Slovenija

'Primanjkljaj ne bo višji'

Ljubljana, 21. 09. 2006 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni minister Andrej Bajuk je zagotovil, da bo proračun za prihodnje leto pripravljen v že začrtanih okvirih.

Bajuk zagotavlja, da primanjkljaj ne bo višji od enega odstotka bruto domačega proizvoda.
Bajuk zagotavlja, da primanjkljaj ne bo višji od enega odstotka bruto domačega proizvoda. FOTO: 24ur

Minister za finance Andrej Bajuk je zatrdil, da bo predlog proračuna za leto 2007 pripravljen v že začrtanih okvirih, kar pomeni, da se bo primanjkljaj gibal okoli enega odstotka bruto domačega proizvoda ter da davka na dodano vrednost v letu 2007 ne bo potrebno spreminjati. Primanjkljaj se bo po Bajukovem mnenju gibal okoli 73 milijard tolarjev, vendar morajo dokončno številko na finančnem ministrstvu še izračunati.

Direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič in državni sekretar v službi vlade za razvoj Andrej Hrovat sta ministrstvu poslala sporočilo, del karega je objavil tudi časopis Delo, v njem pa opozorila na možnost, da se ob sedanji kombinaciji davčne in proračunske politike javnofinančni primanjkljaj lahko poveča za dodatnih 110 milijard tolarjev. Minister Bajuk je potrdil, da so na ministrstvo pismo prejeli in dejal, da so sporočilo vzeli kot delovno gradivo.

Šušteršič pa je pojasnil, da je bil namen pisma, del katerega je objavil časopis Delo, spodbuditi razpravo in priti skozi normalno vladno proceduro do končne ocene slike javnih financ za prihodnje leto. Šušteršič je še dodal, da so izhajali iz takratnih podatkov, ki pa so že zastareli.

Prihodki bodo takšni, da bo primanjkljaja okoli odstotek BDP, kar je nižje od zapisanega v veljavnem proračunu. Andrej Bajuk

V času pisanja še niso poznali ocene proračunskih prihodkov za prihodnje leto, pojasnjuje Šušteršič, ti pa bodo glede na ugodne gospodarske razmere po pričakovanjih nekoliko višji, kot so napovedovali v začetku leta.

