Slovenija

Prijatelj brez soglasja vlade

Ljubljana, 13. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada ni dala soglasja k imenovanju Janeza Prijatelja za generalnega direktorja ZPIZa.

Janez Prijatelj
Janez Prijatelj FOTO: 24ur.com

Vlada svojo odločitev utemeljuje s tem, da Prijatelj opravlja vodilne funkcije v sedanjem ZPIZ oziroma prejšnji Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja že 26 let, da je zavod za zagotavljanje likvidnosti najemal drage kratkoročne namesto cenejših dolgoročnih kreditov, v zadnjem mandatnem obdobju pa so bile v poslovanju zavoda ugotovljene nepravilnosti, je po seji povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič. Skupščina ZPIZ mora zdaj objaviti nov razpis, minister pa je zagotovil, da nima izbranega kakšnega svojega kandidata.

Sedanjemu generalnemu direktorju ZPIZ Prijatelju bo mandat potekel 11. aprila, vendar so pristojni organi zavoda že 19. novembra lani objavili razpis za generalnega direktorja, na katerega pa se je prijavil samo Prijatelj. Skupščina ZPIZ ga je 16. decembra 2004 spet imenovala za generalnega direktorja zavoda, vendar pa mora k imenovanju dati soglasje tudi vlada.

V zvezi z navedbami Prijatelja o izboljšanju finančnega poslovanja zavoda v času njegovega sedanjega mandata Drobnič opozarja, da gre pri tem predvsem za učinke sprememb načina usklajevanja pokojnin v škodo upokojencev, medtem ko je zavod za zagotavljanje likvidnosti najemal drage kratkoročne kredite namesto cenejših dolgoročnih. Zato je na osnovi teh izhodišč težko utemeljiti podporo generalnemu direktorju zavoda, ki v svoji prijavi na razpis navaja, da si je "vseskozi intenzivno prizadeval za vzpostavitev širše pozitivne klime v državi za finančno konsolidacijo zavoda", ki je šla v celoti na račun znižanja kupne moči pokojnin oziroma njihovega zaostajanja za rastjo povprečnih plač, meni vlada.

Prijatelj: 'Tako se z ljudmi ne dela'

Janez Prijatelj se namerava najprej odzvati na utemeljitve vlade ter dokazati, da so bile neutemeljene, o tem, ali se bo na ponovni razpis še prijavil, pa mora še razmisliti. Kot namreč pravi, "včasih skozi zid nima smisla".

O današnji odločitvi vlade je Prijatelj izvedel od novinarjev, drugače pa o tem ni bil obveščen. "Pričakoval sem sicer takšno ali drugačno odločitev vlade, nisem pa pričakoval takega načina. Tako se z ljudmi ne dela," je dodal Prijatelj in ob tem ocenil, da bi vlada lahko to izpeljala veliko bolj elegantno in človeško.

Glede obrazložitve odločitve vlade je Prijatelj uvodoma dejal, da opravlja vodilne funkcije v sedanjem ZPIZ oz. prejšnji Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja že 26 let, ter da če bi bil v svojem delu tako slab, bi v tem zavodu zagotovo ne delal tako dolgo oz. bi ga že zdavnaj zamenjali.

Zavod najemal kredite, ker vlada ni opravila svojega dela

Na očitek vlade, da je zavod za zagotavljanje likvidnosti najemal drage kratkoročne namesto cenejših dolgoročnih kreditov, pa Prijatelj odgovarja, da so bili v zavodu prisiljeni jemati kredite zato, ker jim država ni dala sredstev, ki jih je bila že po zakonu dolžna dati zavodu. "Ker vlada svojega dela ni opravila, smo morali mi namesto nje jemati kredite," je dejal Prijatelj, ob tem pa pojasnil, da je zavod jemal najcenejše možne kredite, to so revolving krediti, dolgoročni pa po njegovih besedah ne bi bili nič cenejši. Poudaril je še, da so vse kredite vsakokrat jemali s soglasjem vlade in ministrstva za finance, tako v času Ropovega ministrovanja kot tudi še v času ministrovanja Andreja Bajuka.

Prijatelj zavrnil Drobničeve očitke

Zavrnil je tudi očitke ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča o nepravilnostih v poslovanju zavoda. Na nepravilnosti so se po Prijateljevem prepričanju v vladi sklicevali predvsem zato, da so lahko utemeljili svoje nesoglasje k imenovanju. Nepravilnosti, ki jih navaja vlada, so po Prijateljevih besedah vzete iz poročila računskega sodišča, na katero pa so se v zavodu že odzvali in pripravili odzivna poročila, s katerimi je bilo računsko sodišče zadovoljno. Tudi organi zavoda so s takrat sprejetimi ukrepi soglašali, je pojasnil Prijatelj.

Kazniva dejanja, ki jih je na današnji novinarski konferenci po seji vlade med ostalimi razlogi za ne-potrditev navajal minister Drobnič, pa so po Prijateljevih besedah v zavodu odkrili sami in tudi sprožili ustrezne disciplinske in kazenske postopke. "Zato bi morali zavod pohvaliti, ne pa kritizirati," je dejal Prijatelj. "Če nekdo ne skriva svojih napak" in so bili določeni zaposleni tudi predani v disciplinski in kazenski postopek, je to dobro, je ocenil Prijatelj in ob tem tudi dodal, da ni nobene inštitucije tako velikega značaja, kjer se napake ne bi pojavljale.