Slovenija

'Za dečka sem storila vse, kar je bilo v moji moči'

Maribor, 24. 06. 2011 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Borovim staršem in sestri sem pripravljena vedno pomagati, a tega ne morem narediti tako, da prevzamem krivdo za nekaj, česar nisem storila," je na sodišču povedala zdravnica Kaničeva, obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti v primeru Nekrep.

Na okrožnem sodišču v Mariboru se je danes začelo sojenje zdravnikoma mariborske klinike za pediatrijo Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu, ki sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti. Zaradi neustreznega zdravljenja naj bi bila odgovorna za smrt 12-letnega Bora Nekrepa marca 2008.

Kaničeva je zavrnila vsa očitana ji dejanja in podrobno opisala dogodke v noči na 13. marec 2008, ko je imela na skrbi Bora. Med drugim je povedala, da je imela na oddelku intenzivne terapije še 15 hudo bolnih otrok, a da se je kljub temu na različne načine vso noč trudila, da bi ugotovila pravi vzrok Borovih težav. Primer je bil s strokovnega stališča zelo zapleten in na koncu je bil na podlagi vseh razpoložljivih informacij po njenih besedah najbolj verjeten zaključek, da gre za Reyev sindrom.

Zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc
Zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc FOTO: Mia Media

Obenem je zavrnila očitke na račun njenega odnosa do Borovih staršev. "Vem, da je smrt otroka nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi staršem. A tudi za nas zdravnike je to velik poraz, čeprav smo s tem velikokrat soočeni. To, da smo bogovi v belem, si nismo nadeli sami," je zatrdila zdravnica. "Staršem in sestri Bora sem pripravljena vedno pomagati, a tega ne morem narediti tako, da prevzamem krivdo za nekaj, kar nisem storila," je dejala in spomnila, da je deček umrl pozneje v Ljubljani. Zatrdila je še, da prevzema odgovornost za napačno diagnozo, nikakor pa ne pristaja, da je bila pri svojem delu malomarna in lahkomiselna. "Za dečka sem naredila vse, kar je bilo v moji moči," je poudarila.

Borova starša Matjaž in Tatjana Nekrep sta morala med branjem obtožnice in zaslišanjem Kaničeve zapustiti sodno dvorano. Ob prihodu na sodišče sta povedala, da se zavedata, da jima obsodba zdravnikov Bora ne bo vrnila, a želita, da bo "zadoščeno pravici". "To je naša dolžnost do Bora, da se resnica izkaže," je dejal oče. "Nekaj takega se mora jasno in povsod, s strani vseh organov, označiti za slabo in edino to lahko povzroči, da se takšne stvari ne bodo dogajale," je dodal.

Strokovna napaka ali malomarnost?

Tatjana in Matjaž Nekrep. Oče pokojnega dečka je v odmoru med sojenjem poudaril, da se obramba želi predvsem oddaljiti od "žalostnega dejstva, da Bor v 19 urah ni dobil nikakršnega zdravila, nikakršne medicine".
Tatjana in Matjaž Nekrep. Oče pokojnega dečka je v odmoru med sojenjem poudaril, da se obramba želi predvsem oddaljiti od "žalostnega dejstva, da Bor v 19 urah ni dobil nikakršnega zdravila, nikakršne medicine". FOTO: Mia Media

Prvi dan sojenja je po besedah tožilca Darka Simoniča potekal po pričakovanjih. "Zagovor Kaničeve temelji na tem, da je postavila napačno diagnozo, kar bi pomenilo strokovno napako, tožilstvo pa je mnenja, da razpolaga z dovolj dokazi, da dokaže, da ta trditev ne drži," je dejal v izjavi za medije. "Amoniak je treba znižati ne glede na vzrok njegovega povišanja. To izhaja iz vse strokovne literature, iz vseh izvedenskih mnenj. Po mnenju tožilstva pa ni nobenega dokaza, da bi Kaničeva tekom noči kakor koli zniževala amoniak," je pojasnil.

Po drugi strani obramba pod vodstvom odvetnice Nine Zidar Klemenčič vztraja, da je bilo najprej treba ugotoviti, kaj je bil vzrok za povišan amoniak. "Amoniak je kot vročina. Ne moreš je zdraviti, ne da bi vedel, zakaj je narasla. Amoniak se je zniževalo skladno s tem, kar je zdravnica ocenila kot najverjetnejši vzrok za njegov porast," je pojasnila odvetnica in dodala, da ko se je izvedelo, kaj je pravi vzrok, otrok ni bil več v oskrbi Kaničeve.

Na sodišču so danes zaslišali tako Kaničevo kot Pogorevca. Proces se bo nadaljeval v sredo, ko bosta zaslišana še starša umrlega Bora.

