Slovenija

Prijatelj po četrt stoletja odstopil

Ljubljana, 14. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupščina pokojninskega zavoda je imenovala predstavnike vlade, dolgoletni generalni direktor ZPIZ pa se je odpovedal kandidaturi.

Generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) Janez Prijatelj se ne bo prijavil na ponovljeni razpis za mesto generalnega direktorja zavoda, ki se izteče danes opolnoči.

Sedanji direktor ZPIZ-a Janez Prijatelj je odstopil od kandidature
Sedanji direktor ZPIZ-a Janez Prijatelj je odstopil od kandidature FOTO: 24ur.com

Prijatelj namreč po vseh zapletih, ko vlada ni potrdila njegovega imenovanja kljub soglasni podpori upravnega odbora in skupščine zavoda, "ni več zainteresiran za to zahtevno, odgovorno in javno odmevno delo", je pojasnil. Prijatelj je kot generalni direktor dosegel svojevrsten rekord, saj je na svojem položaju že 26. leto.

Mandat traja štiri leta, za imenovanje pa je poleg sklepa skupščine pokojninskega zavoda potrebno tudi soglasje vlade.

Mandat za direktorja ZPIZa traja štiri leta
Mandat za direktorja ZPIZa traja štiri leta FOTO: POP TV

Na prvi razpis, ki je bil objavljen 19. novembra lani, se je prijavil samo Prijatelj. Skupščina ZPIZ ga je 16. decembra lani tudi imenovala, vendar pa nova vlada 13. januarja ni dala soglasja k imenovanju.

Upravni odbor in skupščina zavoda sta proti koncu januarja ocenila, da vladna odklonitev soglasja k imenovanju Prijatelja ni utemeljena. Vendar pa so se kljub temu odločili za nov razpis. Prijatelju se sedanji štiriletni mandat izteče 11. aprila.

Potrjeni vladni predstavniki v ZPIZ-u

ZPIZ je na dopisni seji imenoval nove predstavnike vlade v skupščini in upravnem odboru zavoda, ki bodo te funkcije opravljali najdlje do 15. maja, ko skupščini poteče mandat.

Razrešen predsednik skupščine ZPIZ Jože Zakonjšek (LDS)
Razrešen predsednik skupščine ZPIZ Jože Zakonjšek (LDS) FOTO: POP TV

V začetku marca pa bo skupščina na predlog vlade odločala tudi o kandidatu za novega predsednika skupščine Ivanu Sisingerju, so povedali na zavodu. Vlada je namreč razrešila dosedanjega predsednika skupščine Jožeta Zakonjška (LDS), ki je bil skupaj s preostalimi šestimi člani predstavnik vlade v 30-članski skupščini.

Novi predstavniki vlade v skupščini so Marko Štrovs z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, direktor Varstveno delovnega centra Mengeš Peter Svetina, ki ga je predlagala SLS, upokojenci Ivan Sisinger in Ana Roza Hribar (DeSUS) ter Bogdan Podobnik (NSi), predsednik Društva seniorjev Slovenije Ivan Bizjak (SDS) in ekonomistka Marija Strniša, članica uprave GP Hotelov Bled. Štrovs, Podobnik in Hribarjeva so tudi novi člani upravnega odbora ZPIZ.

Nove predstavnike v skupščini ZPIZ je vlada predlagala na pobudo ministra za delo Janeza Drobniča. Slednji je ob tem zatrdil, da ni imel namena predlagati menjave vladnih predstavnikov v skupščini pred iztekom njihovega mandata. Vendar se je tako odločil, ker so na seji skupščine sredi januarja glasovali v nasprotju z vladnim predlogom, da bi ZPIZ že januarja upokojencem izplačal prvi del denarnega dodatka za rekreacijo za leto 2005 v višini 10.000 tolarjev.