudoma uporabi protikorupcijsko klavzulo in prekine dobavo oklepnih vozil 8X8 ter sklep, s katerim DZ vlado poziva, naj mu posreduje poročila o preiskavi, ki jih je zahtevala od policije in tožilstva.

Odgovor Urada vlade za komuniciranje na oddajo Resnica o Patrii

KOMENTARJI (1967)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vemo
11. 09. 2008 22.52
Ko poslušam tele se spomnim na sliko v pisarni na kateri je bila narisana velika šefova rit v katero se tišijo njegovi podrejeni . Predstavljam si daje rit J v njo pa se tišijo m z R na čelu (da nebo pomote šefu je bilo ime Junko mehaniki pa z Rumanom na čelu ) oprostite za pravopisne napake vendar ne najdem radirke
resslovenka
11. 09. 2008 15.14
Exim, dragi Tega pa ne vem. In kako se imenuje ZŠ po novem? lp jaz zgaga
exim@t-2.net
11. 09. 2008 13.48
resslovenka: zakaj se Zlatko Šetinc v Dnevniku ne podpiše s pravim imenom, pač pa psevnonimom? Ti zaga!
resslovenka
11. 09. 2008 09.17
Sem gledala to famozno maratonsko sejanje. Mi je šlo na bruhanje, vse izrečeno smo že tolikokrat slišali, da sploh ni več zanimivo. Kot po navadi veliko besed, malo dejanj, rezultat pa enak 0. Sama obtoževanja, zahteve po argumentih in dokazih. Skratka preveč časa in denarja za takšna obračunavanja. Bi rekla, da so vrgli v javnost kost po sistemu: Kruha in iger! Kako zelo podcenjujoče za davkoplačevalce. Na dom dobivmo desničarsko glasilo Expres. Ali mi lahko kdo pove zakaj se pisci (predvsem tendecioznih) člankov pod svoje umotvore ne podpišejo?
jain
10. 09. 2008 22.41
zame pa tale jj ni nic naredil v teh 4 letih - strasenje z reformami, da moramo potem biti hvalezni, ker jih ni realiziral? no, razen v tisem delu, ko se bogatim znizajo davki na racun srednjega sloja. razpad javnega zdravstva in solstva? jah no, sej so vsi isti, ampak zdaj sem empiricno ugotovil da je ij se hujsi.
zakretene
10. 09. 2008 21.49
Iz Vrhovnega štaba v Murglah so na CKju sprejeli sklep, da se nemudoma prepove uporaba inkriminirane črke J. Iz Belorusije so od Lutkašenkota že poslali pismo podpore bratski partiji v boju proti liberalnim elementom.
Lahka konjenica
10. 09. 2008 21.47
jain: Kaj je Janša bil nas sedaj ne zanima. Če tebe, ne vem, mene ne. mene zanima kaj je naredil v teh štirih letih. Več kot levica, sedanja opozicija. Toliko.
punca08
10. 09. 2008 21.10
Dejan Kaloh zapušča mesto vodje pisarne poslanske skupine, ker noče sodelovati pri svinjarijah in tako umazani predvolilni kampanji, ki jo fura Sašo Peče, samo da se zruši Janeza Janšo
jain
10. 09. 2008 20.04
a pri jjanši pa tista komunistiična podlaga ne šteje? Meni se zdi, da se mu je kar dobro v podzavest usedla... Potem pa ven udari, tako kot zdajle pri diktiranju finskih medijev... Kar ne razume, da s tem šele žaili našo "demokracijo" in ugled... Aja pa še to: Janši sploh ni ime Janez, na uradno na osebih dokumentih je Ivan... Janez je najbrž njegov "pošteni" dvojček... Ivan pa incognito packarije dela...
ivan.vindis@gmail.com
10. 09. 2008 18.59
punca08, ja vsak na svojem nivoju :)) JJ se spusti tako nizko, da pristane na intervju z novinarko/voditeljico za porno zvezdnike, Kresalova pa tako ali tako že leta hodi v cerkev pa bo tudi v prihodnje, ne glede na volitve :)
ivan.vindis@gmail.com
10. 09. 2008 18.58
punca08, spiš, vmes je že prišlo do demantija vsega skupaj :) drugače pa JJ ima očitno toliko pameti kot nek porno zvezdnik, zato so finci tudi ocenili, da mu nima smisla poslati koga drugega, kot novinarke, ki zmorejo postavljati in procesirati vprašanja z nekimi porno zvezdniki :)
punca08
10. 09. 2008 18.51
Malasutra, še vedno opletaš s tem - s kom je g. Janša govoril. S komer hoče - saj ga ni povabila v sporno oddajo, ali v bordel. Janša govori z vsakim - ne glede na položaj in raso. Je pač kulturen in olikan - medtem, ko levičkarji niste. Kresalka npr. je še v cerkev začela hodit, da si pridobi glasovalce. A to je pa ok? aaaaaaaaaaaaaa
punca08
10. 09. 2008 18.49
KAKO VOLITI, ČE NA DAN VOLITEV NE MORETE GLASOVATI NA VOLIŠČU? ALI ČE KOGA NE BO DOMA Državljanke in državljani Republike Slovenije, ki na dan volitev ne morejo glasovati na volišču (zaradi bolezni, odsotnosti, tujine...), imajo pravico, da to storijo na predčasnem glasovanju, po pošti ali na domu. Predlagamo, da se kljub raznim morebitnim zadržkom na dan volitev udeležite glasovanja. GLASOVANJE PO POŠTI Volivci, ki na dan volitev ne bodo v kraju svojega stalnega prebivališča, ker so npr. v bolnišnici, lahko glasujejo po pošti v volilni enoti, v kateri je njihovo stalno prebivališče. Po pošti lahko glasujejo tudi oskrbovanci domov za starejše, ki nimajo stalnega prebivališča v domu, osebe, ki so na zdravljenju v bolnišnicah oz. so v zdravilišču, ter osebe, ki so v zaporu oz. priporu, če to sporočijo okrajni volilni komisiji najkasneje deset dni pred dnem glasovanja, torej najkasneje do četrtka, 11. 09. 2008. Poseben obrazec, s katerim se obvesti okrajno volilno komisijo o namenu glasovanja po pošti, lahko dobijo tudi v teh ustanovah (domovi za starejše, bolnišnice...), ki nato izpolnjene obrazce posredujejo okrajni volilni komisiji. Oseba, ki želi glasovati po pošti, prejme od volilne komisije poleg glasovnice tudi volilno karto, ki jo v ovojnici skupaj z glasovnico vrne na naslov volilne komisije. Ovojnica mora biti odposlana na sedež okrajne volilne komisije (poštni žig) pred dnevom glasovanja Instruktivni obrazec za napoved glasovanja po pošti ter naslove okrajnih volilnih komisij najdete na spletni strani www.dvk.gov.si.
