Slovenija

'Delali bodo stari in iztrošeni'

Ljubljana, 06. 08. 2010 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mira Matković/STA/D.L.
Komentarji
164

Sindikati: Si predstavljate 65-letnika na gradbenem odru, kjer opravlja težka fizična dela? Vlada namreč vztraja: za starostno pokojnino bo treba izpolniti 65 let starosti ne glede na spol. V GZS so za.

Upokojenca
Upokojenca FOTO: Reuters

Vlada je včeraj zvečer socialnim partnerjem poslala najnovejši predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V predlogu je zapisano, da bomo šli v pokoj s 65. letom ali pa s 43 leti delovne dobe za moške in z 41 leti za ženske. Sicer pa imajo socialni partnerji do konca avgusta čas za pripombe. Toda: če bo vlada ocenila, da te niso konstruktivne, bo predlog v začetku septembra pripravila za obravnavo v Državnem zboru.

Na novi osnutek zakona so se že odzvali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Tako je njihov sekretar Milan Utroša dejal, da se je vlada odločila, da bodo delali stari in iztrošeni, mladi pa bodo na zavodih za zaposlovanje. ZSSS je predlog tako odločno zavrnila. Njegov kolega Andrej Zorko je dodal, da vlada skupaj z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve očitno ne odstopa od koncepta pokojninske reforme, ki je socialnim partnerjem že bil predstavljen.

Sicer pa so komentirali tudi stavek, da bo vlada upoštevala le konstruktivne pripombe. "Konstruktivni predlogi so tisti, ki se skladajo z njihovim konceptom,“ je dejal Utroša.

Če bo ta predlog zakona sprejet v DZ, pa se zagotovo obeta že napovedani naknadni zakonodajni referendum. Ta pa naj bo po besedah Utroše tudi zaupnica vladi. Tako se bo vlada neposredno soočila s svojimi volivci in ne le s sindikati. "Če vlada noče voditi dialoga z nami, naj ga potem vodi z ljudmi,“ je razložil in dodal, da naša družba prehaja v smer, ko sta temeljni vrednoti profit in pohlep.

Kaj predlagajo sindikati?

Kaj je Robin Hood davek? Davek na finančne transakcije. Gre za davek v višini 0,05 odstotka, ki bi se plačeval na vsako finančno transakcijo. Sprejeli sta ga že Francija in Belgija, že v preteklosti pa je predsednik ZSSS Dušan Semolič dejal, da bi ga morale upoštevati vse države EU.

Sindikati ostro zavračajo predloge vladne strani, saj pravijo, da bodo obremenili najšibkejše, ljudje bodo izčrpani, mladi brezposelni in podobno. Zato so že v preteklosti opozarjali, da je treba poiskati nove oziroma druge vire polnjenja pokojninske blagajne, ne pa da vlada le prelaga težave. "Predlagali so namreč sistem, ki le odloži sedanji problem pokojninske blagajne,“ je dejal Zorko.

Prav tako poudarjajo, da je treba obdavčiti luksuz, sprejeti Robin Hood davek in drugo. Predlagajo tudi, da država stimulira tiste ljudi, ki zmorejo in želijo delati dlje. Tiste, ki pa ne zmorejo, naj ne kaznuje.

Prav tako opozarjajo, da se bomo v primeru, da bo vladni predlog sprejet, soočili z obremenitvijo bolniške blagajne. Starejši bodo namreč čutili zdravstvene težave, z njimi pa bo več bolniških.

Kaj predlaga vlada?

Predstavniki sindikatov in vlade na pogajanjih
Predstavniki sindikatov in vlade na pogajanjih FOTO: Blaž Garbajs
Nove pogoje za upokojitev bodo uveljavljali postopno, predvideva besedilo.

Po predlogu bo torej treba za starostno pokojnino izpolniti 65 let starosti ne glede na spol. Tisti od staršev, ki je skrbel za otroka oziroma otroke, bo lahko izkoristil časovni bonus za starševstvo v dolžini največ do dveh let – po osem mesecev za enega otroka.

