Slovenija

Primer Šrot & Bavčar: Klofuta za tožilstvo

Ljubljana, 05. 08. 2010 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V postopku zoper Šrota in Bavčarja so se pojavile prve nepravilnosti – skupina državnih tožilcev je morala po odredbi sodišča urediti papirje v obtožnici. Kot pravijo, so to že storili, na sam postopek pa naj to ne bi vplivalo.

Sodišče je tožilcem vrnilo spis.
Sodišče je tožilcem vrnilo spis. FOTO: POP TV

Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je za 24ur.com potrdila, da ji je Okrožno sodišče v Ljubljani naložilo, naj uredijo listine, ki so jih priložili obtožnici zoper Igorja Bavčarja, Boška Šrota in druge. "Sodišče nam je spis vrnilo in naložilo, da se listine v prilogi kazenske ovadbe popišejo," so zapisali. A dodali so, da so listine v spisu v postavljenem roku že popisali in uredili po odredbi sodišča. "Navedeno na sam postopek nima nobenega vpliva," so zaključili. Listine spisa namreč niso bile kronološko urejene.

Čeferin: 'Šlamparija' brez primere!

Bavčarjevemu odvetniku Aleksandru Čeferinu se vsa ta zadeva zdi sporna. "Šokantno in naravnost sramotno je, da tožilstvo, ki je vložilo neposredno obtožbo v zadevi, kjer tega evidentno ne bi smelo, niti spisa ni uredilo tako, da bi sodišče lahko opravljalo svoje delo. Ta posel opravljam od leta 1992, pa še nisem doživel, da bi tožilstvo tako malomarno ravnalo. Bojim se, da jim je pomemben samo medijski učinek zadeve, tako da so sodišče spravili v izjemno zoprno situacijo, saj bo brez izvedbe preiskave izjemno težko kdaj zaključilo to zadevo. Če bo sodišče ravnalo brez zunanjih vplivov, bo zadevo zagotovo vrnilo tožilstvu z naročilom, da zahteva opravo preiskave," je pojasnil za 24ur.com.

Čeferinu se zadeva zdi šokantna in sramotna.
Čeferinu se zadeva zdi šokantna in sramotna. FOTO: POP TV

Trditev tožilstva, da to ne bo vplivalo na postopek, po Čeferinovem mnenju ne drži. "Tisti, ki jim je bila obtožba vročena, so poskušali videti, česa so osumljeni, pa so jim na sodišču povedali, da spisa ni, kar pomeni, da niso imeli možnosti vpogleda v obremenilne dokaze. Če lahko diplomirani pravnik trdi, da to ne vpliva na postopek, potem se lahko zamislimo nad njegovim poznavanjem zakona in ustave. Očitno je tožilstvo z vložitvijo obtožbe tako hitelo, da se jim je primerila "šlamparija" brez primere in to še kako vpliva na postopek , saj so bile nekaterim obdolžencem že pred formalnim začetkom kazenskega postopka kršene temeljne človekove pravice, kar postavlja pod vprašaj celoten postopek, če zadeva ne bo vrnjena v preiskavo," je še dodal.

Spomnimo ...

Kot je znano, je posebna skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala 19. julija na Okrožno državno sodišče v Ljubljani vložila neposredno obtožnico zoper devet fizičnih in šest pravnih oseb v zvezi s kaznivimi dejanji, ki naj bi jih storili v posredni ali neposredni povezavi z nezakonitimi transakcijami pri izvajanju menedžerskih prevzemov v Pivovarni Laško in Istrabenzu. Kazniva dejanja naj bi bila storjena med letoma 2006 in 2009.

Obtožnica je bila vložena zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin, pranja denarja, pomoči pri zlorabi položaja ali pravic in še nekaterih. Med ovadenimi sta tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.

... in predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.
... in predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. FOTO: POP TV