punca08
10. 09. 2008 18.48
KJE SO PODATKI O PEČETOVI GOLJUFIJI - 24 UR JIH JE UMAKNIL. SE KOGA BOJIJO?
melanhonija
10. 09. 2008 18.29
Včeraj enajst ur prepira zaradi oslove sence v parlamentu (saj problema s čvekanjem pač ne rešiš), danes pa nadaljevanje tukaj s komentarji. Saj bi človek večkrat kaj kometiral, če ne bi s tem prišel v družbo samih prepirljivcev (se opravičujem redkim posameznikom, ki podajajo resne komentarje). Ne glede na to, kdo je grešni kozel in kdo nedeložna žrtev (ha, kakšna oznaka za politike), takšne afere kažejo na zelo nizko stopnjo politične zrelosti politikov tako na desnici kot na levici. Še nikoli nisem bila bolj v dvomu, koga voliti, vem samo, da Janševe stranke ne, pa ne zaradi afere Patria, temveč zaradi celotne situacije v Sloveniji.
Lahka konjenica
10. 09. 2008 18.03
Sedaj sem poslušal predvolilno soočenje parlamentarnih stran, ne vseh tri so manjkale in sicer: SNS, LIPA in ZARES. Bili pa so: Jože Tanko - SDS, ki je zelo lepo govoril in pošteno govoril. Stoji za svojimi besedami. Breda Pečan - SD, ki ni nič povedala, samo govoričila in govoričila, pa nič povedala, pa tipično za osebo iz stranke SD, ki nič ne povejo, samo govoričijo. Jakob Presečnik - SLS, lepo govoril po resnici. Stoji za svojimi besedami. Aleš Zalar - LDS, ki je govoril ze lepo v leporečju, a za temi besedami ni nič pravega. Govoril je verjetno s figo v žepu. Pa še predstavnici NSI in DESU-sa. Oddaja je voditelj lepo speljal, strankarski kandidati in kandidatke so povedali vsak po svoje in asicer kolikor mu pamet pusti. Rni znajo, drugi ne morejo, tretji nočejo. Tako je pač. SLS,SDS, NSi in DESUS odlični LDS in SD - čis6to zanič. Puhle besede, kot so njihova puhla dejanja enih že več kto šestdeset5 let, drugih pa 18 let na 45 podlage. Toliko o tem.
vetlan
10. 09. 2008 17.11
upam, da niso pozabili po seji skupaj skočiti na pivo. To ni evropska država, ampak domači bordel. Sicer državo naredijo državljani. Pa se zamislite dragi volilci.
buzicuzi
10. 09. 2008 16.08
ZENSKI DEL VOLILNEGA TELESA BI RAD VEDEL KAKŠNEGA MA BORČI THE BARBIE. VERJETNO BI BLO RAZOČARANJE PRECEJŠNJE, KO BI UGOTOVILI DA IMA SAMO ŠKOLJKICO HA HA HA
Lahka konjenica
10. 09. 2008 15.54
Ali mi lahko kdo pove, kje je bil Pahorček med včerajšnjo sejo? Je bil na balkonu in gledal Cvikla, kako je zavijal z očmi? Gledal, kot da bi mu kdo mater ubil? Kje ate ba bili vi včeraj med sejo? Ste pregledovali poslankam genitalije? Zelo lepo od vas? Bojo dobile vaše glasove? Mislim na pregled genitalij levim poslankam iz opozicije! Toliko.
Lahka konjenica
10. 09. 2008 15.37
malasautra Kakšnega imša pa ti? O sebi ne poveš nič, samo Janšo sprašuješ? packon jeden. da te ni sram. Raje podji dol z neta, kot da klatiš neumnosti ali pa komentiraj strani pod imenom Erotika. Tako, da veš, kam sodiš ti!