Slovenija

FOTO in VIDEO: Dvig minimalne plače vse bližje

Ljubljana, 14. 01. 2010 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Pahor je sindikatom obljubil, da bo vlada predlog novega zakona o minimalni plači, ki bo zagotovil njen dvig na 562 evrov, sprejela prihodnji teden. Sindikati so zadovoljni.

Delodajalce čudi, da se je vlada takoj sestala s sindikati, medtem ko delodajalci na svoje pismo premierju še niso dobili odgovora. "To ni socialni dialog, kot si ga delodajalci želimo," je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Dialog o spremembi delovne zakonodaje naj bi partnerji končali do konca marca, sicer bo vlada sama predlagala spremembe.

Vlada je tudi sklenila, da bo do konca januarja določila besedili zakonov o minimalni plači in dohodnini, ki sta potrebna za realizacijo dogovora, ki je bil sklenjen s sindikalno stranjo, je na novinarski konferenci po današnji seji vlade dejal minister za delo Ivan Svetlik. Sindikati so takojšen dvig minimalne plače na 562 evrov neto, kolikor znašajo minimalni življenjski stroški, danes zahtevali tudi s protestom pred vladnim poslopjem.

Sindikati pred sejo vlade.
Sindikati pred sejo vlade. FOTO: Blaž Garbajs

Vlada se bo prav tako do konca januarja opredelila do predloga Združenja delodajalcev Slovenije s 7. januarja, ki je vladi posredovalo Predlog paketa istočasnih sprememb minimalne plače in na trgu dela, ter predloga Zveze svobodnih sindikatov Slovenije z 8. januarja letos z naslovom Osem stebrov razvojne vizije trga dela, je minister predstavil sklep vlade.

Po predlogu zakona, ki ga bo vlada predvidoma obravnavala že prihodnji teden, bi se minimalna plača s 1. januarjem letos zvišala na nekaj več kot 721 evrov bruto oz. na 562 evrov neto. Podjetja v težavah bi se lahko s sindikati dogovorila za postopen dvig na to raven v dveh letih (z letom 2010 na 654,69 evra, z letom 2011 na 680,36 evra, z letom 2012 pa 721,44 evra bruto, vsakič bi bila upoštevana tudi inflacija v prejšnjem letu).

Še vedno velja izhodiščni predlog, da bo država s spremembo dohodninske zakonodaje pomagala nositi breme, in sicer bi omogočila dvig na 510 evrov neto, je dejal minister, s čimer bi bil učinek na javne finance po njegovih besedah 30 milijonov evrov.

Premier Borut Pahor, ki se je pred sejo vlade sestal s predstavniki sindikatov,  je bil, kot je dejal po seji vlade, pripravljen sprejeti politično tveganje in zakon o minimalni plači izvzeti iz paketa ukrepov, "ker razume urgentnost ukrepa". Hkrati pričakuje, da ga sindikati "ne bodo pustili na cedilu" in bodo brez pogojevanj pristopili k socialnemu dialogu o drugih spremembah.

Sindikati so zadovoljni

"Glede na to, da je predsednik vlade izrecno obljubil, da bo naslednji teden predlog zakona sprejet na vladi, skupaj z davčno zakonodajo, da bodo spremembe zakona zagotavljale dvig na 562 evrov in da bo naredil vse, da bo vladna koalicija v februarju zakon sprejela, smo zadovoljni," je po srečanju s Pahorjem in še pred sejo vlade dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Pomembno je, da se minimalna plača ne obravnava paketno, ker bi to pomenilo zavlačevanje in izsiljevanje delodajalcev v škodo delavstva, poudarja Semolič.

Sindikati zahtevajo dvig minimalne plače.
Sindikati zahtevajo dvig minimalne plače. FOTO: Blaž Garbajs

Pomemben dosežek sindikatov

"Mislim, da je to pomemben dosežek sindikatov. S tem se bo odvalil velik kamen, ki je obremenjeval dialog med socialnimi partnerji," je dejal Semolič in dodal, da so sedaj pripravljeni na dialog na drugih področjih, predvsem pri delovni zakonodaji.

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je zadovoljen, da bo šel zakon o minimalni plači prihodnji teden v DZ, "brez paketa", ni pa zadovoljen z načinom dviga minimalne plače. Del dviga naj bi namreč vlada zagotovila s posebno olajšavo, ne splošno olajšavo, kot je predlagal Rebolj.

"Ta rešitev pomeni zbijanje plač; vse plače do šestega tarifnega razreda se bodo izenačile. To lahko pripelje do novih pritiskov v podjetjih," je Rebolj, kot je dejal, opozoril Pahorja. "Ne glede na to, koliko je sredstev v proračunu, je treba razbremeniti plače in zvišati splošno olajšavo, s čimer bi omogočili normalno razmerje," dodaja.