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poslanka sexs
13. 02. 2011 19.54
KAJ PA SE IMATE VSAJ SODISCE DOBRO VE KAJ DELA VSAJ DOBIVA OD ODVETNIKOV VELIKE PROVIZIJE IN NASVETE KAKO DELO SPELJATI DO KONCA IN NAROD SPELJAT NA REVSCINO
Danijel Fric
09. 02. 2011 20.44
Ja kaj vam je pa naredu, če ima pa tako nedolžen pogled, pa tako šikan je !!!!!!!!
Regijska Skei Ljubljane
07. 02. 2011 13.43
tožilci so elita slovenske politike, samo kakšna elita bo pokazal čas...
periot
05. 09. 2010 14.15
Smrdi, smrdi. smrdi v tej Sloveniji.
Tonček Balonček
06. 08. 2010 09.41
Gre za politični konstrukt proti Bvčarju in Janši!
nefretete
06. 08. 2010 09.11
No, Brezigarca, kje si?
yerbas
06. 08. 2010 08.09
Živela slovenija, ki se gradi na lakoti ljudstva
lila2140
06. 08. 2010 07.12
Se je že začelo. Ali jih ( naših "sposobnih" tožilcev ) res ni nič sram?
lint
05. 08. 2010 23.15
sram nj bo čeferina d take lopove bran!
saintjozef
05. 08. 2010 21.44
Najbolje, da Čeferin obtožnico spiše.
WikiX
05. 08. 2010 21.41
To, da ljudje niso imeli možnosti vpogleda v obremenilne dokaze, je malenkost, povsem vsakdanja sodna praksa, ki se vodi proti državljanom. Tožbo lahko spiše vsak, to dokazujejo že komentarji na forumih, tudi vloži jo lahko vsak, ni pa vsaka državna pravna in ni nujno, da spoštuje človekove pravice. Hecno je le, da se zdaj vsi zgražajo, ko je njim to prvim jasno in to vsak dan počnejo ljudem. Okrožno sodišče v Celju, skupaj z državnim tožilstvom in policijsko upravo, je navaden podn in to že od maja 1945 dalje. Kako tudi ne, prav to so ključni vzvodi oblasti in tu je potekala največja genetska selekcija, kdo je dovolj bolan in pokvarjen, da je lahko zraven. Tako ni čudno, da so tožilci in sodniki kar družinski člani, osebni prijatelji ali predsedniki organizacij in društev, teh kroničnih parazitov, ki so spravili našo družbo na kolena. Oni dobro razumejo kaj se dogaja in vedo kaj delajo, proti takim ni milosti. O pravu nimajo pojma, le kar so pobrali na šihtu, zato se tudi iz odločitev naših najvišjih sodnih organov, delajo v Evropi norce že praktikanti. Hranite sleherni papir in dokaz, zapišite si sleherno ime in priimek, zabeležite vsak stik s temi barabami, vse bo prišlo prav, karkoli naredijo ali sklenejo, velja le v našem totalitarnem režimu in ko bo prišel čas, jih bomo s to poplavo dokazov raztrgali na kose, od odškodnin pa bodo živele še generacije. Poskušajte si predstavljati pravo in delo pravosodnih organov ravno obratno. Torej Policija in Sova ščitijo skrajno skorumpirane fanatike in lopove, tožilstvo preganja njihove nasprotnike in skrbi za procesne napake, sodišče pa legalizira njihove zloćine ter odstranjuje nasprotnike iz življenja. Tudi oni morajo jesti, povrh tega v naši družbi nimajo nobenega naravnega sovražnika. Žal, to smo si s svojo ignoranco in nemoralnostjo prislužili in počasi bo menda vsem jasno, kaj sledi.
mac4_m
05. 08. 2010 21.34
visio 05.08.2010, 16:27 19 Jap se je že začelo z napakami. Bog ve zakaj je temu tako. Mogoče, ker morajo biti vsi tiho in ne smejo vsega povedati naglas? J.J. preko brezigarjeve nadzira tožilstvo in svojega vojnega sotrpina pa mende ja ne bo pustil v nemilosti. Že zategadelj ne, ker pol bi lahko Bavčarju kakšna o prodaji orožja vn skočla. In šrot ima to srečo, da mu sodijo za iste prestopke kot Bavčarju. In krog je sklenjen. Banda hudičeva. Visio, preveri člana katerih strank sta bila bavčar in šrot. Naj ti pomagam, eden je bil celo minister, da ne boš kvasil neumnosti..
mac4_m
05. 08. 2010 21.32
trapo 05.08.2010, 16:34 7 Ja pa se spet kaže Več maš več veljaš in več dobiš. Ampak noben odvetnik ne zagovarja da niso naredili nič narobe - izgovarjajo se na procesne napake. trapo-procesne 'napake' so vnaprej dogovorjene v sodno-tožilsko-odvetniški mafiji, ki sodeluje s tajkunsko mafijo....
mac4_m
05. 08. 2010 21.27
antonino 05.08.2010, 17:56 5 vse se vrača,vse se plača - bodite brez brige - tudi čeferin,in njemu podobni bodo enkrat odgovarjali za svoja dela. Zanimivo pa je, da več kot nekdo olastnini, boljšega odvetnika lahko dobi, manj ima možnosti, da bo odgovarjal. - MALE RIBE SE UJAMEJO V MREŽO, VELIKE JO RAZTRGAJO IN GREDO DALJE, TAK JE NA ŽALOST ZAKON NARAVE 'boljši' odvetniki pri nas niso zaradi nekega znanja, temveč zaradi povezav s forumaši in vrhom sodstva.. Njihove poteze so predhodno usklajene in dogovorjene zato pa rezultati tako 'dobri'.....Lahko je bit revolveraš v filmu, če morajo po scenariju vsi izgubit dvoboje...
janica1
05. 08. 2010 21.07
Tajkuni niso več tajkuni, ampak IZMUZNIKI.....
janica1
05. 08. 2010 21.05
šlamparije v butalah....hehehe
jenihvetes
05. 08. 2010 21.00
EVO, SE JE ŽE POKAZALO, DA STA BAVČAR IN ŠROT V RESNICI NEDOLŽNA POŠTENJAKA, KI JIH HOČEJO NEKE SILE KONTINUITETE ZAŠITI BREZ RAZLOGA... V IMENU VSEH SLOVENCEV IN SLOVENK SE JIMA OPRAVIČUJEM ZA NASTALE NEVŠEČNOSTI!!!!
srebrnibreg
05. 08. 2010 20.45
Šlamparija je to, da so ti ljudje še na prostosti. Za dokazovanje takim goljufom nebi smelo biti nobenih ovir in pravil. Tako kot so se oni obnašali do tuje lastnine si ne zaslužijo drugo kot pregon brez milosti.
Buena Vita
05. 08. 2010 20.31
DEJTE NEHITE NO,SODNIKI SO TA PRVO PLAVE KOVERTE POBRALI,SEDAJ PA SERJEJO PO TOŽILCIH
12345s
05. 08. 2010 19.27
Šrot in Bavčar bi mogla angažirati Tončka Balončka da ju zagovarja. Čeferin je drag, Tonček pa tajkune zagovarja iz srca.