Slovenija

Pridržali velike gradbene direktorje

Ljubljana, 12. 02. 2008 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./T.J./E.Ž./M.K./Š.Z./K.Š./V.L./S.L./D.J./STA
Komentarji
419

V akciji zoper gospodarski kriminal so pridržali sedem oseb. Med njimi so tudi vodilni v SCT, Vegradu in Primorju.

Ivan Zidar
Ivan Zidar FOTO: POP TV

Generalna policijska uprava je popoldne podrobneje predstavila aktivnosti v zvezi s preiskovanjem več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala in korupcije. Kriminalisti so se namreč lotili obsežnejših preiskav, med drugim v družbah SCT, Vegrad, Primorje in Kontroli zračnega prometa Slovenije, pridržali pa naj bi tudi predsednika uprave SCT Ivana Zidarja, direktorico velenjskega Vegrada Hildo Tovšak in generalnega direktorja ajdovskega Primorja Dušana Črnigoja. Napovedali so tudi akcije oziroma hišne preiskave, ki naj bi potekale jutri.

Na akcijo policistov in tožilcev se je odzval tudi slovenski premier Janez Janša, ki je dejal, da sicer ni seznanjen s podrobnostmi preiskave, je pa izrazil upanje, da bo delovala preventivno. Hkrati je zatrdil, da zaupa policiji in tožilstvu.

Policisti - v akciji sodeluje kar 162 kriminalistov in policistov - so izvedli 29 hišnih preiskav. "Na preiskavah smo iskali predmete in dokumentacijo, ki bi utegnila biti dokaz v kazenskem postopku," sta na novinarski konferenci povedala direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Aleksander Jevšek in vodja Skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu Harij Furlan. Kot sta dodala, so pridržali sedem oseb, vendar o imenih nista želela govoriti. Zdaj bo o njihovi usodi odločal preiskovalni sodnik, ki zanje lahko odredi pripor. Kot je pojasnil odvetnik Aleksander Čeferin, mora biti za to podan utemeljen sum kaznivega dejanja, pa tudi priporni razlogi, ki so begosumnost, vplivanje na priče ali nevarnost uničenja dokazov ter ali ponovitvena nevarnost. V tem primeru bi sodnik lahko odredil pripor zaradi možnosti vplivanja na priče oziroma možnosti uničenja dokazov, je dodal.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je za 24UR povedala, da je akcija rezultat večmesečnega trdega dela, in prav zato upa, da se bo primer uspešno zaključil. Zanikala je, da bi šlo za boj proti tajkunizaciji, pač pa dejala, da gre za odkrivanje in pregon kriminala.

Odzvala se je tudi na besede predsednika GZD Zdenka Pavčka, ki je dejal, da bi morali "s tako uglednimi direktorji bistveno drugače delati". "Pred zakonom so vsi enaki," je dejala.

Katere osebe so bile pridržane, policija, kot že omenjeno, poimensko ni razkrila. Med pridržanimi so tako odgovorne kot druge osebe, sum pa je v preiskavi padel tudi na pravne osebe, so pojasnili predstavniki generalne policijske postaje. Dodali so tudi, da nekatere hišne preiskave, tudi v podjetjih, še potekajo in se lahko zavlečejo pozno v noč. Poleg omenjenih treh podjetij so kriminalisti obiskali tudi podjetje Delfi, preko katerega je Zidar pred štirimi leti izvedel menedžerski odkup SCT.

Podjetje Primorje
Podjetje Primorje FOTO: Dare Čekeliš

"V predkazenskem postopku, ki ga usmerja skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, so v večmesečni preiskavi, ki se je pričela v letu 2007, ugotovili, da so odgovorne osebe različnih gospodarskih družb na območju Slovenije osumljene nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril pri postopku javnega naročanja, teče pa tudi preiskava sumov drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala," so še pojasnili na novinarski konferenci.

Kartelni dogovor med podjetji?

Ivan Zidar
Ivan Zidar FOTO: POP TV

Kriminalisti so se lotili preiskave poslovanja zaradi povezave z gradnjo 100-metrskega stolpa na letališču Jožeta Pučnika, kar so potrdili tudi na podjetju Vegrad. Javni razpis za izbiro izvajalca gradnje stolpa - projekt je vreden 20 milijonov evrov - je bil že objavljen, a izvajalec še ni bil izbran, prav tako še ni bilo izdano gradbeno dovoljenje za izgradnjo.

