Slovenija

Marušič in Fakin si obetata boljši rezultat

Ljubljana, 12. 05. 2010 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za zdravje Dorjan Marušič je zagotovil, da bo zdravstveni sistem v letošnjem letu deloval stabilno. Zato bo treba prevetriti košarice zdravstvenih dobrin in plač.

Ivan Grill
Ivan Grill FOTO: Blaž Garbajs

Parlamentarni odbor za zdravstvo se je seznanil z zadnjimi podatki o finančnih obetih za zdravstvo v letošnjem letu. Poslanec SDS Ivan Grill je v imenu predlagateljev nujne seje izpostavil podatek, da je zdravstvena blagajna v prvem četrtletju pridelala 24 milijonov evrov primanjkljaja, kar je že 43 odstotkov celotnega načrtovanega primanjkljaja za letos. Razmere je označil kot kritične in izrazil pričakovanje, da bosta ministrstvo za zdravje in vlada ukrepala.

Nato je minister za zdravstvo Dorjan Marušič zagotovil, da bo zdravstveni sistem v letošnjem letu deloval stabilno. Izpostavil je nekatere ukrepe, ki jih bo treba nujno uvesti: preusmeritev manj zahtevnih bolnikov iz bolnišnic na cenejšo specialistično ambulantno raven in ureditev čakalnih dob. Opozoril je tudi na problem stroškov za plače. O plačah je govorila tudi generalna direktorica direktorata za organizacijo in kadre pri ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak - Pešec. Glede številnih očitkov na račun povišanja plač v zdravstvu, ki da je posredni krivec za nastale težave, je pojasnila, da bodo kakršne koli spremembe možne le ob socialnem dialogu. A problem niso plače same, temveč posamezni plačni elementi, na primer dežurstva, ki so zaradi povišanja osnovnih plač močno poskočili.

Samo Fakin, ki vodi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je menil, da bi jim lahko v letošnjem letu kljub slabim obetom uspelo, pri tem pa je opozoril, da bi lahko bili ukrepi za zajezitev rdečih številk prepočasni.

Rezerve pri izvajalcih

Predsednica upravnega odbora ZZZS Tatjana Čerin je prepričana, da so v zdravstvu še rezerve, in sicer pri izvajalcih. Kritična je bila do deleža, ki ga posamezne kategorije zaposlenih prispevajo v blagajno. Prepričana je, da bo o vprašanjih, kot so košarica pravic, bolniška nadomestila, trajanje bolniških odsotnosti ali participacija, treba še govoriti.

Marušič
Marušič FOTO: Aljoša Kravanja

Podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Mitja Košnik je med rešitvami za nastalo situacijo izpostavil racionalizacijo dežurstev in nagrajevanje zdravstvenih delavcev po kriteriju učinkovito rešenih primerov, ne pa po številu rešenih primerov. Po njegovem prepričanju bo treba tudi določiti minimalno košarico zdravstvenih pravic in iz stroškov ZZZS izločiti na primer socialne storitve.

Poslanci so bili zadovoljni s predstavljenimi podatki ministrstva in zavoda. Andreja Črnak Meglič (SD) je iz predstavitve ministra izluščila, da so bili razlogi za paniko odveč. Njena poslanska kolegica Julijana Bizjak Mlakar pa je ocenila, da bi moral ZZZS sam poskrbeti za izterjavo neplačanih prispevkov za zdravstvo, ne pa da se zanaša na Durs.

'Potrebna bo košarica zdravstvenih storitev'

France Cukjati (SDS) je opozoril, da se bo z vprašanjem košarice zdravstvenih pravic treba soočiti, saj že zdaj nekatere storitve – na primer zobozdravstvene – vsem zavarovancem niso dostopne. Njegov poslanski kolega Grill je izrazil zaskrbljenost tudi zaradi naraščajoče porabe zdravil, poslanec SLS Gvido Kres pa je menil, da je sedanji sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja diskriminatoren, saj vsi plačamo enako, ne glede na dohodke, zato bi po njegovem prepričanju morali vsa zavarovanja prenesti nazaj na ZZZS.

Odbor je po štirih urah razprave vladi in ministrstvu za zdravje naložil, naj nadaljuje z ukrepi za zagotovitev vzdržnosti zdravstvenega sistema, izrazili so podporo socialnemu dialogu za ohranitev vzdržnosti zdravstvenega sistema, strinjajo se tudi s tem, da se znova odpre vprašanje stroškov dela.

Zares za socialni dialog

V poslanski skupini Zares menijo, da so bili sprejeti sklepi, ki kažejo na pravilnost njihovih preteklih opozarjanj. Pri tem so, izpostavili, da je do tako drastičnega padca bilančnega stanja zavoda med drugim vodila tudi t. i. Virantova plačna reforma, ki je zaradi nedorečenosti "omogočila" tudi do 30-odstotni dvig plač v zdravstvu, predvsem na področju dežurstev. V  PS menijo, da je glede na trenutni finančni položaj v zdravstvu nujno potrebno, da zavod postane aktivni kupec zdravstvenih storitev (ne zgolj neke vrste administrator), ki bi po "zavarovalniškem sistemu" glede na svoj tržni položaj moral dosegati nižje cene bolj kakovostnih in bolj varnih izvajalcev zdravstvenih storitev, s čimer bi nedvomno lažje sledili tudi obravnavi pacienta.