Pravico do starostne pokojnine po predlogu pridobi tudi moški, ki je brez dokupljene dobe dopolnil 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe, oziroma ženska, ki je brez dokupljene dobe dopolnila 58 let starosti in 41 let pokojninske dobe.

Spomnimo na že znana stališča

Že konec julija so sindikati napovedali, da bodo v primeru sprejetja takšne vsebine organizirali naknadni zakonodajni referendum. Sindikati namreč predlagajo, da bi morala biti starostna upokojitev brez odbitkov možna pri 60 letih, pri čemer bi bilo za moške dovolj 40 let delovne dobe, za ženske pa 38.

Delodajalci so za reformo, toda opozarjali so na nujnost ustreznih prehodnih obdobij, da bi lahko delovna mesta prilagodili starejšim delavcem.

GZS: Zdajšnji predlog ugodnejši od marčevskega

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) menijo, da bi morali pokojninski zakon sprejeti čim prej. Zdajšnji predlog je zanje "načeloma ugodnejši" od tistega, ki ga je ministrstvo za delo predstavilo marca, je povedala izvršna direktorica GZS za socialni dialog Tatjana Čerin. Prehodna obdobja so daljša, upoštevan pa je tudi predlog, da delodajalec plača za starejše delavce nižji prispevek, je pojasnila.

Po njenih besedah bi morale biti ob pokojninskih spremembah znane tudi spremembe, ki jih vlada načrtuje na davčnem in delovnopravnem področju. "Delodajalci bodo delavce zaposlovali dlje časa, iz tega naslova pa pričakujejo določene olajšave," je opozorila.

