Slovenija

Primož je imel prav, Anže pa čarobni ključ

Kranjska Gora, 02. 06. 2024 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
41

"Nič ne bom rekla," s stisnjenimi ustnicami reče Meta, ko pohvalimo njen pogum pri izbiri oblačil. Čez pajkice si je navlekla le rožnate kopalke, tako da so roke, ramena in hrbet razgaljeni kljubovali nadležnim dežnim kapljicam nad Kranjsko Goro in le borim 15 stopinjam Celzija na termometru. "Daj no, saj nama bo hitro vroče," jo dregne Primož. Izkazalo se je, da je imel še kako prav.

Ko so se kmalu za tem s poniji, malimi kolesi brez prestav, pognali v hrib, so se vsi zelo hitro začeli počutiti kot v tropih. Kar 1611 se jih je prijavilo, da bodo tokrat skušali osvojiti vrh Vršiča. Toliko je bilo odprtih uradnih prijav in prav toliko je naš najvišji gorski prelaz tudi visok. Nazadnje se je ta številka skupaj s povabljenci še nekoliko povišala, kolesarilo je rekordnih 1669 udeležencev.

Lidija in Dušan sta se tokrat na start podala že desetič. Kar pomeni, da sta se vsakič. "Enkrat sva prijavo zamudila, potem pa sva organizatorjem poslala elektronsko sporočilo, da sva redna udeleženca, zato so se naju usmilili, tako da res lahko rečeva, da dirke nikoli nisva zamudila," se zadovoljno pohvalita.

Tradicije se je držal tudi Primož, ki vsako leto pred 12. ovinek Vršiča postavi kavč in tako dirko spremlja z najudobnejšega sedeža na prireditvi. Tokrat ga je prevzel v Čičarah, kjer je nekdo prenavljal garsonjero, kavč pa ponujal zastonj, če se ga le odnese iz stanovanja. Brezplačni transport pa je nagradil še z dvema pločevinkama piva za popotnico.

Letošnji kavč
Letošnji kavč FOTO: Luka Kotnik

Prireditev Goni Pony je letos praznovala že jubilejni, 10. rojstni dan. Pred desetimi leti se je nenavadne dirke s sloganom "Požen' hudiča na vrh Vršiča" udeležilo dobrih 500 kolesarjev, vsako leto pa je postajala vse bolj priljubljena. Včeraj jih je torej kolesarilo že več kot tisoč več.

Množica udeležencev
Množica udeležencev FOTO: Luka Kotnik

Med njimi je bil tudi Gašper, ki je prav tako praznoval deseti jubilej, kar je dokazovala lesena palica na prtljažniku njegovega ponija, na katero je bilo obešenih vseh preteklih devet štartnih številk. Pravi, da je leta 2018 celo zmagal v ocenjevanju najboljše retro oprave: "Takrat sem bil kmet s kokoško, zdaj pa pač samo še kolesarim," se smeji.

Gašperjeve tablice.
Gašperjeve tablice. FOTO: Luka Kotnik

Goni Pony namreč ni le tekma za rezultat, čeprav jo nekateri jemljejo povsem resno. Denimo serijski zmagovalec Luka Kovačič, ki je tudi letos pokoril vso konkurenco. Štoparica se ustavila pri 43 minutah in 13 sekundah. Kovačič je sicer tudi lastnik rekorda proge, saj je na 1611 metrov nadmorske višine prikolesaril že v pičlih 39 minutah in 39 sekundah.

Luka Kovačič je vodil od vznožja do vrha.
Luka Kovačič je vodil od vznožja do vrha. FOTO: Luka Kotnik

Vsi, ki jih čas ni preveč zanimal, pa so svojo energijo namesto v fizične priprave raje vlagali v stilsko preobrazbo sebe in svojih ponijev. "Poletna maškarada na kolesih," se pogosto sliši kot opis tega dogodka, ki je postal stalnica kranjskogorskega repertoarja dogodkov.  

Družba iz Šmartnega ob Paki si je omislila kričečo rožnato opravo, parodijo na letošnjo Evrovizijo, kot so dejali. Ker so iz ulice Slatine, so se poimenovali Penine, steklenice te mehurčkaste pijače so si pričvrstili tudi na prtljažnike, da bi jih odpeljali s seboj. Andrej pa je doma pobrskal tudi po predalu svoje drage in tam našel lak za nohte, ki se je ujemal z barvo njihovih majic, zato so fantje ponosno razkazovali svoje prste.

Za lepotičenje skrbi tudi Brane. "Bravo, stari," mu poda roko Matevž, nadvse zadovoljen z obliko brade, ki mu jo je brivec v rožnatem krilcu pravkar uredil. "Vem, da je znan frizer v Kranju, zato sem mu zaupal tudi zdaj v teh okoliščinah," se smeji, ko pokaže z roko na razposajeno družbo okoli njega. Fantje so namreč praznovali fantovščino.