Zadovoljstvo z dogovorjenim je izrazil tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. "Okrog višine minimalne plače in uresničitve njenega dviga ni več dilem," je dejal in dodal, da pogojevanja, da bi bilo treba hkrati z dvigom spremeniti delovno zakonodajo, "danes nismo videli".

Protest sindikatov
Protest sindikatov FOTO: Blaž Garbajs

Pahor in Svetlik sta sindikate sprejela pred sejo vlade, v času srečanja pa je okoli 50 predstavnikov vodstev sedmih sindikalnih central pred vladnim poslopjem opozarjalo na potrebo po takojšnjem dvigu minimalne plače.

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
15. 01. 2010 08.10
Hojla, pa imamo višjo minimalno plačo. No ja nimamo je še, bo pa menda. Če? Če se ne bo naenkrat pojavilo preveč podjetij, ki jih bo dvig minimalne plače ogrozil. In kot je v slovenski gospodarski navadi bo teh 3/4. Tako da se bodo dvigale postoma - 2 leti . Tudi življenjski stroški se dvigajo in bodo čez 2 leti spet presegli minimalno plačo. Natančneje, že do konca tega leta znajo biti višji. Pa vse lepo in prav, ampak ali bo kdo nadzoroval "podjetja v krizi", ki minimalnih plač ne bodo dvignila, kljub temu, da bi jih lahko? Ali ni bila država v mnogih primerih že do sedaj oškodovana s sofinanciranjem delovnega časa? Naši delodajalci se prilagodijo vsem spremembam prav hitro, če je le možnost. Na škodo delavcev. In velikokrat sama slišim: Zakaj bi dajal več kot moram? Dobiček podjetja pa pospravi v lasten žep ali prekanalizira v tujino. Po domače: Fučka se mu za delavca in državo.
bron
14. 01. 2010 22.16
M-teorija
14. 01. 2010 20.46
Desnim je treba dati prav, ko pravijo, da v podobni situaciji če bi bila na oblasti desna vlada, bi že bila revolucija. Ja hvala bogu, da je na oblasti leva vlada, ker v prazni vreči kot jo imamo nobena vlada ne bi mogla dati več. Ja res hvala bogu, da je tako, ker ljudje vseeno bolj verjamejo levi opciji, verjamejo, da so omejitve realne. Rezerve so še seveda v razmerjih plač samo se je treba vprašati kdo je bolj naklonjen manjšemu razmerju. Ampak preden kdo odgovori naj da DESNICO na sveto pismo.
grega33
14. 01. 2010 20.38
zdaj so pa pokazali koliko smo ljudje vredni.Ma tega MIliča bi jest kastriral.
M-teorija
14. 01. 2010 20.38
Gre za dvig minimalne plače ali za MINIMALNI DVIG?!
jugoslovan
14. 01. 2010 19.20
Pa naj mi zdaj direktor reče da mi ne more dvignit plače :) Hvala vsem ki ste k temu pripomogli v privat sektorju je žal to edini plus v zadnijh 2 letih.
Leandra
14. 01. 2010 19.06
Morajo uzakoniti tudi draginjski dodatek..za sodnike 20 Evrov enkrat letno..da si kupijo priročnik osnove demokracije kjer bodo lahko,prebrali v kakšni zmoti živijo tam namreč na prvi strani piše, da je demokracija in pravna država najmanj odvisna od sodnikov združenega dela ter družbenih pravobranilcev sanoupravljanja šolanih po direktivi ZK v socialističnih državah..?? Ter, da je to Balast katerega se mora vsaka mlada država čimprej znebiti v dobro demokracije in državljanov ter je to pogoj nastanka demokratične države.. Naši Šolarji prava prej pionirji, potem še SZDL jevci in komunjare.. iz Jugoslavije trdijo ravno nasprotno..??
galiot
14. 01. 2010 18.58
Nešteto dogovarjanj kot ,da se dogovarjajo za dvig najmanj za 1000evrov,v resnici pa gre za ubogo mizerijo.Vsak normalen ve ,da manj kot z 1000 evrov je loterija normalno preživeti.
Leandra
14. 01. 2010 18.54
Morajo uzakoniti tudi draginjski dodatek..za sodnike 20 Evrov enkrat letno..da si kupijo priročnik osnove demokracije kjer bodo lahko,prebrali v kakšni zmoti živijo tam namreč na prvi strani piše, da je demokracija in pravna država najmanj odvisna od sodnikov združenega dela ter družbenih pravobranilcev sanoupravljanja šolanih po direktivi ZK v socialističnih državah..?? Ter, da je to Balast katerega se mora vsaka mlada država čimprej znebiti v dobro demokracije in državljanov ter je to pogoj nastanka demokratične države.. Naši Šolarji prava prej pionirji, potem še SZDL jevci in komunjare.. iz Jugoslavije trdijo ravno nasprotno..??