"Prepričani smo, da je odprtega manevrskega prostora za finančno racionalizacijo dovolj. Hkrati pa smo prepričani tudi, da bo za kakršnokoli spremembo potreben temeljit razmislek, ki bo v prvi vrsti vključeval socialni dialog," meni Cveta Zalokar Oražem.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Lesjak 1
21. 06. 2010 16.08
Moral bi delati kot kelnar, da bi ugotovil, da je približno enako plačan za nič odgovornosti... Sicer pa je najboljša ideja: "poslanec SLS Gvido Kres pa je menil, da je sedanji sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja diskriminatoren, saj vsi plačamo enako, ne glede na dohodke, zato bi po njegovem prepričanju morali vsa zavarovanja prenesti nazaj na ZZZS."!!! Kar poglejte si koliko imajo te tri zasebne zdravstvene zavarovalnice profita!!! Da ljudje moji, profita!!! Zdaj pa veste kdo je odgovoren za čakalne dobe!!!
Tonček Balonček
12. 05. 2010 14.38
Zdravnik bi moral med 48 dežurstvom za vikendprejeti toliko kot kakšen kelnar, to bi bial pa pravična delitev dela. najpprej ga kelnar opije in zadane, poptem pa davkoplačevalca obdela še tisti dohtar. Prvi le skozi goltanec, drugi pa od spredaj in zadaj, pa,še zastonj je!!
Uporabnik113189
12. 05. 2010 14.23
Hmmm, košarica zdravstvenih dobrin..Kako se to dobro sliši..Kot ponudba morskih sadežev..To je pravo mamilo za hipohondre. No, pogled v košarico je pa po moje grozljiv..Po tem, ko iz košarice izginejo plače, tam ostane lrna luknja, tistim ki so pričakovali dobrine pa preostane nabiranje šentjanževih rož in arnike, pa bezga in rmana in drugih zdravilnih zelišč. Enkrat letno si pacienti privoščino dve plači za popravilo zob, tri do štiri za kurilno olje da ne zmrznemo, hrano pa si poiščemo v gozdu istočasno z zelišči. Teme se pravi po novem tudi zdravo življenje in preventiva v zdravstvu..Seveda ob vseh izdatkih ne smemo pozabiti na vsakomesečno dodatno zavarovanje, da zdravniki ne bi ostali brez plač..
strogoff
12. 05. 2010 14.15
Soprano ga nima rad !! _ _ _ _ _:-)
Tonček Balonček
12. 05. 2010 14.08
Zkaj naj bi zdravnik z enim dežurstvom, to je 48 ur, od tega 16 ur nočnih in 16 ur nedeljskih ur, za to pokasiral manj kot nek NK delavec v 150 urah. Faktor je približno 3x, kar setiče ur in dodatkov! Problem je v tem, da nekateri delavci dobijo premalo, ne pa da dohtarji dobijo preveč! Naslov je napačen! Če pač nekdo cel vikend delaza 200 ur, naj se vpraša, zakaj! Ker je pač prisiljen, sicer ne bi preživel, v tem je ves štos! Rešitev pa ni pogrom nad zdravnike, ampak nad svoje delodajalce in sistem, ki to omogoča! Nihče ne bi mogel kupitio LCD Full ready MPG4 itd. televizije za 400 EUR, če ne bi tisti Korejčki in Kitajčki delali za 100 EUR mesečno, v Pakistanu in drugih leglih teroristov delajo celo na 50-60 EUR mesečno (plus čaj ali kava)! Najdite si razloge tega stanja in potem jamrajte!!! Ali pa študirajte medicino, jih manjka!! Tudi na teologiji jih ni, po 10-15 jih zadnja leta posvečajo junija, to ni nič, v zdravstvu so pa po klinikah itak že sami Hrvatje in ostali bratje! Nekaj očitno ne štima!! Zakaj ej pa za poslance vedno po nekaj tisoč kandidatov, "sprejmejo" jih pa le 90?!
Smackyx
12. 05. 2010 14.02
So moral rečt da ne bo primankljaj tako velik. Kako drugače bi si lahko izplačali nagrade?
Tonček Balonček
12. 05. 2010 14.01
In zakaj naj bi bil zdravnik reven? V čem bi bilo to pozitivno, kaj naj bi to pomenilo? Za koga dobro? Obišči zdravnika Santamaura, dokler še ni prepozno!
santamaura
12. 05. 2010 11.48
V Sloveniji kljub prazni zdravniški blagajni ne obstaja niti eden reven zdravnik. V slovenskih podjetjih, ki so zaradi prazne blagajne šla v stečaj je revnih skoraj milijon Slovencev, ki pač nimajo denarja za zdravo prehrano.
Matija Perko
12. 05. 2010 11.14
VSAKO POŠTOVANJE ZDRAVNIKOM AMPAK VSE DO SVOJE MEJE. VENDAR KO ZASLUŽI Z ENIM DEŽURSTVOM MED VIKENDOM VEČ KOT JE MOJA MESEČNA PENZIJA TO PRESEGA VSE MEJ.E, TU NAJ MINISTER PRIČNE VENDAR KER ISTE VRSTE PTIČ IZ TEGA NE BO NIČ
binmister
12. 05. 2010 11.08
Kaj pa višek cepiva katerega je naročil Miklavčič?in delal tako paniko ,da se naj cepimo.Čudno dandanes pa ni sluha ne duha o bolezni cepivo pa propada glavno ,da je Novartis pokasiral.
totnhem
12. 05. 2010 10.26
Daj Marušič naredi red,ker prejšnji MS jebil pravi ezlek.
zreskapohorka
12. 05. 2010 09.29
In kaj ste hoteli s tem povedati? Kontinuirano nezaposlovanje diplomiranih medicinskih sester ali prepoved zaposlovanja v zdravstvu? Najbrž oboje... Lp.