Minister Dragutin Mate je glede kriminalistične preiskave dejal, da sam nima pooblastil, da bi imel vpogled v potek preiskave. Prav zaradi tega ne more potrditi, ali je bila odvzeta prostost Tovšakovi, Zidarju ali Črnigoju ter njihovim namestnikom.

Obstaja pa sum, da gre za kartelni dogovor med ponudniki, med katerimi so vsa tri podjetja, ki so se znašla pod drobnogledom kriminalistov. Podjetja so na javni razpis oddala ponudbe, ki so se razlikovale le za nekaj 100 evrov, kar bi po besedah ministra Radovana Žerjava lahko kazalo na to, da se kupčije sklepajo pod mizo.

Minister za promet Radovan Žerjav s preiskavami sicer ni seznanjen, je pa dejal, da bi bilo prav, da se zadeve razčistijo, če obstaja sum kaznivega dejanja. Hkrati upa, da morebitne aretacije vodilnih na SCT, Primorju in Vegradu ne bodo pomenile konec delovanja podjetij in s tem novih zastojev v gradnji slovenskega avtocestnega križa.

Odločitev, kdo bo gradil nadzorni stolp na letališču, naj bi tako v vsakem primeru padla mimo javnega razpisa. Uprave gradbenih podjetij naj bi se namreč vnaprej dogovorile, da bo nad projektom bdel velenjski Vegrad. Kriminalisti so zato zasegli tudi vso dokumentacijo javnih razpisov podjetja Kontrola zračnega prometa.

Preiskujejo poslovanje SCT, Vegrada in Primorja

Kriminalisti so obiskali tudi Kontrolo zračnega prometa Slovenije, je za 24ur.com potrdil direktor Srečko Janša. Poudaril je, da podjetje v zadevo ni vpleteno. Kriminaliste so zanimali dokumenti v zvezi z nameravano gradnjo stometrskega stolpa na letališču Jožeta Pučnika. Javno naročilo je sicer v izvajanju, tako da gradbincev še niso izbrali.

Tiskovni predstavnik Vegrada, Matjaž Lekše, je za 24ur.com potrdil, da je v njihovem podjetju potekala kriminalistična preiskava. Policijska preiskava na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani se je sicer začela zgodaj zjutraj, zaključila pa okoli 14.30 ure. "Gre za preiskavo, povezano z oddajo naročila za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika. Družba Vegrad je kot ponudnik nastopala pri naročilu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Brniku kot najugodnejši ponudnik, zato ne vidimo pravega razloga za preiskavo," so pojasnili v družbi in dodali, da kljub vsemu delo v družbi poteka normalno.

Direktorica Hilda Tovšak naj bi že bila v Ljubljani, po informacijah 24UR naj bi jo že zasliševal preiskovalni sodnik, ki bo odločil, ali naj zanjo odredi pripor. Zaslišanje se zna sicer zavleči dolgo v noč. Odvetnik Tovšakove in Vegrada, Peter Fašun, je za 24UR ZVEČER povedal, da sta preiskavi na domu Tovšakove in sedežu Vegrada zaključeni. Dejal je, da bo storil vse, da zavaruje interese svoje stranke, tako Tovšakove kot Vegrada, in dokaže, da so poslovali zakonito.

Dragutin Mate
Dragutin Mate FOTO: POP TV
Na kriminalistično preiskavo se je odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Ljubljana ima namreč s podjetji, ki so se znašla pod drobnogledom policistov, sklenjenih nekaj pogodb, vendar ne pričakuje težav pri njihovem izvajanju.

Janković se je dotaknil tudi Janševe vojne proti tajkunom. "Če je to vojna premierja proti gospodarstvu, je to narobe, ker imamo organe za to, ki so neodvisni, ki morajo preiskati vsak sum kaznivega dejanja. Vse, ne le tiste, ki jih je izbral premier," je dejal.

Tudi v Primorju so potrdili, da je pri njih potekala kriminalistična preiskava. Kriminalisti so že zgodaj zjutraj zaprli del ene od upravnih stavb in počakali direktorja Črnigoja, ki je prišel okoli 9. ure. Izročili so mu papir in z njim opravili razgovor v prostorih podjetja. Po koncu preiskave so Črnigoja prepeljali v Ljubljano, je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik Primorja Edo Pelicon. Črnigoj naj bi bil trenutno na Policijski postaji Moste, kjer naj bi tudi njegov odvetnik Gorazd Fišer. Policija naj bi sicer po enih informacijah Črnigoja kmalu izpustila, saj naj bi se kot državni svetnik skliceval na imuniteto, po drugih informacijah pa bo noč preživel na policijski postaji. V sredo naj bi ga zaslišal preiskovalni sodnik.

