Slovenija

Prijavnice Vzajemne v smetnjaku

Novo mesto, 11. 05. 2007 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zavarovalnici raziskujejo, kako so izpolnjene prijavnice z osebnimi podatki zavarovancev zašle med odpadke.

V Vzajemni jim ni jasno, kdo bi lahko stare prijavnice vrgel v smetnjak
V Vzajemni jim ni jasno, kdo bi lahko stare prijavnice vrgel v smetnjak FOTO: POP TV

V zdravstveni zavarovalnici Vzajemna raziskujejo primer izpolnjenih prijavnic za enega njihovih zavarovalnih produktov, ki so jih odkrili v smetnjaku nasproti novomeške poslovalnice Vzajemne. Na dokumentih so po poročanju Dela namreč vidni osebni podatki zavarovancev.

Svetovalka uprave za odnose z javnostmi v Vzajemni Petra Cotman je danes odkritje potrdila ter dodala, da še vedno ugotavljajo, kako so se dokumenti znašli v smetnjaku.

Cotmanova je še povedala, da bodo glede na interni pravilnik o varstvu osebnih podatkov strogo ukrepali, če bodo ugotovili, da je prišlo do nepravilnosti s strani osebja zavarovalnice.

Direktor novomeške poslovalnice Vzajemne Stane Vidmar pa je dodal, da zadevo še preiskujejo. Kot je pojasnil, še ne vedo, kako so se lahko dokumenti z osebnimi podatki znašli v smetnjaku. "To so sicer stari dokumenti, ki bi jih morali glede na predpise še hraniti, vendar še niso bili shranjeni v arhivu", je dejal Vidmar.

Ta dodaja, da imajo v zavarovalnici vsak dan veliko število strank, zato obstaja tudi možnost, da je do dokumentov prišla katera izmed nepooblaščenih oseb. Kot je še izjavil direktor novomeške poslovalnice Vzajemne, skorajda ne verjame, da bi kdo izmed zaposlenih vzel omenjene dokumente ter jih odvrgel v smetnjak.

Kot veleva zakon o varstvu osebnih podatkov, bi v zavarovalnici morali poskrbeti za varovanje osebnih podatkov svojih strank ter nepooblaščenim osebam preprečiti dostop do njih.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leo vidic
12. 05. 2007 01.03
mogoče jih je pa lajovic tja vrgel
theykilledKenny
11. 05. 2007 13.18
Kot sem že dejal, je Vzajemna star odmirajoč, a še vedno zelo agresiven organizem.. Vprašanje časa je, kdaj se bo sesula sama vase.
Uporabnik113189
11. 05. 2007 13.07
Ni kriv poslovni subjekt, če se v njem zberejo barabe, ampak država in njeni organi, ker kriminala in korupcije ne preganjajo in politične nastavitve direktorjev.. Prvič je vse narobe, ker nad upravo nimajo nadzora zavarovanci ali pa nekaj njihovih neodvisnih pravnih zastopnikov..Ampak naš zakonodajalec je zainteresiran za ozek krog mafijašev pa tega še dolgo ne bo. Male delničarje "nategujejo" in stiskajo vsi po vrsti.. Potem še totalno zasuta in kadrovsko uničena protikorupcijska komisija pa smo na divjem zahodu. Kdo bo koga hitreje je najbolj važno, pravice tako nikjer ni...
whereareweheadedto
11. 05. 2007 12.53
Kdor v preteklih dveh letih ni spregledal, da bi bilo potrebno Vzajemno likvidirati, ker je nenormalen izrodek od organizacije, bo to morda naredil sedaj. Lahko pa počaka, da bodo kolektivno zlorabljeni podatki vseh zavarovancev... Kolikor spremljam zadeve okoli Vzajemne, bi že zdavnaj morali ukrepati.
Max Rockatansky
11. 05. 2007 12.20
sam teli majo pa skoz ene šprudlexe
Uporabnik113189
11. 05. 2007 12.16
Direktor te zavarovalnice ima med drugim najprej preveliko plačo. Kar je pa najhuje je pa to, da za to plačo nič ne naredi. Ker pa gre hudič srat na velik kup, poskuša zavarovalnico vrh vsega še "olastniniti". Ne vem dragi državljani kakšno državo imamo, ampak glede na dogajanje vse bolj kaže, da je sploh ni..Divji zahod..
gerhartmart1@yahoo.de
11. 05. 2007 12.11
V tem je problem pošiljanja osebnih podatkov tem luzerjem. Pa naj gre za podatke o boleznih, podatke o zdravilih, podatke o čemerkoli. Pa ne mislim z luzerji le na Vzajemno. Čisto enaki so tudi pri drugih zavarovalnicah in pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Ste se že vprašali, kje vse poležavajo vaše "zaupne" zdravstvene kartoteke za potrjevanje daljše bolniške odsotnosti, za potrditev porodniškega dopusta, "zaupni" izpiski o porabi zdravil? Eden od odgovorov se nahaja v članku. Morda zdaj kdo razume, v čem bi lahko bil med drugim spor med lekarnami in zavarovalnicami?