Slovenija

Primer Petek: Komisija ni zadovoljna z delom policije in tožilstva

Ljubljana, 23. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarna komisija, ki razkriva ozadje napada na novinarja Mira Petka, je pripravila vmesno poročilo za poslance državnega zbora. V poročilu med drugim piše, da sta policija in tožilstvo zlorabila zaupanje komisije.

Miro Petek: "Od vsega začetka sem bolj zadovoljen z delom komisije kot z delom preiskovalnih organov in tožilstva."

Parlamentarna komisija ozadje napada preiskuje že slabo leto, a še ni odkrila, kdo sta neznanca, ki sta februarja predlani pred domačo hišo na Koroškem pretepla Večerovega novinarja Mira Petka. V tem času so člani komisije zaslišali enajst prič. Sredi novembra lani pa so parlamentarni preiskovalci napovedali preobrat v preiskavi. Zaslišali so namreč ključno pričo, ki naj bi nekatera dosedanja pričanja obrnila na glavo. Identiteta te priče še vedno ostaja skrita. Parlamentarnim preiskovalcem pa je priča razkrila imena potencialnih naročnikov napada na Petka in dodala, da so že nastopili kot priče pred komisijo. Vse te ugotovitve je komisija posredovala državnemu tožilstvu.

Generalna državna tožilka Zdenka Cerar, ki je edina, pristojna za dajanje izjav medijem, pravi, da o primeru Petek ne more govoriti, saj bi s tem škodila predkazenskemu postopku.

Mirko Zamernik o vmesnem poročilu komisije, njenem delu ter sodelovanju s policijo in tožilstvom

G. Zamernik, vmesno poročilo za poslance državnega zbora je torej pripravljeno. Kakšne so glavne ugotovitve?

Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije za ugotovitev ozadja in vzrokov napada na novinarja Mira Petka Mirko Zamernik
Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije za ugotovitev ozadja in vzrokov napada na novinarja Mira Petka Mirko Zamernik FOTO: POP TV

Komisija se je v minulem letu srečala z mnogimi težavami, ki so bile po naših ocenah nepotrebne. Zato je bila zapisana trditev, da bi lažje delali, če ne bi imeli takšnih težav z organi, ki so postopek vodili predhodno.

Se pravi, gre za zlorabo zaupanja s strani tožilstva in policije?

Približno taka ugotovitev je bila na seji komisije sprejeta soglasno.

Kaj boste storili, ali jih boste obravnavali kot vpletene v primer?

Zapisali smo, da bo preiskovalna komisija ponovno opravila razgovore z navedenimi in se odločila, ali jih bo treba obravnavati kot nekoga, ki je vpleten v primer, ali pa kot nekoga, ki iz nekih drugih interesov prikriva podatke pred komisijo.

Državnemu tožilstvu ste že povedali, kdo naj bi bil naročnik napada, zakaj tega še vedno ne sporočite tudi javnosti?

Naš namen ob ustanovitvi ni bil opravljati dela policije in tožilstva, vendar pa smo se ob svojem delu srečevali tudi s tem. Z nepremišljenimi izjavami sicer ne želimo škoditi interesu preiskave.

Komisija z delom še ni zaključila. Kaj nameravate še storiti? Menda razmišljate tudi o razširitvi pristojnosti komisije…

V poročilu komisije, ki ga bo obravnaval državni zbor, so predlagani sklepi, ki gredo tudi v smeri večjih pooblastil komisije, na primer kazenska odgovornost tistega, ki bi oviral delo komisije.

Miro Petek odgovarja

G. Petek, kakšen je vaš komentar, kaj pravite na te ugotovitve?

Miro Petek
Miro Petek FOTO: POP TV

Od vsega začetka sem bolj zadovoljen z delom komisije kot z delom preiskovalnih organov in tožilstva. Kot je rekel gospod Zamernik, naloga preiskovalne komisije ni, da odkrije napadalce oziroma naročnike. Njena naloga je poiskati morebitno politično ozadje. Dejstvo je, da je komisija v tem času prišla do nekaterih zanimivih odkritij in, če ne drugega, postavila na laž določene državne funkcionarje.

Predsednik komisije je nakazal, da nameravajo med drugim razširiti tudi njene pristojnosti. Je to tisto, kar pričakujete?

Predvsem pričakujem, da bo policija morda nekoč odkrila napadalce oziroma naročnike, ker bi to bilo dobro za slovensko novinarstvo.