Kriminalisti so s sedeža podjetja Primorje odnesli nekaj fasciklov s podatki. Kot je še povedal Pelicon, je v omenjeni stavbi zaposlenih okrog 50 ljudi. "Ker niso mogli do svojih delovnih mest, so odšli domov," je povedal in dodal, da zaradi tega stojijo nekatere tekoče obveznosti.

Poleg tega, da vodijo najbolj vplivna slovenska gradbena podjetja, je Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Černigoju skupno tudi to, da so vsi trije povezani z Lojzetom Peterletom. V času lanske predsedniške tekme je bila prav Tovšakova Peterletova tesna sodelavka iz časa SKD med najbolj zagretimi podporniki. V volilnem štabu Peterleta je bil kot pravni svetovalec Stojan Zdolšek, odvetnik Ivana Zidarja. Peterletovo kandidaturo pa je intenzivno podpiral tudi Dušan Črnigoj. In kljub tem povezavam - ali pa prav zaradi njih, Peterle današnjih dogodkov ni želel komentirati.

Kriminalisti medtem na sedežu SCT v Ljubljani še vedno opravljajo preiskavo, ki je potekala tudi ob 22.55 uri, torej skupno več kot 16 ur. Predsednik uprave Zidar je imel s kriminalisti razgovor, s policisti pa so sodelovali tudi ostali zaposleni v SCT. Policisti so sicer obiskali štiri lokacije, kjer ima svoje sedeže omenjena družba. Na SCT v Ljubljani je še vedno tudi Ivan Zidar in njegov odvetnik Stojan Zdolšek. Sicer pa so v SCT zatrdili, da vodilni v njihovi družbi niso priprti.