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PREPROSTA
08. 08. 2010 19.22
Prfedlagam - da se vlado in ostale poslance postavi na gradbišče in naj vsaj 5 dni garajo po 10 ur pa da vidimo če bi bili sposobni delat do 65 leta žalostno je da mladim ne dajo možnosti da delajo, da si ustvarijo svojo družino :(((
Tonček Balonček
08. 08. 2010 17.22
Pod čebelarjem in Janšo so se ljudje lepo upokojevali, Pahor ern nadaljuje tradicije komunistov! Če bi volili Janšo, bi bili še v penziji, komunisti bi morali pa delati!
zima10
08. 08. 2010 16.10
Denarja ni-to je dejstvo, zato ga je treba vzeti vsem tistim, ki so spravili podjetja v stečaj, sebi pa nabrali kapital. Ampak, ker imamo takšno zakonodajo, še nihče ni za nič odgovarjal, niti mu ni bilo odvzeto premoženje, pa še takoj odpre novo firmo, pa še država ga zato nagradi. Se mi pa ob vsem tem poraja misel, ob kateri starosti, pa bodo dobili "nezaposljivi" državljani, ki ne bodo dosegli delovne dobe, državno penzijo ?????? Tega vprašanja še nisem nikjer zasledil.
Nicolete
08. 08. 2010 16.05
Tisti kmet, ki je spufal Kmetijo je nikoli ne bo postavil na noge. In nemogoče je pričakovati kaj drugega kot bankrot in propad države dokler bodo rogovili po Slovenskem teritoriju Pahor, Kresalova in Golubič.
ekskluziv.scena
08. 08. 2010 15.52
@Tonček Balonček08.08.2010, 14:25 Sem ti plus pripopal, ampak imam dovolj oklesteno neto plačo. Malce sem sit te "socialne" države.
Nastja77
08. 08. 2010 15.35
nismo vsi v parlamentu v službi kjer se spi za cajtngom v klimatiziranem prostoru in prebavlja dobro in poceni kosilo iz parlamentarne restavracije poglejte potrča kako je ohranjen odkar stoji parlament je on noter in bo dočakal 110 let.Kaj ko bi ga za poskus mal na gradbišče pošibal.
WikiX
08. 08. 2010 15.18
Ukrepi, ki jih je poslušno predlagala Vlada, ne bi delovali niti, če bi bili vsi enaki in bi si to celo iskreno želeli. Ker to niti slučajno nismo, bodo nekateri lenarili ter uživali življenje še dolgo po 65.letu, medtem ko lahko drugi delajo kar hočejo in 100 let, pa bodo le vsak dan malenkost slabše živeli. Kot vemo iz lastnih izkušenj, na to Zakon sploh ne vpliva. Socialistično penzijo, kjer generacije tako skrbijo ena za drugo, lahko naša družba pozabi, med narodom se je nabralo toliko krivic, da nihče več ne bo delal za nikogar drugega, kot le še za sebe in se trudil na vse načine izkoristiti totalitarno diktaturo. Že danes se država iživlja le še nad najšibkejšimi, ko bo tema in prava kriza, šele takrat bo jasno, kdo koga spoštuje in kako se imamo radi. Mi ne delamo revolucije ampak nadaljujejo sedanjost. Toliko o ukrepih Vlade, mi pa že enkrat odrastimo in poskrbimo za lastne ukrepe. Tako bo nekoč eden od teh tudi nova družba, ki ji bo vladala nova oblast, ob drugih spremembah v štali, kot jih je lepo predstavil mac4_m 08.08.2010, 14:52. Predlagam še en ciničen in žaljiv ukrep, sprejmimo Zakon močnejšega in to zapišimo kar v Ustavo.
Tonček Balonček
08. 08. 2010 14.57
Ta problem je nastal zato, ker nam vladajo komunisti! Janša in Vizjak bi vse rešila, le voliti ju moramo in vse bo spet lepo kot je bilo nekoč v Jugoslaviji!
mac4_m
08. 08. 2010 14.52
politično-tajkunsko-sodno-bančno-forumska naveza je pokradla in uničila praktično celotno slovensko gospodarstvo in precejšnji del pokradenega premaknila v tujino. Posledica tega je, da ni močnih podjetij, ki bi vplačevala v pokojninske sklade. Sprejem tega zakona je poskus taistih ljudi, prikrajšati slovence za pokojnine. Sami namreč zelo dobro vedo, da ljudje ob večtisočih uničenih podjetjih ne bojo imeli kje delati in tako ne bojo dosegli polne pokojninske dobe. Že enostaven izračun kaže, da, če bi se pokojninske prispevke vlagalo v banke, bi se ti samo preko obresti obrnili in omogočali upokojencem zelo dostojno življenje. Seveda pa so bile in so banke prezaposlene z tajkunsko-politično-sodno-forumskim načrtom za dokončno krajo še tistega, kar je ostalo. Gospoda sistematično uničuje lasten narod na račun lastnega okoriščanja. Seveda pa slovenci vse to dobro vidimo in vemo, in vsako blefiranje je bob ob steno. Pač za slovence ta lastnina nikdar ne bo privatna, ne glede ali je tu ali v tujini. Ta lastnina je sad usklajene in dogovorjene kraje in vprašanje je, koliko prihodnosti bo še preteklo, da si slovenski narod to lastnino povrne in kaznuje vse vpletene. Vaša oblast ne bo večna, prihajajo krize, prave krize, ne namišljene in ne samo slovenija, celoten svet se bo očistil tistih, ki imajo večvrednostne komplekse in ki si prilaščajo tisto, kar jim ne pripada....
