Slovenija

Primer Petek zaključen še letos?

Ljubljana, 28. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.Ž./STA
Komentarji
0

Parlamentarna komisija, ki preiskuje ozadje in vzroke napada na Večerovega novinarja Mira Petka, je danes zaslišala direktorico notranje revizije v NKBM Božo Lešnik Korbar.

Korbarjeva jih je pisno in ustno seznanila z nekaterimi konkretnimi primeri gotovinskih pologov.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Seja je potekala za zaprtimi vrati brez navzočnosti javnosti. Predsednik komisije Mirko Zamernik (SDS) je po seji o omenjenih dokumentih za 24 ur povedal, da o podrobnostih ne more govoriti, ker gre za zaupne dokumente. "O tem lahko povem le to, da gre za gotovinska nakazila, ki so bila izvedena v tej podružnici," je pojasnil Zamernik. Bodo pa na zaslišanje v tem zvezi povabili še Zorana Nemca, nekdanjega izvršilnega direktorja uprave NKBM, ter pooblaščenca za preprečevanje pranja denarja v tej banki, ker so v komisiji ugotovili, da je bil zadolžen za "koroški primer".

Predsednik komisije Mirko Zamern: "Moj osebni cilj je, da bi to delo zaključili še v letošnjem letu."

Na zaslišanje pa bodo ponovno povabili tudi direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Klavdija Stroliga. Stroliga naj bi sicer zaslišali že danes, pa se je opravičil zaradi prej dogovorjenih službenih obveznosti. Članom komisije bo namreč morda lahko povedal kaj več o ugotovitvah urada glede pranja denarja, ki naj bi se domnevno dogajalo v koroški podružnici NKBM. Omenjena zadeva je namreč za parlamentarne preiskovalce zanimiva zato, ker je novinar Miro Petek še pred brutalnim napadom nanj pisal o pologih, ki jih je v podružnici NKBM v Dravogradu opravil direktor enega od koroških podjetij.

Še pred vnovičnim povabilom na zaslišanje pred komisijo bodo Stroligu poslali dopis, v katerem ga nameravajo seznaniti oz. povprašati o zadevah, ki so jih izvedeli tokrat. Nameravajo ga tudi povprašati, ali so na uradu dobili kakšen indic, da bi denar, o katerem je bilo govora na seji, morebiti lahko izviral iz preprodaje dovolilnic za tovornjake, "ki so na sivem ali črnem trgu dosegale astronomske cene".