Branetov salon
Branetov salon FOTO: Luka Kotnik

Braneta so ob osmih zjutraj pobrali doma, s prevezo na očeh je mislil, da ga peljejo na Obalo. Sicer je res prišel do vode, vendar precej bolj mrzle. Namesto v morje je moral namreč skočiti v gorsko jezero Jasna, potem ga je torej čakalo urejanje udeležencev Goni Ponyja, nazadnje pa je moral tudi sam na kolo.  

Zadovoljna stranka
Zadovoljna stranka FOTO: Luka Kotnik

Udeležba je bila tudi mednarodna. Jens je prišel s prijatelji iz Nemčije. Kot je dejal, imajo klub ljubiteljev ponijev tudi tam, redno se vozijo po Stuttgartu in prirejajo zabave. "Vidimo se čez dva tedna," je pomahal, ko je spomnil na romanje Slovencev, ki se obeta sredi junija. Prav tam bo slovenska nogometna reprezentanca 16. junija odigrala svojo prvo tekmo Eura 2024.

Veseli Nemci
Veseli Nemci FOTO: Luka Kotnik

Viki dela na rehabilitacijskem centru URI Soča, zato je svoje prijatelje oblekel v uniforme medicinskih sester in s seboj vzel tudi vse pripomočke za prvo pomoč. "Gibanje je življenje. Vse tiste, ki ne morejo, vračamo v aktivno življenje," je izpostavil pomen svoje službe in prireditve, pri kateri se udeleženci res dodobra razgibajo.

Viki poudarja pomen gibanja.
Viki poudarja pomen gibanja. FOTO: Luka Kotnik

Medtem ko so Kovačič in vodilna druščina šinili mimo kot blisk, so se nekateri pošteno namučili že na poti do prve od 24 serpentin na 13-kilometrski poti do vrha.

"No, pa sva dosegla svoj cilj," se smejita Boštjan in Simon, ko se fotografirata na prvi serpentini, kjer stoji modra tabla z nadmorsko višino (šele) 911 metrov. "Oziroma sva ga že presegla," dodata, ko se poženeta naprej.

Podoben je bil tudi komentar številnih, ki so sopihali ob svojih ponijih, ko v klanec ni šlo več. "Dajmo, dajmo," svoje mimovozeče prijatelje spodbuja četverica navijačev s skulpturo novoletne smrečice na glavi. Med njimi je tudi Damjan na svojem vozičku, ki je lani tudi sam odšel na to pot. "To je bil tak šov, vsi so ga spodbujali, porivali, bila je prava evforija, ko je prišel skozi cilj," se ganjeno spominja Saša, ki je lani tudi sama vozila, letos pa je torej na navijaški strani.

Navijaška
Navijaška FOTO: Luka Kotnik

"Mami, pohiti že," ob Janji steče družinica, ki jo je s transparenti pričakala ob poti. 

"V prvem ovinku sem prehitela celo Robija Kranjca," se pohvali njena prijateljica Polona, ki je svojega 50 let starega ponija dobila od tete. "No, v naslednjem je potem on mene takoj nazaj," se hihita. Bo pa v svojo zbirko seflijev vseeno lahko dodala še tega z našim nekdanjim smučarskim skakalcem.

Nekoliko višje ob gorskem potočku že sedi Gašper in počiva skupaj s svojim ponijem. "Že trikrat sem se udeležil tega, letos pa sem prišel nepripravljen, zato je bolje, da se ne zaženem na silo, da ne bo kaj narobe," modro doda. Varnost naj bo vedno prva, poudarjajo tudi organizatorji.

Gašperjev počitek
Gašperjev počitek FOTO: AP

Polne roke je imel tudi Anže, prostovoljni gasilec, ki je dežural na drugi serpentini. Na poti navzdol gasilci vzdolž celotne trase z vodo iz cisterne škropijo ponije, da se ne bi pregreli, ko skušajo zavirati, pomoč pa so številni potrebovali že na poti navzgor. Tina, ki ji je s ključem zategnil pesto pedala, je bila že njegova šesta ali sedma "stranka". 

Anžetova stranka Tina
Anžetova stranka Tina FOTO: AP

"Nekdo je pedal prinesel s seboj v rokah, da smo ga pričvrstili nazaj, treba je bilo zategniti dve krmili, nekomu je počila zračnica, en poni pa je celo razpadel na pol," je našteval.

Anže na delu
Anže na delu FOTO: AP

Ja, pot navkreber ni naporna le za udeležence, ampak tudi za mala kolesa brez prestav, ki so bila izdelana že pred več desetletji, a še vedno služijo svojemu namenu. S to prireditvijo pa so se vrnila v velikem slogu, živijo svojo drugo pomlad in kradejo srca nostalgikov. 