super_tip
14. 01. 2010 17.06
Zakaj je toliko pmpa okoli minimalne plače?Tkat, ko se isplačujejo milijonske nagrade bančnikom, pa nihče ne dviguje prahu.
mentos12
14. 01. 2010 14.11
Pa kaj mora bit tolk govora in pisanja okol tega da se bo zvišala minimalna plača za vsega nekaj dest evrov. Ma res bolno,saj ne morš verjet,to je možno glih sam v Slovenji. To ni nič kot res poceni reklama za sindikaliste,vlado,češ saj smo delavcem zvišal plače. Dejansko se plače niso niti usklajevale z inflacijo,če pa so se že,so se pa minimalno z zaostankom. Tako da so delavske plače na ravni tistih takoj po osamosvojitvi,torej takratnih 100.000-120.000 tolarjev. Kolk je med tem šlo vse gor,naj bo cene osnovnih živil,bencina,storitev itd.pa vsi vemo. Ker naša vlada in menedžerji niso sposobni dvignit dodano vrednost na zaposlenega in s tem tudi resnično višje plače,nam vedno nakladajo o previsokih stroških dela. Zdaj smo že tolk daleč se pogreznil,da nas niti več ne primerjajo z srednje evropskimi državami (ker so seveda boljš kot mi) ampak že s kakšno Romunijo,Albanijo itd. Očitno bo treba za višje plače it na cesto,pa ne za eno uro,ampak za začetek,če bo treba za en teden.
uglytruth
14. 01. 2010 14.00
jaz bi dal vladi eno leto VSEM minimalno plačo in potem če bi preživeli naj potem naredijo kakor želijo.Če bi kateri preživel seveda! Pahorju ukinil bonitete ki jih dobiva od hrvatov,erjavcu pobral vse kar je pokradel v aferah,...in to dal ali muri ali kakšnemu podjetju ki to potrebuje.
katja07
14. 01. 2010 13.59
pa ka ni že zdej 597,43 € minimalna plača? Al kako je zdej s tem? Res ne vem, tako da mi ni treba minusov devat, ampak če bi mi kdo lahko odgovoril, bi bila hvaležna...
Tonček Balonček
14. 01. 2010 13.48
Pa akj s šolami in znanjem? Pri nas veliko visoko izobraženih dela kot tehnikov ali delavcev, tehniki kot vajenci itd. Vseh je preveč, gradbene delavce, smetarje itd. imamo pa itak vse iz uvoza! Od tam bi orali uvažati managerje in politike, pa bi šlo!
pupika17@hotmail.com
14. 01. 2010 13.28
Braveheart -tam okrog 1500-2000 neto bo pobral (saj si jih je vendar zaslužil-pfffffffffffff)...
Braveheart
14. 01. 2010 13.25
kolk bo pa semolić pobasal?
superjezek
14. 01. 2010 13.22
pupika17 14.01.2010, 12:58 4 Pol se pa čudijo da rodnost PADA!!! Sramota... Kdo si pa še upa met otroka, če pa so plače take da me je resmično sram ,ko me kdo vpraša kolk zaslužim. Komaj puzama iz mesca v mesec, pufa je vedno več, plače vsak mesec nižje, cene pa VSAK DAN VIŠJE!!! Če se zdaj odločima za otroka, bi to pomenlo najin bankrot, otroku bi se pa itak slabo pisalo, ko bi biv kar naprej lačen. NE-tega svojem otroku ne privoščim Pod tem se pa podpišem. V Sloveniji je ogromno ljudi s tem razmišljanjem tudi sam... Semolič je začel to pobudo,ko so se na njega spravlji novinarji ker bi se seveda zdej rad obdržal. za tako nizke plače je on kriv tudi in naj nam da zdej sindikat tistih prostalih 38€ ali raje 238€ za normalno preživetje. Žalostno je da to občutijo otroci katerih starši nimajo dovolj denarja in se ne morejo dobro razviti kaj šele kaj privoščiti zaradi teh požrešnih ljudi...
Uporabnik215111
14. 01. 2010 13.14
pupika17 To je že pred leti poskusil en heroj ( posranec ) pa je minimalen OD dohodek potrošil v malo več kot tednu....
Milan Koleznik
14. 01. 2010 13.13
Semolič je zadovoljen in njegovi privrženci,delavec ni zadovoljen,kako lahko imajo v Avstriji delavci 1400-1600 evrov plače,ker direktorji in menederji ne kradejo fabrikam toliko kot pri nas v Sloveniji,ne kradejo.Zato lahko delavec dobro zasluži,manjši davki in bolj zadovoljno delo delavca,sramota da se sindikat strinja z tako malo plačo in reče da je zadovoljen,dajte delavce dol in živeli bomo od lepe podpore,avtomobile bomo pa prepisali starim staršem,njih pa ste tako že oguljofali.,bolj jih ne morete.
NOshit
14. 01. 2010 13.11
Semolič se igra z vžigalicami na vrhu vreče smodnika...