"Če bi zdravnica toliko časa, kot ga je zdaj namenila svojemu zagovoru, namenila mojemu sinu, potem ne bi bilo nikogar od nas danes tu. Hiperamonimija je bila z izvidom jasno izražena opolnoči in ta hiperamonimija zahteva takojšnje ukrepanje. To piše že na prvi strani Googla," je poudaril Matjaž Nekrep.

Spomnimo ...

Bor Nekrep
Bor Nekrep FOTO: POP TV

12-letni Bor je umrl marca 2008 po obravnavi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje premeščen v UKC Ljubljana, kjer je po osmih dnevih umrl.

Obtožnica Kaničevo in Pogorevca, sicer oba specialista pediatrije, bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti po 129. členu kazenskega zakonika, pri čemer jima grozi kazen od šestih mesecev do petih let zapora. Kriminalisti so ju ovadili že pred več kot dvema letoma, okrožno državno tožilstvo v Mariboru pa je obtožnico vložilo decembra lani.

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Unja
25. 06. 2011 16.15
-1
A se je kdo vprašal zakaj mediji nikoli ne povejo (niti starši, zdravniki pa tako ne smejo), kaj je bila dejanska bolezen in vzrok za povišanje amoniaka v krvi??? Starši in mediji nimajo zdrave meje, ker so pripravljeni uničit življenja zdravnikov in njihovih družin, Bora pa tako ali tako ne bo nazaj. Vse skupaj se mi zdi eno skrajno nepietetno izživljanje.
rogerrabbit
25. 06. 2011 15.16
@Tonček Balonček K naslednjemu komentarju dodaj še dešifrant, da bomo vedeli o čemu sploh pišeš...
punke
25. 06. 2011 10.42
@R57 zdravnik naj bi bil 24 ur dosegljiv za urgenco,tukaj ni kaj za govorit.tu pa v tem primeru oz.oddelku,ker jih je bilo kot je rekla 15 hudih primerov pa nevem zakaj potem niso vsaj za tisti čas poklicali dodatne zdravnike,ki so pri njih zaposleni,tudi višje medicinske sestre itd...v nočni izmeni pa ni noben zdravnik sam na oddelku brez višje medicinske sestre....
ochi
25. 06. 2011 10.40
smrt otroka je huda, ampak tudi to javno trpinčenje ni mala malica.
R57
25. 06. 2011 10.31
waingerhunger Me zanima v kateri slovenski bolnišnici imajo nočni team pediatrov. Šlo je za izreden primer, ki se je končal tragično. Pri tem so žrtve vsi.
krtaca15
25. 06. 2011 09.04
Tako vase zaverovanih dohtarjev je še veliko pri nas. In je naredila napako, zaradi njene arogance in objestnosti sta starša izgubila otroka. Žal je takih primerov še več, vendar se jih starši ne zavedajo in tudi ne znajo vprašati, preveriti ali na koga se obrniti... Že pri navadnih antibiotikih se lahko skregaš z njimi do nezavesti - in to je za mene navadna aroganca. * Ko mešaš ..rek začne smrdeti in bolj ko bodo mešali več ga bo priplavalo na dan....
punke
25. 06. 2011 08.19
to da so vam zdravnikom nadeli ime bogovi v belem,jaz ne,pa verjamem da marsikdo že dolgo nima več takega mnenja o vas.no vsaj upam.nekoč so zdravniki bili pripravljeni delati za ljudi in to z srcem.danes so daleč od tega dela in bogov v belem.če je imela 15 hudo bolnih otrok v tistem trenutku,ja saj pa ni edina pediatrinja v ukc maribor.a ta še ni čula za zdravstveni oz.delovni tim v taki situaciji?očitno ne.
Tonček Balonček
25. 06. 2011 00.34
Ne gre za zanalašč, obstaja še napaka, malomarnost, spregled itd. Je pa dejansko bistvena razlika med delom z urgentnimi stanji (več takšnih hkrati) in delom zdravnika npr. patologa ali akj podobnega, kos elahko odloča dolgo, kam pogleda, povpraša itd. Da ne omenjam sodnikov in tožilcev, ki tiste obtožnice in sodbe pišejo cele emsece.... Si perdstavljate šele reanimacijo, eksotične bolezni (kot ej bila ta), paciente, za katere sploh en veš, kaj vse jemljejo in kakšne bolezni vse lahko imajo, vs ezamolčijo in še kaj. In potem tako delo opravljaš deseteltja, vsak dan po deset ali več pacientov, nekaj deset tisoč v vsem življenju. Kao lep je poklic duhovnika, sodnika ali univerzitetnega profesorja, psihoterapevta, filozofa in umetnika, Tudi če bi hotel napraviti škodo je en moreš. Tudi poslanec ali kak drug politik ni slabo.
