Slovenija

Prihajajo brošure s kandidati

Ljubljana, 21. 08. 2008 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V začetku septembra bodo vsa gospodinjstva prejela brošure z listami kandidatov, ki se bodo potegovali za poslanske stolčke.

Doslej je veljala ureditev, po kateri so morali biti seznami potrjenih kandidatnih list objavljeni v medijih, spremenjeni zakon o volitvah v državni zbor pa dopušča možnost, da se lahko kandidatne liste objavijo tudi na drug način, ki ga določi Državna volilna komisija.

Ker je cena tiskanja in distribucije brošure trikrat nižja od javne objave v treh časnikih, so se člani DVK odločili za brošuro. Izdal jo bo Uradni list v 780.000 izvodih, nato pa jo bodo razposlali na naslove vseh slovenskih gospodinjstev. Brošure — te bodo natisnjene za vsako volilno enoto posebej, le kandidatne liste v tretji in četrti volilni enoti bodo objavljene skupaj — bodo začeli pošiljati 6. septembra.

Kdo bo naslednja štiri leta grel fotelj v vladni palači? Še naprej Janez Janša ali Borut Pahor? Raziskave namreč kažejo na najbolj oster boj med SDS in SD.
Kdo bo naslednja štiri leta grel fotelj v vladni palači? Še naprej Janez Janša ali Borut Pahor? Raziskave namreč kažejo na najbolj oster boj med SDS in SD. FOTO: Dare Čekeliš

DVK sicer v tem času pripravlja vse potrebno za izvedbo volitev, med drugim tudi za zagotovitev tajnega glasovanja invalidov. Na prejšnji seji so namreč člani komisije sklenili, da bo na vseh voliščih omogočeno glasovanje s posebnimi šablonami za slepe in slabovidne volivce, v vsaki volilni enoti pa bodo invalidi lahko glasovali tudi s pomočjo elektronske naprave. Šest takšnih naprav bo DVK najela od občin, ki jih že imajo v lasti, preostale pa kupila. Kot je pojasnil član komisije Jurij Toplak, je projektna skupina že pripravila javno naročilo, v prihodnjih dneh pa morajo še določiti, na katerih voliščih bodo te naprave nameščene.

Član komisije Dušan Vučko pa je DVK obvestil, da nepreklicno odstopa s svojega mesta. Na listi LDS bo namreč nastopal na parlamentarnih volitvah, kar pa ni združljivo s članstvom v DVK.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
21. 08. 2008 21.01
Blagor jim, vsaj kar s epolitike tiče!!! Kar s etiče te brošure, upam, da v rubriki poklic ne bo spet pri tistih brez mature ali z nekimi čudnimi šolami pisalo namesto končane šole komercialist, tržnik, umetnik, inženir, zdravilec in podobno! Saj ni nič narobe, če napišejo npr. gimn. maturant, kovinostrugar, kuhar, elektrotehnik, zidar! A je v Sloveniji to sramota? Smešno s eje skrivati za nekimi imaginarnimi poklici. Pravzaprav bi moral v takih primerih, kot je opis kandidatov, zakon zahtevati, da se poklici navajajo iz uradnega kataloga poklicev! Saj to ni najbolj bistveno, ampak en red bi s epa lahko šli! Še bolj smešne stvari s edogagajo pri kandidatih za župane in občinske svetnike! Poklic: železničar, potem pa ugotoviš da prodaja karte na kolodvoru kje v Pragerskem..
sandi79
21. 08. 2008 20.02
V Sloveniji je približno 2500 gluhih in še nekajkrat toliko naglušnih, ki so prav tako kot normalno slišeči, ljudje z vsemi temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami. Temeljni človekovi pravici sta tudi pravica do informiranja in pravica do enakega obravnavanja, ne glede na invalidnost, tj. gluhoto oz. naglušnost. RTV Slovenija gluhim in naglušnim pravice do informiranja in s tem tudi enakega obravnavanja ne glede na invalidnost gluhim in naglušnim ne zagotavlja v zadostni meri, saj ne podnaslavlja vseh oddaj, mnoge oddaje, ki so sicer podnaslovljene, pa so podnaslovljene nekakovostno, marsikdaj pa so podnaslovljene le ponovitve, ki pa so na sporedu ob manj gledanih terminih, ko so gluhi in naglušni gledalci v službi ali v šoli. Še slabše je poskrbljeno za gluhe, katerim je materni jezik znakovni jezik, saj je oddaj, ki so opremljene s tolmačem, zanemarljivo malo. Gluhi in naglušni zahtevamo od odgovornih na RTV Slovenija in na POP TV, da vse oddaje podnaslovijo in opremijo s tolmačem, saj je to tehnično izvedljivo!!
DeafGirl
21. 08. 2008 19.17
V Sloveniji je okrog 2000 gluhih, okvirno 200.000 pa je naglušnih. Koliko od njih uporablja slovenski znakovni jezik kot materni jezik, ni točnih številk. Koliko od njih ni na tekočem s političnim stanjem v republiki Sloveniji, ni znano. Mnogi od njih si želijo biti obveščeni o stanju v republiki Sloveniji na enak način kot polno slišeči. Glavni informacijski vir pa je televizija. Na RTV SLO kratijo te pravice informiranja gluhim. Res je, da je sedaj veliko podnaslovljenih oddaj, vendar je za gluhe še vedno premalo. Premalo bo sedaj v predvolilnem času, ko bo osrednja tema na RTV SLO volitve v DZ. RTV SLO se brani, da je nemogoče prevajati v živo v slovenski znakovni jezik vse predvolilne oddaje. Vendar noče niti poskusiti. Noče si vzeti izziva, da bi televizijo in vse oddaje v živo približala tudi gluhim. Vse uradne prošnje so naletela na gluha ušesa. Na gluha ušesa sicer slišečih odgovornih na RTV SLO. Branijo se z obljubami o podnaslovljenih ponovitvah predvolilnih oddaj. Vendar so tudi gluhi normalni ljudje, ki hodijo v službo in imajo toliko opravkov v vsakdanjem življenju kot polno slišeči. Zato gluhi in vsi naglušni, katerim je materni jezik slovenski znakovni jezik, zahtevamo tolmača oz. vsakega tolmača za vsako osebo, ki bo nastopila v teh predvolilnih oddajah. Ali je to nemogoče za RTV SLO?
BATISTA1
21. 08. 2008 18.19
Boli me kita za te barabe -- povrhu vsega pa dobijo še denar za vsak dobljeni glas - cigoti !
Mali_Piko
21. 08. 2008 17.31
Ziher ne bodo uporabil recikliranega papirja, spet se bo dizajn bohotil cez vec nepotrebnih strani, poln nepotrebnih samospevov in najpomembnejse, vecine kandidatov ne poznamo, ker jih ni v parlamentu ali pa nic ne govorijo, tista pescica, ki je ponavadi omenjena na vrhu list pa govori neumnosti ali pa se zali med seboj. Drzava pa sfulom brzi v temo.
deadea
21. 08. 2008 16.17
najboljse da naredijo ko v australiji da so volotve obvezne. da bodo kreteni lahko se glasnje trdili kako lepo demokracijo imamo