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc65
03. 06. 2024 15.40
-1
A to maškarado transvestitov bomo gledali se naslednji mesec? Umaknite članek v dobro otrok da ne bodo posnemali teh deb...v
zdravkob
03. 06. 2024 14.58
-2
Slovenci in preoblačenje v ženske. To pri nas šteje za humor.
Resnico ti povem
03. 06. 2024 11.51
+4
Svaka čast vsem, ki se ga udeležite. Zabava za sprostitev, neki takega bi rabili vsi, da se ventil izpusti vsake toliko časa. Bi bili manj zategnjeni.....
kekec9999
03. 06. 2024 11.50
+2
S kavča mi tole deluje kot neka LGBT žurka.....
Banion
03. 06. 2024 11.31
-1
škoda da postaja maškarada. Imam predlog za smelega organizatorja, včasih je bila na vršič motrska dirka, kaj ko bi organizirali dirko na vršič s tomosovimi starodobniki
s6t6n6s
03. 06. 2024 10.54
+1
pa dobr no--a se je folku čist sf...... z temi rozami cunjami al kaj
Blue Dream
03. 06. 2024 10.53
-2
To je pa ratalo tekmovanje tistih ki jim je dolgčas v življenju.Dolgčas pa vemo katerim je
štrekeljc
03. 06. 2024 12.35
+4
Vemo, dolgčas je bedakom. Pametni si že najdemo kaj, da se zaposlimo in še zabavamo zraven.
srecnii
03. 06. 2024 10.21
+1
Vsak ma svoj veselje, sam men je tole za bruhat kako se eni oblečejo...deci pa roza kiklce...vsaj eno normalna stara oblačila z normalnimi barvami ki se spodob za moške in ženske,..in te njihovi telefoni in selfiji....kot da se svet vrti samo zarad njih
VplivnežDaTeKap
03. 06. 2024 10.07
-1
Zares bedni outfiti
gasper111
02. 06. 2024 21.26
+11
Več kot 1611 ljudi polnih dobre volje in pozitivne energije. Atmosfera je nora, tudi slabo vreme nima niti najmanjših šans da to uniči, predvsem pa vse poteka brez kančka negativizma, ki ga nekateri tukaj gor premorejo v izobilju, pa se še niti iz kavča ne premaknejo. Komaj čakam 11. prireditev, da se zopet vidimo na Vršiču.
štajerc65
03. 06. 2024 18.13
-1
Pajo_36
02. 06. 2024 21.22
+14
Ful dobra zabava, cool je bilo, še iz Češke so bili tekmovalci. za une ta pametne: vršič je kar strm, s ponijem brez prestav ni variante, da ne bi hodil malo zraven, ker ne gre pač. Point je da v dveh urah in nekaj prideš gor. S kavča ne bodite pametni, moraš kar trenirat prej, zdej če nisi kak športnik, verjemte mi.
jedupančpil
02. 06. 2024 21.06
-12
vse za reklamo
gasper111
02. 06. 2024 21.41
+8
Daj razmišljaj malo. Kakšno reklamo? A misliš, da je RedBull zaradi tega kaj bolj prepoznaven. Največ od tega ima ravno lokalna skupnost.. hotelirji, gostinci, lastniki apartmajev itd. Tako, da že zaradi tega bi bilo potrebno take prireditve podpreti....ali pa si morda vseeno preveč nevoščljiv. Včasih kar ne dojemam med kakšnimi ljudmi živim.
VplivnežDaTeKap
03. 06. 2024 10.08
-4
Ja tisti ki izdajajo račune so za nas dobri ostali pač ne...
štajerc65
02. 06. 2024 20.16
-6
pa kaj je to reklama za mavricarje?
jedupančpil
02. 06. 2024 21.06
-6
gasper111
02. 06. 2024 21.51
+4
Če ne dojameta koncepta je to vajin problem, itak s tem sama sebe blamirata.
Kucel
02. 06. 2024 19.58
-14
Samo še za denar se gre.
ZeeZee80
02. 06. 2024 18.16
-6
Tole je tudi vsako leto bolj podobno Evroviziji....
presnet
02. 06. 2024 17.55
+13
Carji Vršiča gonijo hudiča :)
Glotar
02. 06. 2024 16.39
-11
vsak tele ma svoj vesele...
ananas7x
02. 06. 2024 19.11
+9
Šac81
02. 06. 2024 16.02
-9
Kovačič pa še eno par naredijo dober trening,ostali so pa itak fb narcisi.Glede na to da 90% tiši pony na Vrsič je malo čudno vse skupaj.Zdaj ali se prlješ ali pa idi peš po planinski na Vršič.Samo potem bi bilo 10 kolesarjev samo vsako leto na prireditvi:))
nemski_ovcar
02. 06. 2024 16.33
+24
Pač vzemi to prireditev za show, zajebancijo, dobro voljo. ...tudi to je danes v tem zategnjenem svetu veliko.
jp20
02. 06. 2024 17.37
+16
Stari dej si dobr preber. Tudi zmagovalec Luka ga je vmes peš tišal. Ne bit pameten s kavča.
Sir Oliver
02. 06. 2024 15.57
-8
Najbolj so trpeli poniji, takoj za njim pa pametni telefončki-beri selfiji. Bruh
Janez Novak 13
02. 06. 2024 15.35
+15
Dobri so! Čestitke vsem. Tudi tistim, ki so peš prišli gor. Jaz se že pri dopisnem šahu zmatram!