Slovenija

Primer Petek obsodili tudi v Bruslju

Bruselj, 14. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napad na novinarja Večera Mira Petka in neuspeh lokalne policije, da bi odkrila odgovorne, sta vrgla senco na svobodo medijev v Sloveniji, je v lastni preiskavi primera ugotovila Mednarodna novinarska zveza. Slovenske oblasti je zato pozvala, naj zagotovijo neodvisno raziskavo.

V poročilu Mednarodne zveze novinarjev so med drugim zapisali, da je napad na novinarja oblika cenzure.

Generalni sekretar švicarske zveze novinarjev Alexander Sami, ki je tudi avtor poročila, je v posebnem pismu ponovno opozoril, da bodo napadi na novinarje postali rutina za slovenske kriminalce, če policija svojega dela ne bo opravljala odgovorno.

"Poročilo nedvomno pravi, da slovenske pristojne institucije niso opravile dovolj oziroma preiskave niso vodile na način, ki bi prepričal, da kažejo slovenske institucije interes, da se ta primer razišče," je dejal Grega Repovž, predsednik Društva novinarjev Slovenije.

"Kot je v poročilu zapisal Sami, nekatere informacije kažejo na to, da so bili verjetni storilci o hišnih preiskavah predhodno obveščeni in zato na njih dobro pripravljeni. Zato Sami pravi, da so imeli domnevni storilci zveze ali na koroškem državnem tožilstvu ali na sodišču. "Po slabem tednu dni, kolikor je bil gospod Sami pri nas, je gospod spoznal, kar smo slovenski novinarji opozarjali že leto dni, to je lokalna prepletenost, ki je na koroškem tolikšna, da na lokalni ravni enostavno ni mogoče razrešiti tega primera. Dejstvo pa je, da so na koroškem pestre sorodstvene in poslovne povezave," je poročilo komentiral Miro Petek.

Alexander Sami poziva državo, naj izpelje še eno, tokrat zares neodvisno preiskavo in zaščiti preiskovalne novinarje. Mednarodna novinarska zveza pa je pozvala Evropsko unijo naj upošteva Petkov primer in odpre temo svobode tiska v pogajanjih za vstop Slovenije v Evropsko unijo.