Na ministrstvu so že končali usklajevanja z neposrednimi proračunskimi uporabniki, predlog proračuna pa bo vlada predvidoma obravnavala v prihodnjih dneh.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buucka
23. 09. 2006 02.12
Ma vsi so isti tko kokr je minus delala prejšna vlada ga tut zdej ta enako dela; kako pa živijo slovenci jim je tko čisto vseno
water27@fastmail.fm
23. 09. 2006 01.12
fedepotocnik..realnost rabiš ja. 1. ne rabiš CVja, rabiš znanje. v tej vladi ga razen 1-2 ministrov nima noben! janša je dober, sam k mu je bolj važno maščevanje do 'levih'... 2. če bi bil minister tok sposoben, kokr se enim zdi... kako je lahko spregledal dodatnih 40 miljard ?? 3. za napake nesposobnih bodo plačevali nedolžni. Torej 20 3 = 23% DDV. Evo tko ti tvoj tip obvlada.. Škoda kle zgubljat besed. Končno je večina enotnega mnenja. Mnenja, vprašanja, predloge, pohvale, bogdaj rešitve se pošlje na ministrstvo...ob dejstvu da so eno le besede, drugo pa dejanja. lp
fedepotocnik@gmail.com
22. 09. 2006 10.26
albertinum, ti imaš gotovo več pojma kot Bajuk. Tip obvlada. Poglej soočanja z ekonomisti in z drugimi poslanci. Če imaš kej pojma o ekonomiji vidiš, da jih je vsakič utišal. Ampak ni vse odvisno od njega. In kdo pravi, da mu v Argentini ni šlo dobro? Napredoval je do položajev, ki jih še noben drug Slovenec ni dosegel. Aja, btw, rojen je v Ljubljani. In itak, če boste vi govorili brez kakršnekoli podlage, da je neumen, pol bo res izpadel neumen. Seveda. Bodite realni, samo izpostavljate vašo ignoranco!
doki007@email.si
22. 09. 2006 08.33
Bajuk raje trikrat premisl preden blekneš neumnost.......
pomi@auspuh.com
22. 09. 2006 08.25
KGB, tvoji racionalni komentarji so vedno dobrodošli in na mestu:)
nask
22. 09. 2006 08.22
ko mu ni šlo v argentini, pa je prišel v slovenijo skozi velika vrata, da živi tukaj kot veliki bog, saj vsi ki prihajajo sem tudi hrvati dobijo takoj na višjih položajih službe, zato pa nas bodo pohodili počasi - še vedno pa trdim da imamo mi svoje slovence in to mlade zelo sposobne, zato z to drhaljo dol - ta imena jaz ne bom več volil
esfflight
22. 09. 2006 03.04
No tiger, vprasanje je bil Bajuk in njegova napoved. Ni on edini, ki je za odstrel. Vem, da ni ves rezultat od sedaj. Vse gre ze od leta 1991. Ce gre voz po klancu navzdol, ustavis in podlozis poleno. Pa tako je na podrocju gospodarstva in zunanje politike in ministra sta se vedno na placilni listi z dobrim dohodkom. Enkrat se mora zaceti nekje spreminjati, sicer bomo zdrveli naprej
albertinum@excite.com
22. 09. 2006 01.43
fedepotocnik, me prav nič ne zanima, kaj in kje je bajuk bil. tudi marjan podobnik je bil podpredsednik vlade in tudi razni mali preprodajalci stare šare so bili za časa janševe vlade nastavljeni na najodgovornejša mesta v gospodarstvu. bajuk enostavno nima pojma, kaj počne, kot ga tudi nima večina članov janševe nesposobne vlade.
tiger@hitri.com
22. 09. 2006 00.42
Lepo esfflight da spremljaš vse Bajukove izjave kot praviš.Me prav zanima če si tud spremljal vse kar je prej počela prejšnja vlada.Zelo pa dvomim,da je kar naenkrat v tem času,te vlade nastal ta dolg kot praviš.Mislim da je imela prejšnja vlada pri tem veliko zaslug za ta dolg.
esfflight
21. 09. 2006 20.36
Spostovani fedepotocnik, precitaj si Bajukove izjave, ki jih je dal v casu, kar je minister.Poglej si dolg Slovenije in stevilo zaposlenih in bos nasel to isto, kar sem nasel jaz. Nisem financnik a vem, da z navadnim procentualnim racunom prides do zaskrbljujocih podatkov. Povem ti tudi, da jaz ne zivim v Sloveniji in da bos dolg placeval ti in tvoji in ne jaz, pa se zamisli, kje si!!
ja2rise@email.si
21. 09. 2006 20.10
fedepotocnik: če ima dr. Bajuk, takšne reference, potem mu ni bilo težko, zato mi ni jasno, zakaj je bil povsod samo kratek čas....močno upam, da ni menjal, ker ni bil kos nalogi... ker če nisi dober kot profesor še gre, če pa imaš probleme kot finančni minister potem je t o slabo za veliko ljudi
piko2263
21. 09. 2006 19.51
Psi lajajo in karavana gre dalje!!!!
fedepotocnik@gmail.com
21. 09. 2006 19.50
ej, albertinum in esfflight: iz tega sklepam, da sta vidva bolj sposobna od Bajuka. Kolikor jaz vem, je bil svetovalec direktorja Medameriške Razvojne banke, pa v upravi banke je bil, pa na univerzah je učil, v Parizu je eno drugo banko predstavljal....... Če imata vidva tak CV, pol so dobrodošle vajine izjave. Ampak ker jih izjavljata iz čiste ignorance, se vama lahko samo smejim.
albertinum@excite.com
21. 09. 2006 19.33
Bajuk je nesposoben, Janša pa mu stalno podtika mine, ker hoče prevzeti desnico v celoti in izbrisati NSi. Do sedaj Janši to zelo dobro uspeva, na žalost na račun države, saj je imeti takšnega nesposobneža na čelu ministrstva za finance katastrofa za javne finance.
esfflight
21. 09. 2006 17.53
Do dansnjega dne previdno spremljam vse izjave ministra Bajuka. Prav vsaka je bila napacna in se sprasujem, kje je ta clovek naredil solo, da "toliko ve". Ali je verjeti, da je danasnja izjava "pravilna"? Ali naj verjamemo v celoti in potem docakamo izgovore in opravicila, ces plan se je podrl? Vse gre po planu, nas zunanji dolg pa narasca in je ze na visini Jugoslavije pred razpadom. Takrat nas je bilo 22 mio, nas pa je danes le 8%. Nezaposlenih je veliko, kar pomeni prevec obremenitve na zaposlenega. Ali bomo vzeli za vzorec Argentino? Tam so se stvari cez noc zasukale. Dezela je velika in bogata. Kaj pa so upniki v stanju narediti z nami? Samo anuitete brez odplacila glavnice presegajo nase zmogljivosti. Za taksno ugotovitev ni treba imeti doktorata, dovolj je ze zdrava kmecka pamet, ki takoj zaznava, da je nekaj hudo narobe v dezeli Kranjski.......vremena Kranjcem bodo se zjasnila......
kgb@akcija.net
21. 09. 2006 17.37
saj to je škandal, minister leta pa tak minus
pomi@auspuh.com
21. 09. 2006 16.51
Ma ne zanima nas primanjkljaj. Hočemo škandale.