victoriosus
24. 06. 2011 22.07
Kdor dela, greši. In če si zaradi napake kaznovan z zaporom, ni pošteno. Noben zdravnik ne dela napak zanalašč.
Tonček Balonček
24. 06. 2011 18.58
Kdor ni zdarvnik sploh ne ve, kao s epošilaj paciente recimo v Ljubljano. Pa nimajo časa, prostora itd. Če bi vsak zdarvnik za vsakega pacienta iskal konzultacije, nasvete, transporte itd., bi se lahko ukvarjal le z enim ali dbvema, saj sploh niamte pojma kako poteka delo! Pa akj kjsilite da je to tožilstvo, kjer se ena baba z enim sdamim primerom ukvarja eltod ni ali več in po cele emsece meditira ali bi ovadbo zavrgla ali ne! A li sodnica, ki razpiše obravnavo enkrat na dva emsecea, potem se pa itak vsi pritožijo.
rogerrabbit
24. 06. 2011 18.34
>>Med drugim je povedala, da je imela na oddelku intenzivne terapije še 15 hudo bolnih otrok, a da se je kljub temu na različne načine vso noč trudila, da bi ugotovila pravi vzrok Borovih težav.<< ZAKAJ GA PA NI TAKOJ NAPOTILA V LJUBLJANO, ČE NI IMELA POJMA ZA KAJ GRE???
Tonček Balonček
24. 06. 2011 18.22
A ta morilka bo nakladala? Pa akj msili da je sodnica ali tožilka in da s elahko venomer pritožujemo na višje inštance? Na sv. Grgur stakimi. To pač ni poklic duhopvnika in bi se potem pritoževali, da naši svojci niso v nebesih, čeprav smo plačevalii za maše in maziljenja. Pozabil pa sem, ali se je to zgodilo že pod Pahorjevo vlado, bilo bi ap logično!"
R57
24. 06. 2011 18.07
Reyev sindrom. vir wikepedia. Admin briše link. Lepo je opisan potek. Ko se pojavi visoka raven amonijaka sledi smrt. Vprašanje, če bi mu kdo lahko pomagal?
major1
24. 06. 2011 18.07
Kdo je žrtev? Otrok ali Kalanova? Napake zdravnikov prekrije zemlja.
R57
24. 06. 2011 18.01
Peta faza: Zelo hitro poslabšanje simptomov četrte stopnje Globoka koma Odpoved številnih organov Paraliza Izjemno visoka raven amoniaka (nad 300 mg / dl krvi) Smrt
hoho123
24. 06. 2011 17.58
anon_imus@ Če bi umrl tvoj otrok bi isto govoril/a?
emmentaler
24. 06. 2011 17.37
zdravniki niso roboti, vsak kdo naredi kdaj napaku, tud oni....
sashs
24. 06. 2011 17.01
Me prav zanima koliko izmed vas, ki danes pljuvate po omenjenih zdravnikih ima tudi osebno izkušnjo z njima! Jaz jo imam, saj sem 45 dni starega dojenčka predal v pooperativno oskrbo dr.Kaničevi, dr.Pogorevcu, ter ostalim zdravnikom, ki so se v teku 12 dni menjali okoli mojega otroka. Ravno njima se lahko zahvalim, da sta ustrezno ukrepala ko so nastale komplikacije. Če bi moral še enkrat otroka predati inteznivni negi pediatričnega oddelka UKC, bi želel da ravno dr.Kaničeva in dr.Pogorevc poskrbita zanj.
Aljosa Skrabelj
24. 06. 2011 16.53
Če morajo nosit posledice odločitev o življenju in smri vsakega pacienta in napačne diagnoze, potem nekako pričakujem, da bodo imeli plačo izredno visoko. Vsekakor višjo kot katerikoli poklic v sloveniji. Take odgovornosti na dnevni bazi ne nosi nihče. Vse skupaj je že bolano postalo. Ljudje, ki namenoma uničujejo življenja se prosto sprehajajo med nami in se nam smejijo v obraz. Ljudje, ki so naredili napako pod pritiskom pa so označeni kot največji kriminalci. In potem raja takoj udarit po vsakem. Dajte se že enkrat zbudit in vklopite tistih par sivih celic, ki jih imate. No sedaj pa kr gasa z minusi. In pizduliranjem. Potem pa v gostilno na pire in pljuvat po vsem. Naslednji dan pa nazaj v službo, glavo med ramena in izvajat ritolizništvo. Ovce!! LP
jpavli19
24. 06. 2011 16.39
mrdfm Nikakršne potrebe ni da si pri tej zadevi sodni izvedenec ali zdravnik....več kot dovolj je da delaš v zdravstvu kot del stroke in ti je kristalno jasno....poleg tega pa tudi laikom,ki malo več prebirajo o medicini.....sicer pa ne molčiš ampak kritiziraš tiste,ki ti niso po volji njihovi komentarji...in vsakdo ima pravico napisati tudi kaj si misli o zdravnikih...niso vsi zlati in Kopitar nima nič pri tem.