periot
08. 08. 2010 14.43
Vsi vemo kje bi se lahko denar vzel,od davka na luxus?
periot
08. 08. 2010 14.42
masej človek lahko dela če je zdrav ko si pa bolan pa drugače razmišljaš,je pa odvisno kaj delaš recimo v parlamentu lahko sediš do smrti v proizvodnji pa tako prej zboliš!
Tonček Balonček
08. 08. 2010 14.25
Kjue vttzeti, neto plačo pač zmanjšaš. Če nam je ratalo uvesti dodatno zdravstveno zavarovanje, v katerega je vključenih 95 odstotkov zavarovancev, bomo pa ja lahko dodali še teh nekaj deset EUR za penzijo. Če vsako leto vplačaš po 5oo dodatnih EUR, je to v 35 letil za par let penzije plus obresti seveda. Kako je DEMOS mirne duše upokojil par deset tisoč ljudi, pošenkal stanovanja za po 10.000 mark in izplačilo penzij v enem eltu premaknil za en mesec naprej, tako da so ljudem praktično vzeli eno pokojnino, pa smo še dane s navdušeni nad tisto prvo demokratično krčansko vlado! Če smo pa tako neumni, da s enavdušujemo nad 100 EUR dodatka, dvema brezpčlanikoma in brezplačnimi obroki dijakom (vse seveda zapade v plačilo naslednikom ali nikomur), potem smo pa ersnično družba brez upanja na sproščeno bodočnost! Poglejte samo, kaj so ti sproščeni kadri napravili iz medijev, predvsem RTV-ja, ki je postal totalno razsulo in jama brez dna in programa ter produkcije. Geranda bi se moral skriti v najgloblje brezno, takšno sramoto je zapustil za seboj!
ekskluziv.scena
08. 08. 2010 13.18
@Tonček Balonček08.08.2010, 11:59 Ampak, potem je potrebno nekje odvzeti.
Tonček Balonček
08. 08. 2010 11.59
Prispevno stopnjo naj dvignejo za par procentov, pa bo stvar reena.
timering
08. 08. 2010 11.23
masej 08.08.2010, 08:19....še več takih kot si ti!!!!in SLOVENIJE čez par let res več NI!!! pojdi v parlement jim ritke skup stiskat...kk lahk rečeš evropa..še plač nimamo takih kot v evropi zravn najbolj obdavčen delavec v kao evropi...mislim pojdi nekam s tvojimi pristaši Pahorjem Kresalovo itd...
Nicolete
08. 08. 2010 10.08
Drugače je pa zbornica kot tisti pes, ki ga nahranič za zahvalo ti pa posirje dnevno sobo in zgrize naslonjač.
ekskluziv.scena
08. 08. 2010 10.06
Preverite samo, koliko ljudi je v upravi SV. Vsi bodo imeli penzije čez 1000 evrov. Da ne naštevam dalje...
Nicolete
08. 08. 2010 09.56
Likvidacija Gospodarske zbornice ter napotitev zborničarjev na trg dela kjer bi zaslužili prvi cent na pošten in zaslužen način bi na Slovenskerm prostoru povzročila pravi gospodarskli BUUM.
masej
08. 08. 2010 08.19
Mislim da po celi evropi delajo do65 leta starosti in tudi mi ne moremo biti izjema.Sindikati se zgovarjajo na brezposelnost mladih ja država jih preveč ščiti tako da lahko študirajo v nedogled.Če bodo študirali do 27 leta nikakor ne morejo do 65 leta napraviti 43let delovne dobe.tukaj naj sindikati malo razmislijo potem pa naj govorijo o brezposelnih v mladini.Jaz bom ravno tako naredil več kot je to bilo treba sedaj pa kaj čmo.Sindikati ne delajo nič drugega kot zavajajo rajo o nekakšnem referendumu naj povejo kaj je dosegel referendum o trgovinah.Tisti denar ki ga bodo zapravili za referendum naj raje dajo v pokojninsko blagajno bo večji učinek.O tistih gradbenih delavcih ko govorijo da se ne vidijo pri 65 na odru pa takole.Pri nas v vasi sta dva penzijonista ki pri 60 še lepo veselo delata ostrešja na hišah pa ni važno ali pada dež ali pa sije sonce,oba imata lepo pavšalno obrt in si lepo služita denar.In prav je tako ne rečem vsi pač nimajo te sreče z zdravjem samo ne smemo metati vse v isti koš.Tako da jaz mislim da bomo morali delati 43let kod zahteva nova reforma.Se pa bojim da bomo morali delati še več če nas bo kdo hotel za delavca kajti z tisto pokojnino ki jo bomo dobili ne bomo mogli dostojno preživeti.Mladi so pa že pokazali kako nameravajo delati za naše penzijone.
ekskluziv.scena
07. 08. 2010 23.15
Preveč je tistih, ki zapravljajo tuj denar. Samo to je.