Slovenija

Prijaznejša državna uprava?

Ljubljana, 17. 01. 2007 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada z novelo zakona o upravnih taksah predlaga ukinitev določenih taks in s tem zmanjšanje stroškov.

Državni sekretar za davke Andrej Šircelj pravi, da vlada predlaga ukinitev določenih taks
Državni sekretar za davke Andrej Šircelj pravi, da vlada predlaga ukinitev določenih taks FOTO: 24ur

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog novele zakona o upravnih taksah, s katero vlada po besedah državnega sekretarja za davke Andreja Širclja predlaga ukinitev določenih taks ter s tem zmanjšanje stroškov državljanov.

V predlogu novele zakona o upravnih taksah se ukinjajo upravne takse na področju davčnih zadev, za vloge, ki so bile posredovane preko elektronske pošte, za vloge, s katerimi se odloči o pravicah stranke znotraj postopka ter za izdajo novega prometnega dovoljenja ob izgubi oz. odtujitvi, je pojasnil Šircelj. S tem se bodo zmanjšali stroški zavezancev ter naredilo državno upravo bolj prijazno, je dejal.

Nove, višje takse?

Vendar pa se s predlogom novele zakona uvaja tudi nove takse, poleg tega se nekatere zvišujejo. Vlada tako pričakuje, da se bo s predlaganimi spremembami na področju konzularnih taks priliv v proračun povečal za tri milijone evrov. Temu je nasprotoval Milan Cvikl (LDS), ki je ugotovil, da se konzularne takse zvišujejo za 70 odstotkov, kar pa po njegovih besedah ni v skladu z zavezo o nezviševanju stroškov državljanov v času uvedbe evra.

Ukinitev določenih taks pomeni tudi zmanjšanje stroškov državljanov, pravi vlada
Ukinitev določenih taks pomeni tudi zmanjšanje stroškov državljanov, pravi vlada FOTO: Reuters

Šircelj je pojasnil, da se takse za izdajo potnega lista na konzularnih predstavništvih ne zvišujejo, je pa predvideno povečanje vizumskih taks, k čemur pa je Slovenija zavezana z odločbo sveta EU. Zvišujejo se takse za letališki tranzitni vizum, tranzitni vizum, vizum za kratkoročno bivanje, vizum z omejeno ozemeljsko veljavnostjo ter skupinski vizum, je naštel.

Po skrajšanem postopku je vlada v obravnavo v DZ poslala predlog novele zakona o ekonomskih conah. Z njo se bo uveljavljanje davčnih ugodnosti za uporabnike ekonomskih con uskladilo z novimi smernicami o državnih regionalnih pomočeh, je pojasnil Šircelj. Kot je dodal, se s predlogom dopolnjujejo davčne ugodnosti za poslovanje v ekonomskih conah, usmerjenost državnih pomoči v regionalni razvoj in spodbujanje zaposlovanja pa se ne spreminja. Lani je v ekonomskih conah v Sloveniji poslovalo šest uporabnikov, povečanja njihovega števila vlada ne pričakuje.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lenchi@klepetulja.com
17. 01. 2007 15.57
koroska72: se čisto strinjam... Kar pa se taks tiče: še nikoli ni bilo nič zastonj! Država mora nekje pobrati denar, če bo ukinila takse, bo podražila ostale stvari, kjer bo črpala denar za proračun.
koroska72@mail386.com
17. 01. 2007 14.16
Naslov: Prijaznejša državna uprava? (komentar na splošno o javni upravi): Upam, da ne bo potrebno stranki zloščiti tudi čevljev, jo povabiti na kavo in se ji opravičiti ko bo nadrla slabo plačanega uradnika !!! Upajmo, da se ne bo našla Ustavna ali mednarodna podlaga s strani g. Viranta tudi za kaj takega! Mislim, da g. Virant malo pretirava s to prijaznostjo - upam, da si s tem ne nabira političnih točk?! To je samo glede naslova je zgornji komentar!!! Drugače pa se sem za nižje in ne višje takse.
ivo55
17. 01. 2007 12.24
Upam, da bo g. Šircelj poučil svojega šefa z bogatimi praktičnimi izkušnjami, da je že skrajni čas da se prispevki in davki iz in od plač lahko plačajo državi na EN RAČUN ne pa na vsaj ENAJST RAZLIČNIH RAČUNOV. Pa še svoj preobremenjen kader v kontroli bi razbemenil in bi lahko pravočasno izdajli dohodninske odločbe. Nobene škode ne bi bilo le več preglednosti in manj dela za vse. Seveda če nekdo še dodatno ne podpira bank, ki mastno služijo s provizijami za vsak nalog.