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skyblue@volja.net
13. 02. 2008 13.16
euro: Kruha in iger. :)
politik70
13. 02. 2008 11.48
STM tajnica Hude besede si za F 21 napisala! V tistem tvojem virtualnem svetu se mogpče celo s kom srečuješ! Ti veš daje F 21 društvo ? Kakšna je razlika med društvom in komuno? So mogoče društva v veliki Janševi demokraciji prepovedana? Naprimer čebeleraska,sfingerska itd... Černigoj pa je že v službi! Zakaj že?
neti
13. 02. 2008 11.32
Maksi, najlepše si napisal je: he, he .. Pa saj veš, da JJ ni nikakršen svetnik .. Čakaj no Dušan Črnigoj (Primorje), je na del. mestu .. No ja pri toliko pompa, bi pričakovala kaj več ..
doki007@email.si
13. 02. 2008 11.16
kdaj bodo pa pergerjevo zaprl ??,....ta je naredila izgubo v Palomi ,....."""samo ne vem kaj jer počela""",... ko pa je firma stalno delovala z dobičkom ,.....?????!! ------lahovnik je dobr povedal ,...in dobr je povedal predsednik sveta delavcev ,....a dej ga bodo pa vrgl iz službe ,...!!!! ----ha ha ha
Tonček Balonček
13. 02. 2008 10.32
Tisti prosluli Forum 21 je v primerjavi z raznimi ložami, vitezi raznih grobov, Malte in ne vem še česa, pravi mačji kašelj! Nekateri so se ga ustrašili, kot da bi šlo za sam satanov produkt, vendar gre za neke menažerske veterane iz komunističnih časov, kot je Zbor za republiko nek debatni klub meščanskih intelektualcev, nikakor pa ne loža! Zidar je SCT že zdavnaj sprivatiziral, od njega se je Kordež le učil, kako se to dela! Černigoja so včeraj seevda že spustili, ostale bodo pa po nekaj teelfonskih klicih danes! Gre seveda za konstrukt brez osnov, stolp na Brniku bodo povišali na 200 m, da se bo pri meglenem vremenu lahko videlo na Krvavec, a je za smučat ali ne!
kosir_maks
13. 02. 2008 10.21
Neti : tako ,tako tud Jambreke če je treba ! JJ je prvi , ki puca ne glede na strankarske barve !! Pravi ljudski lider za vse večne čase !! he ,he LP !
euro
13. 02. 2008 10.14
Tonček Balonček ? Kučan ni levi, saj sem ga že videl v cerkvi in celo pri papežu - spomnimo se smreke ki jo je da pripeljati v Vatikan.
saammyy17@gmail.com
13. 02. 2008 10.11
Manja a spet fantaziraš. Pa bi blilo res bolj prav, da poprimeš za kakšno delo, da ne boš zastonj plače vlekla.
neti
13. 02. 2008 10.01
Oj Maksi, kako si? Kako pa veš da nihče od trojice ni član F 21? Ja ostane jih še 199, pa bo! Je tako, samo potem še Jambrekove v vrsto (kaj vem nekaj za demokracijo ali kaj so že), boš me že dopolnil .. Velja? Lp Neti ..
zajcek21@email.si
13. 02. 2008 09.59
vse bodo oprostili, potem pa bodo vsi tožili državo za milijonske odškodnine!!!
manjakranjc@hotmail.com
13. 02. 2008 09.56
Dobr dan, Vetrogončištvo "nesmrtnih direktorjev" je znano. So novodobni kameleoni, ki prilagajao barvo trenutnim razmeram. ..naj se vam ne smilijo! Policija pri nas ima dokaj lahko nalogo; saj so pri nas gospdarski kriminalci organizirani v nekakšno komuno znanja..seveda gre za...FORUM21...sedaj pa na delo ... Pozdrav M.K
Tonček Balonček
13. 02. 2008 09.52
Pa kakšen levak naj bi bil Zidar? Ne bojmo se za Tovšakovo, bila je celo tajnica SKD-ja, izhaja iz katoliškega etosa, s Černigojem sta podpirala čebelarja pri kandidaturi za predsednika Slovenije. Gre za častivredne ljudi, s pokončno držo, lepo vas prosim! Zidar je obnavljal poslopja Zavoda Antona Martina Slomška, sodeluje s kordinatorjem obnove, dr. Ivanom Štuhecom in škofom Krambergerjem. Msgr. Kramberger je večkrat izrazil svoje zaupanje v izbranega izvajalca del. Ivan Zidar je izrazil zadovoljstvo, da bo SCT, po uspešno končani obnovi škofijskih zavodov Svetega Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani, obnovitvi in izgradnji številnih cerkva po vsej državi, tudi še naprej plodno sodeloval. Kdo zavira ta plodni proces sodelovanja? SCT je pripravljal tudi oltarje ob priliki papeževih obiskov v naši domovini. Kakšen levak torej, gre za častivrednega moža! Naj se raje spravijo na Pivovarno Laško in Istrabenz!
kosir_maks
13. 02. 2008 09.47
Rekel sem , da sedaj ( se pravi za temi tremi gradbinci ) so na vrsti forumaši 21 ............ Sicer pa Zidar ni ne desn ne lev ! Če ti mislš , da je desn ker se zna prekrižat in nekaj zmolt si naiven ! Enostavno zna preživet v vseh sistemih ! sej so ga nastavl na položaj komunjare pred mnogimi leti !!
doki007@email.si
13. 02. 2008 09.34
kosir ,.....od kdaj spada tajkun zidar med levakarje ,....on je cerkven človek blizu argentincu ,......!!!!
Žan Peršin
13. 02. 2008 09.29
Pa ce niste vi neki tracarji... same prazne besede... Pa da se vam da... Sele tu se vidi v kaksni bedi so slovenci... namesto da bi sli v sluzbe tule bedarije pisete... k....
killi-123@hotmail.com
13. 02. 2008 09.22
Lep pozdrav. Samo upamo lahko, da jim bo krivda dokazana tudi na sodišču. Kajti v nasprotnem primeru,bo to zelo draga populistična predvolilna poteza, katera bo(bi) nas davkoplačevalce in državo, drago stala.
kosir_maks
13. 02. 2008 09.18
Dokić007: Mudonja ! A na Pergarjevo bi se spravu !! na majhno ribo. Počasi !! sedaj so na vrsti tvoji idoli : levakarska falanga s forumom 21 !!!
euro
13. 02. 2008 09.16
skyblue ? Zanimiva je tvoja reakcija: ko zalotiš lopova se brani s tem, da so tudi drugi lopovi, oz. po tvoje kradejo vsi ! Ali so v forumu 21 levi in desni politiki ali so mogoče tajkuni, pa je za tebe očitno pretežko vprašanje?
bonsai9@email.si
13. 02. 2008 09.15
Da ne bi slučajno Zidar razkril objekte, ki jih je po janševem naročilu in z denarjem namenjenim Pediatrični kliniki, pa OI. Malo bi šli pogledat na Kočevsko, predvsem tja, kjer janševa udba in moris stražijo dostope !! Pol se bomo pa šli lovit tajfune, pa tud kak orkan po ZDA.
saammyy17@gmail.com
13. 02. 2008 09.14
Še marsikatero katero podjetje bi blo treba vzet pod drobnogled. Mislim pa, da bo kroist od teh aretacij potegnil samo JJ!!