Slovenija

Primer Petek odslej v Mariboru

Ljubljana, 26. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Primer novinarja Večera Mira Petka bo po novem obravnavalo okrožno državno tožilstvo v Mariboru, saj so se vsi slovenjegraški tožilci izločili iz postopka. Glavni razlog so bili pritiski s strani javnosti.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Cerajeva je še poudarila, da je revizija dela slovenjegraškega okrožnega državnega tožilstva pokazala, da so tožilci delali korektno in strokovno, sposobni pa bi bili zadevo voditi še naprej, vendar so se kljub temu odločili, da predlagajo svojo izločitev iz primera. To je tudi edina zakonska podlaga za predodelitev zadeve na višje državno tožilstvo v Mariboru. Kot glavni razlog za takšno odločitev je Cerarjeva na današnji novinarski konferenci navedla pritiske s strani javnosti, medijev in osebnih stikov.

Skoraj leto in pol po napadu na Večerovega novinarja Mira Petka je primer od slovenjegraškega prevzelo mariborsko tožilstvo, pobudo za preselitev primera pa naj bi podalo slovenjgraško tožilstvo samo, predvsem zaradi zaščite svojega ugleda.

Generalna državna tožilka je med drugim povedala, da je bila zadeva ves čas na očeh medijev in da je dobila tudi mednarodne razsežnosti. "Doživljali smo vse, od nasvetov do zelo ostrih graj, pritiski na naše delo so bili zelo hudi," je ocenila in dodala, da so tožilci, njihovi pomočniki in vodja tožilstva v Slovenj Gradcu s predlogom za svojo izločitev omogočili razrešitev nerodne situacije, saj je bila to edina zakonska možnost za izločitev. "Slovenjegraški tožilci so bili izpostavljeni takšnim pritiskom, celo osebnim degradacijam in žalitvam, predvsem pa pritiskom na svoje delo, da niso čutili več tiste klime, v kateri bi lahko uspešno, objektivno in intenzivno delali", je še dejala Cerarjeva. Vodja višjega državnega tožilstva v Mariboru Andrej Ferlinc se je zato odločil, da zadevo dodeli mariborskemu okrožnemu državnemu tožilstvu, ki ga vodi Elizabeta Gyoerkoes.